Wpisy

  • wtorek, 12 grudnia 2017
    • Makowiec zawijany z gotowej masy makowej

      Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia

      - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem.

      Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam

      dwie wersje nadzienia.

      Jedno z gotowej masy makowej z puszki

      i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego.

      Mak jednak jest już zmielony,

      więc unikamy najbardziej nieprzyjemnej części

      - kręcenia maku przez maszynkę.

      To naprawdę ułatwia życie :)

      Pokochacie ciasto drożdżowe z tej strucli.

      Za sprawą idealnych proporcji, pracuje się z nim świetnie.

      Podobnie jak z nadzieniem przygotowanym samodzielnie w domu.

      Natomiast masa z puszki będzie rzadsza,

      a co za tym idzie, trudniej skręcić z niej makowce.

      Obie wersje są jednak bardzo smaczne i zasługują na świąteczny stół.

       

       

      Składniki:  (na 2 strucle)

      Ciasto:

      • 340 g mąki pszennej
      • 160 ml letniego mleka
      • 60 g cukru pudru
      • 30 g masła
      • 20 g świeżych drożdży
      • 2 żółtka
      • 1 łyżka cukru waniliowego
      • szczypta soli

      Sposób wykonania:

      Ciasto: Przygotować rozczyn: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i ok. 50 ml. letniego mleka. Wszystko wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął pracować.

      Do gotowego rozczynu dodać pozostałe składniki oprócz masła i wymieszać łyżką. Gdy składniki wstępnie się połączą wlać roztopione masło i mieszać łyżką, aż masło wchłonie się w ciasto.

      Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat kuchenny (bądź stolnicę) i wyrabiać ok. 4 minut.

      Wyrobione ciasto wstawić do oproszonej mąką miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.

      W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować masę makową. Zostawiam Wam do wyboru dwa przepisy na nadzienie. Możecie wybrać wariant szybki z gotowej masy makowej albo masę przygotować samodzielnie.

      Nadzienie z gotowej masy z puszki

      • 500 g gotowej masy makowej z puszki (pozostałą masę można wykorzystać np. do klusek z makiem)
      • 1 łyżka bułki tartej
      • 2 białka
      • garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

      Białka ubić na sztywno. Do masy z puszki dodać posiekane orzechy bułkę tartą, ubite białka i wymieszać.

      Domowa masa makowa:

      • 300 g suchego, mielonego maku (zwróćcie uwagę, by było to zaznaczone na opakowaniu)
      • 2 łyżki miodu
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 50 g orzechów włoskich
      • 30 g rodzynek
      • 30 kandyzowanej skórki pomarańczowej
      • 20 g roztopionego masła
      • 1 łyżka likieru Amaretto lub kilka kropli esencji migdałowej
      • 2 białka

      Mak zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej przy pomocy lnianej ściereczki. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Na koniec ubić białka i dodać do masy makowej.

      Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką i podzielić je na pół.

      Jedną część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości 24 x 28 cm (ciasto powinno mieć grubość ok. 4 mm).

      Na rozwałkowane ciasto nałożyć połowę masy makowej, pozostawiając dookoła 1,5 cm wolnego miejsca. Ciasto zwinąć dość ściśle wzdłuż dłuższego brzegu tak jak roladę. Makowiec ułożyć tak, by złączenie ciasta znajdowało się pod spodem.

      Podobnie postąpić z drugim kawałkiem ciasta.

      Przed pieczeniem makowce należy zawinąć w papier do pieczenia.

      W tym celu makowiec ułożyć na brzegu arkusza i owinąć go dwukrotnie. Między makowcem a papierem powinno pozostać nieco wolnej przestrzeni, ok. 1 cm.

      Tak przygotowane makowce odstawić na 15 minut.

      Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 30 minut.

      Makowce wyjąć, odwinąć z papieru i wystudzić.

      Dekorować lukrem i bakaliami.

      Lukier

      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 2 łyżki wody

      Do cukru wlać wodę i dobrze rozetrzeć. Część wody można zastąpić sokiem z cytryny, pomarańczy lub likierem migdałowym.

      Smacznego :)

      Zobacz także

      Torcik makowy z kajmakiem

        Makowiec na kruchym cieście

        Makowa panienka

      Makowiec sypany

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Makowiec zawijany z gotowej masy makowej”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 grudnia 2017 08:55
  • niedziela, 10 grudnia 2017
  • środa, 06 grudnia 2017
    • Gołąbki bez zawijania

      Gołąbki to jedna z potraw, za którą przepadam

      i dlatego robię je bardzo często.

      Są syte, podzielne i jak wszystkie dania z kapustą

      z każdym dniem smakują jeszcze lepiej.

      Do szybszej i łatwiejszej wersji gołąbków "podchodziłam" kilka razy,

      ale dopiero wersja, która Wam prezentuję skradła moje serce

      Mięciutkie, pulchne mięsno-kpuściane kotleciki

      zapieczone w sosie pomidorowym. Pycha!

       

       

      Składniki:

      • 600 g mięsa mielonego (użyłam karkówki)
      • 600 g białej kapusty (1/2 niewielkiej główki)
      • 100 g ryżu
      • 1 cebula
      • 1 jajko
      • sól,pieprz
      • olej do smażenia

      sos:

      • 1 litr bulionu
      • 400 g pomidorów w puszki lub passaty pomidorowej
      • 1 łyżka mąki

      Sposób przygotowania:

      Mięso zmielić.

      Ryż ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.

      Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

      Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.

      Do mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, podsmażona cebulę i startą kapustę. Dodać pieprz i posolić. Wyrobić jednolitą masę. Formować średniej wielkości kotleciki.

      Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Króciutko, mięso ma tylko zmienić kolor.

      Tak obsmażone kotleciki układać w dużym naczyniu do zapiekania (ja to robię zazwyczaj w głębszej blaszce z wyposażenia piekarnika).

      Przygotować sos: Pomidory z  puszki zmiksować (jeśli posiadacie passatę, pomijacie ten krok), dodać bulion i mąkę. Dokładnie wymieszać.

      Sosem zalać kotleciki. Powinny być przykryte do 2/3 wysokości.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Naczynia nie przykrywać. Piec w temp. 180 C przez 45 minut. W czasie pieczenia dwukrotnie wierzch kotlecików polać sosem.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

        Zupa gołąbkowa

        Zapiekanka gołąbkowa


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Gołąbki bez zawijania”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 06 grudnia 2017 08:45
  • środa, 29 listopada 2017
    • Torcik makowy z kajmakiem

      Pyszny torcik w świątecznym odcieniu.

      Wilgotne, pachnące migdałami makowe blaty

      przełożone konfiturą wiśniową i

      słodkim, kajmakowym kremem.

      Całość delikatnie oprószona kakao i wiórkami czekolady.

      To ciasto polecam zwłaszcza na świąteczny stół.,

      bo jak wiele potraw bożonarodzeniowych łączy

      w sobie tradycję i nowoczesność.

      Ja odnalazłam w nim wilgotnego makowca,

      a moja córka delikatne tiramisu.

      Ma jeszcze jedną, ogromna zaletę.

      Będziecie zaskoczeniu, jak niewiele wymaga pracy.

       

      Składniki: (na formę 21 x 21cm lub tortownicę o śr. 23 cm, na dużą blachę 24x 32 cm wszystkie składniki należy pomnożyć przez 2)

      Ciasto makowe:

      • 4 jajka
      • 3 łyżki maki pszennej
      • 2 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • cukier waniliowy (8g)
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 170 g mielonego maku (dostępny niemal w każdym markecie)

      Krem kajmakowy:

      • 250 g serka mascarpone
      • 200 g masy kajmakowej (użyłam masy z Gostynia)
      • 100 g śmietanki 30 % lub 36%

      ponadto:

      • ok. 200 konfitury z wiśni
      • poncz: 50 ml wody + 50 ml likieru Amaretto
      • kakao, wiórki czekolady i wiśnie z likieru lub z kompotu do dekoracji

      Sposób wykonania:

      Biszkopt makowy

      Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

      Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Masa kajmakowa

      Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

      Serek mascarpone, kajmak i śmietankę umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

      Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę z wiśni, a na nią wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć drugą połową ponczu i wyłożyć pozostały krem.

      Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

      Przed podaniem oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.

      Smacznego :)

      Zobacz także:

      Ciasto"Wiśniowa panienka"

      Makowiec na kruchym cieście

        Ciasto "Wiśnia z makiem"

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (29) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik makowy z kajmakiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 29 listopada 2017 09:46
  • sobota, 25 listopada 2017

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa