Wpisy

  • piątek, 31 października 2014
    • Ciasteczka budyniowe

      Jakoś nie porwała mnie moda na halloween,

      ani na straszące wypieki,

      dlatego dziś coś bardzo subtelnego i w pastelowych kolorach -

      -  ciasteczka budyniowe, kruche i niezwykle delikatne.

      Podejrzewam, że tak jak ja, zaczęliście już pić wieczorami

      więcej gorącej herbaty, ciasteczka będą do niej znakomitym dodatkiem.

       

       

      Składniki: ( ok. 30 ciasteczek średniej wielkości )

      • 125 g miękkiego masła
      • 50 g cukru pudru
      • 110 g mąki
      • 40 g budyniu śmietankowego ( proszku )

       

       

      Sposób wykonania:

      Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać mąkę i budyń, dobrze wymieszać, by składniki ładnie się połączyły. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę.

      Schłodzone ciasto rozwałkować i foremką do ciastek wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 C 10-15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka budyniowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 31 października 2014 00:06
  • wtorek, 28 października 2014
    • Snickers na herbatnikach

      Snickers to chyba pierwsze z ciast,

      które miało odtworzyć smak znanych batoników.

      U mnie pieczony od bardzo dawna w formie kruchego ciasta przełożonego

      masą budyniową, kajmakiem i orzechami.

      Snickers na herbatnikach bardzo przypomina mój pierwowzór,

      a pracy przy nim naprawdę niewiele, właściwie sprowadza się ona

      do ugotowania budyniu i złożeniu warstw.

       Ciasto jest pyszne, mięciutkie i zdecydowanie mniej słodkie niż oryginał.

       

       

      Składniki:

      masa:

      • 1 litr mleka
      • 1 szklanka mąki pszennej
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 budyń waniliowy bez cukru
      • 1 jajko
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 cukier wanilinowy
      • 220 g masła

      ponadto:

      • 1 puszka masy kajmakowej ( polecam z Gostynia )
      • 180 g herbatników typu Petit Beurre
      • 180 g herbatników kakaowych
      • 1 szklanka orzechów włoskich

       

       

      Sposób wykonania:

      Dwie i pół szklanki mleka i masło umieścić w garnuszku. Do pozostałego mleka dodać obie mąki, jajko, budyń cukier, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Mleko z masłem zagotować. Do gotującego wlewać powoli przygotowaną mieszankę, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Tak przygotowany budyń odstawić na chwilkę, by lekko przestygł.

      Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę kakaowych herbatników. Budyń podzielić na 3 części, jedną z nich rozsmarować na ciastkach. Na budyniu ułożyć warstwę maślanych herbatników, a na nich drugą część masy budyniowej i herbatniki kakaowe. Ostatnią część budyniu wyłożyć na ciemne ciastka i przykryć jasnymi.

      Puszkę masy kajmakowej umieścić na chwilę w ciepłej wodzie ( będzie się łatwiej rozsmarowywać ). Masę wyłożyć na wierzch ciasta, rozsmarować i leciutko posolić. Orzechy umieścić na suchej patelni i podprażyć. Posiekać i obsypać nimi wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Snickers na herbatnikach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 28 października 2014 00:18
  • piątek, 24 października 2014
    • Pierogi ukraińskie

       Potrawa kuchni ukraińskiej -

      - pierogi z ziemniakami i suszonymi grzybami.

      Bardzo byłam ich ciekawa.

      Suszone grzyby i ziemniaki ? to może dobrze smakować ?

      Okazało się, że może i to bardzo,

      a co ciekawe, każdego dnia smakuje inaczej.

      Pierwszego, świeżo wyjęte z wody, przypominają kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym,

      a każdego następnego dnia, coraz bardziej dominuje smak grzybów,

      upodabniają się do uszek wigilijnych.

       

      Składniki:

      ciasto

      • 3 szklanki mąki ( użyłam tortowej )
      • 1 szklanka ciepłej wody
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 1 łyżka oleju
      • 1 jajko ( opcjonalnie )

      farsz

      • 6 ziemniaków średniej wielkości
      • 100 g suszonych grzybów
      • 2 cebule

       

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę przesiać na stolicę. Na środku zrobić "dołek", dodać jajko, sól i olej. Powoli mieszać ręką, stopniowo dolewając wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 minut.

      Ziemniaki ugotować. Przestudzić. ugnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę do ziemniaków.

      Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut, następnie gotować ok. 10 minut. Odcedzić i pokroić w kostkę ( ja przekręciłam przez maszynkę ).

      Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oleju.

      Grzyby i cebulę dodać do ziemniaków i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Ciasto cienko rozwałkować, wycinać z niego koła o średnicy szklanki. Na środek każdego nakładać łyżeczkę farszu. Brzegi pierogów dobrze zlepić.

      Tak przygotowane pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Zamieszać. Gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na wierzch.

      Podawać ze skwarkami lub roztopionym masłem.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Pierogi ukraińskie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 24 października 2014 01:31
  • wtorek, 21 października 2014
    • Ciasto Cassis

       W tym roku po raz pierwszy robiłam likier z czarnej porzeczki Cassis

      i od razu stał się moim ulubionym.

      Pomyślałam, że będzie świetnym dodatkiem do jesiennego,

      rozgrzewającego ciasta z dużą ilością kremu.

      W takim zestawieniu nie mogło zbraknąć też czekolady,

      tym razem w postaci biszkoptu i chrupiącej bezy.

      Wyszło tak jak lubimy najbardziej -

      - wilgotne, kremowe, delikatne i niezbyt słodkie ciasto,

      w sam raz na jesienne wieczory.

       

       

      Składniki:

      Biszkopt czekoladowy

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki mąki tortowej
      • 1/3 szklanki kakao
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

      Beza

      • 4 białka
      • 200 g drobnego cukru do wypieków
      • 1 kopiasta łyżka kakao
      • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
      • 1 łyżeczka octu

      Krem

      • 500 g śmietanki 30 %
      • 500 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru pudru

      Ponadto

      • 2 małe słoiczki konfitury z czarnej porzeczki ( po 250 g )
      • poncz ( 3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis ) ewentualnie można zastąpić sokiem z czarnej porzeczki połączonym z czystą wódką.

       

       

      Sposób wykonania:

      Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników.

      Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić.

      Beza: Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze ok. 1 minuty. Dodać mąkę, kakao i ocet. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

      Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt. Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić.

      Masa: Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić wraz z cukrem pudrem w misie miksera. Ubijać do uzyskania konsystencji kremu.

      Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę wyłożyć krem z mascarpone. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną bezę. Można też przed wyłożeniem na wierzch pokroić bezę na równe kawałki, tak jak to się robi z ciastem francuskim w kremówce. Wtedy ciasto będzie się znacznie łatwiej kroiło.

      Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

      Smacznego :)

       


      Imieniny u cioci

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (14) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Cassis”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 października 2014 01:30
  • sobota, 18 października 2014
    • Jabłka w koszulkach

       U mnie za oknem pogodna taka, że nawet jabłka ubrały się w koszulki ;)

      A tak całkiem serio, rzeczywiście nic tylko wskoczyć pod koc

      z ciekawą książką, gorącą herbatą i pysznym deserem.

      Żeby nie spędzić za dużo czasu w kuchni,

      mam dziś prosty i szybki przepis.

      Jabłka, nadziane powidłami w półkruchym cieście z serkiem homogenizowanym.

      Zamiast powideł można też użyć marmolady, nutelli, rodzynek albo orzechów z miodem...

      Wypróbowałam powidła i nutellę, polecam to pierwsze :)

       

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 3 szklanki mąki
      • 200 g masła
      • 200 g serka homogenizowanego  o smaku waniliowym
      • 3 łyżki cukru
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Ponadto:

      • 6-8 jabłek
      • 3 łyżki powideł śliwkowych ( lub marmolady, nutelli, orzechów z miodem )
      • sok z cytryny

       

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło i pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na czas przygotowywania jabłek wstawić do lodówki.

      Piekarnik rozgrzać do 180 C.

      Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Wydrążenia napełnić powidłami.

      Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć jedną część ciasta, połówki jabłek i przykryć cienko rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta.

      Piec około 30 minut w temp. 180 C.

      Przed podaniem posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Jabłka w koszulkach”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 18 października 2014 00:18
  • czwartek, 16 października 2014
    • Quesadilla ze szpinakiem

       

      Quesadilla - cudowna w swej prostocie

      potrawa kuchni meksykańskiej.

      Jej główne składniki to roztopiony ser i tortilla,

      reszta to kwestia wyobraźni.

      Moja wyobraźnia powędrowała w kierunku szpinaku

      i taką wersję Wam polecam.

      Jako dodatek do pysznych trójkącików,

      proponuję jogurt grecki lub sos pomidorowy.

       

       

      Składniki:

      • 4 tortille
      • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach ( 450 g )
      • 3 ząbki czosnku
      • 100 g sera feta
      • 200 g mozzarelli
      • 100 g sera żółtego typu edam
      • 2 łyżki oliwy
      • sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa

       

       

      Sposób wykonania:

      Szpinak rozmrozić. Odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojony drobno czosnek i podsmażyć chwilę. Dodać szpinak. Dusić razem około 2 minut. Patelnię zdjąć z ognia. Fetę rozdrobnić widelcem. Dodać do szpinaku i wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

      Mozzarellę i ser żółty zetrzeć na tarce. Wymieszać. Połowę tortilli posypać serem, nałożyć 1/4 farszu i posypać serem. Zamknąć tortillę ( patrz zdj. ).

      Patelnię grillową posmarować oliwą. Położyć tortillę i smażyć z obu stron, by ser się rozpuścił. Można też zapiec tortillę w nagrzanym piekarniku. Należy piekarnik, wraz z blachą nagrzać do 180 C i piec tortillę ok. 4 minut. Zrumienioną tortillę kroimy na kawałki.

      Smacznego :)

       

       

       

       

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Quesadilla ze szpinakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 października 2014 00:17
  • wtorek, 14 października 2014
    • Ciasto Musli

      Dziś chcę Wam zaproponować ciasto, które świetnie

      wpasowuje się w jesienne smaki,

       a dodatkowo, bez wątpienia, można nazwać je zdrowym.

      Górna warstwa to właściwie musli, czyli kopalnia cennych składników,

      wzbogacona o tarte jabłka i miód.

      Dolna zaś to kruchy, orkiszowy spód.

      Ciasto wybornie smakuje na ciepło,

      na zimno zaś może zastąpić zdrową, pożywną przekąskę.

       

       

       

      Składniki:

      kruche ciasto:

      • 100 g masła
      • 2 żółtka
      • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
      • 1/4 szklanki cukru brązowego
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      masa musli:

      • 2 białka
      • 4 jabłka
      • 3/4 szklanki płatków owsianych
      • 1 łyżka mąki orkiszowej
      • 2 łyżki suszonej żurawiny
      • 1,5 łyżki płatków migdałów
      • 1,5 łyżki sezamu
      • 1,5 łyżki ziaren słonecznika
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżka płynnego miodu

       

       

      Sposób wykonania:

      Do przesianej mąki dodać masło. Posiekać. Dodać żółtka, cukier oraz pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię i na czas przygotowywania masy musli wstawić do lodówki.

      Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Pozostałe składniki ( poza białkami ) wymieszać ze sobą i dodać przygotowane jabłka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno i delikatnie połączyć z masą musli.

      Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, lekko rozwałkować i wyłożyć nim spód blaszki. Wstawić do nagrzanego do 180C  piekarnika i podpiec 10 minut. Wyjąć z piekarnika i nałożyć masę musli. Ponownie włożyć do piekarnika i piec kolejne 30-40 minut. Wyjąć i lekko przestudzić.

      Smacznego :)

       

      Moją inspiracją był przepis z Qchennych-Inspiracji



       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Musli”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 14 października 2014 00:09
  • piątek, 10 października 2014
    • Babeczki Ferrero Rocher

       Pamiętacie orzechowe  muffiny "Snikers" ?

      Moi domownicy za nimi przepadają,

      dlatego na bazie tego przepisu zrobiłam babeczki.

      W czekoladowo-orzechowym cieście umieściłam czekoladki rocher,

      a całość udekorowałam prościutkim kremem czekoladowym.

      Wyszło chyba lepiej niż się spodziewałam - naprawdę ciężko im się oprzeć ;)

       

       

      Składniki: ( na 12 babeczek )

      • 200 g mąki tortowej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/4 szklanki kakao
      • szczypta soli
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1/2 szklanki wody
      • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
      • 1/3 szklanki oleju roślinnego
      • 1 łyżka octu winnego
      • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

      ponadto:

      • 12 czekoladek Ferrero Rocher

      Krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 1/2 tubki mleka skondensowanego o smaku czekoladowym

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać. Składniki mokre (woda, jogurt, olej, ocet) połączyć i wlać do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy.

      Mieszankę wlać do przygotowanych papilotek, nie więcej niż do 2/3 wysokości. W ciasto włożyć czekoladką i docisnąć, by dotknęła dna.

      Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C ok. 25 minut. Babeczki wystudzić.

      Przygotować krem: Mascarpone i mleko czekoladowe krótko zmiksować, do uzyskania konsystencji kremu. Udekorować każdą babeczkę.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki Ferrero Rocher”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 10 października 2014 00:21
  • czwartek, 09 października 2014
    • Papryka faszerowana kuskusem

       Bardzo podoba mi się kulinarna moda na faszerowanie warzyw.

      Dynie, bakłażany czy papryki z wielosmakowym nadzieniem,

      świetnie nadają się na lekki obiad.

      Ja wypróbowałam farsz z kuskusu, warzyw i sera feta.

      Wyszło pysznie, lekko i zdrowo.

       

      Składniki:

      • 4 duże papryki
      • 2/3 szklanki kuskusu
      • mała cukinia
      • 1 czerwona cebula
      • 1/2 żółtej papryki
      • bulion
      • 2 łyżki drobno pokrojonej fety
      • oliwa
      • sól, pieprz kolorowy, curry ( opcjonalnie )

       

       

      Sposób wykonania:

      Całe papryki umyć, osuszyć, ściąć górne części z ogonkami i oczyścić z nasion. Wnętrza wysmarować oliwą.

      Kuskus wsypać do miski, zalać wrzącym bulionem 1 cm ponad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić do wchłonięcia całego płynu.

      Czerwoną cebulę pokroić w piórka, cukinię w półplasterki, żółtą paprykę w większą kostkę. Wszystkie warzywa króciutko obsmażyć na oliwie.

      Kuskus wymieszać z podsmażonymi warzywami i serem feta. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry.

      Farszem napełnić papryki. Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć odciętymi wierzchami.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C przez 20-30 minut. Papryka powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka faszerowana kuskusem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 09 października 2014 00:31
  • wtorek, 07 października 2014
    • Orzechowa pychotka

      Dzisiaj ciasto pachnące jesienią.

      Orzechowe, kruche placki z cynamonem,

      odrobina kwaśnych jabłek z pomarańczą

      i chrupiąca beza z kremem budyniowym.

      Całość nie jest zbyt słodka,

      więc można sobie pozwolić na spory kawałek ;)

       

      Składniki:

      ciasto orzechowe

      • 130 g orzechów włoskich
      • 350 g mąki pszennej tortowej
      • 4 żółtka
      • 230 g zimnego masła
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • cukier wanilinowy
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      beza

      • 4 białka
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 1 łyżka maki ziemniaczanej

      krem

      • 2 szklanki mleka
      • 2 żółtka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki maki pszennej
      • 4 łyżki cukru
      • cukier wanilinowy
      • 200 g miękkiego masła
      • 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)

      ponadto:

      • 1 kg lekko kwaśnych jabłek
      • 2 łyżki cukru
      • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
      • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

       

       

      Sposób wykonania:

      Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cukier i smażyć krótko, aż wyparuje nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę z pomarańczy. Mąkę ziemniaczaną i sok z pomarańczy wymieszać i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i wystudzić.

       Przygotować ciasto .Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmielić na piasek. Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, cynamon i cukry. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

      Blaszkę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Na wierzchu  ciasta rozsmarować połowę jabłek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Połowę bezy wyłożyć na jabłka.

      W taki sam sposób przygotować druga blaszkę i piec równocześnie obydwie z  w temp. 160 C  z termoobiegiem ok 30 minut.

      Krem: Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić.

      Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować.

      Kremem posmarować jeden placek z bezą, przykryć drugim i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Nie przykrywać, by beza nie zmiękła i pozostała chrupiąca.

      Kruche ciasto nie lubi niskiej temperatury, najlepiej więc wyjąć je z lodówki na godzinę przed podaniem.

      Smacznego :)



      Jabłko z cynamonem 2014

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Orzechowa pychotka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 07 października 2014 00:09
  • piątek, 03 października 2014
    • Pudding z chałki i nutelli

      Delikatne, wręcz aksamitne, lekko waniliowe wnętrze

      i dobrze przypieczone, chrupiące wierzchołki bułki.

       Przepis na ten prosty i szybki pudding pochodzi z programu Nigelli Lowson.

      Zmieniłam w nim tylko żetony czekoladowe na nutellę,

      bo ona pasuje mi do... właściwie do wszystkiego ;)

      Pudding był dla nas słodką kolacją,

      ale sprawdzi się też jako deser.

      Jestem pewna, że szczególnie zasmakuje dzieciakom.

       

       

      Składniki:

      • chałka 250 g ( można też wykorzystać inne, suche, białe pieczywo )
      • 500 ml mleka
      • 125 ml śmietanki 30%
      • 3 jajka
      • 3 łyżki nutelli
      • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
      • 2 łyżki cukru brązowego
      • masło do wysmarowania naczynia do zapiekania

       

      Sposób wykonania:

      Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.

      Chałkę pokroić na kromki i ułożyć jedna za drugą w naczyniu. W różnych miejscach, między kromki wkładać łyżeczką nutellę.

      Jajka, mleko, cukry, i śmietankę dobrze wymieszać. Jajeczno-mleczną mieszanką  zalać chałkę do 2/3 wysokości. Odstawić na 15 minut, by bułka dobrze namokła. W tym czasie nagrzać piekarnik.

      Piec ok. 40 minut w temp. 170C. Gdyby wierzchy chałki bardzo się rumieniły, przykryć folią aluminiową.

      Przed podaniem nieco wystudzić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pudding z chałki i nutelli”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 03 października 2014 00:13
  • wtorek, 30 września 2014
    • Ciasto kapitańskie

      Piliście kawę po kapitańsku?

      Podaje się ją z koglem-moglem i odrobiną alkoholu.

      W cieście kapitańskim odnajdziecie dokładnie te same smaki.

      Mocno czekoladowy spód,

      bita śmietana, biszkopty nasączone kawą oraz

      bardzo kremowa i wysokoprocentowa masa ajerkoniakowa,

      którą możecie już znać z ciasta adwokata.

       Bardzo wyraziste w smaku, kremowe i rozgrzewające,

      będzie idealne na chłodne wieczory przy gorącej herbacie.

       

       

      Składniki: ( blacha 24 x 32 cm )

      biszkopt

      • 3 duże jajka (lub 4 rozmiar M)
      • 3/4 szklanki cukru
      • 5 łyżek oleju
      • 5 łyżek wody
      • niepełna szklanka mąki pszennej (150 g)
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 3 płaskie łyżki kakao

      masa ajerkoniakowa

      • 700 ml mleka
      • 1 szkl. cukru
      • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
      • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
      • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
      • 3 żółtka
      • 200 g miękkiego masła
      • 180 ml likieru "Adwokat"

      bita śmietana

      • 500 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 śmietan-fixy

      ponadto

      • małe opakowanie okrągłych biszkopcików
      • 2 łyżki kakao

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować biszkopt: Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Obroty miksera zmniejszyć na minimalne i cienkim strumieniem wlać wodę, a następnie olej. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i delikatnie, za pomocą łyżki lub szpatułki wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wlać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 175 C ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Przygotować masę: Połowę mleka i cukier zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie dodać obie mąki i pozostałe mleko. Wszystko zmiksować tak, by nie było grudek. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i energicznie zamieszać. Chwilę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

      Miękkie masło zmiksować do białości i dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując.

      Do budyniowej masy ostrożnie wlewać Adwokat i cały czas miksować. Zmniejszyć obroty i miksować krótko, tylko do połączenia składników.

      Przygotować poncz: 3 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru zalać gorącą wodą. Wystudzić.

      Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Wyłożyć 2/3 kremu ajerkoniakowego, wyrównać powierzchnię i posypać kakao. Biszkopty maczać w pozostałym ponczu i układać na warstwie kakao. Wyłożyć pozostałą masę.

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami i wyłożyć na wierzch ciasta. Całość posypać kakao. Ciasto schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

      

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (22) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto kapitańskie”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 30 września 2014 00:10
  • piątek, 26 września 2014
    • Lasagne z brokułami i szynką

       Jestem pewna, że ani miłośników brokułów,

      ani wielbicieli zapiekanych makaronów nie będę

       musiała namawiać na to danie.

      Płaty makaronu, brokuły, szynka, czosnek, ser żółty i beszamel...

      Dla mnie zestawienie idealne :)

       

       

       

      Składniki:

      • makaron lasagne
      • 20 dkg szynki lub polędwicy
      • 1 brokuł
      • 1 łyżka oleju
      • 4 ząbki czosnku

      sos:

      • 4 łyżki masła
      • 4 łyżki mąki
      • 2 i 1/2 szklanki mleka
      • sól, gałka muszkatołowa, pieprz biały
      • 10 dkg  startego sera cheddar (lub innego twardego ostrego sera )

       

       

      Sposób wykonania:

      Makaron obgotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Płaty makaronu porozkładać by się nie pokleiły.

      Brokuła podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru przez 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.

      Szynkę pokroić w paski lub kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oleju. Pod koniec smażenia dodać posiekany drobno czosnek.

      Przygotować sos. W garnku rozpuścić masło, wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać mleko, ciągle mieszając, najlepiej trzepaczką rózgową, zagotować. Powinien powstać dosyć gęsty, gładki sos. Doprawić solą, świeżo zmielonym białym pieprzem ( sporo ) i gałką muszkatołową. Do sosu dodać 3/4 startego sera.

      Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. W naczyniu układać na przemian płaty makaronu i brokuły z szynką polane sosem. Stworzyć kilka takich warstw. Ostatnia warstwę makaronu lekko docisnąć, ułożyć brokuły z szynką, polać sosem i posypać pozostałym serem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, w temp. 180 C.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Lasagne z brokułami i szynką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 26 września 2014 00:11
  • środa, 24 września 2014
    • Muffiny "Snikers"

       Wilgotne, czekoladowo-orzechowe

      muffiny z kawałkami batoników snikers.

      W przeciwieństwie do popularnych batonów nie za słodkie,

      tylko z lekka nutą karmelu i solonych orzeszków.

      Deser zaliczyłabym do kategorii - minimum pracy,

      maksimum przyjemności.

      Polecam gorąco.

       

       

       

       

      Składniki: na 12 sztuk

      • 200 g mąki tortowej
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/4 szklanki kakao
      • szczypta soli
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1/2 szklanki wody
      • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
      • 1/3 szklanki oleju roślinnego
      • 1 łyżka octu winnego
      • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

      ponadto:

      • 2 batony snikers
      • 1 łyżka posiekanych solonych orzeszków ziemnych ( do dekoracji )

       

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę, sodę i kakao przesiać do miski. Dodać cukier i wymieszać. Składniki mokre (woda, jogurt, olej, ocet) połączyć i wlać do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec dodać orzechy.

      Mieszankę wlać do przygotowanych papilotek, nie więcej niż do 2/3 wysokości. Baton pokroić na 6 kawałków. Każdy wcisnąć w ciasto.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut, w temp. 170C.

      Gorące posypać orzeszkami.

      Smacznego :)

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Muffiny "Snikers"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 24 września 2014 00:53
  • wtorek, 23 września 2014
    • Warstwowa sałatka z brokułem

      Bardzo prosta sałatka z brokułem, fetą, prażonymi

      pestkami z dyni i płatkami migdałów.

      Oczywiście wszystkie składniki można od razu wymieszać,

      ale dzięki ułożeniu warstwami,

      sałatka prezentuje się znacznie lepiej.

      Jeśli będziecie mieli niewielu gości,

      możecie też podać ją porcjami w szklankach.

      Wtedy wygląda zupełnie jak deser.

       

       

      Składniki:

      • 1 brokuł
      • kostka sera feta
      • 100g płatków migdałów i pestek z dyni

      sos

      • 200 ml jogurtu naturalnego
      • 1 łyżka majonezu
      • 3 ząbki czosnku
      • odrobina soku z cytryny
      • 1 łyżka ziół (natka, koperek, bazylia)
      • pieprz biały, sól do smaku

      Sposób wykonania:

      Brokuła podzielić na różyczki, ugotować al dente (około 5 minut) w osolonej wodzie z odrobiną cukru (brokuł zachowa dzięki temu ładny kolor ). Wystudzić.

      Płatki migdałów i pestki z dyni uprażyć na patelni na złoty kolor.

      Fetę pokroić w większą kostkę.

      Składniki na sos wymieszać.

      W szklanym naczyniu układać kolejno:

      sos, brokuł, fetę, uprażone płatki migdałów i pestki dyni.

      Można też zamienić pierwszą i drugą warstwę. Czyli sosem polać brokuła, a następnie ułożyć fetę i ziarna.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Warstwowa sałatka z brokułem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 23 września 2014 00:12
  • piątek, 19 września 2014
    • Ciasto z gruszkami

      To ciasto bardzo mnie zaskoczyło.

      Niezwykle proste w przygotowaniu,

      rodzaj murzynka, a dodatki sprawiły,

      ze smakuje wykwintnie.

      Bardzo aromatyczne, mięsiste, trochę jesienne.

      A jak traficie na kawałek z gruszką i miodowymi orzechami,

      poczujecie się jak w niebie...

       

       

      Składniki:

      • 4 jajka
      • 250 g masła ( można zastąpić margaryną )
      • 125 ml mleka
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżki kakao
      • 1 szklanka cukru ( dla mnie wystarczająca ilość to 3/4 szklanki )
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier wanilinowy

      ponadto:

      • 3-4 gruszki ( użyłam odmiany Konferencja )
      • 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
      • 3 łyżki suszonej żurawiny
      • 2 łyżki płynnego miodu
      • 1/2 łyżeczki cynamonu

       

      Sposób wykonania:

      W garnku rozpuścić masło, cukier, cukier wanilinowy. Wlać mleko i dodać kakao. Podgrzewając mieszać składniki do ich połączenia. Odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej masy wbijać po 1 jajku. Cały czas miksując połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać połowę orzechów i żurawiny.

      Do drugiej połowy bakalii dodać miód, cynamon i wymieszać. Gruszki obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych ( świetnie nadaje się do tego łyżka do lodów ) Zagłębienia w owocach nadziać orzechowym farszem.

      Ciasto wlać do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy na tartę. Na wierzch wyłożyć nadziane gruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175C 40-45 minut. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, nakryć go folią aluminiową.

      Można podać z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z gruszkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 19 września 2014 00:12
  • czwartek, 18 września 2014
    • Batoniki marchewkowe

      Trochę zaniedbałam swoją kategorię FIT,

      dlatego z przyjemnością dodam dziś do niej pyszne,

      pełne zdrowia i wielu smaków batoniki marchewkowe.

      Bardzo sycące, dzięki ziarnom i migdałom przyjemnie chrupiące,

      a za sprawą marchewki lekko wilgotne wewnątrz.

      Miód natomiast nadaje im słodyczy i przyjemnego aromatu.

      Śmiało możecie je zapakować pociechom na drugie śniadanie

      i sami sięgnąć po nie bez zbędnych wyrzutów sumienia.

      Przepis pochodzi z programu "Pascal po polsku"

       

       

       

      Składniki:

      • 400 g startej marchwi
      • 200 g płatków owsianych
      • 160 g migdałów
      • 160 g przesianej mąki
      • 100 g pestek słonecznika
      • 50 g rodzynek
      • 50 g żurawiny
      • 50 g sezamu
      • 200 ml płynnego miodu
      • 4 całe jaja
      • 200 ml oleju słonecznikowego

       

       

      Sposób wykonania:

      Migdały obrać ze skórki.

      Aby to zrobić bardzo szybko, należy je zblanszować, czyli wrzucić na wrzątek i gotować 4 minuty. Odcedzić. Chwilę przestudzić. Lekko naciskać migdał, a skórka sama z niego zejdzie.

      Obrane migdały uprażyć na patelni. Uprażone lekko posiekać. Uprażyć także sezam.

      Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, sezam, migdały, rodzynki i żurawinę. Wszystko wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchew i ponownie wymieszać.

      W drugiej misce wymieszać jajka, miód i olej. Połączyć zawartość ob misek i dobrze wymieszać.

      Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w temp. 160 C ( u mnie wystarczyło 50 minut).

      Ciasto wystudzić, wyjąć z blachy, zdjąć papier i pokroić na batony dowolnej wielkości.

      Smacznego :)

       

       

      Szkolne śniadania

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Batoniki marchewkowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 września 2014 00:23
  • wtorek, 16 września 2014
    • Tort kawowo-bananowy

      Pamiętacie dżem bananowy?

      Robiłam go z myślą o tym torcie.

      Nadałam mu nazwę kawowo-bananowy,

      ale wyraźnie czuć tu także moją ulubioną masę z nutellą.

      Jak wszystkie torty wymaga sporo pracy,

        jednak poszczególne elementy są dosyć proste

      do wykonania i każdy powinien sobie z nimi poradzić.

      Ciasto na wyjątkowe okazje, bardzo kremowe, ale lekkie i niezbyt słodkie.

       

      2

       

      Składniki:

      biszkopt

      • 5 jajek
      • 1 szkl. cukru
      • 1/2 szkl. mąki pszennej
      • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżeczki octu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa czekoladowa

      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 3 łyżki cukru
      • 2 kopiaste łyżki nutelli
      • 200 g masła w temperaturze pokojowej
      • kieliszek likieru czekoladowego (opcjonalnie)

      masa kawowa

      • 375 g serka mascarpone
      • 180 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 3 łyżeczkach gorącej wody
      • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
      • 3 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 2 małe słoiczki dżemu bananowego ( można zastąpić świeżymi bananami )
      • podłużne biszkopty ( 120 g )
      • nasączenie ( szklanka mocnej kawy + 1/2 szklanki likieru Baileys )

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać ponownie.

      Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować i nie wykładać. Wylać i wyrównać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 160 C Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.

      Masa czekoladowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.

      Budyń przykryć i wystudzić.

      Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i ewentualnie likier i dobrze wymieszać.

      Masa kawowa : Wszystkie składniki dobrze schłodzone umieścić w głębokim naczyniu i ubijać jak śmietanę, do wyraźnego zgęstnienia.

      Pierwszy blat biszkoptu nasączyć mieszanką kawy i likieru. Grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy czekoladowej. Biszkopty maczać w ponczu i układać na masie. Na nie wyłożyć drugą część masy czekoladowej.

      Drugi biszkopt położyć na masie czekoladowej, lekko docisnąć, nasączyć ponczem, grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy kawowej. Drugą połową masy obłożyć boki toru. Dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort kawowo-bananowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 września 2014 00:25
  • piątek, 12 września 2014
    • Ciasto ze śliwkami

      Dziś mam dla Was ciasto z owocami,

      które królują obecnie na naszych straganach.

      Przepis jest bardzo prosty, ale o tyle ciekawy,

      że możecie go wykorzystać na dwa sposoby.

      Jeśli zrezygnujecie z pianki i ułożycie śliwki na wierzchu ciasta,

      otrzymacie klasyczne ciasto z owocami,

      albo wybierając formę, którą widzicie na zdjęciach - odwracane ciasto z pianką owocową.

      Zdecydujcie sami, na co macie chęć...

       

       

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 1 szklanka cukru
      • 2 szklanki mąki tortowej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g masła lub margaryny
      • 1 opakowanie cukru wanilinowego
      • ok. 500 g śliwek

      ponadto

      • 500 ml śmietanki 30%
      • 1 galaretka
      • ok 250 g śliwek

       

      Sposób wykonania:

      Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Gdy piana będzie błyszcząca i sztywna, kolejno dodawać żółtka. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumieniem, roztopione i ostudzone masło. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć delikatnie z masą jajeczną.

      Blachę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

      Śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć na dnie formy, skórką do góry. Zalać ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170C 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i odwrócić do góry nogami. Zdjąć papier do pieczenia i wystudzić.

      Jeśli wybierzecie wersję bez pianki, należy najpierw wylać ciasto do formy, a na wierzchu ułożyć owoce. Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

      Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Wystudzić.

      Schłodzoną śmietanę ubić ( nie musi być na sztywno) i cały czas ubijając wlewać zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Chwilę miksować, do uzyskania jednolitej masy. Całość wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie pianka powinna już stężeć.

      Wierzch ciasta ozdobić świeżymi owocami.

      Smacznego :)

      Śliwka - robaczywka!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 12 września 2014 00:25
  • wtorek, 09 września 2014
    • Dżem bananowy

      Miał być tylko dodatkiem do tortu,

      ale zachwycił nas, stał się ulubionym smarowidłem do chleba

      i nadzieniem naleśników.

      Gęsty, esencjonalny i powstaje w kilka chwil.

      Ma jedną wadę - niezbyt atrakcyjny kolor,

      ale za to smak  w zupełności to rekompensuje,

      oczywiście jeśli lubicie banany.

       

       

      Składniki:

      • 5 dojrzałych bananów
      • 50 ml wody
      • sok z 1/2 dużej cytryny
      • nasiona z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)

       

       

       Sposób wykonania:

      Wodę i sok z cytryny zagotować. Wrzucić pokrojone banany, wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( u mnie trwało to ok. 20 minut) Pod koniec gotowania dodać wanilię i wymieszać. Jeśli lubicie słodkie dżemy, możecie dodać cukier do smaku, ja tego nie zrobiłam.

      Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry nogami. Jeśli dżem ma być przechowywany dłużej, słoiki należy zapasteryzować.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem bananowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 00:06
  • piątek, 05 września 2014
    • Sos ze świeżych grzybów

      Fantastyczna pora dla grzybiarzy.

      Piękna, słoneczna aura, a lasy pełne borowików,

      kozaków i pękatych podgrzybków.

       U mnie obowiązkowym daniem po udanym grzybobraniu jest sos grzybowy.

      Na śmietance, z czosnkiem, koperkiem i odrobiną piwa...

       

       

      Składniki:

      • ok. 500 g świeżych grzybów (kozaki, podgrzybki, prawdziwki)
      • 50 g masła
      • 2 łyżki oleju
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 100 ml piwa
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka koperku
      • sól i pieprz do smaku

       

       

      Sposób wykonania:

      Grzyby oczyścić, jeżeli jest taka konieczność umyć. Pokroić w większe plastry.

      Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać masło i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Smażyć około 1 minuty.

      Wlać piwo i dusić wszystko około 2 minut, aż alkohol wyparuje, a sos wyraźnie zgęstnieje.

      Na patelnię wrzucić pokrojone grzyby, posolić i smażyć na większym ogniu ok. 10 minut.

      Wlać kremówkę, dodać koper, zmniejszyć ogień i dusić całość kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.

      Podawać z makaronem, sosem lub ziemniakami.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sos ze świeżych grzybów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 05 września 2014 08:28
  • wtorek, 02 września 2014
    • Ciasto Mokka

      Hiszpańskie ciasto dla leniwych, czyli z kategorii - bez pieczenia.

      Maślane herbatniki nasączone kawą i czekoladowa masa budyniowa.

      W oryginale dodatkiem do ciasta są orzechy,

      ja zastąpiłam je konfiturą malinową i świeżymi owocami.

      Choć nazwa wskazuje, że w cieście dominuje  kawy,

      to dla mnie smakuje bardziej jak kawałek czekoladowego tortu.

       

       

      Składniki:

      krem:

      • 250 g masła
      • 220 g cukru pudru
      • 250 ml mleka
      • 4 żółtka
      • 100 g gorzkiej czekolady ( 70% )
      • 1 łyżka maki pszennej

      ponadto

      • duże opakowanie herbatników
      • 2/3 szklanki kawy (można dodać alkoholu)
      • 1/3 słoiczka konfitury malinowej
      • maliny do dekoracji

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować krem czekoladowy:

      Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na gęstą, jasną masę. Dodać 125 ml mleka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

      Pozostałe mleko zagotować wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, a całość zagotuje, wlać mieszankę jajeczną i całość zagotować. Ciągle mieszając ( łatwo się przypala ) gotować chwilę, aż uzyska jednolity, ciemny kolor. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć z druga połową cukru pudru na puch, stopniowo dodawać przestudzony budyń i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przed przełożeniem herbatników krem nieco schłodzić w lodówce, będzie łatwiej tworzyć ciasto.

      Na dużym talerzu układać namoczone w kawie herbatniki (2 rzędy po 6 herbatników ). Na ciastka wyłożyć ok. 3 łyżki kremu i rozsmarować. Ułożyć następną warstwę herbatników namoczonych w kawie, znów wyłożyć krem. W taki sposób stworzyć 5 warstw ciastek i kremu. Na jednej z nich, przed położeniem kremu nałożyć i rozsmarować konfiturę malinową. Brzegi ciasta również posmarować masą czekoladową. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Gotowe ciasto udekorować świeżymi owocami.

      Przed podaniem, ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, by maślana masa nabrała odpowiedniej konsystencji.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Mokka ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 września 2014 09:19
  • sobota, 30 sierpnia 2014
  • czwartek, 28 sierpnia 2014
    • Papryka marynowana

       

      Koniec sierpnia i początek września to czas papryki.

      Marynowana jest obowiązkową pozycją na mojej liście przetworów na zimę.

      Wszyscy za nią przepadamy i jest najchętniej przynoszonym słoiczkiem z domowej spiżarni.

       

       

       

      Składniki:

      • ok. 2 kg papryki
      • ziele angielskie
      • gorczyca
      • liście laurowe
      • olej

      zalewa:

      • 1 szklanka octu 10%
      • 5 szklanek wody
      • 8 łyżek cukru
      • 4 łyżeczki soli

      Sposób wykonania:

      Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy.

      Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy na mniejsze kawałki.

      Pokrojoną umieszczamy w dużej misce, zalewamy wrzątkiem i tak pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę.

      Do każdego słoiczka wrzucamy po 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe i pół łyżeczki gorczycy. Następnie, dosyć ściśle układamy sparzoną paprykę i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą i zakręcamy słoiki.

      Przygotowane w ten sposób słoiki z papryką należy zapasteryzować, tzn: wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 C na 20 minut  lub gotować w garnku z wrzącą wodą ok. 30 minut.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka marynowana”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2014 00:06
  • wtorek, 26 sierpnia 2014
    • Szybkie ciasto z jabłkami

      Mam dziś dla Was wyśmienite ciasto,

      które nie wymaga wiele pracy.

      To ulubiona szarlotka pani ambasador,

      a przepis na nią pochodzi z książki "Pyszne ciasta domowe" Bożeny Dykiel.

      Dla mnie to nie do końca szarlotka, raczej ciasto z jabłkami,

      ale smakuje wybornie i gorąco go Wam polecam :)

       

       

      Składniki:

      • 250 g masła lub masła roślinnego
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 4 jajka
      • 2 szklanki mąki tortowej
      • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      ponadto:

      • 4 jabłka (najlepiej antonówki)
      • 2 łyżeczki cukru pudru
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 łyżeczka miodu płynnego
      • cukier puder do posypania

       

       

      Sposób wykonania:

      Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukrem pudrem, miodem, sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.

      Masło rozpuścić, nieco przestudzić i umieścić w głębokiej misce. Dodać cukier puder i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Kolejno, cały czas miksując,dodawać jajka, oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.

      Tortownicę  o śr. 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 2 części. Większą część wyłożyć na spód i boki. Wyłożyć jabłka i przykryć je pozostałą częścią ciasta.

      Ciasto w miarę upływu czasu gęstnieje. Gdyby górna część ciasta za bardzo zgęstniała, można ją rozrzedzić łyżką śmietany, bądź roztrzepanym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180C , 40-45 minut. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

      Lekko wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną lub lodami.

      Smacznego :0

       


      Jedz polskie jabłka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie ciasto z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 sierpnia 2014 00:38

Kalendarz

Październik 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny







zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa