Wpisy

  • środa, 16 kwietnia 2014
    • Pieczony karczek Ewy Wachowicz

       

      Moja pieczeń świąteczna już gotowa.

      Tym razem piekłam karczek i skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz.

      Mięso jest kruche, ale nie przesadnie, ładnie się kroi,

      a aromatyczna i dosyć pikantna panierka,

      fajnie podkręca smak każdego plastra wędliny.

      Oczywiście pieczeń można podać także na ciepło, np. na świąteczny obiad,

      a wywar spod mięsa wykorzystać do zrobienia sosu.

      Polecam :)

       

      Składniki:

      • ok. 2 kg karkówki na pieczeń
      • 3 łyżki oleju
      • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

      marynata:

      • 1 łyżeczka ziaren jałowca
      • 2 łyżeczki ziela angielskiego
      • 2 łyżeczki pieprzu
      • 4 liście laurowe
      • 4 goździki
      • 4 ząbki czosnku
      • 2 łyżki soli

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować marynatę. Jałowiec, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i goździki umieścić w moździerzu i zmiażdżyć. Przyprawy można też zmiksować blenderem.

      Na suchej patelni rozgrzać sól. Dodać rozdrobnione przyprawy i chwilę podgrzewać mieszając. Wysoka temperatura uwolni z ziół wszystkie olejki eteryczne. Mieszankę zdjąć z patelni. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek i wymieszać. Mięso dobrze natrzeć przygotowaną marynatą. Szczelnie zawinąć lub umieścić w zakrytym naczyniu i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

      Olej rozgrzać na patelni. Zamarynowane mięso obsmażyć ze wszystkich stron.

      Obsmażone umieścić w żaroodpornym naczyniu, bądź gęsiarce.

      Wino wlać na patelnię i chwilkę podgrzewać, aby "zebrać" z patelni wszystkie smaki. Wlać do mięsa. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200C ok. 2 godzin.

      W czasie pieczenia, co 15-20 minut, polewać mięso sosem spod pieczeni. Gdyby sos bardzo odparował, należy dolać bulionu, lub wody.

      Smacznego :)

       

      Źródło przepisu TU

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pieczony karczek Ewy Wachowicz”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 16 kwietnia 2014 10:41
    • Sałatka z jajek

       

      Dzisiaj przepis  sałatkę,

      której głównym składnikiem są jajka.

      Sałatka jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu,

      a ponieważ jednym z jej składników jest chrzan,

      będzie świetnie pasowała do wielkanocnego menu.

       

       

      Składniki:

      • 8 ugotowanych na twardo jajek
      • 1 puszka groszku
      • 4 kiszone ogórki
      • 1 niewielki por
      • 4 łyżki majonezu ( lub 2 łyżki majonezu plus 2 łyżki jogurtu naturalnego)
      • 1 łyżka chrzanu
      • sól, pieprz do smaku
      • natka pietruszki (opcjonalnie)

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Jajka, ogórki i pora pokroić w drobną kostkę. Groszek odcedzić i dodać do pokrojonych warzyw. Dodać sól, pieprz, majonez i chrzan.Ilość chrzanu podana jest orientacyjnie, ponieważ różny chrzan ma różną ostrość. Proponuję, aby dodać najpierw 1/2 łyżki, wymieszać i spróbować czy jest dla Was odpowiednio ostra, jeśli nie, dodajcie kolejne 1/2 łyżki.

      Sałatkę schłodzić ok. 1 godziny w lodówce, by smaki mogły się przegryźć.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z jajek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 16 kwietnia 2014 00:09
  • wtorek, 15 kwietnia 2014
    • Pani Walewska bez pieczenia

      Pani Walewska zwana też pychotką,

      zasługuje chyba na miano naszego narodowego przekładańca.

      W każdym razie ja za tym ciastem przepadam,

      i dlatego postanowiłam stworzyć jego szybszą wersję, by móc je jadać nieco częściej.

      Jak się okazało, nie zawsze szybszą oznacza gorszą.

      Efekt końcowy okazał się fantastyczny,

      a ciasto smakowało jak oryginał.

      Gorąco polecam :)

       

       

      Składniki: (na małą blachę 24x17 cm)

      masa:

      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 3 łyżki cukru
      • 3 łyżki maki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
      • duże opakowanie cukru wanilinowego (16g)

      ponadto:

      • Paczka herbatników ( 180 g)
      • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
      • garść płatków migdałów
      • 10 sztuk małych bez

       

       

       

      Sposób przygotowania:

      Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, 1 szklankę mleka i zmiksować. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować, energicznie wymieszać. Powinien powstać gęsty budyń.

      Przykryć i odstawić do ostygnięcia.

      Masło utrzeć na puch, do białości. Dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując. Powinna powstać gładka masa.

      Masę można zastąpić gotową masą do karpatki. Bardzo dobrze smakuje w Pani Walewskiej.

      Dno blaszki wyłożyć warstwą herbatników. Ciastka posmarować cienko powidłami.

      Odłożyć 3 łyżki masy na bok. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na powidła. Masę wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników.

      Posmarować powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.

      Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.

      Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by ciastka zdążyły zmięknąć.

      Przed podaniem udekorować ciasto (można to zrobić wcześniej, ale bezy, które spędzą w lodówce kilka godzin, zmiękną i nie będą chrupiące. Można także udekorować przed włożeniem do lodówki, ale odłożyć połowę bez i te pokruszyć i ułożyć na cieście później).

      Płatki migdałów wsypać na suchą patelnię, podgrzewać do uzyskania lekko złotego koloru.

      Bezy pokruszyć. Mieszanką bez i migdałów udekorować ciasto.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Pani Walewska bez pieczenia”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 kwietnia 2014 00:04
  • poniedziałek, 14 kwietnia 2014
    • Babeczki wielkanocne Magdy Gessler

       

      Kruche, delikatne babeczki, rozpływające się w ustach -

      w sam raz do święconki.

      Przepis Pani Magdy wzbogaciłam o wnętrze babeczek,

      dodałam budyń waniliowy i zrobiłam przykrywkę.

      Gorąco polecam, nie tylko na Wielkanoc.

       

       

      Składniki:  (porcja na 12-14 sztuk)

      • 200 g zimnego masła
      • 300 g mąki krupczatki
      • 4 żółtka
      • 100 g cukru pudru
      • szczypta soli

      ponadto:

      • 1/2 laski wanilii
      • budyń waniliowy

       

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Dodać cukier puder i żółtka. Wszystko razem szybko zagnieść na jednolite ciasto ( chodzi o to, by masło miało jak najkrótszy kontakt z ciepłymi dłońmi ). Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut.

      W tym czasie ugotować budyń, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polecam do gotującego mleka dodać dodatkowo ziarenka z 1/2 laseczki wanilii. Budyń wystudzić.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Stolnicę oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Wylepiać nim posmarowane masłem babeczki.

      Babeczki napełnić budyniem, zostawiając nieco miejsca od brzegu. Każdą babeczkę przykryć ciastem (najłatwiej "przykrywki" wyciąć foremką na babeczki). Ciasto nakłuć widelcem.

      Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180C do zezłocenia. Około 25 minut. Lekko wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)

      Źródło przepisu TU

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki wielkanocne Magdy Gessler”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 kwietnia 2014 00:44
  • niedziela, 13 kwietnia 2014
  • sobota, 12 kwietnia 2014
  • piątek, 11 kwietnia 2014
    • Babka Milky Way

      Babka powstała na życzenie mojej córki,

      która jest wielką fanką batonów Milky Way.

      Babka jest prosta w wykonaniu, śmietankowa,

      z lekko wyczuwalnym smakiem batonów.

      Istotnym jej elementem jest wykończenie -

      polewa i kawałki batoników - dzięki nim całość nabiera odpowiedniego charakteru.

       

       

       

       

      Składniki:

      • 3 jajka
      • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 180 ml śmietanki 30%
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 5 batoników Milky Way (po 80g)
      • 1 łyżeczka kakao

      polewa:

      • 3 łyżki cukru pudru
      • 3 łyżki mleka
      • 2 łyżki ciemnego kakao
      • 1 łyżka nutelli
      • 100 g masła lub margaryny
      • 2 batony Milky Way

       

       

      Sposób wykonania:

      Śmietankę podgrzać. Batony połamać na kawałki, dodać do ciepłej śmietanki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić by śmietanka ostygła do temperatury pokojowej.

      Jajka ubić z cukrem na puch. Masa powinna być prawie biała. Powoli, cały czas miksując wlewać śmietankę z batonami. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować na małych obrotach.

      Blaszkę na babkę, lub mniejszą keksówkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Wylać przygotowaną masę. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170C ok 45 minut.

      Przygotować polewę.

      Mleko podgrzać w garnuszku i rozpuścić w nim cukier. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki. Podgrzewać do rozpuszczenia masła.

      Garnek zdjąć z ognia, dodać kakao i energicznie wymieszać, najlepiej trzepaczką rózgową. Na koniec dodać nutellę. Wymieszać.

      Lekko wystudzoną babkę polać polewą i udekorować kawałkami batonów.

      Smacznego :)

       

       


      Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka Milky Way”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 11 kwietnia 2014 10:14
  • czwartek, 10 kwietnia 2014
    • Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami

       

      Pieczenie białej kiełbasy nie jest czynnością

      wymagającą specjalnych umiejętności.

      I bardzo dobrze, bo dzięki użyciu kilku dodatków

      każdy może wyczarować pyszne danie.

      Ja przygotowałam kiełbasę z mieszanką świeżych i suszonych ziół,

      skórki cytryny, czosnku i korzenia pietruszki.

      I bardzo żałuję, że nie mogę dzisiaj przesłać zapachu z mojej kuchni...

       

       

      Składniki:

      • ok. 1 kg parzonej białej kiełbasy
      • mały pęczek pietruszki
      • 5 łyżek oleju
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
      • 1/2 łyżeczki bazylii
      • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
      • 1 łyżeczka majeranku
      • 1 główka czosnku
      • po 2 gałązki świeżego rozmaryny i tymianku

       

       

      Sposób wykonania:

      Kiełbasę nacinamy. Korzenie pietruszki oczyszczamy i kroimy w słupki. Natkę siekamy i łączymy z olejem. Do mieszanki dodajemy skórkę z cytryny, suszone zioła i pieprz. Połową mieszanki smarujemy dno naczynia żaroodpornego. Kładziemy kiełbasę, pietruszkę i ząbki czosnku (mogą być w łupinkach). Kiełbasę smarujemy resztą oleju z przyprawami. Na wierzchu układamy gałązki świeżych ziół.

      Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30-40 minut, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z chrzanem. Nie wyrzucajcie też pietruszki i czosnku. Upieczone w mieszance ziołowej są także świetnym dodatkiem do kiełbaski.

      Smacznego :)

       

      Przepis pochodzi z kwietniowego wydania miesięcznika "Kuchnia"


      Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Biała kiełbasa pieczona z czosnkiem i ziołami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 10 kwietnia 2014 10:00
  • wtorek, 08 kwietnia 2014
    • Truskawkowe lustro

      Moje ostatnie zapasy ubiegłorocznych truskawek

      znalazły się w dzisiejszym deserze.

      Na pewno słyszeliście o malinowym lustrze Ewy Wachowicz.

      Ja proponuję truskawkową wersję,

      ale bez jajek, zbliżoną do przepisu z Moich Wypieków.

      Deser jest cudownie kremowy i pachnący latem,

      w zbliżającym się sezonie truskawkowym, będzie jak znalazł :)

       

       

      Składniki:

      • 500 g mrożonych truskawek
      • 500 ml śmietanki 30%
      • 1/2 szkl. cukru
      • sok z 1/2 cytryny
      • 1,5 łyżki żelatyny w proszku

      ponadto:

      • 2 galaretki truskawkowe
      • 10 podłużnych biszkoptów czekoladowych

       

       

      Sposób wykonania:

      Zamrożone truskawki umieścić w garnuszku. Dodać cukier i sok z cytryny. Gotować do momentu rozgotowania się truskawek. Zmiksować i przetrzeć przez sito, by pozbyć się drobnych pesteczek.

      Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dobrze wymieszać, by nie było grudek. Dodać do podgrzanego musu truskawkowego i energicznie wymieszać. Odstawić do ostudzenia.

      Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodawać po 1 łyżce musu truskawkowego, delikatnie mieszać.

      Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Wylać masę truskawkową. Wstawić do lodówki do stężenia.

      Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Lekko tężejące wylać na wierzch deseru. Ponownie wstawić do lodówki, by zastygły galaretki.

      Udekorować świeżymi owocami.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawkowe lustro”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 kwietnia 2014 00:18
  • piątek, 04 kwietnia 2014
    • Babka "Twist"

      Dziś proponuję Wam delikatną babkę drożdżową,

      o smaku czekoladowo-pomarańczowym.

      Smakuje wyśmienicie, a dzięki fantazyjnym wzorom

      prezentuje się bardzo ciekawie.

      Będzie idealna na świąteczny stół.

       

       

      Składniki:

      • 250 g mąki
      • 80 g masła w temperaturze pokojowej
      • 2 jajka
      • 1 łyżka suszonych drożdży
      • 2 łyżki cukru pudru
      • cukier wanilinowy
      • 80 ml ciepłego mleka
      • szczypta soli
      • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
      • 1 łyżka kakao

      ponadto

      • 1 łyżka miodu lub sosu czekoladowego
      • garść posiekanych orzechów laskowych
      • 1 roztrzepane jajko

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wymieszać mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Stopniowo wlewać mleko z drożdżami. Teraz ciasto wyrabiać ręcznie (około 10 minut), aż będzie jedwabiste i elastyczne.

      Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać skórkę pomarańczową, do drugiej kakao. Dobrze wyrobić, do połączenia składników.

      Obydwa ciasta przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

      Na obsypaną mąką stolnicę wyłożyć obydwa ciasta i zrolować każde (patrz zdj). Teraz przeplatać jedno przez drugie.

      Ze zwiniętych ciast utworzyć babkę. Przykryć i odstawić na 30 minut.

      Przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować rozmąconym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180C ok 25 minut.

      Wyjąć i lekko przestudzić. Wierzch ciasta polać miodem i obsypać orzeszkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

      Smacznego :)

       



       

       

       

      Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Babka "Twist"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 04 kwietnia 2014 00:18
  • środa, 02 kwietnia 2014
  • niedziela, 30 marca 2014
    • Sernik Eton Mess

       Sernik Eton Mess to połączenie angielskiego deseru

      z kremowym sernikiem.

      Bita śmietana, słodko-kwaśna truskawka i chrupiąca beza

      to idealne dodatki do waniliowego spodu.

      Dzięki nim, cały deser jest staje się delikatny i lekki jak piórko-

      - doskonały na wiosenne popołudnia...

       

       

      Składniki:

      na sernik

      • 750g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
      • 250 serka mascarpone
      • 5 jaj
      • 1 szklanka cukru
      • cukier wanilinowy
      • 1 budyń waniliowy

      ponadto

      • 750 ml śmietanki 30 %
      • 3 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • około 20 małych bez
      • 10 truskawek

       

      Sposób wykonania:

      Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.

      Sery umieścić w głębokiej misce. Połączyć ze sobą za pomocą miksera. Dodawać cukier i cukier wanilinowy. Następnie po 1 jajku. Na koniec dodać proszek budyniowy. Całość miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

      Masę serową przelać do tortownicy o śr. 24 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 60 minut. Studzić stopniowo, w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wstawić na 1 godzinę go lodówki.

      Truskawki pokroić w plastry i oprószyć cukrem. Odstawić, by puściły sok.

      Schłodzoną śmietanę umieścić w głębokim. Wsypać cukier i ubijać. Stopniowo dodawać usztywniacze. Ubić na sztywno.

      Do śmietany dodać połowę bez. Delikatnie wymieszać.

      Połowę masy wyłożyć na sernik. Na niej ułożyć plasterki truskawek. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę. Wstawić na godzinę do lodówki.

      Przed podaniem sernik udekorować pokruszonymi bezami.

      Smacznego:)

       

      Przepis na domowe bezy znajdziecie TU

       


      Serniki dla Miksera - edycja 1.14

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (11) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik Eton Mess”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 marca 2014 13:02
  • piątek, 28 marca 2014
    • Barszcz wielkanocny wg Magdy Gessler

      Ponieważ zachwyciłam się wigilijnym barszczem z przepisu

      Magdy Gessler, postanowiłam wypróbować kolejną recepturę

      na świąteczną zupę.

      Barszcz jest konkretny i wyraźny w smaku.

      Pachnie czosnkiem i wędzonką, ale głównie o jego smaku decyduje zakwas.

      Dlatego postarajcie się, by był dobrej jakości.

       

      Przepis na domowy zakwas znajdziecie TU

       

       

      Składniki:

      • 1 l wywaru mięsnego ( u mnie 2l)
      • 2 szkl. pszennego zakwasu
      • 1 szkl. śmietany 30%
      • 200 g żeberek wędzonych
      • 200 g boczku wędzonego
      • 4-6 kawałków białej kiełbasy
      • 4 ząbki czosnku
      • 1 cebula
      • garść majeranku
      • 1 łyżka chrzanu
      • sól, pieprz
      • ugotowane jajka

       

       

      Sposób wykonania:

      W wywarze mięsnym gotować żeberka ok. godziny. Dodać zakwas i czosnek. Gotować kolejną godzinę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Razem podsmażyć ( ponieważ nie lubię cebuli pływającej w zupie, podsmażyłam całą, dodałam do barszczu, a potem wyjęłam) i wrzucić do zupy. Włożyć kiełbasę. Gotować ok. 10 minut i wyjąć. Do barszczu dodać majeranek, przyprawy i chrzan. Zagotować i wlać śmietanę. Odstawić do następnego dnia.

      Na talerz włożyć pokrojoną białą kiełbasę i ugotowane jajko ( ja dodaję jeszcze ugotowany schab, na którym powstał wywar mięsny ). Zalać barszczem. Smacznego :)

       

       

      Źródło inspiracji TU

      Wielkanocne Smaki - edycja IV

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Barszcz wielkanocny wg Magdy Gessler”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 28 marca 2014 10:14
  • wtorek, 25 marca 2014
    • Sernik łaciaty

      To ciasto łączy w sobie dwa tradycyjnie polskie smaki -

      sernik waniliowy i murzynka.

      Przygotowanie nie stwarza żadnych problemów,

      smakuje wybornie i prezentuje się całkiem nieźle.

      Czego chcieć więcej ...

       

       

      Składniki:

      masa serowa

      • 500 g sera białego mielonego dwukrotnie
      • 250 g mascarpone
      • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
      • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • cukier wanilinowy
      • 1 budyń waniliowy

      masa czekoladowa

      • 125 g masła
      • 1 szklanka mleka
      • 2 łyżki kakao
      • 3/4 szklanki cukru
      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 3 jajka (białka i żółtka osobno)

       

       

      Sposób wykonania:

      Mleko, masło, połamaną czekoladę, kakao i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia. Mąkę i sodę przesiać, dodać żółtka i masę czekoladową. Wymieszać mikserem, krótko, do połączenia składników. Odstawić na czas przygotowywania masy serowej.

      Sery, żółtka, cukry i budyń zmiksować na jednolitą masę.

      Wszystkie białka, z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. Podzielić na połowę. Jedną część dodać do masy serowej, drugą do czekoladowej. Jedną i drugą masę delikatnie wymieszać z białkami.

      Blachę o wymiarach 22x34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę masy czekoladowej. Na nią, łyżką kłaść kleksy z masy serowej. Znów wylać masę czekoladową i kleksy z sera.

      Piec w nagrzanym piekarniku  w temp. 170C ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. Posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą czekoladową.

      Smacznego :)

       

       

       

      Źródło inspiracji TU

       

       

       

       

       

      Serniki dla Miksera - edycja 1.14

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik łaciaty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 25 marca 2014 10:22
  • niedziela, 23 marca 2014
  • piątek, 21 marca 2014
    • Jagodowy Eton Mess

       

       

      Eton mess to deser, który zazwyczaj podaje się w pucharkach.

      Moja wersja jest nieco inna, choć składniki, w zasadzie takie same.

      Ten cudownie lekki deser może też przypominać torcik :)

      W roli głównej mrożone jagody...

       

       

       

       

      Składniki:

      • 500 ml śmietanki 30
      • 2 usztywniacze do śmietany (śmietan-fixy)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • ok. 20 bez (przepis na bezy znajdziecie TU

      frużelina jagodowa

      • 25o g mrożonych jagód
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 3 łyżki cukru
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki żelatyny

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować frużelinę (powinna być nieco gęściejsza od normalnej). Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić do napęcznienia. Owoce umieścić w niewielkim garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Całość zagotować. Do owoców dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, do rozpuszczenia żelatyny (nie dopuścić do wrzenia). Frużelinę odstawić do ostygnięcia.

       

      Dno tortownicy wyłożyć bezami. Schłodzoną śmietanę wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Połowę wyłożyć na bezy. Nie wyrównywać powierzchni śmietany, niech pozostaną nierówności. Schłodzoną frużelinę (powinna być dosyć gęsta) wyłożyć na śmietanę, a na wierzch pozostałą ubitą śmietanę. Ostatnią warstwę powinny stanowić pokruszone bezy.

      Deser schłodzić ok godziny w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Jagodowy Eton Mess”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 21 marca 2014 09:11
  • wtorek, 18 marca 2014
    • Domowe tagliatelle

      Czy ktoś jeszcze robi domowy makaron?

      Przyznam szczerze, że ja niezmiernie rzadko.

      Wielka szkoda, bo domowe makarony mają niepowtarzalny smak.

      Pracowałam kiedyś w małej knajpce we Włoszech,

      i byłam bardzo zaskoczona tym, że oni naprawdę  sami robią makaron,

      suszą i przechowują w kartonowych pudełkach.

      Oczywiście bardzo pomocna jest w tym maszynka do makaronu,

      ale i bez niej można sobie poradzić.

       

       

      Składniki:

      • 125 dag mąki pszennej
      • 125 dag mąki krupczatki
      • 2 jajka
      • 1 łyżeczka soli
      • ok. 1 szkl gorącej wody

       

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę przesiać na stolnicę, posolić. W środek wbić jajka i mieszać widelcem, stopniowo dodawać wodę. Całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut. Po tym czasie  wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i cienko rozwałkować. To najbardziej żmudna praca, bo ciasto powinno być rozwałkowane naprawdę cienko, chociaż ja akurat lubię grubszy makaron :)

      Tradycyjnie, cienki placek należy zwinąć w rulon i pokroić na odpowiednią grubość. Ja jednak spróbowałam to zrobić radełkiem do krojenia pizzy. Cienki placek pokroiłam wzdłuż na ok 7 mm paski. Makaron tak pokrojony, jest gładszy i równiejszy i taką metodę Wam polecam.

      Makaron wrzucić na osoloną, gotującą wodę. Gotować do miękkości. Podawać natychmiast.

      Do domowego makaronu pasuje każdy sos.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Domowe tagliatelle”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 marca 2014 10:24
  • sobota, 15 marca 2014
    • Pijana śliwka

      Czekoladowe, kremowe i wilgotne, ze sporą dawką alkoholu

      i aromatem suszonych śliwek.

      Jeden kawałek ciasta, to konkretna porcja energetyczna,

      dlatego proponuję na wyjątkowe okazje.

       

       

      Składniki:

      biszkopt

      • 1 szkl. cukru
      • 1/2 szkl. mąki pszennej
      • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
      • 5 jajek
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżeczki octu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa ze śliwką

      • suszone śliwki (5dkg)
      • 300 g masła w temp. pokojowej
      • 250 g nutelli
      • 100 ml wódki

      bita śmietana

      • 500 ml śmietanki 30%
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 2 usztywniacze do śmietany (śmietn-fixy)

       

       

      Sposób wykonania:

      Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć na noc w wódce.

      Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać.

      Blaszkę o wymiarach 32x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 160C. Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.

      Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać nutellę. Do do masy nutellowej dodać śliwki. Wymieszać. Pomalutku wlewać pozostały po śliwkach alkohol, cały czas mieszając.

      Na pierwszy biszkopt wyłożyć masę nutellowo-śliwkową. (Biszkopt jest dosyć wilgotny, ale jeśli lubicie bardzo mokre ciasta, można go dodatkowo nasączyć naparem z kawy). Przykryć drugim płatem ciasta. Zimną śmietankę, wraz z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch ciasta. Całość obsypać kakao. Schłodzić.

      Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.

      Smacznego :)

       

       

      Ciasta przekładańce

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (15) Pokaż komentarze do wpisu „Pijana śliwka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 15 marca 2014 11:12
  • piątek, 14 marca 2014
    • Bezy z nutellą

      Ponieważ wiosna już za pasem,

      nadszedł czas na pozbywanie się zimowych zapasów.

      W mojej zamrażarce znalazłam mnóstwo białek i owoców.

      Na pierwszy ogień poszły białka.

      Uszczęśliwiłam rodzinę bezami w różnych wersjach.

      Wam proponuję bezy z nutellą.

      Prezentują się uroczo, mają lekki zapach i smak orzechowy,

      ale są dosyć słodkie, dlatego proponuję by były dodatkiem do innych deserów.

       

       

      Składniki:

      • 2 białka
      • 150 g drobnego cukru do wypieków
      • szczypta soli
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 2 łyżki nutelli w temp. pokojowej

       

       

      Sposób wykonania:

      Białka z odrobiną soli ubić na sztywno. Stopniowo, po 1 łyżce dodawać cukier. Miksować, aż cukier będzie całkowicie rozpuszczony, a piana gładka, sztywna i błyszcząca. Na koniec, cały czas miksując dodać mąkę i sok z cytryny. Do gotowej masy dodać nutellę i bardzo delikatnie zamieszać, tylko kilka razy, aby pozostały wyraźne nutellowe smugi. Tak przygotowaną masę umieścić w rękawie cukierniczym.

      Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać bezy. Suszyć w piekarniku ok 80 minut w temp. 120 C.

      Czas i temperatura pieczenia tak naprawdę zależy od tego jakie bezy chcecie osiągnąć, czy mają być ciągnące w środku, czy mają być dłużej przechowywane, a w związku z tym dobrze wysuszone. Ja jestem zwolennikiem suszenia dłużej a w niższej temperaturze np. 120-140 minut w temp. 90C. Suszone w niższej temperaturze mają też jaśniejszy kolor.

      Bezy przechowywać w temperaturze pokojowej.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       

       

      Zużywamy zapasy przed wiosną

      Beza doskonała

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Bezy z nutellą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 14 marca 2014 10:22
  • czwartek, 13 marca 2014
    • Zapiekanka z kurczaka i warzyw

      Dziś zapraszam na lekki, wiosenny obiad.

      Piersi kurczaka zapiekane z warzywami,

      serem i sosem beszamelowym.

      Dla miłośników zapiekanek prawdziwa uczta.

       

       

      Składniki:

      • 500 g piersi z kurczaka
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 mała czerwona cebula
      • 1/2 papryki czerwonej
      • 1/2 cukinii
      • 1/2 brokuła
      • 15 dkg sera żółtego (najlepiej 2 rodzaje)
      • sól i pieprz

      sos beszamelowy

      • 1 łyżka masła
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 300 ml mleka
      • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

       

       

      Sposób wykonania:

      Mięso oczyścić. Grubsze kawałki rozciąć wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na dnie naczynia do zapiekania (spód naczynia można posmarować masłem).

      Warzywa pokroić w grubszą kostkę. Wyłożyć na mięso i posolić. Ser zetrzeć na tarce. Przykryć nim warzywa. Przygotować sos.

      Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Wsypać mąkę. Dobrze wymieszać i smażyć około 1 minuty. Odstawić z ognia i dolać część mleka. Wymieszać, by nie powstały grudki. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć z pozostałym mlekiem. Dodać sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.

      Sos wylać na wierzch zapiekanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut w temp. 180C.

      Smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka z kurczaka i warzyw”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 marca 2014 10:25
  • poniedziałek, 10 marca 2014
    • Babeczki z pleśnią

      Kruche babeczki z powidłami i bezą,

      to właściwie pleśniak w innej formie.

      Proste i efektowne.

      Może będą dla Was inspiracją

      w poszukiwaniu wielkanocnych wypieków.

       

       

      Składniki:

      • 3 szklanki mąki pszennej
      • 5 jajek
      • 2 łyżki cukru pudru do ciasta
      • 250 g masła lub margaryny
      • 2 łyżeczki kakao
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 szklanka cukru do białek
      • mały słoiczek powideł śliwkowych, bądź wiśniowych

       

       

      Sposób wykonania:

      Na stolnicę wysypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać zimne masło i posiekać drobno nożem. Dodać żółtka i cukier puder. Szybko zagnieść ciasto. 1/3 część ciasta obsypać kakao i zagnieść, aż otrzymamy jednolite, brązowe ciasto. Obydwa kawałki wstawić do lodówki na 20 minut.

      W tym czasie zrobić bezę. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Powinniśmy otrzymać sztywną, lśniącą masę.

      Jasne ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm. wylepiać  nim foremki na babeczki. Na ciasto wyłożyć 1 łyżeczkę powideł. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 15 minut w temp. 180C. Wyjąć babeczki z piekarnika. Na każdą nałożyć łyżkę bezy. Wstawić do piekarnika i piec ok 10 minut.

      Babeczki wyjąć i wystudzić, chociaż ja najbardziej lubię jeszcze ciepłe.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki z pleśnią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 marca 2014 10:24
  • sobota, 08 marca 2014
    • Chałwowiec z brzoskwiniami

      Ciasto dla miłośników chałwy.

      Czekoladowe biszkopty przełożone bardzo kremową masą.

      Do podstawowego przepisu dodałam jeszcze brzoskwinie w galaretce,

      aby nieco przełamać intensywny smak chałwy.

      Połączenie smaków okazało się bardzo przyjemne,

      ale nie za słodkie, czego się obawiałam.

       

       

      Składniki:

      biszkopt

      • 6 jajek
      • 1 szkl. cukru
      • 1 cukier wanilinowy (mała porcja 10g)
      • 1 łyżka mąki pszennej
      • 3 budynie czekoladowe (bez cukru)

      masa

      • 2 budynie waniliowe
      • 200 g miękkiego masła
      • 350 g chałwy ( użyłam waniliowej )
      • 3 szklanki mleka

      ponadto

      • puszka brzoskwiń w syropie
      • 2 galaretki brzoskwiniowe (bądź 1 brzoskwiniowa i 1 pomarańczowa)
      • 50 g gorzkiej czekolady (do posypania)

       

       

      Sposób wykonania:

      Upiec biszkopt : Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier będzie całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę, budynie i proszek do pieczenia. Zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 33x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 160C ok 30 minut, do tzw suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.

      Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę i dobrze wymieszać. Zagotować.

      Przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Chałwę rozgnieść widelcem i dodawać do masy budyniowej.

      Masę wstawić do lodówki, by nieco stężała.

      Brzoskwinie wyjąć z syropu (syrop odstawić, można nim nasączyć biszkopty). Pokroić na mniejsze kawałki. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki gorącej wody. Zalać nimi brzoskwinie. Odstawić do stężenia.

      Biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Wyłożyć prawie stężałą galaretkę z brzoskwiniami, na nią 2/3 masy chałwowej. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć pozostałą część masy. Posypać wiórkami z czekolady. Przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

       

      Źródło przepisu podstawowego TU

       

       

      Ciasta przekładańce

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Chałwowiec z brzoskwiniami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 08 marca 2014 10:30
  • czwartek, 06 marca 2014
    • Razowe krokiety wg Ewy Chodakowskiej

      Chyba każdy czuje już wiosnę w kościach.

      Dlatego na blogu pojawi się więcej przepisów FIT,

      które dostały nawet swoją kategorię.

      Dziś proponuję przepis na krokiety z mąki razowej,

      który pochodzi z książki Ewy Chodakowskiej.

       

       

      Składniki:

      Ciasto

      • 4 łyżki mąki razowej
      • 1/2 łyżki pestek słonecznika
      • 1/2 łyżki pestek dyni
      • 1/2 szklanki maślanki
      • pół jaja
      • woda gazowana (opcjonalnie)
      • szczypta soli

      Farsz

      • 1/2 czerwonej papryki
      • 1/2 małej cebuli
      • mały pomidor
      • 1/2 małego bakłażana (zastąpiłam cukinią)
      • 2 garście szpinaku
      • 1 łyżka oleju rzepakowego
      • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżki serka wiejskiego
      • 2 łyżki gęstego jogurtu
      • sól, pieprz do smaku

       

       

      Sposób wykonania:

      Jajko, maślankę, mąkę wymieszać, bądź zmiksować. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodać wody gazowanej (ja nie dodawałam).

      Do masy dodać sól i pestki dyni i słonecznika. Wszystko dokładnie wymieszać.

      Na patelni nie wymagające tłuszczu usmażyć naleśniki (z tej porcji powinno wyjść 2 szt.).

      Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Na patelnię wrzucić szpinak, drobno pokrojony czosnek oraz drobno pokrojoną paprykę i cukinię ( w przepisie papryka była grillowana,ja ten etap pominęłam). Na koniec dodać pokrojonego pomidora obranego ze skórki.

      Wlać jogurt i serek wiejski. Wszystko razem chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć farsz na naleśniki i zwijać jak krokiety.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Razowe krokiety wg Ewy Chodakowskiej”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 06 marca 2014 09:50
  • wtorek, 04 marca 2014
    • Kluseczki szpinakowe

      Te kluseczki są bardzo popularne we Włoszech

      i nazywają się gnocchetti.

      Do przygotowania ich potrzebna jest specjalna tarka,

      ale ponieważ takowej nie posiadam, kluski są kładzione.

      Świetnie smakują z dodatkiem masła i parmezanu.

      Ja wzbogaciłam je jeszcze o szynkę i czosnek.

      Polecam na szybki i pożywny obiad :)

       

       

      Składniki:

      • 25 dag mąki
      • 25 dag rozdrobnionego, mielonego szpinaku
      • 2 duże jajka
      • 1 łyżeczka soli

      sos

      • 2-3 łyżki masła
      • kilka plastrów chudej szynki
      • 2 ząbki czosnku
      • tarty parmezan

       

       

      Sposób wykonania:

      Szpinak, sól i jajka wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję lekko ciągnącą. Jeśli będzie za twarde, dolać trochę wody.

      Partiami gotować kluski kładzione. Nabierać ok. 1/4 łyżki ciasta i kłaść je na gotującą wodę (łyżkę również wkładać do wody). Gotować chwilę po wypłynięciu kluseczków na powierzchnię wody. Odcedzić.

      Masło rozpuścić na patelni. Wrzucić pokrojoną w kostkę szynkę. Podsmażyć do zezłocenia. Pół minuty przed końcem smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek.

      Kluseczki wrzucić na patelnię do sosu. Wszystko razem wymieszać. Posypać tartym parmezanem. Natychmiast podawać.

      Smacznego :)

       

      Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Haute Couture" Marty Grycan.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Kluseczki szpinakowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 04 marca 2014 09:49
  • niedziela, 02 marca 2014
    • Ciasteczka jak z McDonalds

      Ciasteczka smakują dokładnie jak te z McDonalds'a.

      Chrupiące ciasto i gorące jabłkowe wnętrze.

      Szybkie i proste, bo podstawą jest ciasto francuskie.

       

       

      Składniki:

      • 1 płat ciasta francuskiego
      • 2 jabłka
      • 1 łyżka cukru + cukier do posłodzenia jabłek
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
      • 1 roztrzepane białko

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Jedno jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić w garnuszku. Podlać wodą i dusić, aż masa stanie się jednolita. Dodać cukier i cynamon. Drugie jabłko obrać i pokroić w kosteczkę. Dolać wody (ja wlałam ok 1/3 szklanki). Chwilkę pogotować. Mąkę rozpuścić w 2 łyżkach zimnej wody i dolać do masy jabłkowej. Wymieszać i zagotować. Masa jabłkowa powinna mieć konsystencję rzadkiego dżemu, w razie potrzeby gęstość regulować wodą. Odstawić na chwilę do ostygnięcia.

      Piekarnik nagrzać do 200C.

      Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Przekroić wzdłuż na pół. Jedną połówkę posypać cukrem i lekko go wgnieść w ciasto (można wałkiem do ciasta).

      Na drugim kawałku układać masę jabłkową (patrz zdj.) Miejsca dookoła jabłek posmarować rozmąconym białkiem. Całość przykryć ciastem z cukrem (tak by cukier był na zewnątrz). Miejsca posmarowane wcześniej białkiem dobrze docisnąć. Powycinać ciasteczka i poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarować białkiem. Piec ok. 10-15 minut, do zezłocenia.

      Najlepiej smakują ciepłe.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka jak z McDonalds”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 marca 2014 10:11

Kalendarz

Kwiecień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Popularne przepisy:




zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa