Wpisy

  • piątek, 17 lutego 2017
    • Ciasto Rocher - bez piecznia

      Orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach

      w smaku przypominające popularne pralinki Ferrero Rocher.

      Trzy warstwy ciasta to kremowa masa z mascarpone w dwóch odsłonach

      i czekoladowy kajmak z prażonymi orzechami laskowymi.

      Łatwe i szybkie w przygotowaniu, intensywne w smaku,

      idealne do filiżanki mocnej kawy.

       

      Składniki: (na formę o wym. 24 x 24 cm)

      • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
      • 500 g mascarpone
      • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
      • 100 g orzechów laskowych
      • 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g)
      • 1 łyżka cukru pudru
      • opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (likieru Amaretto, Baileys, likieru kawowego lub czekoladowego)

      ponadto:

      • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk

      Sposób wykonania:

      Orzechy podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Włożyć pomiędzy 2 arkusze ręczników kuchennych i energicznie pocierać, by pozbyć się skórki. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać.

      Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera. Ubić na dosyć sztywny krem.

      1/3 kremu odłożyć. Dodać do niego 1 łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać.

      Do pozostałej części kremu dodać 2 łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol, jeśli dodajecie. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

      Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.

      Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę orzechową. Przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarować kajmak z orzechami. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.

      Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na noc, by herbatniki ładnie zmiękły.

      Jeśli zależy Wam na czasie, krótko namoczcie herbatniki w mleku. Ciasto będzie gotowe do spożycia po godzinie.

      Przed podaniem ciasto można posypać kakao i startą czekoladą.

       

       

      Do dekoracji ciasta użyłam gotowych pralinek, ale można też samodzielnie przygotować pralinki orzechowe według tego przepisu.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Rocher - bez piecznia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lutego 2017 00:29
  • czwartek, 16 lutego 2017
    • Kurczak w rozmarynie, czosnku i cytrynie

       

      Dzisiaj propozycja obiadowa - pieczone nóżki kurczaka

      z dodatkami stworzonymi dla tego delikatnego mięsa -

      rozmarynem, czosnkiem i cytryną.

      Nóżki krótko marynujemy, układamy na cytrynie i pieczemy pod przykryciem.

      Odkrywamy tylko pod koniec pieczenia,

      by ładnie zarumienić zewnętrzną warstwę.

      Kurczak pieczony w ten sposób jest pyszny.

      Miękki, soczysty i bardzo aromatyczny.

      Świetnie smakuje z lekką sałatką i opiekanymi ziemniakami.

       

      Składniki:

      • 1 kg nóżek kurczaka (8 sztuk)
      • 6 ząbków czosnku
      • 5 gałązek rozmarynu
      • 2 cytryny
      • 2 łyżki oleju
      • 1-2 łyżki soli
      • pieprz

      Sposób wykonania:

      Nóżki kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę.

      Marynata

      • 1 łyżka oleju
      • 1-2 łyżki soli
      • sok z połowy cytryny
      • listki z 2 gałązek rozmarynu
      • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę

      Składniki marynaty wymieszać. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić na godzinę.

      Dno naczynia do zapiekania wysmarować olejem. Cytrynę pokroić w plastry i ułożyć na dnie naczynia. Na wierzch położyć 3 gałązki rozmarynu. Na ziołach poukładać nóżki kurczaka. W wolne miejsca między mięsem powkładać pozostały czosnek i cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Wszystko oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

      Piekarnik nagrzać do temp. 200C. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut. Zdjąć folię, włączyć termoobieg i piec kolejne 30 minut, aż kurczak ładnie się zezłoci. Piekarnik wyłączyć, ale pozostawić w nim mięso jeszcze na 10 minut.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2017 00:04
  • niedziela, 12 lutego 2017
    • Pączki ptysiowe

      Tym, którzy nie radzą sobie z ciastem drożdżowym

      polecam pączki z ciasta parzonego.

      Jest to niemal identyczne ciasto jakiego używa się do robienie ptysi czy karpatki,

      z tą różnicą, że ciasta nie pieczemy tylko smażymy,

      a zamiast wody używamy mleka.

      Niby ciasto takie samo, a różnica w smaku ogromna,

      bo smażone ciasto parzone jest niezwykle delikatne,

      mięciutkie, a oblane lukrem, po prostu rozpływa się w ustach.

       

       

      Składniki:

      • 1 szklanka mąki
      • 200 ml mleka
      • 100 g masła
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 4 jajka
      • szczypta soli

      lukier

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2-3 łyżki wody

      Cukier dokładnie rozetrzeć z wodą.

      Sposób wykonania:

      W rondelku z grubym dnem umieścić masło i mleko. Zagotować. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie zamieszać. Ponownie postawić na ogniu, zmniejszyć gaz i gotować 2-3 minuty, aż ciasto zrobi się błyszczące i będzie ładnie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto jest gęste i łatwo się przypala, więc pamiętajcie o mieszaniu w czasie gotowania.

      Ciasto odstawić na bok i wystudzić.

      Do wystudzonego ciasta kolejno dodawać po jednym jajku i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.

      Tak przygotowane ciasto umieścić w worku cukierniczym. Na papier do pieczenia wyciskać ciastka w kształcie gniazdek (patrz zdj). Każde ciastko wraz z papierem odciąć (będziemy je wkładać razem z papierem do gorącego tłuszczu).

      W głębszym naczyniu rozgrzać olej. Ciastko wraz z papierem przenieść i ostrożnie włożyć je do garnka papierem do góry. Po chwili smażenia papier łatwo odklei się od ciastka (oczywiście należy go wtedy wyjąć). Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące układać na ręcznikach kuchennych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

      Jeszcze ciepłe polukrować.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki ptysiowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lutego 2017 00:16
  • środa, 08 lutego 2017
    • Pączki z marmoladą

      Dzisiaj klasyka - pączki z marmoladą, lukrem i moim ulubionym

      dodatkiem do pączków - wiórkami kokosowymi.

      Przepis na ciasto drożdżowe wielokrotnie przetestowałam i to nie tylko na pączkach.

      Ciasto jest pulchniutkie, przyjemne w obróbce i bardzo uniwersalne.

      Możecie z niego przygotować także pączki

      pieczone w piekarniku, bułeczki z twarogiem czy zwykłą drożdżówkę z kruszonką.

       

      Składniki: ( na ok. 20 sztuk pączków)

      • 500 g mąki pszennej tortowej
      • 50 g masła
      • 50 g cukru pudru
      • 250 ml mleka
      • 25 g świeżych drożdży
      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • cukier waniliowy
      • 1 łyżka mocnego alkoholu (ja najczęściej używam likieru Amaretto)
      • szczypta soli

      ponadto:

      • marmolada
      • olej do smażenia
      • wiórki kokosowe
      • cukier puder


      Sposób przygotowania:

      Masło roztopić. Mleko podgrzać, ale nie za bardzo, ma być lekko ciepłe, a nie gorące.

      Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru i zalać 2 łyżkami mleka. Całość rozetrzeć i odstawić na bok. Po 5-10 minutach drożdże powinny ruszyć. tzn, zgęstnieć i powiększać swoją objętość.

      W misie miksera umieścić jajka. Wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubić je na gęstą pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mleko, a następnie rozpuszczone drożdże i alkohol. Całość zmiksować. Mąkę z solą przesiać i stopniowo dodawać do mieszanki jajecznej. Najlepiej w 3-4 turach. Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste, zmienić końcówkę na hak do wyrabiania ciasta. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut. Po tym czasie wlać roztopione masło i ponownie wyrabiać 5 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

      Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, spłaszczyć ręką, aby usunąć nadmiar powietrza. Delikatnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Za pomocą  foremki lub szklanki wycinać kółka o średnicy ok. 7 cm. Tak przygotowane pączki układać na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

      Usmażone układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą, za pomocą worka cukierniczego z tylką do nadziewania.

      Jeśli wolicie można nadziewać pączki przed smażeniem. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce marmolady. Brzegi ciasta skleić i formować pączki, tak by złączenia ciasta znalazły się pod spodem. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Dobrze jest też przygnieść je deseczką. Wtedy równo rosną i równo się smażą.

      Ciasto można również przygotować metodą tradycyjną:

      Mąkę i wszystkie składniki suche wsypać do miski. Drożdże rozrobić w pół szklanki mleka. Na środku mąki zrobić zagłębienie. Wlać  drożdże, domieszać trochę mąki, żeby zaczyn zgęstniał. Pozostawić tak na chwilę, by drożdże ruszyły. Wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki. Dalej postępować tak jak wyżej.

      Gotowe pączki polukrować. Na świeży lukier sypać wiórki kokosowe.

      Lukier:

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2-3 łyżki wody

      Wodę z cukrem utrzeć na gładki lukier

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki z marmoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2017 00:41
  • poniedziałek, 06 lutego 2017
    • Kotlety ziemniaczane

      Kotlety ziemniaczane zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem.

      Jako mała dziewczynka, często po zakupach, odwiedzałam z mamą

      ulubiony Bar mleczny i zamawiałyśmy kotlety ziemniaczane.

      Podawane były z sosem pieczarkowym i gotowaną marchewką.

      Teraz robię takie kotlety dla mojej córki,

      która jest ich ogromną fanką.

      Ona najchętniej jada je z surówką z kapusty pekińskiej.

       

      Składniki:

      • 800 g ziemniaków
      • 2 łyżki mąki
      • 1 jajko
      • 1 łyżka masła
      • niewielka cebula
      • ząbek czosnku
      • 1/2 pęczku natki pietruszki
      • sól, biały pieprz
      • bułka tarta do panierki

      Sposób wykonania:

      Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Na niewielkiej patelni rozgrzać masło. dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty lub drobno pokrojony ząbek czosnku.

      Do ziemniaków dodać podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i jajko. Doprawić solą i białym pieprzem. Krótko wymieszać na jednolitą masę.

      Z powstałej masy formować kotlety. Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

      Usmażone kotlety ułożyć na ręcznikach papierowych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety ziemniaczane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2017 16:19

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa