Wpis

sobota, 01 grudnia 2018

Ciasteczka orzechowo-kawowe

Kruche, delikatne, maślane ciasteczka z dodatkiem kawy

i orzechów włoskich,

 zatopione w mlecznej czekoladzie.

Doskonale smakują o każdej porze dnia.

 

 

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g zmielonych orzechów
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Sposób wykonania:

Masło, cukier, żółtko umieścić w misie miksera i utrzeć na puch. Zmniejszyć obroty miksera. Dodać orzechy, kawę i mąkę. Krótko zmiksować. Skończyć ugniatanie ręcznie.

Ciasto spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30miniut.

Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Wycinać ciasteczka dowolnych kształtów.

Piekarnik nagrzać do temp. 180 C.

Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 10 minut.

Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Maczać ciasteczka w czekoladzie. Odstawić, by polewa zastygła.

Smacznego :)

Zobacz także:

  Pączki ptysiowe

  Pierniczki świąteczne

  Faworki z mascarpone

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 01 grudnia 2018 17:58

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość monika napisał(a) z *.ethnet.com.pl komentarz datowany na 2019/01/10 18:22:05:

    Po ciasteczkach z wiórkami kokosowymi skusiłam się na orzechowo- kawowe i jestem bardzo rozczarowana.Kurczę , ciasto mi za nic nie dało się rozwałkować, było strasznie klejące. Nic nie dało podsypywanie mąką, oprószanie wałka. Uff po kilkunastu minutach męczenia się z ciastem wykroiłam blachę ciastek. Po upieczeniu ciastka bardzo kruche, dominujący smak i zapach kawy. Co mogło być być przyczyną? Masło ucierałam długo na śnieżnobiały puch więc na pewno to nie było przyczyną.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/10 22:49:14:

    Monika, nie za bardzo wiem o co pytasz. Co Ci nie odpowiadało? zbyt klejące ciasto, smak ciastek, czy ich kruchość?
    Czy ciasto było schłodzone w lodówce? Bezpośrednio po wyrobieniu na pewno nie rozwałkujesz ciasta. Czy zrobiłaś polewę ? Dopiero z czekoladą uzyskamy właściwy smak ciastek.

  • Gość monika napisał(a) z *.ethnet.com.pl komentarz datowany na 2019/01/11 10:52:25:

    Ciasto chłodziło się w lodówce ponad 30 minut, niestety później nie mogłam go rozwałkować pomimo podsypywania mąką- przyklejało się do wałka i rwało się, męczyłam się z tym bardzo. Co mogło być przyczyną?Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, składników używam z wyższej półki, wiec nie wiem w czym problem.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2019/01/11 18:29:36:

    Monika, na przyszłość wystarczy dłuzej schłodzić ciasto.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa