Wpisy

  • czwartek, 11 maja 2017
    • Rustykalna tarta z rabarbarem

      Obowiązkowa pozycja w sezonie - kruche ciasto z rabarbarem.

      U mnie dzisiaj w formie rustykalnej tarty.

      Do nadzienia oprócz rabarbaru dodałam odrobinę malin,

      aby urozmaicić konsystencję, ale nie musicie tego

      robić, rabarbar broni się sam.

      Jako dodatek do tarty proponuję odrobinę bitej śmietany

      albo gałkę lodów waniliowych i koniecznie listki świeżej mięty, melisy lub bazylii.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 230 g mąki tortowej
      • 150 g zimnego masła
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 1 żółtko

      Nadzienie:

      • 500 g rabarbaru
      • 100 g malin świeżych lub mrożonych (opcjonalnie)
      • 4 łyżki cukru
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki cukru z wanilią
      • skórka otarta z 1/2 cytryny

      ponadto:

      • 1 rozmącone białko + 1 łyżka zimnej wody do posmarowania ciasta
      • 2 łyżki brązowego cukru

       

      

      Sposób wykonania:

      Zimne masło i mąkę dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i znów dobrze posiekać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut.

      Rabarbar pokroić w około 2 centymetrową kostkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Jeśli decydujecie się na dodatek malin, na końcu dodajcie maliny.

      Piekarnik nagrzać do 190 C

      Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i rozwałkować. Na środku ciasta odcisnąć np. tortownicą okrąg o śr. 25 cm. Po bokach pozostawić ok.5 cm wolnego ciasta na założenie (patrz zdj.). Na ciasto wyłożyć nadzienie z rabarbaru, tak by zmieściło się w zaznaczonym kole. Brzegi ciasta pozakładać do środka. Tak przygotowaną tartę umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto na brzegach tarty posmarować rozmąconym z wodą białkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut, do ładnego zezłocenia ciasta.

      Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rustykalna tarta z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 maja 2017 00:12
  • sobota, 06 maja 2017
    • Kostka Nutella i truskawka

       

      Pyszne, proste, ucierane  ciasto

      o smaku kremu orzechowego i czekolady.

      Wilgotne i aromatyczne,

      z kremową masą z serka mascarpone i Nutelli,

      Słodycz ciasta przełamują, podkreślając jednocześnie jego smak

      grube plastry soczystych owoców.

      Bardzo polecam w zbliżającym się wielkimi krokami

      sezonie truskawkowym.

       

       

      Składniki: (na formę 20 x 30 cm)


      Ciasto:

      • 120 g miękkiego masła
      • 150 g Nutelli
      • 5 jajek
      • 150 g drobnego cukru do wypieków
      • 2 łyżeczki kakao
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1 szklanka zmielonych orzechów
      • 4 łyżki mleka
      • garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)


      Krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 120 g Nutelli

      Ponadto:

      • 250 g truskawek

       

      Sposób wykonania:

      Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z połową cukru na białą masę. Stopniowo dodawać nutellę i po jednym żółtku. Następnie przesianą mąkę, orzechy, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Razem zmiksować do połączenia. Jeśli lubicie większe kawałki orzechów w cieście, dodajcie garść posiekanych orzechów, ale nie jest to konieczne, by ciasto się udało.

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać pozostały cukier. Ubijać, aż cukier będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i lśniąca. Tak przygotowaną pianę połączyć z masą nutellową. Delikatnie wymieszać szpatułką.

      Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy i rozsmarować. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C ok. 45 minut, do tzw, suchego patyczka.

      Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Krem: Mascarpone wymieszać z nutellą do powstania jednolitego kremu. Rozsmarować po wierzchu ciasta.

      Truskawki umyć i osuszyć. Pokroić w grube plastry. Poukładać na kremie.

      Przechowywać pod przykryciem.

      Smacznego :)


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka Nutella i truskawka”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 06 maja 2017 00:07
  • niedziela, 30 kwietnia 2017
    • Sałatka ziemniaczana na grilla

      Na początek sezonu grillowego

      mam dla Was przepis na świetny dodatek do pikantnych

      mięs z rusztu - sałatkę ziemniaczaną.

      Poza młodymi ziemniakami bazę tej sałatki stanowią ogórki.

      Mogą to być ogórki kiszone, świeże, albo w sezonie małosolne.

      Obowiązkowy dodatek to młoda cebulka, sok z cytryny i koperek.

      Taka sałatka czasem zamienia się u mnie w letni obiad,

      zwłaszcza w czasie upałów.

      Podaję ją z kefirem, zsiadłym mlekiem, albo z jajkiem sadzonym.

       

       

      Składniki:

      • 500 g młodych ziemniaków
      • 4 średniej wielkości ogórki kiszone
      • 1/2 czerwonej cebuli
      • 1/2 pęczka dymki lub szczypiorku
      • 1/2 pęczka koperku
      • 2 łyżki oliwy
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • sól/pieprz
      • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, zwłaszcza, gdy zdecydujecie się na świeże ogórki)

       

       

      Sposób wykonania:

      Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki, dowolnej wielkości. Ja lubię spore ziemniaków sałatce, ale mogą też by dosyć drobno pokrojone. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojoną dymkę, cebulę, koperek i ewentualnie przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut, by smaki się przegryzły.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana na grilla”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 kwietnia 2017 00:36
  • wtorek, 25 kwietnia 2017
    • Kora królewska

      Kora królewska to według mnie

      lepsza i smaczniejsza wersja bardzo popularnej Kory orzechowej.

      Jest to ciasto, które i ja bardzo lubię,

      a przepis na nie był jednym z pierwszych,

      które znalazły się na blogu.

      Niestety zawsze miałam do niego pewne zastrzeżenia.

      Dotyczyły one głównie masy gotowanej na syropie z brzoskwiń

      i delicji, które bardzo dominowały w cieście.

      W wersji królewskiej na ich miejsce pojawiły się aksamitna masa budyniowa

      z kawałkami brzoskwiń, biszkopciki

      i pyszna, elastyczna polewa czekoladowa.

      Galaretka natomiast znalazła swoje miejsce po środku kremu.

      Ciasto wychodzi wysokie. Jest bogate i efektownie prezentuje się na stole.

      Można przygotować je z kilkudniowym wyprzedzeniem,

      bo świetnie znosi dłuższe przechowywanie, nie tracąc na jakości.

       

      Składniki: (na formę 24x32 cm z wysokim brzegiem)

      Ciasto orzechowe:

      • 8 białek
      • 2 żółtka
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
      • 100 g wiórków kokosowych
      • garść rodzynek
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa:

      • 6 żółtek (pozostałych z ciasta)
      • 2 szklanki mleka
      • 220 ml śmietanki 30%
      • 170 g cukru
      • cukier waniliowy
      • 1 pełna łyżka mąki pszennej
      • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
      • 250 g masła w temp. pokojowej

      ponadto:

      • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
      • biszkopty okrągłe
      • puszka brzoskwiń
      • poncz - filiżanka kawy + 50 ml wódki

      

       

      Sposób przygotowania:

      Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po 1 żółtku. Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

      Masę jajeczną podzielić na pół. Dno dwóch blach wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej blachy wylać połowę masy. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec równocześnie dwie blachy w temp. 160C z termoobiegiem, przez 25- 30 minut.

      Jeśli nie posiadacie dwóch jednakowych blach, ciasto należy przygotować z połowy porcji i upiec w temp 170 C z grzałką góra dół. W taki sam sposób przygotować drugi blat ciasta.

      Masa:

      Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać mieszankę jajeczną. Wszystko energicznie mieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu o. 1 minuty. Ma powstać aksamitny budyń. Zdjąć z ognia. Przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło utrzeć mikserem do białości. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

      Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy i pokroić na dosyć drobną kostkę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

      Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do stężenia.

      Składanie ciasta:

      Pierwszy blat ciasta umieścić w formie. Rozsmarować na nim połowę kremu z brzoskwiniami. Biszkopciki maczać w ponczu kawowym i układać na kremie w niewielkich odstępach. W puste miejsca między biszkoptami nakładać galaretkę. Zwróćcie uwagę na stopień stężenia galaretki. Nie może być zbyt płynna. Konsystencją powinna przypominać kisiel. Na całość wyłożyć pozostały krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

      Polewa:

      • 200 g mlecznej czekolady
      • 2 łyżki masła
      • 100 ml śmietanki 30%

      śmietankę z masłem bardzo dobrze podgrzać. Dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na 2 minuty, po czym dokładnie zamiesza. Polewę nieco wystudzić i polać wierch ciasta.

      Smacznego :)

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kora królewska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 kwietnia 2017 00:17
  • piątek, 07 kwietnia 2017
    • Mazurek chałwowy

      Mazurek dla wielbicieli chałwy.

      Delikatny, maślany, kruchy spód.

      Konfitura z wiśni i pyszna, podkreślona odrobiną kawy

      masa chałwowa na bazie mascarpone.

      Choć całość jest dosyć słodka,

      naprawdę trudno skończyć na jednym kawałku.

      Gorąco polecam.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 180 g mąki
      • 120 g zimnego masła
      • 1 żółtko
      • 2 łyżki cukru pudru

      Krem chałwowy:

      • 250 g mascarpone
      • 100 g chałwy
      • 100 g białej czekolady
      • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

      ponadto:

      • 200 g konfitury z wiśni

       

       

      Sposób wykonania:

      Masło i mąkę dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i znów dobrze posiekać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut.

      Ciasto można też przygotować w malakserze:

      Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze. Miksować do momentu, aż ciasto zacznie lepić się w kulę. Wyjąć z malaksera i krótko zagnieść ręcznie. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60minut.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. ponownie wstawić do lodówki na 60 minut. Miejscami nakłuć widelcem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok. 20 minut. Ciasto powinno lekko się zezłocić. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

      Masa chałwowa: W garnuszku umieścić serek mascarpone, kawę i pokruszoną chałwę. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając równocześnie, by mieszanina uzyskała jednolitą konsystencję, a chałwa i kawa ładnie rozpuściły. Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawić tak na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wystudzić.

      Na kruchym cieście rozsmarować konfiturę. Wyłożyć krem chałwowy i delikatnie rozsmarować. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dowolnie udekorować.

      Smacznego :)

       


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek chałwowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 07 kwietnia 2017 00:09

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa