Wpisy

  • środa, 03 lutego 2016
    • Ciasteczka chrustowe

        Faworki kocham miłością absolutną. To one, a nie pączki, od dzieciństwa są dla mnie symbolem tłustego czwartku. W poszukiwaniu faworków idealnych przetestowałam wiele przepisów, ale ten z pewnością jest najłatwiejszy. Ciasto wymaga tylko 3 składników (cukier można pominąć), w tym najważniejszego - piwa. Dodatek piwa w cieście sprawia, że nie potrzebuje ono napowietrzania przez mocne uderzanie, nie trzeba go też długo zagniatać. Naprawdę wszystko robi sie błyskawicznie. A ponieważ zamiast zwijać typowe faworki wycinamy kwadratowe ciasteczka, z przygotowaniem tego karnawałowego przysmaku poradzi sobie nawet gospodyni zazwyczaj omijająca kuchnię szerokim łukiem.

        Chrustowe ciasteczka możecie też łatwo zamienić w słoną przekąskę. Wystarczy pominąć cukier w przepisie, a po usmażeniu oprószyć je solą i ulubionymi przyprawami.

       

       

      Składniki:

      • 3 żółtka
      • ok. 80 ml jasnego piwa
      • 250 g mąki pszennej
      • 1 łyżka cukru pudru

      ponadto

      • olej do smażenia
      • cukier puder + cukier waniliowy do posypania

       

      Sposób wykonania:

       
      Do naczynia z podziałką wbić żółtka. Dolać piwa do 125 ml objętości (nie licząc piany). Dodać łyżkę cukru i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać na stolnicę. Wlewać przygotowaną mieszankę i wyrabiać ciasto. Nie trzeba długo zagniatać. Ciasto powinno być jednolite i dosyć twarde.

      Na tym etapie można już wycinać i smażyć ciasteczka, ale będą one zdecydowanie  delikatniejsze i bardziej kruche, jeśli przed smażeniem  ciasto dobrze schłodzimy w lodówce.

      Ciasto cieniutko rozwałkować. Radełkiem lub nożem wycinać 3-4 centymetrowe kwadaty.

      Smażyć w głębokim tłuszczu, na dobrze rozgrzanym oleju (lub smalcu) na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Obficie oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowy.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka chrustowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 03 lutego 2016 00:02
  • niedziela, 31 stycznia 2016
    • Pączki jogurtowe

      Fritule, malutkie pączki jogurtowe rodem z Chorwacji.

      Zwykle dodaje się do nich rum lub brandy i skórkę z cytryny,

      ale można je spotkać również z dodatkiem startych jabłek czy rodzynek

      namoczonych uprzednio w rumie.

      Fritule przygotowuje się z ciasta drożdżowego lub z proszkiem do pieczenia.

      Ja zdecydowałam się na drugą wersję, błyskawiczną.

      Przygotowanie ciasta zajęło dosłownie chwilę,

      a pączki są naprawdę smaczne.

      Lekkie, delikatne z wyczuwalną nutą cytrynową.

       

       

      Składniki: (na ok. 40 malutkich pączków)

      • 2 jaja średniej wielkości
      • 180 g jogurtu naturalnego
      • 200 g mąki pszennej
      • 2 łyżki drobnego cukru
      • cukier waniliowy
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 1 łyżka rumu
      • olej do smażenia

      opcjonalnie:

      • rodzynki namoczone w rumie
      • starte jabłko
      • cynamon

       

      Sposób wykonania:

      Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką rózgową lub zmiksować mikserem do połączenia składników. Mąkę wymieszać z solą, skórka cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać. Powinno powstać dosyć gęste ciasto.

      W płaskim rondlu rozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.

      Łyżeczki można zanurzyć co jakiś czas w zimnym oleju, aby ciasto do nich nie przywierało.

      Pączki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawić do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

      Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe.

      Smacznego :)

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Pączki jogurtowe ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 31 stycznia 2016 00:17
  • piątek, 29 stycznia 2016
    • Ciasto Princessa

      Ciasto migdałowo-kokosowe z aksamitną

      masą budyniową i kajmakiem.

      Delikatne w smaku, choć z wyczuwalną nutą alkoholu.

      Nieprzesłodzone i niewymagające wiele pracy.

      Amatorzy kokosowych wafelków Princessa powinni być zachwyceni :)

       

      Składniki:

      ciasto kokosowo-migdałowe:

      • 6 białek
      • szczypta soli
      • 130 g drobnego cukru do wypieków
      • 100 g mielonych migdałów (dostępne są gotowe mielone, na pewno w Lidlu)
      • 100 g wiórków kokosowych
      • 50 g płatków migdałów
      • 2 batony Princessa kokosowa (po 48 g każdy)

      masa:

      • 6 żółtek
      • 2 szklanki mleka
      • 220 ml śmietanki 30%
      • 150 g cukru
      • cukier wanilinowy
      • 1 pełna łyżka mąki pszennej
      • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
      • 220 g masła w temperaturze pokojowej

      ponadto:

      • kilkanaście  podłużnych biszkoptów
      • 150-200 g masy kajmakowej (ok.połowy małej puszki)
      • poncz: 1/2 szklanki likieru kokosowego + 1/2 szklanki wody

       

      Sposób przygotowania:

      Ciasto: Białka ubić z odrobiną soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodać migdały, wiórki, płatki migdałów i pokrojone na małe kawałki wafelki. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.

      Dno blachy o wym. 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić masę kokosowo-migdałową. Wstawić do nagrzanego piekranika. Piec ok. 30 minut w temp. 170 C. Gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił, przykryć folią alumioniową. Upieczone ciasto wystudzić.

      Masa: Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dokłądnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Wlać mieszankę jajeczną i energicznie mieszając zagotować. Powinien powstać gładki, aksamitny budyń. Garnek z budyniem przykryć i odstawić do wystygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Do masła stopniowo dodawać przestygnięty budyń i miksować na gładki krem.

      Poncz: Przegotowaną, zimną wodę połączyć z likierem i wymieszać.

      Składanie ciasta: Na dnie blachy ułożyć ciasto migdałowo-kokosowe i nasączyć je 1/4 ponczu. Wyłożyć 2/3 masy budyniowej. W pozostałym ponczu krótko  moczyć biszkopty i dosyć ściśle układać je na kremie. Wolne miejsca między biszkoptami zapełnić masą kajmakową (patrz zdj.) Na biszkopty wyłożyć pozostałą masę i delikanie rozprowadzić. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

       

      Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, ale najlepiej na noc, by warstwy dobrze się "przegryzły".

      Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

      Smacznego :)

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Princessa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 29 stycznia 2016 00:44
  • niedziela, 24 stycznia 2016
    • Ciasteczka serowe z jabłkiem

      Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem i cynamonem.

      Dawno ich nie piekłam,

      a kiedyś, gdy córka była jeszcze mała,

      bywały u nas bardzo często.

      Lubiłam jej robić takie słodkie niespodzianki,

      gdy zmarznięta wracała ze szkoły ...

      Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.

       

       

      Składniki:

      ciasto:

      • 25 dag sera białego
      • 25 dag masła
      • 25 dag mąki pszennej
      • 1 żółtko

      ponadto:

      • 2-3 jabłka
      • cynamon
      • cukier puder do posypania
      • białko do smarowania ciasta

      Sposób wykonania:

      Ser przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekac z masłem. Dodac ser, żołtko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkowac na grubość 0,5 cm i wykrawać okrągłe placki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki jak pomarańcze. Cząstki jabłka grubszą stroną układać przy obwodzie placka. Posypać cynamonem. Przykryć drugą połową ciasta i lekko przygnieść (nie zlepiać, jabłka powinny być widoczne).

       

      Przed pieczeniem posmarować ciastka rozbitym białkiem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 C, do ładnego zezłocenia.

      Jeszce ciepłe obficie posypać cukrem pudrem.

      Podawać w dniu przygotowania.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (29) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka serowe z jabłkiem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 stycznia 2016 00:00
  • sobota, 23 stycznia 2016
    • Ciasto Nesquik

      Szybkie ciasto do popołudniowej kawy.

      Nic wyszukanego, bardzo proste ucierane ciasto z dodatkiem

      ulubionego przez moją pociechę - napoju Nesquik.

      Ciasto połączyłam z pysznym mlecznym kremem z serka mascarpone.

      Posmarowałam nim tylko wierzch,

      ale można krem przygotować z podwójnej porcji

      i dodatkowo przełożyć też środek ciasta.

       

      Składniki:

      • 225 masła
      • 225 mąki pszennej
      • 4 jajka
      • 180 g drobnego cukru do wypieków
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżeczki kakao
      • 3 łyżki napoju kakaowego Nesquik rozpuszczonego w 3 łyżkach gorącej wody

      krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 75 g słodzonego skondensowanego mleka (użyłam mleka w tubce)

       

       

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

      Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Do masy kolejno dodawać jajka nie przerywając miksowania. Następnie dodać przestudzony Nesquik.

      Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Dodać do masy i dokładnie wymieszać szpatułką.

      Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wylać masę kakaową, wierzch wyrównać.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 40 minut. Przed wyjęciem zrobić test suchego patyczka. Jeśli patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy, oznacza to, że ciasto jest upieczone.

      Ciasto postawić do ostudzenia.

      Przygotować krem: Dobrze schłodzony serek mascarpone umieścić w misie miksera. Krótko zmiksować, aby nieco go zmiękczyć. Wlać mleko i krótko zmiksować do uzyskania kremu o jednolitej konsystencji.

      Wierzch ciasta posmarować kremem i oprószyć Nesqiukiem.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Nesquik”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 23 stycznia 2016 00:01

Kalendarz

Luty 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29            

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny








Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa