Wpis

środa, 05 grudnia 2018

Kostka Tiramisu z malinami

Ciasto lekkie jak chmurka.

Puszysty biszkopt nasączony kawą,

aksamitny krem tiramisu z dodatkiem świeżych malin

i warstwą bitej śmietany.

Całość oprószona kakao.

Prawdziwa gratka dla wielbicieli lekkich,

kremowych, niezbyt słodkich ciast.

 

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 duże jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

krem tiramisu:

  • 500 g serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g świeżych malin

Bita śmietana:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 g śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru

Ponadto:

  • 18 sztuk biszkoptów "kocie języczki"
  • poncz: 2/3 szklanki kawy + 1/3 szklanki likieru Amaretto
  • kakao

 


Sposób wykonania:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać przez sito. Dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Krótko, tylko do połączenia składników.

Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę jajeczną. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C ok 30 minut.

Ciasto wyjąc, wystudzić i odwrócić do góry dnem.

Krem tiramisu:

Jajka umyć i sparzyć.

W niewielkim garnuszku zagotować  wodę. Garnek zdjąć z ognia i umieścić na nim szklaną miskę ( tak by dno nie dotykało wody). Do miski włożyć żółtka i cukier. Miksować ok. 8 minut, aż cukier się rozpuści, a masa stanie się puszysta i biała. Zdjąć miskę z garnka i miksować kolejne 4 minuty. Masa powinna trochę zgęstnieć.

Mascarpone zmiksować. Powinno się lekko napuszyć i rozluźnić. Dodać masę jajeczną w 3 turach i krótko zmiksować.

Do kremu dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Składanie ciasta: Biszkopt nasączyć 1/3 ponczu. Posypać 1 łyżką kakao. Delikatnie rozsmarować krem. Na kremie układać ściśle biszkopty namoczone w pozostałym ponczu. Wierzch posypać kakao.

Na czas przygotowywania bitej śmietany ciasto wstawić do lodówki.

Bita śmietana: Mascarpone i kremówka powinny być dobrze schłodzone.

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera. Ubijać do powstania gęstego kremu.

Ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki. Chłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Przed podaniem obficie oprószyć kakao.

Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego :)

Zobacz także:

  Sezamkowiec

  Ciasto "Wiśnia z makiem"

  "Kora królewska"


 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 05 grudnia 2018 09:25

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa