Wpis

piątek, 05 stycznia 2018

Tiramisu ajerkoniakowe

Tiramisu to chyba najbardziej znany deser na świecie,

dlatego nic dziwnego, że doczekał się wielu odmian.

Ja mam dziś dla Was wersję bez żółtek,

a jednocześnie smakowo i konsystencją bardzo zbliżoną do oryginału.

Warstwy biszkoptów nasączonych mocną kawą,

przełożone delikatnym kremem ajerkoniakowym.

Lekki, rozpuszczający się w ustach,

niebiański deser władców Toskanii.

 

Składniki: (na formę14x21 cm)

  • 250g mascarpone
  • 75 ml śmietanki 30 %
  • 75 ml ajerkoniaku
  • 2,5 łyżki cukru pudru

ponadto:

  • 16 podłużnych biszkoptów
  • 180 ml mocnej kawy
  • kakao

Sposób wykonania:

Masa ajerkoniakowa:

Serek mascarpone, śmietanka i ajerkoniak powinny być dobrze schłodzone.

Śmietankę, serek i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na największych obrotach do konsystencji gęstego kremu. Powoli, ciągle miksują, wlewać ajerkoniak. Mieszać tylko do połączenia składników.

 

Na dnie naczynia ułożyć ściśle warstwę biszkoptów namoczonych w kawie. Ciastka lekko oprószyć kakao i wyłożyć połowę masy ajerkoniakowej. Delikatnie rozsmarować.

Na masie ułożyć drugą warstwę biszkoptów moczonych w kawie, oprószyć je kakao i rozsmarować pozostałą masę.

Deser wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprószyć kakao i tartą czekoladą.

Smacznego :)

Zobacz także:

Tiramisu z kajmakiem i brzoskwiniami

Gofry czekoladowe

Kostki owocowe

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 05 stycznia 2018 11:45

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2018/01/05 18:06:59:

    Rok się dopiero zaczął a Ty już od samego początku kusisz pysznościami? :))) zapisuję przepis:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/05 18:42:07:

    Aguś kulinarnie, a tak na dobry początek roku ;)

  • codojedzenia napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/05 21:20:41:

    Pyszne! Lubię ciasta z alkoholem!

  • Gość Isia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/01/06 18:39:21:

    Czekałam na Pani przepis na to ciasto. Wygląda pysznie, wkrótce wypróbuję przepis. Mam pytanie jakiego ajerkoniaku Pani użyła, pytam bo kompletnie nie znam się na alkoholach. Serdecznie pozdrawiam.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/06 22:25:59:

    Isia, od razu muszę sprostować, Tiramisu to deser, a nie ciasto.
    Przepis na tradycyjne tiramisu już jest na blogu, co prawda dosyć stary i podawany w pucharkach, ale krem robię zawsze taki sam. Tu jest przepis zjemto.blox.pl/2012/09/Poderwij-mnie-czyli-Tiramisu.html
    Jeżeli zależy Pani na cieście, to polecam tiramisu w formie tortu zjemto.blox.pl/2013/12/Tort-tiramisu.html
    Do tiramisu ajerkoniakowego użyłam likieru "Advocat - Dalkowski". Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2018/01/13 14:26:22:

    Zrobiłam, jest pyszne, wszyscy się zajadali! Na koniec musiałam wydzielać... Dodam tylko, że kremu zrobiłam z podwójnej porcji, (na 24 biszkopty ) ,1 wydawało mi się zbyt mało. Na te dwie porcje kremu dałam 1 porcję cukru-pudru, czyli 2 pełne łyzki.( w zupełności wystarczyło). Wchodzi na stałe do naszych przepisów. Pozdrawiam serdecznie. Maria
    P. s. To kolejna , wypróbowana przeze mnie pozycja z Pani przepisów. Na swięta robiłam Princessę i Michałka. Bardzo dobre!

  • Gość MeCooks napisał(a) z *.pool.digikabel.hu komentarz datowany na 2018/01/19 08:55:42:

    Pysznie wygląda. Aż ślinka leci. Pozdrawiam

  • Gość Magda napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2018/06/21 12:25:00:

    gfuhdsfjsjh - o przepraszam, musiałam zetrzeć ślinkę z klawiatury ;D
    Super przepis, szkoda że taki kaloryczny ;p

  • Gość Pogoda napisał(a) z 185.143.230.* komentarz datowany na 2018/06/27 09:13:00:

    Już patrząc na to ciasto wiem, że to jest coś przepysznego.

  • Gość patka napisał(a) z *.direct-adsl.nl komentarz datowany na 2018/07/27 19:55:05:

    Czy wszystko u Pani dobrze?bo blog tak jakby umarł....a uwielbiam go!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/07/27 22:19:38:

    Patka, tak, u mnie wszystko w porządku. Dziękuję za troskę :) rzeczywiście nie pojawiają się nowe przepisy, ale ja codziennie tu zaglądam i chętnie odpowiadam na pytania czytelników. Niestety nie mogę nic powiedzieć na temat przyszłości bloga, bo to zapewne Panią interesuje. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2018/07/31 18:19:51:

    Witam tam chyba chodzi o 750 ml. smietanki 30 .

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/07/31 20:04:58:

    Oj nie. Ma być dokładnie tak jak jest napisane. 75 ml. Zarówno śmietanki, jak i ajerkoniaku.

  • Gość Monia napisał(a) z *.cyfrotel.net.pl komentarz datowany na 2018/08/21 08:41:52:

    Uwielbiam tiramisu i ten przepis. Tiramisu idealne, jedne z najlepszych jakie jadłam..
    i czekam na kolejne wspaniałe wypieki :-)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa