Wpisy

  • piątek, 20 stycznia 2017
    • Ptysie tiramisu

      Ptysie o smaku słynnego włoskiego deseru tiramisu.

      Chrupiące ciasto parzone wypełnione po

      brzegi kawowym kremem z dodatkiem likieru Amaretto,

      a całość oprószona cukrem pudrem i kakao.

      Delikatny deser rozpływający się w ustach.

       

      Składniki:

      ciasto:

      • 125 g masła
      • 1 szklanka mąki
      • 1 szklanka wody
      • szczypta soli
      • 4 duże jajka

      masa:

      • 250 g serka mascarpone
      • 330 ml śmietanki kremówki 30%
      • 4 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      • 2 łyżki likieru Amaretto lub innego alkoholu (likier kawowy, tiramisu, baileys)

      Sposób wykonania:

      Ciasto: Masło i wodę umieścić w niewielkim garnuszku. Zagotować. Wsypać mąkę i szczyptę soli. Energicznie zamieszać. Powstałą masę gotować ok. 4 minut na niewielkim ogniu. Przed zdjęciem z palnika masa powinna być lekko błyszcząca i ładnie odchodzić od ścianek garnka. Będzie to oznaczać, że mąka jest już dobrze zaparzona.

      Garnek z masą odstawić do wystygnięcia.

      Do wystudzonej masy (może być jeszcze lekko ciepła) kolejno wbijać jajka. Krótko zmiksować je mikserem lub dokładnie wymieszać do powstania jednolitego ciasta.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do worka cukierniczego i wyciskać niewielkie porcje ciasta na papier, zachowując odstępy.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 C ok. 20 -25 minut, do ładnego zezłocenia ciasta.

      Masa:

      Wszystkie składniki masy powinny być dobrze schłodzone.

      Kawę rozpuścić w 1 łyżce przegotowanej wody.

      W misie miksera umieścić mascarpone, śmietankę i cukier. Ubijać do powstania gęstego kremu. Na koniec dodać kawę i alkohol. Krótko zmiksować.

      Ptysie przekroić na pół. Nakładać porcję kremu. Przykryć drugą połową ciastka i obficie obsypać cukrem pudrem i kakao.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ptysie tiramisu”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 20 stycznia 2017 00:08
  • czwartek, 19 stycznia 2017
    • Krokiety szpinakowe

       

      Krokiety ziemniaczane z dodatkiem świeżego szpinaku, czosnku i żółtego sera.

      Pyszne, z mięciutkim wnętrzem i chrupiącą panierką.

      Jeśli macie ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu,

      przygotujecie je w 10 minut.

      Mogą być osobnym daniem, podane z jogurtem naturalnym,

      albo dodatkiem do sosu, np. pieczarkowego.

       

      Składniki: (na 12 sztuk)

      • 500 g ziemniaków
      • 100 g liści szpinaku
      • 80 g sera żółtego
      • 1 jajko
      • 1 ząbek czosnku
      • sól, biały pieprz

      panierka

      • 2 jajka
      • bułka tarta

      Sposób wykonania:

      Ziemniaki, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Można też wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia.

      Szpinak umyć, osuszyć i drobniej posiekać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę do czosnku. Wszystkie składniki dodać do ziemniaków. Na końcu wbić jajko. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę.

      Z powstałej masy formować niewielkie krokiety. Każdy obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie bułce tartej. I ponownie w jajku i bułce tartej.

      Na patelni rozgrzać olej. Krokiety smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Krokiety szpinakowe”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 stycznia 2017 07:53
  • czwartek, 12 stycznia 2017
    • Marcinek

       

      Marcinek to ciasto, które bardzo długo czekało na swoją premierę na blogu.

      Wydawało mi się ogromnie pracochłonne, a swoim wyglądem

      zobowiązywało do pojawienia się na specjalną okazję.

      W końcu doszłam do wniosku, że Święta Bożego Narodzenia to ten moment.

      Okazja była dobra i gości co niemiara, więc było kogo obdzielić.

      Wizualnie Marcinek zachwyca. Smakowo, za sprawą kremu na bazie kwaśnej śmietany,

      wpasuje się w gust lubiących serniki i nieprzesłodzone ciasta.

      No i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie ma się na czym wyłożyć.

      Półkruche ciasto i łatwa, śmietanowo-serowa masa.

      Jedyna trudność to rozwałkowanie cienkich placków,

      ale po 2-3 dochodzi się do wprawy.

       

       

      Składniki:

      Ciasto:

      • 400 g mąki pszennej
      • 130 g  masła
      • 125 ml kwaśnej śmietany
      • 100 g drobnego cukru do wypieków
      • 1 jajko
      • 1 żółtko
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • cukier waniliowy

      masa:

      • 500 g mascarpone
      • 500 g kwaśnej śmietany
      • 330 g śmietanki 30 %
      • 1 szkl. cukru pudru
      • sok z połowy cytryny

       

      Sposób wykonania:

      Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

      Do śmietany dodać sodę, wymieszać i odstawić na chwilę.

      Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Nie przerywając ucierania dodawać jajko, żółtko, śmietanę z sodą, sól oraz mąkę. Kiedy ciasto zrobi się bardzo gęste, dokończyć zagniatanie ręcznie. Powinno powstać miękkie, jednolite, elastyczne ciasto.

      Ciasto podzielić na 14 równych kawałków.

      Na papierze do pieczenia odrysować okrąg o średnicy 23 cm. Położyć na nim kawałek ciasta i rozwałkować go na wielkość narysowanego okręgu. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190 C, około 10 minut. Czas ten należy jednak kontrolować. Kiedy piekarnik będzie już naprawdę dobrze rozgrzany, placki mogą się piec nieco krócej. Ciasto powinno być dobrze zrumienione.

      W taki sam sposób postąpić ze wszystkimi kawałkami ciasta.

      Placki można upiec 1-2 dni wcześniej.

      Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

      W misie miksera umieścić mascarpone, kwaśną śmietanę, śmietankę i cukier puder. Ubić do powstania dosyć gęstego kremu (trwa to trochę dłużej niż klasyczne ubijanie śmietany). Na koniec dodać sok z cytryny i krótko zmiksować.

      Na każdy placek nakładać 2-3 łyżki kremu. Przykryć kolejnym i ponownie smarować kremem. Czynność powtórzyć z kolejnymi plackami tortu. Ostatnią warstwę na razie pozostawić nie smarowaną.

      Po posmarowaniu wszystkich warstw powinno pozostać 3-4 łyżki kremu do posmarowania boków i wierzchu ciasta.

      Na tak przygotowany tort położyć deseczkę i pozostawić na 2-3 godziny.

      Po tym czasie posmarować boki i wierzch tortu pozostałym kremem.

      Do obłożenia boków i wierzchu tortu użyłam zblendowanych orzechów, okruchów ciasta i herbatników.

      Gotowy tort wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Marcinek”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 stycznia 2017 00:20
  • piątek, 06 stycznia 2017
    • Faworki z mascarpone

      Kolejny na blogu przepis na faworki.

      Tym razem z serkiem mascarpone, który zastępuje

      masło i śmietanę używane w tradycyjnych przepisach.

      Faworki z mascarpone są delikatne, kruche, a dodatkowo

      łatwiejsze w wykonaniu,

      bo unikamy uciążliwego wybijania ciasta wałkiem.

       

       

       

      Składniki:

      • 250 g serka mascarpone
      • 330 g mąki tortowej
      • 6 żółtek (M)
      • 1 łyżka mocnego alkoholu lub octu
      • 1 łyżka cukru pudru
      • szczypta soli

      ponadto:

      • tłuszcz do smażenia (u mnie pół na pół olej i smalec)
      • cukier puder + cukier waniliowy do posypania

       

      Sposób wykonania:

      W misie miksera umieścić mascarpone, żółtka, cukier, sól i alkohol. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę. Kiedy ciasto zrobi się dość gęste, skończyć zagniatanie na stolnicy. Ciasto powinno wyjść miękkie i elastyczne.

      Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Krótszy bok ciasta złożyć do środka, a na niego położyć pozostały kawałek (patrz zdj.) Tak złożone ciasto ponownie rozwałkować na kształt prostokąta i powtórzyć składanie. Czynność ta powoduje napowietrzanie ciasta potrzebne do uzyskania lekkości i charakterystycznych bąbelków, a pomaga uniknąć uciążliwego wybijania ciasta wałkiem. Czynność składania i wałkowania ciasta dobrze jest powtórzyć kilka - kilkanaście razy. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.

      

      Ciasto podzielić na 4-5 części . Każdą cieniutko rozwałkować (im cieńsze ciasto, tym delikatniejsze i bardziej kruche faworki). Ciasto pokroić w paski i kształtować faworki.

      W głębszym naczyniu rozgrzać tłuszcz. Smażyć faworki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wystudzić i obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

      Smacznego :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (12) Pokaż komentarze do wpisu „Faworki z mascarpone”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 06 stycznia 2017 11:14
  • środa, 04 stycznia 2017
    • Gulasz drobiowy z ciecierzycą

      Bardzo sycące, dosyć pikantne, ale co najważniejsze

      bardzo zdrowe  i niskokaloryczne danie jednogarnkowe.

      Gulasz jest bardzo uniwersalny. Można podać go z kaszą, ryżem,

      chrupiącą bagietką, albo na meksykańską nutę,

      na tortilli.

       

      Składniki:

      • 300 g piersi z kurczaka
      • 1 papryka
      • 1 cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 1 mała puszka białej fasoli (ok. 180 g)
      • 1 puszka ciecierzycy (ok. 300 g)
      • 1 puszka pomidorów krojonych
      • 2 jajka
      • tymianek, oregano, płatki chili, sól, szczypta cukru, słodka papryka, mielony kminek

      Sposób wykonania:

      Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Wsypać sporą szczyptę tymianku, oregano, chili, papryki i mielonego kminku. Dodać posiekany czosnek. Całość chwilę przesmażyć. Dołożyć pokrojoną w drobną kostkę lub zmieloną pierś kurczaka. Smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dołożyć pokrojoną w większą kostkę paprykę. Smażyć razem przez 1 minutę.

      Następnie dodać pomidory z puszki, ciecierzycę i białą fasolę. Całość przykryć i dusić razem ok. 15 minut. Gulasz doprawić solą i w razie potrzeby szczyptą cukru.

      Piekarnik nagrzać do temp. 200 C.

      W gulaszu zrobić 2 zagłębienia i wbić w nie jajka. Patelnię z gulaszem wstawić do piekarnika i zapiekać, aż jajka się zetną.

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Gulasz drobiowy z ciecierzycą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      środa, 04 stycznia 2017 11:54

Kalendarz

Styczeń 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa