Wpisy

  • wtorek, 25 kwietnia 2017
    • Kora królewska

      Kora królewska to według mnie

      lepsza i smaczniejsza wersja bardzo popularnej Kory orzechowej.

      Jest to ciasto, które i ja bardzo lubię,

      a przepis na nie był jednym z pierwszych,

      które znalazły się na blogu.

      Niestety zawsze miałam do niego pewne zastrzeżenia.

      Dotyczyły one głównie masy gotowanej na syropie z brzoskwiń

      i delicji, które bardzo dominowały w cieście.

      W wersji królewskiej na ich miejsce pojawiły się aksamitna masa budyniowa

      z kawałkami brzoskwiń, biszkopciki

      i pyszna, elastyczna polewa czekoladowa.

      Galaretka natomiast znalazła swoje miejsce po środku kremu.

      Ciasto wychodzi wysokie. Jest bogate i efektownie prezentuje się na stole.

      Można przygotować je z kilkudniowym wyprzedzeniem,

      bo świetnie znosi dłuższe przechowywanie, nie tracąc na jakości.

       

      Składniki: (na formę 24x32 cm z wysokim brzegiem)

      Ciasto orzechowe:

      • 8 białek
      • 2 żółtka
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
      • 100 g wiórków kokosowych
      • garść rodzynek
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa:

      • 6 żółtek (pozostałych z ciasta)
      • 2 szklanki mleka
      • 220 ml śmietanki 30%
      • 170 g cukru
      • cukier waniliowy
      • 1 pełna łyżka mąki pszennej
      • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
      • 250 g masła w temp. pokojowej

      ponadto:

      • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
      • biszkopty okrągłe
      • puszka brzoskwiń
      • poncz - filiżanka kawy + 50 ml wódki

      

       

      Sposób przygotowania:

      Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po 1 żółtku. Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

      Masę jajeczną podzielić na pół. Dno dwóch blach wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej blachy wylać połowę masy. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec równocześnie dwie blachy w temp. 160C z termoobiegiem, przez 25- 30 minut.

      Jeśli nie posiadacie dwóch jednakowych blach, ciasto należy przygotować z połowy porcji i upiec w temp 170 C z grzałką góra dół. W taki sam sposób przygotować drugi blat ciasta.

      Masa:

      Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać mieszankę jajeczną. Wszystko energicznie mieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu o. 1 minuty. Ma powstać aksamitny budyń. Zdjąć z ognia. Przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło utrzeć mikserem do białości. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

      Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy i pokroić na dosyć drobną kostkę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

      Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do stężenia.

      Składanie ciasta:

      Pierwszy blat ciasta umieścić w formie. Rozsmarować na nim połowę kremu z brzoskwiniami. Biszkopciki maczać w ponczu kawowym i układać na kremie w niewielkich odstępach. W puste miejsca między biszkoptami nakładać galaretkę. Zwróćcie uwagę na stopień stężenia galaretki. Nie może być zbyt płynna. Konsystencją powinna przypominać kisiel. Na całość wyłożyć pozostały krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

      Polewa:

      • 200 g mlecznej czekolady
      • 2 łyżki masła
      • 100 ml śmietanki 30%

      śmietankę z masłem bardzo dobrze podgrzać. Dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na 2 minuty, po czym dokładnie zamiesza. Polewę nieco wystudzić i polać wierch ciasta.

      Smacznego :)

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kora królewska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 kwietnia 2017 00:17
  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Mazurek chałwowy

      Mazurek dla wielbicieli chałwy.

      Delikatny, maślany, kruchy spód.

      Konfitura z wiśni i pyszna, podkreślona odrobiną kawy

      masa chałwowa na bazie mascarpone.

      Choć całość jest dosyć słodka,

      naprawdę trudno skończyć na jednym kawałku.

      Gorąco polecam.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 180 g mąki
      • 120 g zimnego masła
      • 1 żółtko
      • 2 łyżki cukru pudru

      Krem chałwowy:

      • 250 g mascarpone
      • 100 g chałwy
      • 100 g białej czekolady
      • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      ponadto:

      • 200 g konfitury z wiśni

       

       

      Sposób wykonania:

      Masło i mąkę dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i znów dobrze posiekać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut.

      Ciasto można też przygotować w malakserze:

      Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze. Miksować do momentu, aż ciasto zacznie lepić się w kulę. Wyjąć z malaksera i krótko zagnieść ręcznie. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60minut.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. ponownie wstawić do lodówki na 60 minut. Miejscami nakłuć widelcem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok. 20 minut. Ciasto powinno lekko się zezłocić. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

      Masa chałwowa: W garnuszku umieścić serek mascarpone, kawę i pokruszoną chałwę. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając równocześnie, by mieszanina uzyskała jednolitą konsystencję, a chałwa i kawa ładnie rozpuściły. Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawić tak na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wystudzić.

      Na kruchym cieście rozsmarować konfiturę. Wyłożyć krem chałwowy i delikatnie rozsmarować. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dowolnie udekorować.

      Smacznego :)

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek chałwowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 00:09
  • wtorek, 04 kwietnia 2017
    • Babka z mascarpone

      Babka z dodatkiem kremowego serka mascarpone,

      o orzeźwiającym, delikatnie cytrynowym smaku.

      Troszkę przypomina babkę piaskową,

      choć nie jest tak delikatna.

      Za to smaku nabiera wraz z upływem czasu

      i o wiele dłużej zachowuje świeżość.

       

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 2,5 szklanki mąki
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
      • 250 g mascarpone
      • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • skórka otarta z 1 cytryny

      Szklanka o pojemności 250 ml

       

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i w kilku turach dodawać mascarpone. Kolejno, cienkim strumieniem wlewać olej lub roztopione masło. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.

      Piekarnik nagrzać do temperatury 160 C.

      Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

      Ciasto wlać do formy. Wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

      Uwaga: Czas pieczenia będzie również uzależniony od rodzaju formy do pieczenia. Jeśli użyjecie formy węższej, a głębszej czas pieczenia może się wydłużyć. W płaskich, a szerokich formach na babę, babka może być gotowa już po 40 minutach.

      Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

      Smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Babka z mascarpone”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 kwietnia 2017 00:35
  • wtorek, 28 marca 2017
    • Sernik puszysty

      Bardzo delikatny, rozpływający się w ustach

      sernik z dodatkiem sporej ilości mleka i dziewięciu ubitych białek.

      Wymaga dłuższego czasu pieczenia niż tradycyjny sernik,

      ale w nieco niższej temperaturze

      i jak każdy sernik porządnego schłodzenia,

      by uzyskać odpowiednią konsystencję.

      Porcja na dużą blachę, więc sprawdzi się jako świąteczny wypiek.

       

      Składniki:

      kruchy spód:

      • 2 szkl. mąki tortowej
      • 180 g zimnego masła
      • 3 żółtka
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Zamiast kruchego ciasta można też zrobić spód z herbatników.

      masa serowa

      • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
      • 6 jajek + 3 białka pozostałe z ciasta
      • 2 szklanki mleka
      • 1/2 szkl. oleju
      • 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru
      • cukier waniliowy
      • 2 budynie waniliowe (proszek)

      Sposób wykonania:

      Kruchy spód:

      Mąkę przesiać, dodać masło i dokładnie posiekać. Dodać pozostałe składniki i ponownie posiekać nożem. Gdy całość będzie mieć konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Ciasto zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

      Dużą formę, o wymiarach 24 x 38 wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim spód formy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Podpiec w temp. 180 C ok. 10-15 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjąć z piekarnika.

      Masa serowa:

      Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.

      Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Kolejno dodawać ser, budynie, oraz olej. Na końcu wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać.

      Wszystkie białka, w sumie 9, ubić na sztywno z pozostałym cukrem.

      Sztywną pianę delikatnie połączyć z masa serową. Całość wylać na podpieczony spód. (Masa przed upieczeniem będzie niemal płynna, ale nie martwcie się, właśnie taka ma być).

      Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec przez 90 minut.

      Upieczony sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 30 minut. Następnie studzić w uchylonym piekarniku przez kolejne 30 minut.

      Sernik wyjąc z piekarnika i całkowicie wystudzić. Najlepiej pozostawić sernik w chłodnym miejscu na noc (ale nie w lodówce, bo kruche ciasto stwardnieje, chyba, że wybierzecie spód z herbatników).

      Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik puszysty”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 marca 2017 00:11
  • piątek, 24 marca 2017
    • Sałatka z pora i jajek

      Szybka sałatka z prostych składników,

      którą można przygotować na kilka sposobów.

      W wersji podstawowej to połączenie ostrego pora,

       słodkiej, chrupiącej kukurydzy, jajek i szynki.

      Czasem, kiedy chcę by sałatka była bardziej treściwa

      i stanowiła odrębne danie, dodaję do niej makaron ryżowy.

      A kiedy akurat nie jestem na diecie ;) i mogę sobie na to pozwolić,

      lubię ją zaostrzyć wyrazistym żółtym serem.

       

       

       

      Składniki:

      • 1 duży por
      • 5 jajek
      • 1 puszka kukurydzy konserwowej
      • 200 g szynki lub polędwicy
      • 100 g makaronu ryżowego
      • 100 g sera żółtego (opcjonalnie)

      sos:

      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki majonezu
      • sól, pieprz

      Sposób wykonania:

      Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Pora umyć, odciąć ciemną część. Pozostałą pokroić na półplasterki, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem. Wystudzić.

      Jajka i szynkę pokroić w kostkę. Dodać pora i odsączoną z zalewy kukurydzę.

      Z podanych składników przygotować sos. Dodać do sałatki i wymieszać. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawić na pół godziny, aby smaki się "przegryzły".

      W wersji z makaronem i serem - Makaron ugotować al'dente, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z pora i jajek”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 24 marca 2017 00:02

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa