Wpis

środa, 06 grudnia 2017

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki to jedna z potraw, za którą przepadam

i dlatego robię je bardzo często.

Są syte, podzielne i jak wszystkie dania z kapustą

z każdym dniem smakują jeszcze lepiej.

Do szybszej i łatwiejszej wersji gołąbków "podchodziłam" kilka razy,

ale dopiero wersja, która Wam prezentuję skradła moje serce

Mięciutkie, pulchne mięsno-kpuściane kotleciki

zapieczone w sosie pomidorowym. Pycha!

 

 

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego (użyłam karkówki)
  • 600 g białej kapusty (1/2 niewielkiej główki)
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

sos:

  • 1 litr bulionu
  • 400 g pomidorów w puszki lub passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić.

Ryż ugotować do miękkości według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.

Kapustę zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.

Do mięsa dodać jajko, ugotowany ryż, podsmażona cebulę i startą kapustę. Dodać pieprz i posolić. Wyrobić jednolitą masę. Formować średniej wielkości kotleciki.

Na patelni rozgrzać olej. Kotleciki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Króciutko, mięso ma tylko zmienić kolor.

Tak obsmażone kotleciki układać w dużym naczyniu do zapiekania (ja to robię zazwyczaj w głębszej blaszce z wyposażenia piekarnika).

Przygotować sos: Pomidory z  puszki zmiksować (jeśli posiadacie passatę, pomijacie ten krok), dodać bulion i mąkę. Dokładnie wymieszać.

Sosem zalać kotleciki. Powinny być przykryte do 2/3 wysokości.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Naczynia nie przykrywać. Piec w temp. 180 C przez 45 minut. W czasie pieczenia dwukrotnie wierzch kotlecików polać sosem.

Smacznego :)

Zobacz także:

  Zupa gołąbkowa

  Zapiekanka gołąbkowa



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 06 grudnia 2017 08:45

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Ewa napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/12/06 11:03:40:

    Gdy spojrzałam na zdjęcie, aż ślinkę przełknęłam:) Wyglądają wspaniale!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/06 12:24:54:

    Ewa, i do tego są pyszne :)

  • Gość Weronika napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/12/06 21:17:41:

    Przepis naprawdę fajny i patrząc na zdjęcie mi podobnie jak Ewie poleciała ślinka. Jutro wypróbuję przepis. Choć będę musiała zrobić dwa sosy, mąż jada gołabki tylko z grzybowym. Dobrze, że mam ten koncentrat grzybowy w butelce od Krakusa, sosik dla niego zrobię szybko i co najwazniejsze będzie smaczny bo jest bez konserwantów :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa