Wpisy

  • czwartek, 09 czerwca 2016
    • Napoleonka

      Są ciasta, które nigdy się nie nudzą.

      Niezmiennie zachwycają smakiem i prostotą.

      Jeśli chodzi o moje preferencje, to do takich ciast z pewnością zaliczę Napoleonkę.

      Uwielbiam budyń, a w połączeniu z chrupiącym ciastem tworzy niezwykły, pyszny duet,

      do którego wracam zawsze z ogromną przyjemnością.

      Napoleonka, którą Wam proponuję przygotowana jest na cieście półfrancuskim,

      ale możecie również skorzystać z gotowego ciasta francuskiego,

      albo jeszcze prościej - zrobić ja na krakersach.

      Myślę, że każda wersja przypadnie Wam do gustu.

       

      Składniki: (na formę o wym. 22x32 cm)

      ciasto:

      • 350 g mąki pszennej
      • 200 g masła
      • 2/3 szklanki kwaśnej śmieatny
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka cukru pudru

      budyń:

      • 5 jajek
      • 5 łyżek mąki pszennej
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 1 litr mleka
      • 1 szklanka cukru
      • 2 cukry waniliowe (po 8 g)
      • 2 łyżki masła

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto:

      Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę i razem z cukrem i śmietaną dodać do mąki. Szybko zagnieść jednolite ciasto.

      Ciasto podzielić na pół i umieścić na 2 godziny w lodówce. Może też pozostać tam dłużej (ja często przygotowuję ciasto wieczorem i zostawiam w lodówce na noc).

      Na papierze do pieczenia umieścić połowę ciasta i cieniutko rozwałkować je na wielkość formy do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 C przez 20-30 minut do ładnego zezłocenia ciasta.

      Dokładnie w ten sam sposób postąpić z drugim kawałkiem ciasta.

      Upieczone blaty ciasta wystudzić.

      Budyń:

      Jajka zmiksować z cukrami waniliowymi. Dodać szklankę mleka i obie mąki. Całość ponownie zmiksować, by nie było grudek. Pozozstałe mleko, cukier i masło umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia. Na gotujące wlać przygotowaną mieszankę i ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby energicznie zamieszać rozcierając ewentualne grudki. Tak powstały budyń gotować na małym ogniu około 1 minuty.

      Garnek zdjąć z ognia, a budyń nieco wystudzić. Nie całkowicie. Powinien pozostać jeszcze ciepły.

      Jeden blat ciasta umieścić na dnie formy. Wyłożyć na niego budyń. Równomiernie rozsmarować. Przed położeniem drugiego blatu na wierzch ciasta najlepiej pokroić go na mniejsze kawałki. Ułatwi to pózniej krojenie ciasta.

      Wierzch ciasta obficie oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Napoleonka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 czerwca 2016 08:48
  • środa, 18 maja 2016
    • Naleśniki Banoffee

       Lubicie połączenie kajmaku i bananów? 

      Jeśli tak, pokochacie ten deser.

      Naleśniki wypełnione pysznym twarogiem kajmakowym i plastrami bananów,

      a całość, tak jak w tradycyjnym Banoffee, zwieńczona bitą śmietaną i kakao.

       

      Składniki:

      • 6 sztuk naleśników z tego przepisu
      • 250 g twarogu na sernik (użyłam President w wiaderku)
      • 250 g masy kajmakowej z puszki
      • 3 banany
      • 200 g śmietanki 30%
      • 2 łyżeczki cukru pudru
      • kakao do oprószenia

      Usmażyć 6 naleśników.

      Twaróg wymieszać z masą kajmakową. Każdy naleśnik posmarować powstałym twarogiem kajmakowym. Na połowie ułożyć plastry banana. Przykryć drugą połową naleśnika. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Wierzch każdego naleśnika udekrować chmurką z bitej śmietany i oprószyć kakao.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki Banoffee”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 18 maja 2016 09:35
  • środa, 11 maja 2016
    • Makaron z pesto i szparagami

      Szybkie, lekkie, wiosenne danie -

      makaron z domowym pesto, idelanymi o tej porze roku pieczonymi szparagami,

      pomidorkami koktajlowymi, chrupiącym słonecznikiem i parmezanerm.

      Taki makaron można podać jako odrębne danie lub jako dodatek

      do grillowanego kurczaka. Pycha!

       

      Składniki:

      • 200 g makaronu
      • 2-3 łyżki pesto, najlepiej domowego z tego przepisu
      • kilka pomidorków koktajlowych
      • garść ziaren słonecznika
      • tarty parmezan
      • 6 zielonych szparagów
      • sól, pieprz, odrobina oliwy

      Przygotować pesto według przepisu.

      Makaron ugotować al'dente.

      Piekarnik rozgrzać do 200 C. Twardsze końcówki w szaragach (ok. 2-3 cm) odciąć i wyrzucić. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.

      Makaron odcedzić. Dodać pesto, szparagi i wymieszać. Pokroić pomidorki, a ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Dodać do makaronu i ponownie wymieszać. Makaron nałożyć na talerze i obficie oprószyć tartym parmezanem.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Makaron z pesto i szparagami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 11 maja 2016 00:06
  • piątek, 06 maja 2016
    • Leniwiec - ciasto z rabarbarem i bananami

      Jeśli napiszę, że Leniwiec to ciasto dla leniwych

      nie zabrzmi to dobrze.

      Może więc lepiej ustalmy, że Leniwiec to idealne ciasto na leniwe popołudnie.

      Bardzo łatwe do zrobienia, bo nie musimy używać nawet miksera.

      Składniki ciasta jedynie mieszamy, wylewamy do formy i pieczemy.

      Doskonałym dodatkiem do ciasta są owoce. Właściwie można użyć dowolnych,

      ale w sezonie rabarbarowym grzechem byłoby by go pominąć.

      Dla wyrównania jego kwaśnego smaku dodałam też banany.

       

      Składniki: (na formę 20 x 30 cm lub tortownicę o śr. 25 cm)

      • 4 jajka
      • 2 szklanki mąki
      • 3/4 szklanki cukru
      • 3/4 szklanki oleju
      • 1 łyżka kakao
      • 2 opakowania cukru waniliowego (po 8 g)
      • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

      ponadto:

      • 2 gałązki rabarbaru
      • 2 banany

       

      Sposób wykonania:

      Banany pokroić w półplasterki a rabarbar w ok. 1 cm kostkę. Zasypać cukrem i cukrami waniliowymi, wymieszać i odstawić na 30 minut.

      W osobnym naczyniu wymieszać jajka i olej. Wlać do owoców z cukrem i wymieszać. Następnie dodać przesiane składniki sypkie, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać . Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 40 minut, do tzw suchego patyczka. Jeśli zdeydujecie się na pieczenie w tortownicy ciasto będzie wyższe i czas pieczenia trzeba będzie nieco wydłużyć.

      Ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Leniwiec - ciasto z rabarbarem i bananami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 06 maja 2016 09:27
  • środa, 27 kwietnia 2016
    • Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia

      Szybkie ciasto z kategorii bez pieczenia

      inspirowane popularnym kokosowym wafelkiem.

       Kakaowe herbatniki przełożone budyniową masą kokosową z białą czekoladą,

      a dla przełamania smaku i słodyczy odrobiną dżemu malinowego.

      Pyszny i prosty deser nie tylko dla zapracowanych.

       
       

      Składniki: (na formę 21 x 21 cm)

      masa kokosowa:

      • 250 g miękkiego masła
      • 150 g wiórków kokosowych
      • 500 ml mleka
      • 2 żółtka
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
      • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
      • 2/3 szklanki cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 50 g białej czekolady

      ponadto:

      • duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 200 g)
      • 1/2 słoiczka dżemu malinowego ( 120 g)
      • wórki kokosowe do posypania

      Sposób wykonania:

      Zółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie zmiksować.

      Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.

      Na gotujące mleko wlać miksturę jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty.

      Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. 

      Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 część kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

      Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.

      Przed podaniem wyjąć  nieco wcześniej z lodówki.

      Smacznego :)

      * Do dekoracji ciasta użyłam pralinek kokosowych, ale świetnie też się sprawdzą np.: świeże maliny.

      * Jeśli lubicie naprawdę słodkie desery możecie pozostałą czekoladę również zetrzeć i posypać razem z wiórkami wierzch ciasta.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 27 kwietnia 2016 00:10

Kalendarz

Sierpień 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa