Wpisy

  • piątek, 19 września 2014
    • Ciasto z gruszkami

      To ciasto bardzo mnie zaskoczyło.

      Niezwykle proste w przygotowaniu,

      rodzaj murzynka, a dodatki sprawiły,

      ze smakuje wykwintnie.

      Bardzo aromatyczne, mięsiste, trochę jesienne.

      A jak traficie na kawałek z gruszką i miodowymi orzechami,

      poczujecie się jak w niebie...

       

       

      Składniki:

      • 4 jajka
      • 250 g masła ( można zastąpić margaryną )
      • 125 ml mleka
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżki kakao
      • 1 szklanka cukru ( dla mnie wystarczająca ilość to 3/4 szklanki )
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • cukier wanilinowy

      ponadto:

      • 3-4 gruszki ( użyłam odmiany Konferencja )
      • 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
      • 3 łyżki suszonej żurawiny
      • 2 łyżki płynnego miodu
      • 1/2 łyżeczki cynamonu

       

      Sposób wykonania:

      W garnku rozpuścić masło, cukier, cukier wanilinowy. Wlać mleko i dodać kakao. Podgrzewając mieszać składniki do ich połączenia. Odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej masy wbijać po 1 jajku. Cały czas miksując połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać połowę orzechów i żurawiny.

      Do drugiej połowy bakalii dodać miód, cynamon i wymieszać. Gruszki obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych ( świetnie nadaje się do tego łyżka do lodów ) Zagłębienia w owocach nadziać orzechowym farszem.

      Ciasto wlać do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy na tartę. Na wierzch wyłożyć nadziane gruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175C 40-45 minut. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, nakryć go folią aluminiową.

      Można podać z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z gruszkami ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 19 września 2014 00:12
  • czwartek, 18 września 2014
    • Batoniki marchewkowe

      Trochę zaniedbałam swoją kategorię FIT,

      dlatego z przyjemnością dodam dziś do niej pyszne,

      pełne zdrowia i wielu smaków batoniki marchewkowe.

      Bardzo sycące, dzięki ziarnom i migdałom przyjemnie chrupiące,

      a za sprawą marchewki lekko wilgotne wewnątrz.

      Miód natomiast nadaje im słodyczy i przyjemnego aromatu.

      Śmiało możecie je zapakować pociechom na drugie śniadanie

      i sami sięgnąć po nie bez zbędnych wyrzutów sumienia.

      Przepis pochodzi z programu "Pascal po polsku"

       

       

       

      Składniki:

      • 400 g startej marchwi
      • 200 g płatków owsianych
      • 160 g migdałów
      • 160 g przesianej mąki
      • 100 g pestek słonecznika
      • 50 g rodzynek
      • 50 g żurawiny
      • 50 g sezamu
      • 200 ml płynnego miodu
      • 4 całe jaja
      • 200 ml oleju słonecznikowego

       

       

      Sposób wykonania:

      Migdały obrać ze skórki.

      Aby to zrobić bardzo szybko, należy je zblanszować, czyli wrzucić na wrzątek i gotować 4 minuty. Odcedzić. Chwilę przestudzić. Lekko naciskać migdał, a skórka sama z niego zejdzie.

      Obrane migdały uprażyć na patelni. Uprażone lekko posiekać. Uprażyć także sezam.

      Do miski wsypać mąkę, płatki owsiane, sezam, migdały, rodzynki i żurawinę. Wszystko wymieszać. Dodać startą na średnich oczkach marchew i ponownie wymieszać.

      W drugiej misce wymieszać jajka, miód i olej. Połączyć zawartość ob misek i dobrze wymieszać.

      Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w temp. 160 C ( u mnie wystarczyło 50 minut).

      Ciasto wystudzić, wyjąć z blachy, zdjąć papier i pokroić na batony dowolnej wielkości.

      Smacznego :)

       

       

      Szkolne śniadania

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Batoniki marchewkowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 września 2014 00:23
  • wtorek, 16 września 2014
    • Tort kawowo-bananowy

      Pamiętacie dżem bananowy?

      Robiłam go z myślą o tym torcie.

      Nadałam mu nazwę kawowo-bananowy,

      ale wyraźnie czuć tu także moją ulubioną masę z nutellą.

      Jak wszystkie torty wymaga sporo pracy,

        jednak poszczególne elementy są dosyć proste

      do wykonania i każdy powinien sobie z nimi poradzić.

      Ciasto na wyjątkowe okazje, bardzo kremowe, ale lekkie i niezbyt słodkie.

       

      2

       

      Składniki:

      biszkopt

      • 5 jajek
      • 1 szkl. cukru
      • 1/2 szkl. mąki pszennej
      • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżki kakao
      • 2 łyżeczki octu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      masa czekoladowa

      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 3 łyżki cukru
      • 2 kopiaste łyżki nutelli
      • 200 g masła w temperaturze pokojowej
      • kieliszek likieru czekoladowego (opcjonalnie)

      masa kawowa

      • 375 g serka mascarpone
      • 180 ml śmietanki 30%
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczone w 3 łyżeczkach gorącej wody
      • 2 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
      • 3 łyżki cukru pudru

      ponadto:

      • 2 małe słoiczki dżemu bananowego ( można zastąpić świeżymi bananami )
      • podłużne biszkopty ( 120 g )
      • nasączenie ( szklanka mocnej kawy + 1/2 szklanki likieru Baileys )

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Wbić po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki i kakao przesiać i dodać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko szpatułką. Dodać proszek do pieczenia i ocet. Wymieszać ponownie.

      Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować i nie wykładać. Wylać i wyrównać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 160 C Biszkopt wystudzić i przekroić na pół.

      Masa czekoladowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.

      Budyń przykryć i wystudzić.

      Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i ewentualnie likier i dobrze wymieszać.

      Masa kawowa : Wszystkie składniki dobrze schłodzone umieścić w głębokim naczyniu i ubijać jak śmietanę, do wyraźnego zgęstnienia.

      Pierwszy blat biszkoptu nasączyć mieszanką kawy i likieru. Grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy czekoladowej. Biszkopty maczać w ponczu i układać na masie. Na nie wyłożyć drugą część masy czekoladowej.

      Drugi biszkopt położyć na masie czekoladowej, lekko docisnąć, nasączyć ponczem, grubo posmarować dżemem bananowym. Wyłożyć połowę masy kawowej. Drugą połową masy obłożyć boki toru. Dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Przechowywać w lodówce.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort kawowo-bananowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 września 2014 00:25
  • piątek, 12 września 2014
    • Ciasto ze śliwkami

      Dziś mam dla Was ciasto z owocami,

      które królują obecnie na naszych straganach.

      Przepis jest bardzo prosty, ale o tyle ciekawy,

      że możecie go wykorzystać na dwa sposoby.

      Jeśli zrezygnujecie z pianki i ułożycie śliwki na wierzchu ciasta,

      otrzymacie klasyczne ciasto z owocami,

      albo wybierając formę, którą widzicie na zdjęciach - odwracane ciasto z pianką owocową.

      Zdecydujcie sami, na co macie chęć...

       

       

      Składniki:

      • 5 jajek
      • 1 szklanka cukru
      • 2 szklanki mąki tortowej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 200 g masła lub margaryny
      • 1 opakowanie cukru wanilinowego
      • ok. 500 g śliwek

      ponadto

      • 500 ml śmietanki 30%
      • 1 galaretka
      • ok 250 g śliwek

       

      Sposób wykonania:

      Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy. Gdy piana będzie błyszcząca i sztywna, kolejno dodawać żółtka. Cały czas miksując, wlewać cienkim strumieniem, roztopione i ostudzone masło. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesiać i połączyć delikatnie z masą jajeczną.

      Blachę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

      Śliwki pokroić na połówki i usunąć pestki. Ułożyć na dnie formy, skórką do góry. Zalać ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170C 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i odwrócić do góry nogami. Zdjąć papier do pieczenia i wystudzić.

      Jeśli wybierzecie wersję bez pianki, należy najpierw wylać ciasto do formy, a na wierzchu ułożyć owoce. Upieczone ciasto przestudzić i posypać cukrem pudrem.

      Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Wystudzić.

      Schłodzoną śmietanę ubić ( nie musi być na sztywno) i cały czas ubijając wlewać zimną, ale wciąż płynną galaretkę. Chwilę miksować, do uzyskania jednolitej masy. Całość wyłożyć na wierzch ciasta i wstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie pianka powinna już stężeć.

      Wierzch ciasta ozdobić świeżymi owocami.

      Smacznego :)

      Śliwka - robaczywka!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ze śliwkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 12 września 2014 00:25
  • wtorek, 09 września 2014
    • Dżem bananowy

      Miał być tylko dodatkiem do tortu,

      ale zachwycił nas, stał się ulubionym smarowidłem do chleba

      i nadzieniem naleśników.

      Gęsty, esencjonalny i powstaje w kilka chwil.

      Ma jedną wadę - niezbyt atrakcyjny kolor,

      ale za to smak  w zupełności to rekompensuje,

      oczywiście jeśli lubicie banany.

       

       

      Składniki:

      • 5 dojrzałych bananów
      • 50 ml wody
      • sok z 1/2 dużej cytryny
      • nasiona z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)

       

       

       Sposób wykonania:

      Wodę i sok z cytryny zagotować. Wrzucić pokrojone banany, wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji ( u mnie trwało to ok. 20 minut) Pod koniec gotowania dodać wanilię i wymieszać. Jeśli lubicie słodkie dżemy, możecie dodać cukier do smaku, ja tego nie zrobiłam.

      Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry nogami. Jeśli dżem ma być przechowywany dłużej, słoiki należy zapasteryzować.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem bananowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 09 września 2014 00:06
  • piątek, 05 września 2014
    • Sos ze świeżych grzybów

      Fantastyczna pora dla grzybiarzy.

      Piękna, słoneczna aura, a lasy pełne borowików,

      kozaków i pękatych podgrzybków.

       U mnie obowiązkowym daniem po udanym grzybobraniu jest sos grzybowy.

      Na śmietance, z czosnkiem, koperkiem i odrobiną piwa...

       

       

      Składniki:

      • ok. 500 g świeżych grzybów (kozaki, podgrzybki, prawdziwki)
      • 50 g masła
      • 2 łyżki oleju
      • 200 ml śmietanki 30%
      • 100 ml piwa
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 łyżka koperku
      • sól i pieprz do smaku

       

       

      Sposób wykonania:

      Grzyby oczyścić, jeżeli jest taka konieczność umyć. Pokroić w większe plastry.

      Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać masło i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Smażyć około 1 minuty.

      Wlać piwo i dusić wszystko około 2 minut, aż alkohol wyparuje, a sos wyraźnie zgęstnieje.

      Na patelnię wrzucić pokrojone grzyby, posolić i smażyć na większym ogniu ok. 10 minut.

      Wlać kremówkę, dodać koper, zmniejszyć ogień i dusić całość kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.

      Podawać z makaronem, sosem lub ziemniakami.

      Smacznego :)

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Sos ze świeżych grzybów”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 05 września 2014 08:28
  • wtorek, 02 września 2014
    • Ciasto Mokka

      Hiszpańskie ciasto dla leniwych, czyli z kategorii - bez pieczenia.

      Maślane herbatniki nasączone kawą i czekoladowa masa budyniowa.

      W oryginale dodatkiem do ciasta są orzechy,

      ja zastąpiłam je konfiturą malinową i świeżymi owocami.

      Choć nazwa wskazuje, że w cieście dominuje  kawy,

      to dla mnie smakuje bardziej jak kawałek czekoladowego tortu.

       

       

      Składniki:

      krem:

      • 250 g masła
      • 220 g cukru pudru
      • 250 ml mleka
      • 4 żółtka
      • 100 g gorzkiej czekolady ( 70% )
      • 1 łyżka maki pszennej

      ponadto

      • duże opakowanie herbatników
      • 2/3 szklanki kawy (można dodać alkoholu)
      • 1/3 słoiczka konfitury malinowej
      • maliny do dekoracji

       

       

      Sposób wykonania:

      Przygotować krem czekoladowy:

      Żółtka utrzeć z połową cukru pudru na gęstą, jasną masę. Dodać 125 ml mleka i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

      Pozostałe mleko zagotować wraz z połamaną na kawałki czekoladą. Gdy czekolada się rozpuści, a całość zagotuje, wlać mieszankę jajeczną i całość zagotować. Ciągle mieszając ( łatwo się przypala ) gotować chwilę, aż uzyska jednolity, ciemny kolor. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

      Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać przestudzony budyń i miksować do uzyskania gładkiego kremu. Przed przełożeniem herbatników krem nieco schłodzić w lodówce, będzie łatwiej tworzyć ciasto.

      Na dużym talerzu układać namoczone w kawie herbatniki (2 rzędy po 6 herbatników ). Na ciastka wyłożyć ok. 3 łyżki kremu i rozsmarować. Ułożyć następną warstwę herbatników namoczonych w kawie, znów wyłożyć krem. W taki sposób stworzyć 5 warstw ciastek i kremu. Na jednej z nich, przed położeniem kremu nałożyć i rozsmarować konfiturę malinową. Brzegi ciasta również posmarować masą czekoladową. Całość wstawić do lodówki, najlepiej na noc. Gotowe ciasto udekorować świeżymi owocami.

      Przed podaniem, ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, by maślana masa nabrała odpowiedniej konsystencji.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Mokka ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 września 2014 09:19
  • sobota, 30 sierpnia 2014
  • czwartek, 28 sierpnia 2014
    • Papryka marynowana

       

      Koniec sierpnia i początek września to czas papryki.

      Marynowana jest obowiązkową pozycją na mojej liście przetworów na zimę.

      Wszyscy za nią przepadamy i jest najchętniej przynoszonym słoiczkiem z domowej spiżarni.

       

       

       

      Składniki:

      • ok. 2 kg papryki
      • ziele angielskie
      • gorczyca
      • liście laurowe
      • olej

      zalewa:

      • 1 szklanka octu 10%
      • 5 szklanek wody
      • 8 łyżek cukru
      • 4 łyżeczki soli

      Sposób wykonania:

      Przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy.

      Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy na mniejsze kawałki.

      Pokrojoną umieszczamy w dużej misce, zalewamy wrzątkiem i tak pozostawiamy na 5 minut. Po tym czasie odlewamy wodę.

      Do każdego słoiczka wrzucamy po 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe i pół łyżeczki gorczycy. Następnie, dosyć ściśle układamy sparzoną paprykę i wlewamy 2 łyżki oleju. Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą i zakręcamy słoiki.

      Przygotowane w ten sposób słoiki z papryką należy zapasteryzować, tzn: wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 C na 20 minut  lub gotować w garnku z wrzącą wodą ok. 30 minut.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Papryka marynowana”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2014 00:06
  • wtorek, 26 sierpnia 2014
    • Szybkie ciasto z jabłkami

      Mam dziś dla Was wyśmienite ciasto,

      które nie wymaga wiele pracy.

      To ulubiona szarlotka pani ambasador,

      a przepis na nią pochodzi z książki "Pyszne ciasta domowe" Bożeny Dykiel.

      Dla mnie to nie do końca szarlotka, raczej ciasto z jabłkami,

      ale smakuje wybornie i gorąco go Wam polecam :)

       

       

      Składniki:

      • 250 g masła lub masła roślinnego
      • 1 szklanka cukru pudru
      • 4 jajka
      • 2 szklanki mąki tortowej
      • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

      ponadto:

      • 4 jabłka (najlepiej antonówki)
      • 2 łyżeczki cukru pudru
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 1 łyżeczka miodu płynnego
      • cukier puder do posypania

       

       

      Sposób wykonania:

      Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cukrem pudrem, miodem, sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.

      Masło rozpuścić, nieco przestudzić i umieścić w głębokiej misce. Dodać cukier puder i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Kolejno, cały czas miksując,dodawać jajka, oraz przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia.

      Tortownicę  o śr. 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 2 części. Większą część wyłożyć na spód i boki. Wyłożyć jabłka i przykryć je pozostałą częścią ciasta.

      Ciasto w miarę upływu czasu gęstnieje. Gdyby górna część ciasta za bardzo zgęstniała, można ją rozrzedzić łyżką śmietany, bądź roztrzepanym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180C , 40-45 minut. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, przykryć folią aluminiową.

      Lekko wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną lub lodami.

      Smacznego :0

       


      Jedz polskie jabłka

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szybkie ciasto z jabłkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 sierpnia 2014 00:38
  • piątek, 22 sierpnia 2014
    • Syrnyky

      Syrnyky - to danie kuchni ukraińskiej.

      Alternatywa dla naszych racuchów. W smaku przypominają,

      jak to powiedziało moje dziecko, naleśniki z serem.

      Prosta potrawa, świetna na śniadanie, podwieczorek lub kolację.

       

       

       

      Składniki:

      • 500 g miękkiego twarogu
      • 100 g cukru
      • 2 jajka
      • 4 czubate łyżki mąki
      • mały cukier wanilinowy
      • masło i olej do smażenia

       

       

      Sposób wykonania:

      Twaróg, cukier, cukier wanilinowy i jajka dobrze mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy połowę mąki i ponownie mieszamy. Z powstałej masy, mokrą ręką lepimy kulki i lekko je spłaszczamy. Obtaczamy w pozostałej mące i smażymy na maśle z olejem, z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z cukrem pudrem, słodką śmietaną, bądź sosem owocowym.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Syrnyky”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 22 sierpnia 2014 00:28
  • wtorek, 19 sierpnia 2014
    • Ciasteczka z malinami

       

      Pyszne, ekspresowe ciasteczka, które zdążycie wykonać nawet wtedy,

      gdy zjawią się niezapowiedziani goście.

       Chrupiące ciasto francuskie, słodka nutella i lekko kwaśne maliny.

      Wszystko razem smakuje fantastycznie.

      Za takie cieplutkie ciasteczka dam się pokroić ;)

       

       

       

      Składniki: ( ok. 30 sztuk ciasteczek )

      • płat ciasta francuskiego
      • ok 200 g nutelli
      • 30 sztuk świeżych malin

      ponadto:

      • 1 roztrzepane jajko
      • cukier puder do posypania

       

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto francuskie wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką (jeśli jest mrożone, rozmrozić). Lekko rozwałkować i pociąć na prostokąty wielkości ok. 3x7cm.

      Na środek każdego ciasteczka nałożyć 1/2 łyżeczki nutelli i lekko rozsmarować. Na wierzchu ułożyć malinę. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.

      Piec w nagrzanym piekarniku, ok 10 minut w temp. 180 C.

      Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem. Krótko przestudzić.

      Ciasteczka najlepiej smakują, jeszcze ciepłe.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasteczka z malinami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 sierpnia 2014 00:17
  • czwartek, 14 sierpnia 2014
    • Kisiel malinowy

      Kisiel kojarzy mi się z dzieciństwem.

      To mój ulubiony deser, z czasów,

      gdy w sklepach było naprawdę niewiele słodyczy.

      Jadałam go zawsze herbatnikiem, a nie łyżeczką i tak pozostało do dziś...;)

      Domowy kisiel nie ma sobie równych.

      Teraz, kiedy mamy środek sezonu owocowego,

      możemy przygotować właściwie taki, jaki nam się zamarzy.

      Ja Wam proponuję malinowy - pyszny, lekko kwaśny, wyraźny w smaku i orzeźwiający.

      Przygotowanie zajmie tylko chwilkę.

       

       

      Składniki:

      • 1,5 szklanki malin
      • 1 szklanka wody
      • 1 łyżeczka soku z cytryny
      • 2 łyżki cukru ( jeśli lubicie słodkie desery, możecie dodać więcej )
      • 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

       

      Sposób wykonania:

      Owoce umieścić w garnuszku, zasypać cukrem. Wymieszać i dodać połowę wody i sok z cytryny. Zagotować.

      Pozostałą wodę wymieszać z mąką i wlać na gotujące owoce. Doprowadzić do wrzenia. Chwilkę gotować, mieszając, by nie powstały grudki.

      Smacznego :)

      Lekkie desery bez piekarnika vol 2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Kisiel malinowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 sierpnia 2014 09:45
  • wtorek, 12 sierpnia 2014
    • Bułeczki z suszonymi pomidorami

      Takie bułeczki robię zazwyczaj z podwójnej porcji,

      bo wiem, że znikną błyskawicznie.

      Maślane, mięciutkie w środku,

      z ziołami, czosnkiem i suszonymi pomidorami.

      Pokochacie je od pierwszego ugryzienia.

       

       

      Składniki:

      • 500 g mąki pszennej ( najlepiej typ 650 )
      • 20 g świeżych drożdży
      • szczypta cukru
      • 1 łyżeczka soli
      • 300 ml ciepłego mleka
      • 40 g roztopionego masła

      ponadto

      • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
      • 70 g miękkiego masła
      • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki świeżych ziół (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)
      • 1 łyżka drobno pokrojonych suszonych pomidorów

       

       

      Sposób wykonania:

      Mleko podgrzać, masło rozpuścić.

      Z drożdży, szczypty cukru, 1 łyżki mąki i 3 łyżek mleka przygotować rozczyn. Odstawić na 10 minut.

      Do miski przesiać mąkę, dodać rozczyn, pozostałe mleko i rozpuszczone, nieco przestudzone masło. Składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

      Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części. Formować z nich okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.

      Przygotować masło ziołowe: Do miękkiego masła ( można lekko podgrzać ) dodać drobno posiekany czosnek, zioła i suszone pomidory. Wymieszać.

      Wierzch wyrośniętych bułeczek, naciąć czubkiem nożyczek wszerz i wzdłuż ( patrz zdj ) w zagłębienia nałożyć masło z ziołami. Brzegi bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok 15 minut. Chwilkę przestudzić.

      Smacznego :)

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki z suszonymi pomidorami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 sierpnia 2014 08:54
  • piątek, 08 sierpnia 2014
    • Ciasto Kubanka

       

      Dziś mam dla Was ciasto o wdzięcznej nazwie Kubanka.

      To połączenie biszkoptowego spodu, nasączonego kawą z rumem,

      masy czekoladowej i bitej śmietany.

      Słodkie smaki, przełamuje warstwa  dwukolorowych herbatników,

      przełożonych powidłami śliwkowymi.

      Prawdziwa uczta dla miłośników wilgotnych i kremowych ciast z nutą alkoholu.

       

       

       

      Składniki:

      masa

      • 200 g masła w temperaturze pokojowej
      • 2 łyżki nutelli
      • 2 żółtka
      • 2 szklanki mleka
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 3 łyżki mąki pszennej
      • 3 łyżki cukru

      biszkopt (forma 23 x 35 cm)

      • 4 jajka
      • 70 g drobnego cukru do wypieków
      • 130 g mąki
      • 16 g kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      ponadto

      • 500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 2 śmietan-fixy
      • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
      • ok. 16 sztuk herbatników maślanych
      • ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

      nasączenie:

      • 1/2 szklanki naparu z kawy
      • 2-3 łyżki rumu

       

      Sposób wykonania:

      Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

      Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.

      Biszkopt wystudzić. Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z rumem.

      Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.

      Budyń przykryć i wystudzić.

      Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.

      Biszkopt nasączyć naparem (około 12 łyżek). Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

      Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (25) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto Kubanka”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 08 sierpnia 2014 00:05
  • wtorek, 05 sierpnia 2014
    • Dżem jagodowy

       

      Ostatnie tegoroczne zbiory jagód przeznaczyłam na dżem.

      Przepis jest niezwykle prosty i stosuję go od lat.

      Z podanej porcji otrzymacie 3 słoiczki,

      brunatnego cuda :)

       

       

      Składniki:

      • 800 g jagód
      • 400 g cukru
      • 2-3 łyżki wody
      • odrobina soku z cytryny ( opcjonalnie )

      Owoce umyć i pozostawić, by dobrze obeschły. Zasypać cukrem, podlać wodą i podgrzewać na niewielkim ogniu. Dżem gotować ok 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować około 20 minut.

       

      Aby wyparzyć słoiki, należy je umyć, ustawić na zimnej blaszce i wstawić do piekarnika na ok 10 minut ( temp 160 C )

      Pasteryzowanie - Słoiki z gorącym dżemem wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 120 C. Najlepiej studzić w uchylonym piekarniku.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dżem jagodowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 sierpnia 2014 07:40
  • piątek, 01 sierpnia 2014
    • Jogurtowiec pieczony

       Dziś proponuję Wam ciasto, które ostatnio podbiło moje serce.

      Banalne w przygotowaniu.

      Na bazie jogurtu greckiego i serka homogenizowanego.

      Konsystencją i smakiem przypomina styropian.

      Jest nieco delikatniejsze i bardziej waniliowe.

      Żeby czas przygotowania i pieczenia skrócić do minimum,

      jako spód i wierzch użyłam ciasteczek "pieguski",

      a jako świeży dodatek, odrobinę czereśni.

      Ale możecie użyć innych owoców, lub je całkowicie pominąć.

      Ciasto samo się obroni.

       

       

       

      Składniki: ( na tortownicę o śr. 23 cm )

      • 340 g jogurtu greckiego
      • 150 g serka homogenizowanego waniliowego 
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 budyń waniliowy
      • 3 jajka
      • 1/4 szklanki oleju

      ponadto:

      • 2 opakowania ciasteczek typu" pieguski"
      • ok. 300 g czereśni (opcjonalnie )
      • garść płatków migdałów

       

      Sposób wykonania:

      Żółtka, olej i budyń krótko zmiksować. Dodać jogurt i serek. Wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

      Część piany, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Następnie w masę wmieszać pozostałą pianę.

      Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ściśle ułożyć połowę ciasteczek. Wylać masę jogurtową. Na wierzchu poukładać umyte i wydrylowane czereśnie. Pozostałe ciasteczka pokruszyć ( nie koniecznie  bardzo drobno ), wymieszać z migdałami i posypać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175 C ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

      Smacznego :)

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Jogurtowiec pieczony”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 01 sierpnia 2014 13:34
  • wtorek, 29 lipca 2014
    • Chłodnik ogórkowy

       

      Chyba nie ma lepszej potrawy

      na gorące dni.

      Chłodny i orzeźwiający, ale jednocześnie wyraźny w smaku i dosyć ostry.

      Ciekawym dodatkiem są podprażone orzechy włoskie.

      Wybornie smakuje z młodymi ziemniakami,

      lub z sadzonym jajkiem.

       

       

      Składniki:

      • 500 g kefiru
      • 500 g mleka zsiadłego
      • 2 duże ogórki szklarniowe
      • 2 ząbki czosnku
      • 3 łyżki siekanego koperku
      • 1/2 pęczka szczypiorku
      • 1/2 pęczka rzodkiewki
      • skórka otarta z 1/2 cytryny
      • sól i pieprz biały
      • kilka orzechów włoskich (opcjonalnie )

       

       

       

      Sposób wykonania:

      Ogórki obrać. Jednego pokroić na większe kawałki, dodać dwa ząbki czosnku i zmiksować. Dodać zsiadłe mleko i zmiksować ponownie. Drugiego ogórka pokroić w drobną kostkę lub półplasterki. Rzodkiewki, również pokroić drobno. Dodać posiekany koper, szczypiorek, skórkę z cytryny i kefir. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

      Orzechy umieścić na suchej patelni. Chwilę podgrzewać, aż lekko zbrązowieją. Posiekać i posypać chłodnik przed podaniem.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chłodnik ogórkowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 29 lipca 2014 08:50
  • piątek, 25 lipca 2014
    • Bułeczki ze szpinakiem i pieczarkami

      Bułeczki z ciasta francuskiego, z dodatkami,

      które bardzo lubię.

      Szpinak, pieczarki i ser pleśniowy,

      a smak podkręca dodatek chrupiącego kminku.

      Sprawdzą się jako przystawka na każdej domowej imprezie.

       

       

      Składniki: ( na 8 bułeczek )

      • 500 g ciasta francuskiego ( 2 opakowania )
      • 8 większych pieczarek
      • 300 g liści szpinaku
      • 1 ząbek czosnku
      • 1 szalotka
      • 120 g sera pleśniowego
      • 1 jajko
      • 1 łyżka kminku
      • 3 łyżki oleju

       

       

      Sposób wykonania:

      Szpinak oczyścić, odciąć łodyżki, liście umyć i osuszyć. Pieczarki oczyścić, odkroić trzonki. Kapelusze smażyć ok. 4 minut na połowie rozgrzanego oleju. Pod koniec smażenia lekko posolić. Wystudzić. Na reszcie oleju podsmażyć posiekaną szalotkę. Dodać pokrojony czosnek, a następnie odłożony szpinak i dusić do miękkości ok. 2 minut. Doprawić solą i pieprzem. Masę szpinakową odcisnąć z nadmiaru wody.

      Jeden płat ciasta umieścić na posypanej mąką stolnicy. Lekko rozwałkować. Wyciąć 8 kółek nieco większych od pieczarek. Na każdym kółku umieścić kawałek sera, na nim porcję szpinaku, kapelusz pieczarki i ponownie kawałek sera.

      Drugi kawałek ciasta obsyspać kminkiem i lekko rozwałkować, tak aby kminek w nie wniknął. Wyciąć 8 nieco większych niż poprzednio kółek .

      Jajko roztrzepać i posmarować brzegi ciasta. Nakładać je na przygotowane wcześniej kółka z farszem. Brzegi ciasta zawijać pod spód i dobrze odcisnąć. Wierzch każdej bułeczki posmarować jajkiem.

      Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 25 minut w temp. 180 C.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki ze szpinakiem i pieczarkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 25 lipca 2014 11:03
  • wtorek, 22 lipca 2014
    • Malinowe kostki

      Takim deserem, w różnych odsłonach,

      zajadają się moi domownicy tego lata.

      Ja nie mam nic przeciwko temu,

      bo przygotowanie go jest niezwykle proste.

      A jeśli spód biszkoptowy zastąpimy gotowym biszkoptem,

      zajmie dosłownie chwilę.

      Przepis podaję na wersję malinową, bo ta nam najbardziej przypadła do gustu,

      ale użyć możecie dowolnych miękkich owoców i galaretek :)

       

       

      Składniki:

      biszkopt: (blacha 21x35 cm z wyższym brzegiem )

      • 3 jajka
      • 100 g drobnego cukru do wypieków
      • 100g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 2 łyżki oleju

      pianka malinowa:

      • 660 g śmietanki 30%
      • 2 galaretki malinowe ( ja użyłam galaretki owocowej w kolorze rubinowym ) rozpuszczone w 1 i 3/4 szklanki gorącej wody

      ponadto:

      • 2 galaretki malinowe
      • ok 500 g świeżych malin

       

       

      Sposób wykonania:

      Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i zmiksować z masą jajeczną, na najniższych obrotach miksera. Na koniec, cienkim strumieniem wlać olej i wymieszać.

      Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut.

      Gotowy biszkopt wystudzić. Lekko ściąć wierzchnią "skórkę" i odwrócić do góry nogami. Nie jest to zabieg konieczny, ale gwarantuje, że biszkopt będzie równiutki.

      Biszkopt ułożyć na dnie blachy wyłożonej folią spożywczą.

      2 galaretki rozpuścić w 1 i 3/4 gorącej wody. Wystudzić. Galaretka powinna być zimna, ale jeszcze płynna.

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Gdy będzie miała właściwą konsystencję, cienkim strumieniem, wlewać przestudzoną galaretkę, ciągle miksując. Do gotowej pianki wrzucić umyte owoce. Delikatnie wymieszać i całość wyłożyć na przygotowany wcześniej biszkopt. (Zwróćcie uwagę, by piankę dokładnie rozsmarować przy brzegach blachy ). Wstawić do lodówki.

      W czasie gdy pianka nabiera odpowiedniej konsystencji, 2 pozostałe galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Wystudzić i gdy zacznie tężeć wylać na piankę. Wstawić do lodówki, by całość dobrze stężała, najlepiej na no. Następnego dnia, deser pokroić na równe kostki.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (16) Pokaż komentarze do wpisu „Malinowe kostki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 lipca 2014 08:16
  • piątek, 18 lipca 2014
  • wtorek, 15 lipca 2014
    • Tarta z malinami i bezą

      Bardzo letnia i bardzo prosta tarta.

      Kruche ciasto, słodka, delikatna beza i lekko kwaśne maliny.

      Ciasto z kategorii szybko, prosto i pysznie.

      Jeśli zdecydujecie się na nie w gorące popołudnie,

      wybornym zwieńczeniem deseru, będzie gałka lodów waniliowych.

       

       

      Składniki:

      ciasto

      • 180 g mąki
      • 100 g zimnego masła
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 1 żółtko
      • 1 łyżka zimnej wody
      • szczypta soli

      beza

      • 3 białka
      • 1/2 szklanki cukru
      • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

      ponadto

      • 500 g malin
      • 1/3 gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

       

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę połączyć z cukrem i solą. Masło pokroić w kostkę, dodać żółtko, wodę i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

      Formę do tarty wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, a następnie wyłożyć ciasto.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 170C.

      W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, przygotować bezę - białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, wsypać mąkę i dobrze wymieszać.

      Na podpieczony spód wyłożyć maliny i przykryć je bezą. Wstawić do piekarnika i piec kolejne 25 minut.

      Ciasto lekko wystudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią tartę.

      Smacznego :)


      Źródło przepisu: "Ciasta domowe" - lipiec 2014

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z malinami i bezą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 15 lipca 2014 09:38
  • piątek, 11 lipca 2014
  • wtorek, 08 lipca 2014
    • Ciasto z czarną porzeczką

      Dzisiaj zapraszam na kruche ciasto z malinową pianką

      i sezonowymi owocami.

      Wybrałam czarną porzeczkę, która niestety nie ma wielu zwolenników.

      A szkoda, bo jest doskonałym dodatkiem do wypieków,

      i dodatkowo bardzo zdrowym.

      W tym roku przygotowałam też niezwykle aromatyczną nalewkę z czarnej porzeczki,

      ale o tym w następnym wpisie...

       

       

      Składniki:

      ciasto kruche

      • 500 g mąki pszennej ( najlepiej krupczatki )
      • 250 g zimnego masła
      • 5 żółtek
      • 3/4 szklanki cukru pudru
      • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      malinowa pianka

      • 5 białek
      • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
      • 2 budynie malinowe bez cukru
      • 1/2 szklanki oleju

      ponadto

      • 500 g czarnych porzeczek
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

       

       

      Sposób wykonania:

      Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

      Ciasto podzielić na 2 części i odstawić do lodówki na 30 minut.

      Przygotować piankę :

      Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy cukier się rozpuści, a piana będzie błyszcząca i sztywna, wsypać  budynie. Na koniec, ciągle miksując, cienkim strumieniem, wlać olej.

      Oczyszczone owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną. 2 łyżki porzeczek dodać do pianki i delikatnie wymieszać.

      Blachę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Do owoców dodać cukier, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na owoce wylać piankę. Wyrównać. Na tarce o dużych oczkach, zetrzeć drugą część ciasta.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 C ok 45 minut.

      Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

      Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.

      Smacznego :)

       

      

      Blachę o wym 20 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto z czarną porzeczką”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 lipca 2014 00:22
  • niedziela, 06 lipca 2014

Kalendarz

Wrzesień 2014

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny



Popularne:




zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa