Wpisy

  • piątek, 17 marca 2017
    • Sernik gotowany z malinami i galaretką

      Stali bywalcy bloga wiedzą, że od czasu do czasu

      "odkurzam" nieco zapomniane przepisy.

      Dziś czas na sernik gotowany, 

      Coś pośredniego między sernikiem na zimno, a pieczonym.

      To bardzo uniwersalny przepis, bo masę serową można zestawić niemal z każdym dodatkiem i rodzajem ciasta.

      Sprawdzi się jako przełożenie kruchych, albo miodowych placków.

      Można go przygotować na podpieczonym kruchym spodzie i polać czekoladową polewą.

      Wykorzystałam go też w wersji z bakaliami i brzoskwiniami w serniku KORA.

      A dziś prezentuję orzeźwiającą i najszybszą wersję - sernik na herbatnikach

      z malinami i galaretką.

      Składniki:

      • 1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być dobrej jakości wiaderkowy, polecam ser z Piątnicy)
      • 3 jajka
      • 170 g masła
      • 200 mleka
      • 2 szkl. cukru pudru
      • cukier waniliowy
      • 2 budynie waniliowe bez cukru

      ponadto:

      • 300 g malin mrożonych (w sezonie oczywiście świeżych)
      • 2 galaretki malinowe
      • ok. 160 g herbatników

       

      Sposób przygotowania:

      Masa serowa:

      Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

       

      Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie masa robi się rzadsza.

       

      2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraźnie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu. Odstawić na bok i nieco wystudzić. 

      Na dnie formy o wymiarach 24 x 30 cm ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć na nie połowę masy serowej. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, a na nią wyłożyć pozostałą część masy. Ciasto schłodzić w lodówce.

      Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku. Maliny (bez rozmrażania) ułożyć serniku. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawic do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.

      Smacznego :)

      


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik gotowany z malinami i galaretką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 17 marca 2017 08:56
  • piątek, 10 marca 2017
    • Sezamkowiec

      Dziś zapraszam na kremowe ciasto z chrupiącymi sezamkami.

      Pyszne warstwy ciasta tworzą czekoladowy biszkopt, słodki,

      karmelowy krem z dodatkiem orzechów i sezamek, biszkopciki nasączone kawą z alkoholem

      i delikatna masa śmietankowa.

      Słodycz kremów idealnie równoważy konfitura z czarnej porzeczki.

      Ciasto nie jest specjalnie wymagające i pracochłonne,

      bo choć składa się z kilku warstw, to każda jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

      Polecam wielbicielom słodkich, kremowych ciast z dodatkiem kawy.

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki mąki tortowej
      • 1/3 szklanki kakao
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

      Masa z sezamkami:

      • 200 g miękkiego masła
      • 450 g masy kajmakowej (krówkowej)
      • 6 op. sezamek + 1 op. do dekoracji
      • 50 g orzechów włoskich lub ziemnych

      Masa śmietankowa:

      • 250 g mascarpone
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 1 mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (240 g)
      • ok. 20 szt. podłużnych biszkoptów (u mnie kakaowe)
      • poncz - 300 ml kawy + 1 łyżeczka cukru + 50 ml alkoholu (u mnie likier Baileys)

      Sposób przygotowania:

      Biszkopt

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

       

      Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

      Masa z sezamkami

      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i w  kilku turach dodawać masę kajmakową. Sezamki dosyć drobno pokruszyć. Orzechy posiekać i wraz z sezamkami dodać do masy. Wymieszać.

      Masa śmietankowa

      Mascarpone i śmietanka powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki masy umieścić w misie miksera. Ubijać na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.

      Składanie ciasta

      Wystudzony biszkopt odwrócić do góry spodem ( macie gwarancję, że wierzch będzie równy i dobrze wchłonie poncz)

      Naponczować go ok. 2/3 ilości ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę. Kolejno wyłożyć masę z sezamkami. Rozsmarować i wyrównać. Biszkopty krótko moczyć w pozostałym ponczu i układać na masie. Na biszkopty wyłożyć masę śmietankową. Wierzch wyrównać.

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

      Przed podaniem wierzch ciasta udekorować startą gorzką czekoladą i pokruszonymi sezamkami.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Sezamkowiec”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 marca 2017 00:03
  • środa, 01 marca 2017
    • Zapiekanka gołąbkowa

      Co powiecie na gołąbki w formie zapiekanki? Ja zdecydowanie mówię tak. Ta wersja kapuścianego przysmaku jest łatwiejsza w przygotowaniu, bo unikamy kłopotliwego dla wielu, oddzielania liści od kapusty i zwijania gołąbków. Zaoszczędzicie też trochę czasu, bo zarówno przygotowanie zapiekanki, jak i sam czas pieczenia jest dużo krótszy niż gotowanie gołąbków.

      Do zapiekanki wybrałam kapustę włoską, ale możecie przygotować ją z innej, białej lub pekińskiej. Pamiętajcie wtedy o wydłużeniu lub skróceniu czasu obgotowania kapusty. Biała będzie potrzebowała go więcej, a pekińska mniej. A jeśli lubicie kapustę lekko chrupką, taką "al'dente", włoskiej i pekińskiej nie musicie wcale obgotowywać. Wystarczy tylko wyciąć zgrubienia na liściach, posolić po poszatkowaniu i wydłużyć czas pieczenia o 20 minut.

       

       

       

      Składniki:

      • kapusta włoska (800 g)
      • 700 g mięsa mielonego (użyłam karkówki)
      • 150 g ryżu
      • 1 cebula
      • 2 łyżki oleju
      • sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie)

      sos:

      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki mąki
      • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
      • 500 ml bulionu (można zastąpić 500 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego)

       

       

      Sposób wykonania:

      Kapustę poszatkować. Obgotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić.

      Ryż ugotować na sypko. Wystudzić.

      Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko posolić. Smażyć, aż cebula ładnie się zeszkli.

      Do mięsa dodać podsmażoną cebulę i ugotowany ryż. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.

      Przygotować sos:

      W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i energicznie zamieszać. Smażyć ok. 1 minuty. Rondelek odstawić z ognia i wlać połowę bulionu. Mieszankę energicznie zamieszać i postawić z powrotem na ogień. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Ponownie odstawić z ognia i wlać pozostały bulion. Zamieszać. Znów postawić na ogniu i cały czas mieszając zagotować. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawić do smaku solą, pieprzem lub sosem sojowym.

      Duże naczynie do zapiekania wysmarować masłem lub olejem. Na dnie naczynia ułożyć 1/3 część kapusty. (patrz zdj.) Na kapuście rozsmarować połowę farszu mięsnego i zalać mniejszą częscią sosu. Ułożyć kolejną część kapusty, przykryć farszem mięsnym i zalać pozostałym sosem. Na wierzch ułożyć ostatnią część kapusty i lekko przemieszać ją z sosem.

      Naczynie z zapiekanką przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temp. 180 C. Zdjąć folię i piec jeszcze bez przykrycia przez 10 minut.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka gołąbkowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 01 marca 2017 00:13
  • czwartek, 23 lutego 2017
    • Wiejska zapiekanka

      Zapiekanki to potrawy, które bardzo często goszczą w mojej kuchni. To bardzo uniwersalne i pożywne dania, w których staram się przemycić domownikom jak najwięcej zdrowych produktów. Wiejska zapiekanka to połączenie smaków kuchni włoskiej i angielskiej. Kremowe puree z ziemniaków okrywa gęsty sos powstały z mielonego mięsa wołowego, duszonych warzyw i Lasagne Knorr - Naturalnie Smaczne. Czasem sięgam po tego typu produkty, pod warunkiem, że zawierają tylko naturalne składniki. I choć przeznaczone są głównie do szybkich dań, dla mnie bywają fajną inspiracją do własnych przepisów.  

      Wiejska zapiekanka nie jest bardzo pracochłonna. Przygotowanie jej nie powinno zająć więcej niż 30 minut, a potem już tylko przyjemne oczekiwanie, aż całość ładnie się zapiecze. Można przygotować ją w jednej, średniej wielkości formie do zapiekania, bądź od razu podzielić na porcje używając kokilek.

      Ponieważ zapiekanka jest dosyć sycąca, dobrze jest podać ją z lekką sałatką z winegretem.

       

      Składniki:

      puree:

      • 500 g ziemniaków
      • 1 łyżka masła
      • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

      sos:

      • 300 g mielonej wołowiny (może też być mięso drobiowe)
      • 2 łyżki oleju
      • 1 marchewka
      • 1 czerwona cebula
      • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (może też być mieszanka kukurydzy i groszku)
      • 1 opakowanie Knorr Lasagne - Naturalnie Smaczne
      • sól, pieprz

      ponadto:

      • 2 łyżki tartego parmezanu


      Sposób przygotowania:

      Puree

      Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Chwilę odparować. Przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać masło i przyprawy. Dobrze wymieszać.

      Sos

      W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażyć razem ok. 2 minut, aż warzywa zmiękną. Odsunąć je na brzegi patelni, a na środek włożyć mięso. Całość smażyć, mieszając od czasu do czasu około 5 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Lasagne Naturalnie Smaczne Knorr rozprowadzić w 450 ml zimnej wody. Dolać do duszonych warzyw. Zamieszać. Przykryć pokrywką. Dusić razem 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

      Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach 17 x 23 cm wyłożyć mięsny sos. Na wierzchu ułożyć puree.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 C ok. 20 minut,aż wierzch zapiekanki lekko się zrumieni. Przed podaniem posypać startym parmezanem.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Wiejska zapiekanka”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 lutego 2017 00:19
  • wtorek, 21 lutego 2017

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa