Wpisy

  • czwartek, 18 maja 2017
    • Ciasto "Śmietankowe cappuccino"

          Lubicie robić niespodzianki najbliższym? Ja bardzo. Od zawsze jestem fanem słodkości, uwielbiam piec, kosztować dotąd nieznanych smaków, komponować je ze sobą i tworzyć nowe przepisy. Ale dopiero pieczenie dla najbliższych i sprawianie im radości daje mi prawdziwą frajdę.

         Śmietankowe cappuccino piekłam z ogromną przyjemnością, bo miało być słodką niespodzianką dla mojej córki. Właśnie skończyła pisać pracę magisterską, więc chciałam to jakoś uczcić. A co jest lepsze od dużego kawałka kremowego ciasta? Jeszcze większy kawałek ciasta :) Właściwie okazje do świętowania były dwie, bo właśnie zbliża się Światowy Dzień Pieczenia z Kasią, a to zawsze dobry pretekst, by sprawić bliskim radość.

         Wybór ciasta nie był przypadkowy. Córka jest wielbicielką kawy z pianką, więc postawiłam na ten smak. "Śmietankowe cappuccino" to delikatny, jasny biszkopt nasączony likierem śmietankowym, do tego budyniowa masa cappuccino, warstwa herbatników kakaowych i lekka bita śmietanka. Ciasto wymaga przechowywania w lodówce, dlatego masę budyniową postanowiłam przygotować z kostki do pieczenia Kasia. Dzięki temu unikamy długiego oczekiwania na "ocieplenie" masy, a ciasto jest gotowe do spożycia niemal zaraz po wyjęciu z lodówki. Wierzch ciasta oprószyłam delikatnie kakao i posypałam wiórkami mlecznej czekolady, ale jeśli lubicie chrupiący dodatek w cieście, sprawdzą się także prażone płatki migdałów.

       

      Składniki: (na formę o wym. 24 x 32 cm)

      Biszkopt:

      • 4 jajka
      • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

      Masa cappuccino:

      • kostka do pieczenia Kasia 250 g
      • 500 ml mleka
      • 4 żółtka
      • 4 łyżki cukru
      • 1,5 łyżki mąki pszennej
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 1 opakowanie kawy cappuccino 110 g

      Masa śmietankowa:

      • 500 ml śmietanki 30%
      • 250 g serka mascarpone
      • 4 łyżki cukru pudru

      Ponadto:

      • herbatniki kakaowe ok. 200 g
      • starta czekolada do posypania
      • poncz: 1/2 filiżanki dowolnego likieru śmietankowego np. Baileys, Stock, + 2 łyżki wody (jeśli chcecie pominąć alkohol w cieście, biszkopt można nasączyć niezbyt mocną kawą)

      Sposób wykonania:

      Biszkopt:

      Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

      Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Ciasto przelać do przygotowanej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 160C  25- 30 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć i wystudzić.

      Masa cappuccino:

      Kostka do pieczenia Kasia powinna być w temperaturze pokojowej, należy ją odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.

      Połowę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe mleko, obie mąki i zmiksować. Na koniec wsypać proszek cappuccino i krótko zmiksować. Mieszankę wlać na gotujące się mleko. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około1 minuty, rozcierając ewentualne grudki. Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do wystygnięcia. Miękką Kasię utrzeć na puch. Kolejno dodawać dodawać po łyżce budyniu. Miksować do uzyskania gładkiego kremu.

      Masa śmietankowa:

      Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone.

      Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Delikatnie przemieszać. Następnie ubijać do konsystencji gęstego kremu.

      Składanie ciasta:

      Wystudzony biszkopt odwrócić do góry dnem. Zdjąć papier do pieczenia, ponownie umieścić go w blaszce i nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć masę cappuccino. Wierzch wyrównać. Na masie ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć ubitą śmietanę. Wierzch wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły i herbatniki zmiękły.

      Przed podaniem posypać startą czekoladą.

       



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (10) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto "Śmietankowe cappuccino"”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 18 maja 2017 00:02
  • wtorek, 16 maja 2017
    • Sernik z serków homogenizowanych

      To z pewnością mój ulubiony sernik na zimno.

      Bardzo lekki, delikatny, mało słodki, wręcz orzeźwiający.

      A dodatkowo błyskawiczny do przygotowania,

      co jest bardzo ważne szczególnie w lecie, w czasie upałów.

      Robiłam go już w wielu wersjach:

      z dodatkiem świeżych owoców, z galaretką, ze startą czekoladą,

      kajmakiem czy odrobiną kawy.

      Łatwo więc można go dopasować własnych upodobań.

      W przepisie znajdziecie także mój sposób na hartowanie żelatyny,

      tak by ładnie połączyła się z masą serową.

       

       

      Składniki:

      spód

      • biszkopty okrągłe lub podłużne

      masa serowa

      • 800 g serka waniliowego homogenizowanego
      • 250 ml śmietanki 30 %
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 30 g żelatyny

      ponadto

      • 250 g świeżych owoców

       

       

      Sposób wykonania:

      Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze dosyć ściśle ułożyć biszkopty. Można je dodatkowo nasączyć mlekiem lub wodą z dodatkiem soku z cytryny.

      Żelatynę zalać zimną woda i odstawić na 10 minut (woda ma tylko zakryć żelatynę).

      Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier. Mniej więcej 3/4 serka homogenizowanego dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

      Żelatynę podgrzać (uważając, by nie zagotować) i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałą część serka homogenizowanego umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę i wszystko dobrze wymieszać. Zdjąć z palnika i odstawić, by nieco przestygła. Im różnica temperatury między żelatyną, a masą serową będzie mniejsza, tym mniejsze będzie prawdopodobieństwo "zgrudkowania" masy serowej. Żelatyna po wystudzeniu powinna być wciąż płynna. Gdyby stężała za bardzo, wystarczy ją ponownie podgrzać i dokładnie wymieszać.

      Do przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej. Wymieszać. Ponownie dodać 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Zahartowaną w ten sposób żelatynę dodać do całej masy serowej i dokładnie zmiksować.

      Część owoców dodać do masy. Wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki. Po godzinie masa powinna być już wystarczająco stężona.

      Przed podaniem sernik udekorować świeżymi owocami.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z serków homogenizowanych”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 16 maja 2017 00:27
  • czwartek, 11 maja 2017
    • Rustykalna tarta z rabarbarem

      Obowiązkowa pozycja w sezonie - kruche ciasto z rabarbarem.

      U mnie dzisiaj w formie rustykalnej tarty.

      Do nadzienia oprócz rabarbaru dodałam odrobinę malin,

      aby urozmaicić konsystencję, ale nie musicie tego

      robić, rabarbar broni się sam.

      Jako dodatek do tarty proponuję odrobinę bitej śmietany

      albo gałkę lodów waniliowych i koniecznie listki świeżej mięty, melisy lub bazylii.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 230 g mąki tortowej
      • 150 g zimnego masła
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 1 żółtko

      Nadzienie:

      • 500 g rabarbaru
      • 100 g malin świeżych lub mrożonych (opcjonalnie)
      • 4 łyżki cukru
      • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
      • 2 łyżeczki cukru z wanilią
      • skórka otarta z 1/2 cytryny

      ponadto:

      • 1 rozmącone białko + 1 łyżka zimnej wody do posmarowania ciasta
      • 2 łyżki brązowego cukru

       

      

      Sposób wykonania:

      Zimne masło i mąkę dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i znów dobrze posiekać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut.

      Rabarbar pokroić w około 2 centymetrową kostkę. Dodać cukier, skórkę z cytryny, cukier z wanilią i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Jeśli decydujecie się na dodatek malin, na końcu dodajcie maliny.

      Piekarnik nagrzać do 190 C

      Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i rozwałkować. Na środku ciasta odcisnąć np. tortownicą okrąg o śr. 25 cm. Po bokach pozostawić ok.5 cm wolnego ciasta na założenie (patrz zdj.). Na ciasto wyłożyć nadzienie z rabarbaru, tak by zmieściło się w zaznaczonym kole. Brzegi ciasta pozakładać do środka. Tak przygotowaną tartę umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto na brzegach tarty posmarować rozmąconym z wodą białkiem i posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 minut, do ładnego zezłocenia ciasta.

      Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Rustykalna tarta z rabarbarem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 maja 2017 00:12
  • sobota, 06 maja 2017
    • Kostka Nutella i truskawka

       

      Pyszne, proste, ucierane  ciasto

      o smaku kremu orzechowego i czekolady.

      Wilgotne i aromatyczne,

      z kremową masą z serka mascarpone i Nutelli,

      Słodycz ciasta przełamują, podkreślając jednocześnie jego smak

      grube plastry soczystych owoców.

      Bardzo polecam w zbliżającym się wielkimi krokami

      sezonie truskawkowym.

       

       

      Składniki: (na formę 20 x 30 cm)


      Ciasto:

      • 120 g miękkiego masła
      • 150 g Nutelli
      • 5 jajek
      • 150 g drobnego cukru do wypieków
      • 2 łyżeczki kakao
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3/4 szklanki mąki
      • 1 szklanka zmielonych orzechów
      • 4 łyżki mleka
      • garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)


      Krem:

      • 250 g serka mascarpone
      • 120 g Nutelli

      Ponadto:

      • 250 g truskawek

       

      Sposób wykonania:

      Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z połową cukru na białą masę. Stopniowo dodawać nutellę i po jednym żółtku. Następnie przesianą mąkę, orzechy, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Razem zmiksować do połączenia. Jeśli lubicie większe kawałki orzechów w cieście, dodajcie garść posiekanych orzechów, ale nie jest to konieczne, by ciasto się udało.

      Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać pozostały cukier. Ubijać, aż cukier będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i lśniąca. Tak przygotowaną pianę połączyć z masą nutellową. Delikatnie wymieszać szpatułką.

      Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy i rozsmarować. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C ok. 45 minut, do tzw, suchego patyczka.

      Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

      Krem: Mascarpone wymieszać z nutellą do powstania jednolitego kremu. Rozsmarować po wierzchu ciasta.

      Truskawki umyć i osuszyć. Pokroić w grube plastry. Poukładać na kremie.

      Przechowywać pod przykryciem.

      Smacznego :)


      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka Nutella i truskawka”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 06 maja 2017 00:07
  • niedziela, 30 kwietnia 2017
    • Sałatka ziemniaczana na grilla

      Na początek sezonu grillowego

      mam dla Was przepis na świetny dodatek do pikantnych

      mięs z rusztu - sałatkę ziemniaczaną.

      Poza młodymi ziemniakami bazę tej sałatki stanowią ogórki.

      Mogą to być ogórki kiszone, świeże, albo w sezonie małosolne.

      Obowiązkowy dodatek to młoda cebulka, sok z cytryny i koperek.

      Taka sałatka czasem zamienia się u mnie w letni obiad,

      zwłaszcza w czasie upałów.

      Podaję ją z kefirem, zsiadłym mlekiem, albo z jajkiem sadzonym.

       

       

      Składniki:

      • 500 g młodych ziemniaków
      • 4 średniej wielkości ogórki kiszone
      • 1/2 czerwonej cebuli
      • 1/2 pęczka dymki lub szczypiorku
      • 1/2 pęczka koperku
      • 2 łyżki oliwy
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • sól/pieprz
      • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, zwłaszcza, gdy zdecydujecie się na świeże ogórki)

       

       

      Sposób wykonania:

      Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki, dowolnej wielkości. Ja lubię spore ziemniaków sałatce, ale mogą też by dosyć drobno pokrojone. Ogórki pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojoną dymkę, cebulę, koperek i ewentualnie przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Delikatnie wymieszać. Odstawić na 20 minut, by smaki się przegryzły.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka ziemniaczana na grilla”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      niedziela, 30 kwietnia 2017 00:36

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa