Wpisy

  • środa, 27 kwietnia 2016
    • Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia

      Szybkie ciasto z kategorii bez pieczenia

      inspirowane popularnym kokosowym wafelkiem.

       Kakaowe herbatniki przełożone budyniową masą kokosową z białą czekoladą,

      a dla przełamania smaku i słodyczy odrobiną dżemu malinowego.

      Pyszny i prosty deser nie tylko dla zapracowanych.

       
       

      Składniki: (na formę 21 x 21 cm)

      masa kokosowa:

      • 250 g miękkiego masła
      • 150 g wiórków kokosowych
      • 500 ml mleka
      • 2 żółtka
      • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
      • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
      • 2/3 szklanki cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 50 g białej czekolady

      ponadto:

      • duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 200 g)
      • 1/2 słoiczka dżemu malinowego ( 120 g)
      • wórki kokosowe do posypania

      Sposób wykonania:

      Zółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie zmiksować.

      Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.

      Na gotujące mleko wlać miksturę jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty.

      Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. 

      Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 część kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

      Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.

      Przed podaniem wyjąć  nieco wcześniej z lodówki.

      Smacznego :)

      * Do dekoracji ciasta użyłam pralinek kokosowych, ale świetnie też się sprawdzą np.: świeże maliny.

      * Jeśli lubicie naprawdę słodkie desery możecie pozostałą czekoladę również zetrzeć i posypać razem z wiórkami wierzch ciasta.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (20) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 27 kwietnia 2016 00:10
  • piątek, 22 kwietnia 2016
    • Sernik budyniowy na jogurtach greckich

      Dzisiejsza propozycja to rodzaj sernika bez sera.

      Bardzo delikatny, puszysty, o smaku budyniu waniliowego, z lekko kwaśną nutą

      tak charakterystyczną dla jogurtu greckiego.

      Sernik można przygotować na kruchym cieście,

      ale ponieważ u mnie miała być wersja błyskawiczna

      wybrałam pokruszone herbatniki - jeżyki kawowe.

      Zachowując konsekwencję smakową

      odrobina espresso znalazła się również wewnątrz sernika,

      ale nie jest to konieczność i jeżeli nie jesteście takimi wielbicielami kawy jak możecie ją całkowicie pominąć.

       

       

      Składniki: (na tortownicę o śr. 28 cm lub blachę 24 x 24 cm)

      spód:

      • ok. 200 g pokruszonych herbatników (użyłam 2 opakowania jeżyków)

      masa jogurtowa:

      • 3 jogurty greckie po 440 g (łącznie 1320 g)
      • 4 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g, sam proszek)
      • 6 jajek
      • 1 cukier waniliowy duży
      • 1,5 szklanki cukru
      • 0,5 szklanki oleju
      • 30 ml espresso (opcjonalnie)

      Sposób wykonania:

      Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokruszyć i wysypać na dno tortownicy. Docisnąć dłonią. Można też część herbatników pozostawić w większych kawałkach i umieścić je na pokruszonych, wtedy spód będzie bardziej fantazyjny.

      Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej na przemian dodawać jogurt i budynie, aż do wyczerpania składników. Następnie dodać olej i całość zmiksować.

      Białka ubić na sztywno z pozostały cukrem. Dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.

      Do przestudzonego espresso dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać.

      Masę jogurtową wlać do tortownicy. Róbcie to powoli i delikatnie, aby nie zruszyć dna z herbatników. Na wierzch wylać masę kawową i delikatnie przemieszać widelcem tworząc esy-floresy.

      Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60 minut w temp. 170 C.

      Studzić w uchylonym piekarniku 30 minut. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie. Najlepiej schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (21) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik budyniowy na jogurtach greckich”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 22 kwietnia 2016 09:48
  • czwartek, 21 kwietnia 2016
    • Colesław z młodej kapusty

       Sezon na młodą kapustę uważam za otwarty.

      W tym roku jedliśmy juz kapuśniak, kapustę zasmażaną,

      a teraz przyszedł czas na surówkę Colesław.

      Surówka jest pyszna i bardzo prosta, bo składa się z zalewdwie trzech składników,

      a cała jej tajemnica twki w sosie. Ja od jakiegoś czasu robię go bazując na maślance

      i taką wersję Wam dzisiaj proponuję.

       

       

       

      Składniki:

      • 1/2 główki młodej kapusty (ok. 500 g)
      • 1 mała marchewka
      • 1/2 cebuli

      sos:

      • 1/4 szklanki maślanki
      • 1,5 łyżki majonezu
      • 1,5 łyżki białego octu winnego
      • 1,5 łyżki soku z cytryny
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1/2 łyżeczki pieprzu
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 1 łyżka posiekanego kopru (opcjonalnie)

      Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.

      Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Zalać nim pokrojone warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Colesław z młodej kapusty”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 kwietnia 2016 09:02
  • piątek, 15 kwietnia 2016
    • Ciasto czekoladowe z wiśniami

      Czekacie już na rabarbar? Ja bardzo,

      ale póki co wykorzystuję jeszcze różne mrożone owoce z poprzedniego sezonu.

      Na weekend proponuję Wam obłędnie czekoladowe, mięsiste ciasto z wiśniami.

      Takie ciasto robię zazwyczaj, gdy mam chandrę, bo świetnie poprawia nastrój,

      albo nie za wiele czasu, a w drodze niespodziewanych gości.

      Nie trzeba go całkowicie studzić, wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe.

       

       

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 120 g masła
      • 150 g czekolady deserowej
      • 1 i 1/2  szklanki mąki tortowej
      • 3/4 szklanki mleka
      • 1 szklanka  drobnego cukru do wypieków
      • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

      ponadto:

      • 200 g mrożonych wiśni

      Sposób wykonania:

      Wiśnie rozmrozić.

      Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

      Masło rozpuścić w niewielkim garnuszku. Do gorącego dodać połamaną czekoladę i pozostawić ją tak na 1 minutę. Po tym czasie zawartość garnuszka dokładnie wymieszać. Wlać mleko i znów dokładnie wymieszać.

      Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Powoli wlewać masę czekoladową i również krótko zmiksować.

      Ciasto wylać do tortownicy. Na wierzch wykładać rozmrożone owoce (bez soku z rozmrażania). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 C przez 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika zrobić test suchego patyczka, drewniany patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy.

      Gdy ciasto nieco przestygnie przygotować polewę.

      Polewa:

      • 100 g czekolady
      • 50 ml śmietanki 30%
      • 1 łyżka masła

      przygotowałam polewę z połowy porcji

      Śmietankę i masło dobrze podgrzać w garnuszku. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto czekoladowe z wiśniami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 15 kwietnia 2016 00:11
  • wtorek, 12 kwietnia 2016
    • Budyń z Nutelli

      Z okazji Dnia Czekolady błyskawiczny deser,

      który zdążycie przygotować w przysłowiowe 5 minut - budyń z Nutelli.

      Może nie do końca jest to czekolada, ale smakiem z pewnością dorównuje królowej słodyczy.

      Zresztą jestem pewna, że miłośników kremu orzechowego nie muszę przekonywać,

      by spóbowali Nutelli w formie budyniu :)

       

      Składniki:

      • 500 ml mleka
      • 3 łyżki nutelli
      • 3 łyżki mąki ziemniacznej

      Dla uzyskania ładniejszego, ciemniejszego koloru można dodać 1-2 łyżeczki kakao, ale nie jest to konieczne.

      Nutellę, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę,  doprowadzić do wrzenia i energicznie zamieszać. Budyń gotować ok. 1 minuty. Odstawić z ognia i przelać do pucharków. Wystudzić. Podawać ze świeżywmi owocami lub bitą śmietaną.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Budyń z Nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 kwietnia 2016 12:56

Kalendarz

Maj 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa