Wpisy

  • sobota, 28 lutego 2015
    • Kurczak caprese

      Bardzo lekkie, prawie wiosenne danie -

      pierś kurczaka w narodowych barwach Włoch,

      czyli z dodatkiem pomidorów, mozarelli i bazylii.

      Danie jest bardzo wdzięczne, bo pięknie i kolorowo prezentuje się na talerzu,

      a przygotowanie go zajmuje naprawdę nie wiele czasu.

      Podane z ryżem będzie lekkim obiadem,

      a z chrupiącą bagietką i lampką wina elegancką kolacją :)

       

      Składniki:

      • podwójna pierś z kurczaka
      • 1/2 kulki mozarelli
      • 2 gałązki pomidorów koktajlowych
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 niewielkie cebule (mogą być czerwone)
      • 1/3 niewielkiej cukinii
      • kilka listków świeżej bazylii
      • 1 łyżeczka suszonej bazylii
      • sól, pieprz
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka octu balsamicznego

       

       

      Sposób przygotowania:

      Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać suszoną bazylią. Odstawić na 10 minut.

      W naczyniu żaroodpornym ułożyć gałązki pomidorów, ćwiartki cebuli, cukinii i lekko zgniecionego czosnku. Warzywa skropić oliwą i octem balsamicznym, oprószyć solą i pieprzem, lekko przemieszać.

      Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Zdjąć z patelni i umieścić w naczyniu razem z warzywami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190C. Naczynie wyjąć z piekarnika. Na mięsie ułożyć po dwa plastry mozarelli i ponownie zapiec w piekarniku, tylko do rozpuszczenia sera. Przed podaniem mięso posypać posiekaną bazylią.

      Podawać z ryżem lub z chrupiącą bagietką.

      Smacznego :)

       

       

      Źródło inspiracji

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak caprese”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      sobota, 28 lutego 2015 00:03
  • piątek, 27 lutego 2015
    • Kostka hiszpańska

      To ciasto wypatrzyłam jakiś czas temu w cukierni, w której nota bene

      panuje jakaś dziwna moda na kostki,

      bo z 12 ciast, jakie serwowali tego dnia, wszystkie nosiły nazwę "kostka..."

      Dlaczego hiszpańska? Nie mam pojęcia, ponieważ smaki z Hiszpanią raczej wiele

      wspólnego nie mają, albo ja o czymś nie wiem ;)

      - czekoladowy spód, który jest odpowiednikiem murzynka,

      kawowa masa z bezami i fantazyjnie wmieszana konfitura wiśniowa.

      Ciasto, mimo dodatku bez nie jest przesłodzone,

      a dosyć ciężki spód ciekawie kontrastuje z delikatnym wierzchem ciasta.

       

       

      Składniki: (na formę 24x24 cm)

      ciasto

      • 125 g masła (lub oleju)
      • 1 szklanka mleka
      • 2 łyżki kakao
      • 3/4 szklanki cukru
      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 3 jajka (białka i żółtka osobno)

      masa

      • 500 g serka mascarpone
      • 1 szklanka śmietanki kremówki (30 lub 36%)
      • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
      • 4 łyżki likieru kawowego (może być też Amaretto)
      • 50 g małych bez
      • 1 słoiczek konfitury wiśniowej z kawałkami owoców (250 g)
      • 3 łyżeczki żelatyny
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 2 łyżki galaretki wiśniowej (proszku)

       

       

      Sposób wykonania:

      Ciasto

      Mleko, masło, połamaną czekoladę, kakao i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do połączenia składników. Odstawić do wystudzenia.

      Mąkę i sodę przesiać, dodać żółtka i masę czekoladową. Wymieszać mikserem, by składniki dobrze się połączyły.

      Białka ubić na sztywno i wszystko delikatnie wymieszać.

      Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C 30-40 minut  do tzw. suchego patyczka (u mnie wystarczyło 30). Ciasto wyjąc z piekarnika i wystudzić.

      Ciasto rośnie z górką, która po wystygnięciu powinna trochę opaść, gdyby jednak pozostała spora, można ją ściąć.

      Masa

      Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody i wystudzić.

      Żelatynę zalać minimalną ilością zimnej wody tak, by przykryć tylko jej powierzchnię i odstawić do napęcznienia.

      Konfiturę podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Wsypać 2 łyżki galaretki i energicznie mieszać, by galaretka dobrze się rozpuściła. Przestudzić.

      Mascarpone, kremówkę (powinny być dobrze schłodzone), cukier, likier i kawę umieścić w głębokim naczyniu. Wszystko zmiksować, do uzyskania gęstego kremu. Żelatynę podgrzać, ale też uważać, by nie doprowadzić do wrzenia (najłatwiej w mikrofali, na średniej mocy ok. 10 sek.) i wymieszać, by dobrze się rozpuściła.  Do żelatyny dodać ok 2 łyżek masy i energicznie wymieszać. (gdyby po połączeniu powstały grudki, całość można ponownie podgrzać w mikrofali, powinny się rozpuścić) Kolejny raz dodać 2 łyżki masy i energicznie wymieszać. Tak zahartowaną żelatynę wlać do pozostałej masy i krótko zmiksować.

      Do masy wsypać bezy i całość delikatnie wymieszać.

      Ciasto odwrócić do góry nogami (bo dół ciasta zawsze jest równiutki). Można dodatkowo nasączyć ciasto słodzoną kawą lub wiśniówką (ja to pominęłam). Na ciasto wyłożyć połowę masy, nie wyrównywać, niech pozostaną górki. Na nierównościach rozsmarować konfiturę. Na warstwę konfitury wyłożyć pozostałą masę. Wierzch wyrównać.

      Ciasto wstawić do lodówki na 4 godziny, by masa dobrze stężała. Przed podaniem posypać kakao.

      Smacznego :)

      Uwaga: Po dłuższym przechowywaniu ciasta bezy stracą swoja chrupkość. Niemniej nie ma to wpływu na smak ciasta.

       


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Kostka hiszpańska”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 27 lutego 2015 00:05
  • wtorek, 24 lutego 2015
    • Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem i kurczakiem

      Zapiekanki, to moja ulubiona metoda przemycania domownikom

      składników za którymi nie przepadają, a ja je uwielbiam.

      Samego szpinaku na pewno by nie tknęli,

      a w tej zapiekance bardzo im smakował :)

       Szpinakowy farsz wzbogaciłam pieczonym kurczakiem i suszonymi pomidorami,

      natomiast zamiast makaronu wykorzystałam delikatne naleśniki.

      Całość zapiekłam pod beszamelem,

      ale w szybszej wersji wystarczy sam ser.

       

      Składniki:

      naleśniki (10-12 sztuk)

      • 1,5 szklanki mleka
      • 1,5 szklanki wody
      • 2 jajka
      • 2 łyżki oleju
      • 2 szklanki mąki ( dałam 2 łyżki więcej)
      • 1 łyżeczka soli

      farsz

      • 400 g mrożonego szpinaku
      • 200 g sera feta
      • 1 pieczone udko (można pominąć)
      • 5 suszonych pomidorów
      • 2 duże ząbki czosnku
      • 1 łyżka masła
      • sól, biały pieprz do smaku

      sos beszamel (można pominąć i zapiec pod samym serem)

      • 1 łyżka masła
      • 1 łyżka mąki
      • 250 ml mleka
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
      • sól do smaku
      • 3 łyżki żółtego sera

      do posypania wierzchu:

      • 1 łyża tartego parmezanu
      • 1 łyżka świeżego oregano

       

      Sposób wykonania:

      Naleśniki

      Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 15 minut. Smażyć naleśniki na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu (ja smaruję patelnię zwilżonym w oleju ręcznikiem papierowym tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika).

      Farsz

      Szpinak rozmrozić i umieścić na sicie, by pozbyć się nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać masło. Dodać drobno pokrojony czosnek i krótko przesmażyć. Dodać szpinak i dusić razem ok 3-4 minut. Fetę rozdrobnić widelcem i dodać do szpinaku. Wymieszać, by składniki dobrze się połączyły. Naczynie zdjąć ognia. Dodać pokrojone pomidory i mięso z kurczaka. Dopiero teraz doprawić farsz pieprzem i solą.

      Sos

      Masło rozgrzać w niewielkim rondelku. Dodać mąkę i przesmażyć ją około minuty. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Rondelek zdjąć z ognia, dodać ser. Wymieszać, doprawić solą i gałką muszkatołową.

      Na każdy naleśnik nakładać łyżkę farszu. Dobrze rozsmarować i zwinąć. Naleśniki przekroić na 3 części, tak by powstały małe roladki.

      Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Układać warstwami roladki. Każdą warstwę polać sosem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temp.190C

      Przed podaniem posypać startym parmezanem i świeżymi ziołami.

      Smacznego :)



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem i kurczakiem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 24 lutego 2015 00:04
  • piątek, 20 lutego 2015
    • Kolorowy tort dla malucha

      Ten tort miał być prezentem dla mojej małej siostrzenicy

      i od początku wiedziałam, jak będzie wyglądał.

      Dłużej zaś myślałam nad jego wnętrzem.

      Doszłam do wniosku, że trzeba trochę zrównoważyć

      bardzo słodką dekorację, więc środek powinien być lekki i nie za słodki.

      Stanęło na czekoladowym biszkopcie, śmietanowej masie, brzoskwiniach i borówkach.

       Tort jest bardzo łatwy w wykonaniu i nikomu nie powinien przysporzyć kłopotu,

      natomiast sporo zabawy zajmuje sama dekoracja -

      krojenie kruchych rurek i precyzyjne układanie kolorowych draży.

      Efekt końcowy rekompensuje jednak włożony wysiłek,

      a zachwyt i radość dzieciaków - bezcenna :)

       

       

       

      Składniki:

      biszkopt (tortownica o śr. 23- 24 cm)

      • 5 jajek
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
      • 2/3 szklanki mąki tortowej
      • 1/3 szklanki kakao
      • 50 g startej gorzkiej czekolady

      krem

      • 750 g serka mascarpone
      • 400 ml śmietanki 30%
      • 5 łyżek cukru pudru

      poncz

      • 1 szklanka słodzonej przestudzonej herbaty earl grey z dodatkiem plastra cytryny (użyłam herbaty firmy Biofix)

      ponadto

      • 4 połówki brzoskwiń z puszki
      • 250 g borówki
      • 4 łyżki konfitury jagodowej
      • 4 łyżki konfitury brzoskwiniowej

      W sezonie można użyć świeżych brzoskwiń i jagód.

      do dekoracji

      • 3 opakowania rurek waflowych (po 280g)- radzę kupić 4 opakowania, bo rurki bywają pokruszone
      • 1 duże opakowanie m&m'sów lub lentilek
      • 1 pralinka orzechowa
      • po 1/2 opakowania 4 różnych draży


      Sposób wykonania:

      Biszkopt:

      Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, cały czas miksując kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Całość delikatnie wymieszać, by składniki dobrze się połączyły.

      Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę do tortownicy. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160C przez 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.

      Krem:

      Mascarpone i kremówkę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w dużym, głębokim naczyniu. Dodać cukier puder i wszystko razem ubijać mikserem do uzyskania gęstego kremu.

      Poncz:

      Zaparzyć szklankę dosyć mocnej herbaty earl gray, posłodzić i dodać plasterek cytryny ze skórką, a po 3 minutach go usunąć. Poncz wystudzić.

      Do zrobienia ponczu wykorzystałam herbatę earl gray marki Biofix. Wśród bogatej propozycji firmy znajdziecie mnóstwo kompozycji smakowych, herbat owocowych, czerwonych, ziołowych, białych, czarnych i zielonych, oraz ofertę specjalną  - herbatki ekologiczne. Większość z nich wypróbowałam i serdecznie polecam.

       

      Składanie toru:

      Przestudzony biszkopt przekroić na 3 krążki. Pierwszy blat nasączyć ponczem, posmarować konfiturą brzoskwiniową. Połówki brzoskwiń odsączyć z syropu, pokroić w kostkę i umieścić na konfiturze. Krem podzielić na 4 części. Pierwszą część kremu wyłożyć na brzoskwinie i rozsmarować. Przykryć drugim blatem. Nasączyć go ponczem, posmarować konfiturą jagodową, rozłożyć umyte, osuszone borówki i przykryć drugą częścią kremu. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go i posmarować trzecią częścią kremu. Boki tortu obłożyć reszta kremu. Wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godziny.

      Tort umieścić na paterze nieco większej niż jego objętość. Rurkę waflową dociąć na wysokość tortu, tak by 1 cm wystawała nad jego powierzchnię. Pozostałe rurki dociąć do tej samej wysokości. Ustawiać jedna obok drugiej wokół tortu lekko je dociskając. Tak przygotowany tort ścisnąć dookoła obrzeżem większej tortownicy, lub jeśli nie posiadacie, folią aluminiową i wstawić do lodówki. Pozostałą dekorację proponuję zrobić krótko przed podaniem, gdyż kolorowe m&m'sy łatwo puszczają kolor.

      Na środku tortu umieścić połówkę pralinki orzechowej. Rurki dociąć do odpowiedniej długości i podzielić nimi tort na 6 równych części. W każdą część wsypać swoje ulubione drażetki.

      Smacznego :)

      Jeśli tort miałby być przewożony lub przechowywany dłużej masę można usztywnić żelatyną.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (28) Pokaż komentarze do wpisu „Kolorowy tort dla malucha”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      piątek, 20 lutego 2015 00:06
  • wtorek, 17 lutego 2015
    • Zapiekanka bolońska

      Zapiekanki to moje ulubione dania obiadowe.

      Szybkie, sycące, często z wykorzystaniem resztek z wcześniejszych obiadów.

      Zapiekanka bolońska to łatwiejsza i szybsza odmiana tradycyjnej lazagne.

      Smakiem zupełnie nie odbiega od oryginału,

      za to jest mniej pracochłonna,

      bo zamiast skrupulatnego układania wielu warstw,

      wystarczy surowy makaron wymieszać z sosami i serem.

       

       

      Składniki:

      sos pomidorowy

      • 40 dag mielonej wołowiny
      • 1 niewielka cebula
      • 2 ząbki czosnku
      • 2 łyżki oliwy
      • 500 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
      • garść świeżej bazylii
      • garść świeżego oregano
      • sól, szczypta cukru

      sos serowy

      • 2 łyżki masła
      • 2 łyżki mąki pszennej
      • 3 szklanki mleka
      • 1 szklanka startego sera żółtego
      • sól, gałka muszkatołowa, pieprz biały do smaku

      ponadto:

      • 500 g makaronu penne
      • 1 szklanka startego żółtego sera

       

      Sposób wykonania:

      Sos boloński:

      Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek.

      Wrzucić wołowinę. Smażyć około 10 minut. Dodać passatę (lub pomidory w puszce) i dusić około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Dodać zioła. Doprawić solą i odrobiną cukru.

      Sos serowy:

      Masło rozpuścić w rondelku. Wsypać mąkę i smażyć około 1 minuty. Stopniowo wlewać mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia. Powinien powstać niezbyt gęsty sos. Doprawić go solą, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Odstawić z ognia i wsypać starty ser. Wymieszać, by ser się rozpuścił.

      Naczynie do zapiekania dobrze wysmarować masłem. Surowy makaron wymieszać z sosem serowym i wyłożyć do naczynia. Makaron przykryć sosem bolońskim i posypać serem (zwróćcie uwagę, by makaron był dobrze przykryty sosem i serem).

      Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temp. 180C. Pozostawić zapiekankę w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić. Wierzch posypać świeża bazylią.

      Smacznego :)

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Zapiekanka bolońska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      aguzja
      Czas publikacji:
      wtorek, 17 lutego 2015 00:15

Kalendarz

Marzec 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny







zobacz moją galerię na mniamspinka.pl



Follow on Bloglovin
Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Top Blogi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl
zBLOGowani.pl

Lista Blogów Kulinarnych
 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF
Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Opcje Bloxa