Wpisy

  • środa, 08 lutego 2017
    • Pączki z marmoladą

      Dzisiaj klasyka - pączki z marmoladą, lukrem i moim ulubionym

      dodatkiem do pączków - wiórkami kokosowymi.

      Przepis na ciasto drożdżowe wielokrotnie przetestowałam i to nie tylko na pączkach.

      Ciasto jest pulchniutkie, przyjemne w obróbce i bardzo uniwersalne.

      Możecie z niego przygotować także pączki

      pieczone w piekarniku, bułeczki z twarogiem czy zwykłą drożdżówkę z kruszonką.

       

      Składniki: ( na ok. 20 sztuk pączków)

      • 500 g mąki pszennej tortowej
      • 50 g masła
      • 50 g cukru pudru
      • 250 ml mleka
      • 25 g świeżych drożdży
      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • cukier waniliowy
      • 1 łyżka mocnego alkoholu (ja najczęściej używam likieru Amaretto)
      • szczypta soli

      ponadto:

      • marmolada
      • olej do smażenia
      • wiórki kokosowe
      • cukier puder


      Sposób przygotowania:

      Masło roztopić. Mleko podgrzać, ale nie za bardzo, ma być lekko ciepłe, a nie gorące.

      Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru i zalać 2 łyżkami mleka. Całość rozetrzeć i odstawić na bok. Po 5-10 minutach drożdże powinny ruszyć. tzn, zgęstnieć i powiększać swoją objętość.

      W misie miksera umieścić jajka. Wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubić je na gęstą pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mleko, a następnie rozpuszczone drożdże i alkohol. Całość zmiksować. Mąkę z solą przesiać i stopniowo dodawać do mieszanki jajecznej. Najlepiej w 3-4 turach. Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste, zmienić końcówkę na hak do wyrabiania ciasta. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut. Po tym czasie wlać roztopione masło i ponownie wyrabiać 5 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

      Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, spłaszczyć ręką, aby usunąć nadmiar powietrza. Delikatnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Za pomocą  foremki lub szklanki wycinać kółka o średnicy ok. 7 cm. Tak przygotowane pączki układać na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

      Usmażone układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą, za pomocą worka cukierniczego z tylką do nadziewania.

      Jeśli wolicie można nadziewać pączki przed smażeniem. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce marmolady. Brzegi ciasta skleić i formować pączki, tak by złączenia ciasta znalazły się pod spodem. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Dobrze jest też przygnieść je deseczką. Wtedy równo rosną i równo się smażą.

      Ciasto można również przygotować metodą tradycyjną:

      Mąkę i wszystkie składniki suche wsypać do miski. Drożdże rozrobić w pół szklanki mleka. Na środku mąki zrobić zagłębienie. Wlać  drożdże, domieszać trochę mąki, żeby zaczyn zgęstniał. Pozostawić tak na chwilę, by drożdże ruszyły. Wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki. Dalej postępować tak jak wyżej.

      Gotowe pączki polukrować. Na świeży lukier sypać wiórki kokosowe.

      Lukier:

      • 1 szklanka cukru pudru
      • 2-3 łyżki wody

      Wodę z cukrem utrzeć na gładki lukier

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki z marmoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 08 lutego 2017 00:41
  • poniedziałek, 06 lutego 2017
    • Kotlety ziemniaczane

      Kotlety ziemniaczane zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem.

      Jako mała dziewczynka, często po zakupach, odwiedzałam z mamą

      ulubiony Bar mleczny i zamawiałyśmy kotlety ziemniaczane.

      Podawane były z sosem pieczarkowym i gotowaną marchewką.

      Teraz robię takie kotlety dla mojej córki,

      która jest ich ogromną fanką.

      Ona najchętniej jada je z surówką z kapusty pekińskiej.

       

      Składniki:

      • 800 g ziemniaków
      • 2 łyżki mąki
      • 1 jajko
      • 1 łyżka masła
      • niewielka cebula
      • ząbek czosnku
      • 1/2 pęczku natki pietruszki
      • sól, biały pieprz
      • bułka tarta do panierki

      Sposób wykonania:

      Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Na niewielkiej patelni rozgrzać masło. dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać wyciśnięty lub drobno pokrojony ząbek czosnku.

      Do ziemniaków dodać podsmażone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i jajko. Doprawić solą i białym pieprzem. Krótko wymieszać na jednolitą masę.

      Z powstałej masy formować kotlety. Panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.

      Usmażone kotlety ułożyć na ręcznikach papierowych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kotlety ziemniaczane”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 06 lutego 2017 16:19
  • piątek, 03 lutego 2017
    • Budyniowiec z brzoskwiniami

      Budyniowiec zaliczyłabym do ciast niedzielnych.

      Przyjemnie kruche, pachnące wanilią,

      wypełnione po brzegi delikatnymi warstwami budyniowymi.

      Owocowym dodatkiem do ciasta są brzoskwinie z syropu,

      a śmietankowa pianka budyniowa,

       poza niewątpliwym efektem estetycznym

      nadaje ciastu fajnej lekkości.

       

      Składniki: (na formę o wym 22 x 34 cm)

      ciasto

      • 250 g masła
      • 5 żółtek
      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1  i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      budyń z brzoskwiniami

      • 1 puszka brzoskwiń w syropie
      • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 1 łyżka cukru

      pianka budyniowa

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 1 cukier waniliowy
      • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
      • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło. Drobno posiekać, aż całość będzie przypominać kruszonkę. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.

      Budyń z brzoskwiniami:

      Brzoskwinie wyjąć z puszki i odsączyć z soku. Pokroić w większą kostkę i na razie odstawić na bok.

      Do syropu pozostałego z brzoskwiń dolać wody tyle, aby razem było 700 ml płynu.

      500 ml płynu wlać do garnka. Dodać łyżę cukru oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Całość zagotować. W pozostałym płynie rozprowadzić proszek budyniowy. Kiedy płyn w garnku zacznie się gotować wlać przygotowaną mieszankę. Całość doprowadzić do wrzenia, mieszając, by nie powstały grudki. Gotować około 1 minuty. Odstawić do wystygnięcia.

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Lekko docisnąć do dna. Tak przygotowany spód wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec ok. 15 minut. Wystudzić.

      Na podpieczony spód wyłożyć kawałki brzoskwiń, a na nich rozsmarować budyń brzoskwiniowy.

      Pianka budyniowa:

      Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier waniliowy. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, nie przerywając ubijania, dodać proszek budyniowy. Na końcu, cienką stróżką wlewać olej. Zmiksować.

      Tak powstałą pianę rozłożyć na budyniu. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zrumieni.

      Uwaga! Ciasto przed krojeniem należy całkowicie wystudzić. W innym wypadku, warstwy budyniowe nie nabiorą odpowiedniej konsystencji.

      Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Budyniowiec z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 03 lutego 2017 00:07
  • środa, 01 lutego 2017
    • Pierogi z soczewicą i pieczarkami

      Jeśli miałabym wybrać jedno danie bez którego nie wyobrażam sobie

      swojej kuchni, to postawiłabym na pierogi.

      Robię je często, bardzo lubię lepić,

      a jeszcze bardziej próbować w nowych wersjach smakowych.

      Dziś proponuję Wam pierogi z soczewicą i pieczarkami,

       które w smaku przypominają trochę pierogi z mięsem.

      Świeżo gotowane najczęściej podaję okraszone topioną słoninką,

      albo, jeśli obiad ma być postny, smażoną na oleju cebulką.

      Odsmażane natomiast, świetnie smakują z dodatkiem surówki, np. z kiszonej kapusty.

       

      Składniki:

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżka masła
      • ok. 300 ml gorącego mleka

      farsz

      • 500 g pieczarek
      • 1 szklanka soczewicy suchej lub konserwowej  (użyłam konserwowej)
      • 2 cebule
      • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
      • 1-2 łyżeczki majeranku
      • sól, pieprz


      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie. Stopniowo wlewać gorące mleko i zagniatać ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut.

      Farsz:

      Soczewicę opłukać, zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości (ok. 30 minut). Odcedzić.

      Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Smażyć do momentu, gdy cebula ładnie się zeszkli. Pieczarki oczyścić, pokroić w większą kostkę i dodać do cebuli. Smażyć razem, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki zaczną się rumienić. Posolić oraz dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek (jeśli używacie). Chwilę razem przesmażyć. Odstawić na bok i wystudzić.

      Soczewicę oraz usmażone pieczarki krótko zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia. Powstały farsz doprawić pieprzem, majerankiem oraz solą jeśli jest taka potrzeba. Gdyby farsz wydawał się Wam zbyt luźny (a to będzie zależało od stopnia odparowania wody w pieczarkach), można dodać łyżkę bułki tartej.

      Część ciasta dosyć cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc falbankę.

      Pierogi wrzucać na gotującą, osoloną wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

      Podawać okraszone słoniną lub cebulką podsmażoną na oleju. Świetnie smakują też odsmażone, podane z surówką z kiszonej kapusty.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi z soczewicą i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 01 lutego 2017 00:04
  • piątek, 27 stycznia 2017
    • Sernik Milky Way

      Śmietankowy sernik z batonami Milky Way.

      Słodki w punkt, kremowy, lekko mazisty,

      a za sprawą kawałków czekolady ciekawy w przekroju.

      Batoniki nie dominują w serniku, są dodatkiem do niego,

      podkreślają smak i przyjemną konsystencję.

      Ten sernik można piec na 2 sposoby, tradycyjnie lub w kąpieli wodnej.

      Jeśli nie piekliście jeszcze sernika w kąpieli wodnej,

      bardzo zachęcam i polecam. Pracy niewiele więcej,

      ale zapewniam, że jakość sernika nieporównywalna.

       

       

       

      Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm)

      spód

      • 200 g herbatników kakaowych
      • 50 g masła

      masa serowa

      • 1 kg tłustego twarogu zmielonego dwukrotnie (lub dobrej jakości sera wiaderkowego np. Piątnica)
      • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
      • 5 jajek
      • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • 1 budyń śmietankowy
      • 5 batoników Milky Way

      polewa

      • 140 g czekolady mlecznej
      • 50 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżka masła


      Sposób wykonania:

      Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki zmiksować z masłem. Mieszankę herbatnikową, przypominającą konsystencją mokry piasek, wysypać na dno tortownicy. Dobrze docisnąć, jednocześnie rozsuwając ją nieco na brzegi tortownicy.

      Piekarnik nagrzać do 180C. Podpiec spód ok. 10 minut.

      Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temp. pokojowej.

      Wszystkie składniki masy serowej, poza batonikami umieścić w misie miksera. Zmiksować do połączenia składników i otrzymania masy o jednolitej konsystencji. Batony pokroić w mniejsze kawałki. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Całość wylać na podpieczony spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C  ok. 60-70 minut. Powierzchnia upieczonego sernika powinna być ścięta i sprężysta.

      Studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

      Jeśli zdecydujecie się na pieczenie w kąpieli wodnej, sernik przygotowujecie w identyczny sposób. Należy jedynie dodatkowo dwukrotnie owinąć tortownicę z zewnątrz folią aluminiową.Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większego naczynia z wrzątkiem. Piec w temp. 160 C ok 70 minut. Studzić w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzić kilka godzin w lodówce.

      Polewa:

      Śmietankę i masło dobrze podgrzać. Dodać połamaną czekoladę. Odczekać 1 minutę i całość energicznie zamieszać. Polewą polać wierzch sernika.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Milky Way”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 27 stycznia 2017 00:03

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa