Wpisy

  • piątek, 29 maja 2015
    • Ciasto kubeczkowe z truskawkami

      Idelane, letnie ciasto z owocami.

      Delikatne, lekko wilgotne wewnątrz,

      na jogurcie greckim i budyniu śmietankowym.

      Bardzo prosty, niezawodny przepis,

      w którym jedyną miarką jest kubeczek po jogurcie.

      Na pewno się przyda w rozpoczynającym się sezonie owocowym.

       

       

       Składniki: (na tortownicę o śr. 25 cm lub formę 20x25 cm)

      Do odmierzania używamy kubeczka po jogurcie greckim ok. 200g

      • 1 kubeczek jogurtu greckiego
      • 1 kubeczek oleju
      • 2 kubeczki cukru
      • 3 kubeczki mąki pszennej
      • 1 kubeczek proszku budyniowego (2 bydynie śmietankowe na 0,5 l mleka)
      • 3 duże jajka
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Zwróćcie uwagę, by inne składniki zabierały w kubeczku tyle samo miejsca co jogurt, tzn, jeśli jogurt zajmował 2/3 wysokości kubeczka, to mąki, czy cukru też trzeba nasypać do tej samej wysokośći.

      ponadto:

      • ok. 400 g truskawek
      • cukier puder do posypania

       

      Sposób wykonania:

      Jajka, jogurt i cukier umieścić w misce i wymieszać. Wlać olej, ponownie zamieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać i dodać do pozostałych składników. Raz jeszcze wszystko dokładnie zamieszać (najlepiej szpatułką do mieszania lub dużą trzepaczką rózgową).

      Tortownicę (albo formę do pieczenia) wysmarować masłem. Wlać przygotowaną mieszankę. Na wierzchu poukładać pokrojone na mniejsze kawałki umyte i osuszone truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 40 minut, do tzw suchego patyczka. (piekłam troszkę krócej).

      Gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił, należy przykryć je folią aluminiową.

      Ciasto wyjąć i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (38) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kubeczkowe z truskawkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 29 maja 2015 00:03
  • sobota, 23 maja 2015
    • Ciasto Biały Lion

      Stali bywalcy bloga na pewno znają ciasto "Lion".

      Dziś przepis na jego białego brata ;)

      Ciasta mają jednak tylko wspólną nazwę, bo zupełnie różnią się od siebie.

      "Lion" zawdzięcza swoja nazwę batonikom użytym w masie,

      natomiast "Biały Lion" zbliżony jest do popularnych batonów smakowo.

      Miękki biszkopt z nutą białej czekolady,

      kajmak z preparownym ryżem, budyniowa masa

      i coś do pochrupania i przełamamnia słodyczy - słone orzeszki.

      Niewielkim minusem ciasta jest to, że nie najłatwiej się kroi,

      ale ciekawy smak w całości to rekompensuje.

       

       

      Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm)

      biszkopt

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1 szklanka mąki tortowej
      • 1 łyża mąki ziemniaczanej
      • 50 g startej białej czekolady (użyłam czekolady z orzechami)

      masa

      • 2 żołtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki maki ziemniaczanej
      • 3 łyżki maki pszennej
      • 3 łyżki cukru
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 200 g miękkiego masła

      ponadto

      • puszka masy kajmakowej
      • 50 g ryżu preparowanego
      • 3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych

       

      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać.

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

      Biszkopt wystudzić.

      Masa budyniowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany budyń przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.

      Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować)

      Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (1/2 szklanki+2 łyżki soku z cytryny+1 łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem (nasączyć jeśli decydujecie się na nasączenie) i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową.

      Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

      Smacznego :)


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Biały Lion”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 23 maja 2015 00:04
  • sobota, 16 maja 2015
    • Racuchy na serku homogenizowanym

      Racuszki, którym trudno się oprzeć -

      puszyste, delikatne, z wyczuwalnym smakiem waniliowego serka.

      Wystarczy oprószyć cukrem pudrem i rozkoszować się znakomitym podwieczorkiem,

      albo polać gęstym sosem truskawkowym i urządzić prawdziwą ucztę dla podniebienia.

       

       

      Składniki: (8-10 sztuk racuszków)

      • 220 g serka homogenizowanego waniliowego (1 serek danio XXL)
      • 2 duże jajka
      • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli

      sos truskawkowy

      • 250 g truskawek
      • 2 łyżki cukru
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      Sposób wykonania:

      Jajka wymieszać z serkiem. Dodać mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze wymieszać lub zmiksować. Masa powinna być dosyć gęsta.

      Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej lub olej z masłem). Łyżką nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu (ok.1,5 minuty z każdej strony).

      Usmażone racuszki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Chwilę studzić. Podawać z cukrem pudrem lub sosem truskawkowym.

      Sos truskawkowy

      Truskawki rozgnieść widelcem. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Makę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do truskawek i zagotować. Sos odstawić z ognia i wystudzić.

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Racuchy na serku homogenizowanym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 16 maja 2015 00:15
  • środa, 13 maja 2015
    • Chlebek bananowy

      Odkąd wypróbowałam przepis na chlebek bananowy

      nie marnuje się już u mnie żaden przejrzały banan.

      Świetny sposób na wykorzystanie tych owoców

      i stworzenie zdrowego i niezwykle prostego ciasta.

      Przepis jest bardzo uniwersalny,

      bo można go także wykorzystać do upieczenia muffinek,

      albo dowolnie zmienić smak chlebka, za każdym razem wybierając inne bakalie.

       

      Składniki: (na tradycyjną keksówkę)

      • 4 bardzo dojrzałe banany
      • 3/4 szklani cukru pudru (dałam 2/3)
      • 1 1/2 szklanki mąki pszennej (można użyć orkiszowej)
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 50 g roztopionego masła
      • 100 g dowolnych bakalii (użyłam mieszanki orzechów włoskich, płatków migdałów, suszonych śliwek i gorzkiej czekolady)

       

      Sposób wykonania:

      Banany rozgnieść widelcem (nie muszą być zgniecione bardzo dokładnie). Do bananów wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie dokładnie wymieszać.

      Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C 50-60 minut, aż ciasto dobrze się zrumieni.

      Smacznego :)

       

       Inspiracja

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Chlebek bananowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 13 maja 2015 00:09
  • piątek, 08 maja 2015
    • Pikantne bułeczki

       

      Drożdżowe, pulchniutkie bułeczki z chrupiącą skórką i pikantnym wnętrzem.

      Obficie wypełnione pieczarkami, pepperoni i żółtym serem.

      Dla nas były ciepła kolacją,

      ale świetnie smakują też na zimno.

      Sprawdzą się jako piknikowa przekąska albo drugie śniadanie.

       

      Składniki: (na ok. 16 bułeczek)

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 25 g świeżych drożdży
      • 1 jajko
      • 1 szklanka letniej wody
      • 2-3 łyżki oleju
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka cukru

      farsz

      • 450 g pieczarek
      • 100 g pikantnej kiełbasy (Chorizo lub Pepperoni)
      • mała cebula
      • 100 g ostrego sera (użyłam Tylżyckiego)
      • 2 łyżki oleju
      • garść bazylii (opcjonalnie)

      ponadto

      • roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
      • suszony tymianek do posypania

       

       

      Sposób wykonania:

      Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, jajko i wodę z drożdżami. Na koniec wlać olej i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i jednolite.

      Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (powinno to trwać ok. 40-60 minut).

      W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć tak, by zrobiła się szklista. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i chwilę smażyć razem z cebulą. Na koniec dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.

      Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do farszu i dobrze wymieszać. Na koniec dorzucić posiekaną bazylię.

      Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdym układać sporą ilość farszu. Brzegi krążków unieść do góry i dobrze skleić (patrz zdj.) Czynność powtarzać do wykończenia ciasta. Tak przygotowane bułeczki odwrócić do góry nogami (tak by zlepienie znajdowało się pod spodem) i układać na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Bułeczki układać w niewielkich odstępach, tak by mogły w czasie pieczenia połączyć się ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać suszonym tymiankiem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok 25 minut, do ładnego zezłocenia.

      Smacznego :)

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne bułeczki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 08 maja 2015 00:19

Kalendarz

Lipiec 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny







zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa