Wpis

środa, 30 stycznia 2019

Ciasto Monte z bananami

Orzechowo-czekoladowe ciasto do przygotowania w kilka chwil.

Kakaowe herbatniki przełożone pysznym kremem z chrupiącymi orzechami,

lżejszym, śmietankowo-orzechowym i warstwą bananów.

 

Składniki: (na formę o wymiarach 24 x 24 cm)

  • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki kremu typu Nutella
  • garść orzechów włoskich
  • 2 banany

Sposób wykonania:

Serek mascarpone i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone. Nutellę wstawić na godzinę do lodówki. Orzechy podprażyć na suchej patelni i dosyć drobno posiekać.

W misie miksera umieścić 375 g serka mascarpone, śmietankę i 2 łyżki Nutelli. Całość zmiksować do powstania jednolitego, dosyć puszystego kremu. Masę przełożyć do innego naczynia i odstawić na bok.

W tej samej misie umieścić 125 g serka mascarpone i 2 łyżki Nutelli. Zmiksować do powstania gładkiej masy. Dodać posiekane orzechy. Wymieszać. 

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze, ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 2/3 kremu bez orzechów. Banany pokroić w grubsze plastry (można lekko skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniały zbyt szybko). Ułożyć je na kremie i lekko powciskać. Przykryć warstwą herbatników. Wyłożyć krem z orzechami i równomiernie rozsmarować. Ułożyć ostatnią warstwę ciastek i wyłożyć pozostały krem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdobić kleksami roztopionej czekolady.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 30 stycznia 2019 13:19

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa