Bez pieczenia

  • środa, 30 stycznia 2019
    • Ciasto Monte z bananami

      Orzechowo-czekoladowe ciasto do przygotowania w kilka chwil.

      Kakaowe herbatniki przełożone pysznym kremem z chrupiącymi orzechami,

      lżejszym, śmietankowo-orzechowym i warstwą bananów.

       

      Składniki: (na formę o wymiarach 24 x 24 cm)

      • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk
      • 500 g serka mascarpone
      • 150 ml śmietanki 30%
      • 4 łyżki kremu typu Nutella
      • garść orzechów włoskich
      • 2 banany

      Sposób wykonania:

      Serek mascarpone i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone. Nutellę wstawić na godzinę do lodówki. Orzechy podprażyć na suchej patelni i dosyć drobno posiekać.

      W misie miksera umieścić 375 g serka mascarpone, śmietankę i 2 łyżki Nutelli. Całość zmiksować do powstania jednolitego, dosyć puszystego kremu. Masę przełożyć do innego naczynia i odstawić na bok.

      W tej samej misie umieścić 125 g serka mascarpone i 2 łyżki Nutelli. Zmiksować do powstania gładkiej masy. Dodać posiekane orzechy. Wymieszać. 

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze, ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 2/3 kremu bez orzechów. Banany pokroić w grubsze plastry (można lekko skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały zbyt szybko). Ułożyć je na kremie i lekko powciskać. Przykryć warstwą herbatników. Wyłożyć krem z orzechami i równomiernie rozsmarować. Ułożyć ostatnią warstwę ciastek i wyłożyć pozostały krem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić kleksami roztopionej czekolady.

      Przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Monte z bananami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 30 stycznia 2019 13:19
  • środa, 06 września 2017
    • Krówka z bananami - bez pieczenia

      Błyskawiczne i bardzo proste ciasto,

      które przygotujecie w kilka chwil.

      Warstwy herbatników przełożone

      pysznym kremem kajmakowym i plastrami bananów.

      Całość wykończona słodkim kajmakiem

      i podprażonymi płatkami migdałów.

      Ciasto potrzebuje kilku chwil na chłodzenie

      w lodówce, a potem już tylko rozpływa się w ustach... :)

       

       

      Składniki:

      krem:

      • 500 g serka mascarpone
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki masy kajmakowej (pozostałą część masy z puszki 500g zachować)

      ponadto:

      • ok. 300 g herbatników, herbatników kakaowych  lub krakersów
      • 3 banany
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • płatki migdałów do dekoracji

       

      Sposób wykonania:

      Krem :

      Śmietanka i  serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

      W misie miksera umieścić śmietankę i mascarpone. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać 3 łyżki masy kajmakowej i zmiksować na niskich obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

      Banany pokroić na grubsze plastry i skropić sokiem z cytryny. 

      Na dnie formy o wym. 25 x 25 cm ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozprowadzić. Na masie ułożyć plastry bananów i wcisnąć je w masę. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, kremu i bananów. Przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę kajmakową.

      Ciasto wstawić na 2-3godziny do lodówki.

      Przed podaniem posypać płatkami migdałów.

      Smacznego :)

      Inne ciasta bez pieczenia

      Chałwowiec

      Ciasto Rocher

      Ciasto Malakoff

      Ciasto bananowe

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Krówka z bananami - bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 06 września 2017 08:42
  • piątek, 17 lutego 2017
    • Ciasto Rocher - bez piecznia

      Orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach

      w smaku przypominające popularne pralinki Ferrero Rocher.

      Trzy warstwy ciasta to kremowa masa z mascarpone w dwóch odsłonach

      i czekoladowy kajmak z prażonymi orzechami laskowymi.

      Łatwe i szybkie w przygotowaniu, intensywne w smaku,

      idealne do filiżanki mocnej kawy.

       

      Składniki: (na formę o wym. 24 x 24 cm)

      • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
      • 500 g mascarpone
      • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
      • 100 g orzechów laskowych
      • 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g)
      • 1 łyżka cukru pudru
      • opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (likieru Amaretto, Baileys, likieru kawowego lub czekoladowego)

      ponadto:

      • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk

      Sposób wykonania:

      Orzechy podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Włożyć pomiędzy 2 arkusze ręczników kuchennych i energicznie pocierać, by pozbyć się skórki. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać.

      Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera. Ubić na dosyć sztywny krem.

      1/3 kremu odłożyć. Dodać do niego 1 łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać.

      Do pozostałej części kremu dodać 2 łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol, jeśli dodajecie. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

      Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.

      Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę orzechową. Przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarować kajmak z orzechami. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.

      Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na noc, by herbatniki ładnie zmiękły.

      Jeśli zależy Wam na czasie, krótko namoczcie herbatniki w mleku. Ciasto będzie gotowe do spożycia po godzinie.

      Przed podaniem ciasto można posypać kakao i startą czekoladą.

       

       

      Do dekoracji ciasta użyłam gotowych pralinek, ale można też samodzielnie przygotować pralinki orzechowe według tego przepisu.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (52) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Rocher - bez piecznia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lutego 2017 00:29
  • piątek, 30 grudnia 2016
    • Tęczowa pianka

      Ekspresowy deser z galaretek i mleka skondensowanego

      do przygotowania w 15 minut.

      Delikatny, nie za słodki i bardzo efektowny.

      Ja swoją piankę wykończyłam jeszcze bitą śmietaną,

      przez co zrobiła się lekka jak chmurka,

      ale ten dodatek nie jest tu koniecznością.

      Jeśli zależy Wam na czasie, wystarczy wierzch deseru

      posypać wiórkami kokosowymi, lub startą białą czekoladą.

       

       

      Składniki:

      • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego (410 g)
      • 3 galaretki (użyłam niebieskiej wieloowocowej, malinowej i cytrynowej)

      ponadto:

      • 250 g śmietanki 30%
      • 1 łyżka cukru pudru
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 śmietan-fix

       

      Sposób wykonania:

      Mleko skondensowane dobrze schłodzić.

      Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Galaretka powinna być letnia, ale ciągle płynna.

      Dobrze schłodzone mleko ubić mikserem z końcówką do ubijania śmietany. Powinno się ładnie spienić.

      Podzielić go na 3 równe części. Do każdej porcji wlewać  jedną galaretkę i razem krótko zmiksować.

      Dno tortownicy o śr. 23 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć 5 łyżek niebieskiej pianki, następnie 5 łyżek różowej i 5 łyżek żółtej pianki. Znów kolejno wykładać wszystkie kolory, aż do wyczerpania składników.  Deser wstawić do lodówki, aby dobrze stężał.

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem i śmieatn-fixem. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Bitą smietanę wyłożyć na wierzch deseru.

      Smacznego :)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Tęczowa pianka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 30 grudnia 2016 12:40
  • środa, 27 kwietnia 2016
    • Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia

      Szybkie ciasto z kategorii bez pieczenia

      inspirowane popularnym kokosowym wafelkiem.

       Kakaowe herbatniki przełożone budyniową masą kokosową z białą czekoladą,

      a dla przełamania smaku i słodyczy odrobiną dżemu malinowego.

      Pyszny i prosty deser nie tylko dla zapracowanych.

       
       

      Składniki: (na formę 21 x 21 cm)

      masa kokosowa:

      • 250 g miękkiego masła
      • 150 g wiórków kokosowych
      • 500 ml mleka
      • 2 żółtka
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
      • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
      • 2/3 szklanki cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 50 g białej czekolady

      ponadto:

      • duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 200 g)
      • 1/2 słoiczka dżemu malinowego ( 120 g)
      • wórki kokosowe do posypania

      Sposób wykonania:

      Zółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie zmiksować.

      Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.

      Na gotujące mleko wlać miksturę jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty.

      Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. 

      Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 część kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

      Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.

      Przed podaniem wyjąć  nieco wcześniej z lodówki.

      Smacznego :)

      * Do dekoracji ciasta użyłam pralinek kokosowych, ale świetnie też się sprawdzą np.: świeże maliny.

      * Jeśli lubicie naprawdę słodkie desery możecie pozostałą czekoladę również zetrzeć i posypać razem z wiórkami wierzch ciasta.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (54) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 27 kwietnia 2016 00:10

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa