Wpisy

  • sobota, 23 maja 2015
    • Ciasto Biały Lion

      Stali bywalcy bloga na pewno znają ciasto "Lion".

      Dziś przepis na jego białego brata ;)

      Ciasta mają jednak tylko wspólną nazwę, bo zupełnie różnią się od siebie.

      "Lion" zawdzięcza swoja nazwę batonikom użytym w masie,

      natomiast "Biały Lion" zbliżony jest do popularnych batonów smakowo.

      Miękki biszkopt z nutą białej czekolady,

      kajmak z preparownym ryżem, budyniowa masa

      i coś do pochrupania i przełamamnia słodyczy - słone orzeszki.

      Niewielkim minusem ciasta jest to, że nie najłatwiej się kroi,

      ale ciekawy smak w całości to rekompensuje.

       

       

      Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm)

      biszkopt

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1 szklanka mąki tortowej
      • 1 łyża mąki ziemniaczanej
      • 50 g startej białej czekolady (użyłam czekolady z orzechami)

      masa

      • 2 żołtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki maki ziemniaczanej
      • 3 łyżki maki pszennej
      • 3 łyżki cukru
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 200 g miękkiego masła

      ponadto

      • puszka masy kajmakowej
      • 50 g ryżu preparowanego
      • 3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych

       

      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach. Na koniec dodać startą czekoladę i wymieszać.

      Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę jajeczną. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

      Biszkopt wystudzić.

      Masa budyniowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowany budyń przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.

      Masa kajmakowa: Kajmak wymieszać z ryżem (kajmak można lekko podgrzać, łatwiej będzie go rozsmarować)

      Składanie ciasta: Biszkopt przekroić na pół. Można go dodatkowo lekko nasączyć ponczem (1/2 szklanki+2 łyżki soku z cytryny+1 łyżeczka cukru). Na biszkopt wyłożyć i rozsmarować masę kajmakową. Na niej rozsmarować 2/3 masy budyniowej. Przykryć drugim biszkoptem (nasączyć jeśli decydujecie się na nasączenie) i rozsmarować na nim pozostałą masę budyniową.

      Ciasto wstawić na 2-3 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

      Smacznego :)


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Biały Lion”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 23 maja 2015 00:04
  • sobota, 16 maja 2015
    • Racuchy na serku homogenizowanym

      Racuszki, którym trudno się oprzeć -

      puszyste, delikatne, z wyczuwalnym smakiem waniliowego serka.

      Wystarczy oprószyć cukrem pudrem i rozkoszować się znakomitym podwieczorkiem,

      albo polać gęstym sosem truskawkowym i urządzić prawdziwą ucztę dla podniebienia.

       

       

      Składniki: (8-10 sztuk racuszków)

      • 220 g serka homogenizowanego waniliowego (1 serek danio XXL)
      • 2 duże jajka
      • 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli

      sos truskawkowy

      • 250 g truskawek
      • 2 łyżki cukru
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

       

      Sposób wykonania:

      Jajka wymieszać z serkiem. Dodać mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Wszystko ponownie dobrze wymieszać lub zmiksować. Masa powinna być dosyć gęsta.

      Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej lub olej z masłem). Łyżką nakładać ciasto i smażyć na średnim ogniu (ok.1,5 minuty z każdej strony).

      Usmażone racuszki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Chwilę studzić. Podawać z cukrem pudrem lub sosem truskawkowym.

      Sos truskawkowy

      Truskawki rozgnieść widelcem. Dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Makę wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do truskawek i zagotować. Sos odstawić z ognia i wystudzić.

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Racuchy na serku homogenizowanym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 16 maja 2015 00:15
  • środa, 13 maja 2015
    • Chlebek bananowy

      Odkąd wypróbowałam przepis na chlebek bananowy

      nie marnuje się już u mnie żaden przejrzały banan.

      Świetny sposób na wykorzystanie tych owoców

      i stworzenie zdrowego i niezwykle prostego ciasta.

      Przepis jest bardzo uniwersalny,

      bo można go także wykorzystać do upieczenia muffinek,

      albo dowolnie zmienić smak chlebka, za każdym razem wybierając inne bakalie.

       

      Składniki: (na tradycyjną keksówkę)

      • 4 bardzo dojrzałe banany
      • 3/4 szklani cukru pudru (dałam 2/3)
      • 1 1/2 szklanki mąki pszennej (można użyć orkiszowej)
      • 1 jajko
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 50 g roztopionego masła
      • 100 g dowolnych bakalii (użyłam mieszanki orzechów włoskich, płatków migdałów, suszonych śliwek i gorzkiej czekolady)

       

      Sposób wykonania:

      Banany rozgnieść widelcem (nie muszą być zgniecione bardzo dokładnie). Do bananów wbić jajko i dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki i ponownie dokładnie wymieszać.

      Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, bądź wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowane ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C 50-60 minut, aż ciasto dobrze się zrumieni.

      Smacznego :)

       

       Inspiracja

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chlebek bananowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 13 maja 2015 00:09
  • piątek, 08 maja 2015
    • Pikantne bułeczki

       

      Drożdżowe, pulchniutkie bułeczki z chrupiącą skórką i pikantnym wnętrzem.

      Obficie wypełnione pieczarkami, pepperoni i żółtym serem.

      Dla nas były ciepła kolacją,

      ale świetnie smakują też na zimno.

      Sprawdzą się jako piknikowa przekąska albo drugie śniadanie.

       

      Składniki: (na ok. 16 bułeczek)

      ciasto

      • 500 g mąki pszennej
      • 25 g świeżych drożdży
      • 1 jajko
      • 1 szklanka letniej wody
      • 2-3 łyżki oleju
      • 1 łyżeczka soli
      • 1 łyżeczka cukru

      farsz

      • 450 g pieczarek
      • 100 g pikantnej kiełbasy (Chorizo lub Pepperoni)
      • mała cebula
      • 100 g ostrego sera (użyłam Tylżyckiego)
      • 2 łyżki oleju
      • garść bazylii (opcjonalnie)

      ponadto

      • roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
      • suszony tymianek do posypania

       

       

      Sposób wykonania:

      Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, jajko i wodę z drożdżami. Na koniec wlać olej i zagnieść ciasto. Powinno być gładkie i jednolite.

      Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (powinno to trwać ok. 40-60 minut).

      W czasie, gdy ciasto rośnie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć tak, by zrobiła się szklista. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i chwilę smażyć razem z cebulą. Na koniec dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.

      Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do farszu i dobrze wymieszać. Na koniec dorzucić posiekaną bazylię.

      Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdym układać sporą ilość farszu. Brzegi krążków unieść do góry i dobrze skleić (patrz zdj.) Czynność powtarzać do wykończenia ciasta. Tak przygotowane bułeczki odwrócić do góry nogami (tak by zlepienie znajdowało się pod spodem) i układać na wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Bułeczki układać w niewielkich odstępach, tak by mogły w czasie pieczenia połączyć się ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać suszonym tymiankiem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok 25 minut, do ładnego zezłocenia.

      Smacznego :)

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Pikantne bułeczki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 08 maja 2015 00:19
  • poniedziałek, 04 maja 2015
    • Naleśniki czekoladowe z owocami

      Dziś przepis na deser, za którym przepadają dzieciaki w mojej rodzinie -

      - czekoladowe naleśniki.

      Najczęściej podaję je z kremem orzechowym lub serkiem homogenizowanym,

      ale najważniejszym i niezbędnym dodatkiem jest duża ilość świeżych owoców,

      najlepiej truskawek, malin i bananów.

       

       

      Składniki: (na 10 sztuk naleśników)

      • 500 ml mleka
      • 2 jajka
      • ok. 200 g mąki pszennej
      • 3 łyżki oleju
      • 1 łyżka kakao
      • 1 cukier wanilinowy
      • szczypta soli

      ponadto:

      • krem orzechowy typu Nutella lub serek waniliowy homogenizowany
      • świeże owoce pokrojone w plastry (banany, truskawki, maliny, borówki)

       

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki ciasta zmiksować. Odstawić na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki. Jeszcze ciepłe smarować kremem lub serkiem, poukładać owoce i dowolnie złożyć. Ja zazwyczaj robię rożki, tak by były widoczne owoce. Wierzch można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub kakao.

      Smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Naleśniki czekoladowe z owocami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 maja 2015 11:41

Kalendarz

Maj 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny







zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa