Wpisy

  • niedziela, 29 marca 2015
  • piątek, 27 marca 2015
    • Babka migdałowa z mandarynkami

      W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia baby wielkanocnej.

      a szkoda, bo babki bardzo lubię,

      nie tylko od święta, ale także na co dzień, do porannej kawy.

      To bardzo proste ciasta, które można wyczarować w kilka chwil,

      a w wyborze dodatków i smaków ogranicza nas tylko fantazja.

      Dziś chcę Wam zaproponować babkę mniej tradycyjną -

      - z nutą migdałową i mandarynkami.

      Dodatek owoców przyjemnie  orzeźwia ciasto

      i dłużej zachowuje je w świeżości.

       

       

      Składniki:

      • 25 dag masła ( można zastąpić margaryną)
      • 200 g cukru pudru
      • 5 jajek
      • 20 dag mąki pszennej
      • 10 dag maki ziemniaczanej
      • 10 dag mielonych migdałów
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 mały cukier wanilinowy
      • 1 puszka mandarynek ( lub moreli albo 2/3 puszki brzoskwiń)
      • 2 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)

       

       

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

      Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę. Do masy jajecznej przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać mielone migdały i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej masy powolutku wlewać płynne masło nie przerywając miksowania. Na koniec dodać likier i jeszcze raz dokładnie wymieszać.

      Owoce odsączyć z zalewy.

      Dużą formę z kominkiem (u mnie tortownica z kominem o śr.26 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na spodzie ułożyć kawałki owoców. Następnie formę wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C, 50- 60 minut do ładnego zrumienienia i tzw. suchego patyczka.

      Wyjąć z piekarnika i studzić ok.20 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Przechowywać pod przykryciem.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babka migdałowa z mandarynkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 27 marca 2015 00:08
  • piątek, 13 marca 2015
    • Chałwowiec - bez pieczenia

       

      To ciasto łączy smaki kawy, chałwy, wiśni i alkoholu.

      Pyszne, dosyć słodkie i przyjemnie kremowe.

      Łatwe w przygotowaniu, bo nie wymaga pieczenia,

      ale potrzebuje odrobiny czasu

      by smaki zdążyły się przegryźć, a herbatniki odpowiednio zmięknąć.

      Nam osłodziło ciepłe, słoneczne, 8-marcowe popołudnie.

       

      Składniki:

      masa chałwowa

      • 300 g miękkiego masła
      • 250 g chałwy
      • 5 żółtek
      • 1,5 szklanki mleka
      • 100 g cukru
      • 40 g mąki ziemniaczanej
      • cukier wanilinowy
      • 2 łyżki likieru Amaretto (może też być likier kawowy albo Whisky)

      ponadto

      • 1,5 szklanki mocnej słodzonej kawy
      • 2 łyżki Amaretto
      • herbatniki kakaowe (średnie opakowanie ok. 250g)
      • 16 biszkoptów typu "kocie języczki"
      • 1/2 słoiczka konfitury wiśniowej

       

      Sposób wykonania:

      Masa

      Szklankę mleka i cukier zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, dodać mąkę i pozostałe mleko. Zmiksować.

      Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować ok 1 minuty.

      Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

      Miękkie masło zmiksować na puch. Stopniowo dodawać pokruszoną (można rozgnieść widelcem) chałwę. Cały czas miksować. Kolejno dodawać po 1 łyżce budyniu.

      Na koniec wlać alkohol i krótko zmiksować. Masa powinna być gładka i puszysta.

      Składanie ciasta

      Formę do pieczenia, lub inne naczynie o wymiarach 21 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do wystygniętej kawy dodać alkohol i wymieszać. Herbatniki krótko moczyć w ponczu kawowym i ściśle ułożyć na dnie foremki. 3-4 łyżki masy odłożyć. Pozostałą podzielić na połowę. Pierwszą część masy rozsmarować na herbatnikach. W ponczu kawowym zanużać biszkopty i układać jeden obok drugiego na masie, lekko wcisnąć w krem. Wolne miejsca między biszkoptami posmarować konfiturą wiśniową. Wszystko przykryć drugą połową masy. Na masie ułożyć warstwę z zamoczonych w kawie herbatników. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.

      Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

      Po wyjęciu z lodówki ciasto powinno postać w temperaturze pokojowej ok. 30 minut. Przed podaniem wierzch posypać kakao i startą gorzką czekoladą.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (19) Pokaż komentarze do wpisu „Chałwowiec - bez pieczenia”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 13 marca 2015 00:09
  • czwartek, 12 marca 2015
    • Żółta sałatka

       

      Przepis na tą sałatkę przeleżał u mnie kawał czasu.

      Patrząc na listę składników miałam wrażenie, że nie będzie

      to smak godzien uwagi, ale jakże się myliłam.

      Sałatka jest banalnie prosta i przygotowuje się ją błyskawicznie.

      Składa się z 3 żółtych składników i bardzo ważnego dodatku

      w postaci prażonych orzechów włoskich.

       Może też być też znakomitą bazą do sałatki z kurczakiem

      albo szynką - obydwa dodatki wkomponują się tu idealnie.

       

      Składniki:

      • puszka kukurydzy
      • puszka ananasa
      • 20-30 dag sera żółtego
      • 3-4 łyżki orzechów włoskich

      sos

      • 3 łyżki majonezu
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • sól, pieprz
      • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez wyciskarkę )

       

      Składniki na sos wymieszać.

      Kukurydzę odcedzić. Ananasa odcedzić i pokroić w większą kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Orzechy podprażyć na suchej patelni i niezbyt drobno posiekać, dodać do pozostałych składników. Wlać sos i wymieszać. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny, by składniki się przegryzły.

      Smacznego :)

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Żółta sałatka”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 marca 2015 00:12
  • wtorek, 10 marca 2015
    • Tarta z czerwonym pesto i szynką parmeńską

       

      Ponieważ suszone pomidory dodaję ostatnio do wszystkiego,

      teraz w postaci pesto wylądowały na tarcie.

      Razem z szynka parmeńską, mozarellą, świeżym pomidorem i rukolą

      na cieście francuskim tworzą wspaniałą kompozycję smakową,

      która może być zarówno ciepłą przekąską jak i lekkim obiadem.

       

      Składniki:

      • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
      • 1 słoiczek czerwonego pesto (190g)
      • 1,5 kulki sera mozarella
      • 1 opakowanie szynki parmeńskiej (70g)
      • kilka pomidorków koktajlowych
      • garść rukoli
      • sól, pieprz czarny, suszone oregano
      • 1 łyżeczka oliwy
      • 2 łyżki tartego parmezanu

       

       

      Sposób wykonania:

      Dużą blachę dołączoną do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej ciasto. Brzegi ciasta (ok. 1 cm) zagiąć do środka i dobrze docisnąć widelcem. Na cieście postawić blaszkę, najlepiej z obciążeniem np. grochem, ale tak by zagięte brzegi wystawały poza nią. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.20 minut w temp. 200C.

      Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Rozsmarować na nim pesto. Ułożyć plastry szynki, porwane na mniejsze kawałki. Mozarellę pokroić lub zetrzeć na tarce. Rozłożyć na tarcie. Pomidory pokroić w plastry i umieścić na wierzchu tarty. Posolić je, oprószyć pieprzem i oregano oraz skropić oliwą. Tartę ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 5 minut, tylko by ser się rozpuścił.

      Przed podaniem posypać tartę startym parmezanem i rukolą.

      Smacznego :)

      Źródło inspiracji

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z czerwonym pesto i szynką parmeńską”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 10 marca 2015 00:08

Kalendarz

Marzec 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny







zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa