Wpisy

  • poniedziałek, 20 kwietnia 2015
    • Zapiekanka Gyros

      Ponieważ mam w domu wielbiciela przyprawy "gyros",

       często na naszym stole pojawiają się potrawy z jej dodatkiem.

      Tym razem jest składnikiem w bardzo pożywnej zapiekance.

      To danie świetnie się sprawdza w chłodne dni -

      - jest szybkie, proste i bardzo treściwe.

      Łatwo można też dopasować je do własnych upodobań,

      makaron zastąpić ryżem lub kaszą, bo świetnie komponuje się z każdym dodatkiem.

       

       

       

       

      Składniki:

      • 250 g makaronu (może być też na sypko ugotowany ryż)
      • podwójna pierś kurczaka
      • 3 łyżki przyprawy "gyros"
      • 4 ogórki konserwowe
      • papryka konserwowa (objętościowo tyle samo co ogórka)
      • mała puszka kukurydzy (170g)
      • 150 g sera żółtego

      sos

      • 3 łyżki majonezu
      • 3 łyżki ketchupu
      • 3 łyżki śmietany
      • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez wyciskarkę do czosnku

       

      Sposób wykonania:

      Pierś z kurczaka pokroić w sporą kostkę i wymieszać z przyprawą "Gyros". Odstawić na 30minut.

      Makaron ugotować al'dente.

      Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

      Składniki sosu wymieszać.

      Kurczaka usmażyć na oleju. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

      Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.

      Składanie zapiekanki:

      Naczynie do zapiekania cienko posmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę makaronu, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 części sera.

      Następnie ułożyć warstwę kurczaka, polać ją 1/3 sosu i posypać 1/3 sera.

      Ułożyć warstwę z pokrojonych warzyw i kukurydzy, polać ją pozostałym sosem i posypać serem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temp. 180C.

       

      Smacznego :)

       

      Źródło inspiracji

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka Gyros”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 20 kwietnia 2015 00:11
  • czwartek, 16 kwietnia 2015
    • Zebra

      Ponieważ zbliża się pora pikników i majówek

      postanowiłam umieścić na blogu kilka przepisów na ciasta,

      które świetnie sprawdzą się w czasie plenerowych wypadów.

      Zacznę od ciasta, które lata świetności ma już za sobą,

      a mnie niezmiennie kojarzy się z dzieciństwem.

      Wydawało mi się wtedy niemal magiczne -

      w piękne biało-brązowe, falowane pasy.

      Do dziś piekę je według rodzinnej receptury, na oleju i napoju pomarańczowym,

      natomiast chcąc wzbogacić nieco jego smak czasem dodaję nasączenie.

      Gotowe ciasto nakłuwam i delikatnie polewam

      alkoholem, herbatą lub ponczem.

      Dzięki  temu zebra za każdym razem może mieć inny smak.

       

       

      Składniki:

      • 5 dużych jaj
      • 3 szklanki mąki tortowej
      • cukier wanilinowy
      • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 szklanka oleju
      • 1 szklanka napoju gazowanego o smaku pomarańczowym (można zastąpić oranżadą lub wodą gazowaną)

       

      Sposób wykonania:

      Jajka umieścić w głębokim naczyniu i ubić na puszystą masę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier i cukier wanilinowy. Miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i na przemian dodawać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę i napój gazowany. Następnie wlać olej i zmiksować tylko do połączenia składników.

      Masę podzielić na pół. Do jednej dodać przesiane kakao a do drugiej mąkę ziemniaczaną. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitych mas.

      Dno tortownicy o sr.24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować masłem. Na środek tortownicy wykładać 4 łyżki masy kakaowej, a na nią 4 łyżki masy białej, i tak na przemian do wykończenia obydwu mas.

      Piekarnik nagrzać do160C. Wstawić ciasto i piec przez 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 170C i piec jeszcze ok.40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku przez 15 minut.

      Gdyby wierzch ciasta za bardzo się rumienił, można przykryć je folią aluminiową.

      Ciasto można dodatkowo nasączyć. W tym celu gotowe ciasto dosyć gęsto nakłuć wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków i nasączyć wybranym alkoholem, herbatą earl grey, wodą z cytryną lub dowolnym ponczem. Ciasto ma waniliowo-czekoladowy smak, więc sprawdzi się każde nasączenie.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zebra”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 kwietnia 2015 00:03
  • piątek, 10 kwietnia 2015
    • Marlenka

      Z przygotowaniem tego ciasta czekałam do Wielkanocy,

      ponieważ wydawało mi się bardzo świąteczne - wielowarstwowe,

      równiutkie, piękne i pyszne - prawdziwa ozdoba świątecznego stołu.

      Choć karmelowa Marlenka pochodzi z Czech,

      to bardzo przypomina nasze miodowniki i stefanki.

      Mnie w tym cieście najbardziej urzekły miodowe placki.

      Są genialne, po dwóch dniach dosłownie rozpuszczają się w ustach.

      Masa natomiast jest dosyć słodka, dlatego w przyszłości dołożę do jednej z warstw kwaskowatego dżemu.

        A do ciasta wrócę na pewno,

      mam już wiele pomysłów na to czym jeszcze można je przełożyć.

      Bardzo polecam na duże uroczystości rodzinne.

      Ciasto jest bardzo podzielne, stabilne, świetnie się kroi i przechowuje.

       

       

      Składniki:

      ciasto

      • 120 g masła
      • 600 g mąki pszennej
      • 3 łyżki miodu
      • 220 g cukru pudru
      • 3/4 łyżki sody oczyszczonej
      • 1 łyżka octu
      • 2 jajka

      masa

      • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
      • 500 ml mleka
      • 1 puszka masy kajmakowej (polecam z Gostynia)
      • 250g masła w temperaturze pokojowej

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować ciasto:

      Masło rozpuścić w garnuszku z grubym dnem, dodać cukier i miód. Podgrzewając mieszać, do rozpuszczenia i połączenia składników. Powinna powstać gładka, jednolita masa.

      Sodę zalać octem i wymieszać. Wlać do garnka. Masa zacznie pachnieć, zmieniać kolor i konsystencję. Jeszcze chwilę ogrzewać, aż masa zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy.

      Garnek zdjąć z ognia i odstawić na 6-7 minut. Od czasu do czasu zamieszać masę.

      Do nieco przestygniętej masy dodawać po jednym jajku energicznie mieszając. Masa jeszcze ściemnieje.

      Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawać mąkę (do mieszania użyłam drewnianej łyżki). Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste wyłożyć je na stolnicę, dosypać pozostałą mąkę i zagnieść. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część ułożyć na papierze do pieczenia i cienko rozwałkować, mniej więcej na wielkość standardowej blaszki (24x32 cm). Placki piec w temp. 180C ok 5-7minut

      Po wyjęciu placki można ładnie przyciąć, by wszystkie były równe, a pozostałe brzegi zachować do dekoracji ciasta.

      Przygotować masę:

      Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać kajmak, a następnie wystudzony budyń.

      Jeśli lubicie dodatek alkoholu w ciastach, na koniec można dodać do masy  50 ml whisky lub innego mocnego alkoholu.

      Tak przygotowaną masą smarować każdy placek ciasta. Ostatnia warstwą powinna być masa.

      Ciasto pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 10 godzin (im dłużej tym lepiej, ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach).

      Wierzch ciasta udekorować okruchami ciasta, siekanymi orzechami i czekoladą.

      Smacznego :)

       

      Źródło inspiracji

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Marlenka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 kwietnia 2015 00:04
  • piątek, 03 kwietnia 2015
    • Sos tatarski

      Jeśli mogę o jakiejś potrawie powiedzieć,

      że jest głęboko zakorzeniona w mojej tradycji rodzinnej,

      to na pewno jest to sos tatarski.

      Jest obowiązkowym dodatkiem do jajek i mięs nie tylko w czasie świąt,

      ale także na każdej uroczystości rodzinnej.

       

       

      Składniki:

      • 2 średniej wielkości ogórki kiszone
      • 4 większe grzybki marynowane
      • 1/2 białej części niewielkiego pora
      • 3 kopiaste łyżki majonezu
      • 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
      • 1 łyżeczka musztardy
      • sól, pieprz, odrobina soku z cytryny do smaku

      Jeśli sos ma być dodatkiem do mięs można dodać 2 ugotowane na twardo jajka

       

      Sposób przygotowania:

      Grzybki, ogórki i pora pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, śmietanę i musztardę. Doprawić do smaku. Odstawić na godzinę, by składniki się "przegryzły". Ewentualnie jeszcze raz doprawić.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Sos tatarski”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 03 kwietnia 2015 11:58
  • czwartek, 02 kwietnia 2015
    • Mazurek kokosowy

       

      Choć bardzo lubię kruche ciasta,

      to mazurki nie należą do moich faworytów.

      Może dlatego, że w moim rodzinnym domu nie było tradycji mazurkowej.

      Nie lubię też przesłodzonych i bardzo strojnych ciast (a mazurek taki powinien być).

      No ale cóż - tradycja to tradycja :)

      Zawsze można ją trochę dopasować do siebie.

      Mazurek, który chcę Wam zaproponować,

      nie jest przesadnie słodki, zwłaszcza jeśli dodamy do niego kwaśne powidła lub świeże owoce.

      Dodatek otartej skórki cytryny w cieście też robi swoje.

      Jeśli lubicie masę z dodatkiem mleka w proszku,

      na pewno Wam zasmakuje.

       

       


      Składniki:

      ciasto:

      • 100 g mąki pszennej
      • 100 g mąki krupczatki
      • 50 g cukru pudru
      • 100 g masła
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
      • 1 cukier wanilinowy
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • skórka otarta z 1 cytryny

      masa kokosowa:

      • 100 ml mleka
      • 100 g masła
      • 60 g cukru
      • 1,5 szklanki mleka w proszku
      • 0,5 szklanki wiórków kokosowych

      ponadto:

      • 2-3 łyżki płatków migdałów
      • 2-3 łyżki kwaśnego dżemu (może być wiśniowy, malinowy, czarna porzeczka)

       

       

       

      Sposób przygotowania:

      Mąki przesiać na stolnicę, razem z masłem posiekać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
      Schłodzone ciasto rozwałkować na wielkość przeciętnej foremki. Boki ciasta zawinąć do środka i uformować wyższy brzeg. Tępą stroną noża wyciskać dowolne wzory. Środek nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić. Mazurkowy spód wyjąć z piekarnika i wystudzić. Cienko posmarować kwaśnym dżemem.

      Przygotować masę. Mleko z cukrem rozpuścić w garnuszku. Dodać masło i kokos. Zagotować. Na koniec wsypać mleko w proszku i energicznie zamieszać, rozprowadzając ewentualne grudki. Jeszcze ciepłą masę rozsmarować na przygotowanym spodzie.

      Jeśli lubicie dodatek alkoholu w wypiekach, można dodać 2-3 łyżki likieru do masy. Ja dałam 2 łyżki adwokatu.

      Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch mazurka. Ciasto można dodatkowo ozdobić świeżymi owocami. Ja wypatrzyłam w sklepie świeże maliny i nie mogłam się oprzeć ;) Całość ładnie współgra.

      Smacznego!

      Inspiracja.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Mazurek kokosowy ”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 kwietnia 2015 11:00

Kalendarz

Kwiecień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny







zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa