Wpis

środa, 29 listopada 2017

Torcik makowy z kajmakiem

Pyszny torcik w świątecznym odcieniu.

Wilgotne, pachnące migdałami makowe blaty

przełożone konfiturą wiśniową i

słodkim, kajmakowym kremem.

Całość delikatnie oprószona kakao i wiórkami czekolady.

To ciasto polecam zwłaszcza na świąteczny stół.,

bo jak wiele potraw bożonarodzeniowych łączy

w sobie tradycję i nowoczesność.

Ja odnalazłam w nim wilgotnego makowca,

a moja córka delikatne tiramisu.

Ma jeszcze jedną, ogromna zaletę.

Będziecie zaskoczeniu, jak niewiele wymaga pracy.

 

Składniki: (na formę 21 x 21cm lub tortownicę o śr. 23 cm, na dużą blachę 24x 32 cm wszystkie składniki należy pomnożyć przez 2)

Ciasto makowe:

  • 4 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy (8g)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 170 g mielonego maku (dostępny niemal w każdym markecie)

Krem kajmakowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g masy kajmakowej (użyłam masy z Gostynia)
  • 100 g śmietanki 30 % lub 36%

ponadto:

  • ok. 200 konfitury z wiśni
  • poncz: 50 ml wody + 50 ml likieru Amaretto
  • kakao, wiórki czekolady i wiśnie z likieru lub z kompotu do dekoracji

Sposób wykonania:

Biszkopt makowy

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa kajmakowa

Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, kajmak i śmietankę umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę z wiśni, a na nią wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć drugą połową ponczu i wyłożyć pozostały krem.

Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.

Przed podaniem oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.

Smacznego :)

Zobacz także:

Ciasto"Wiśniowa panienka"

Makowiec na kruchym cieście

  Ciasto "Wiśnia z makiem"


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 29 listopada 2017 09:46

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość madalena napisał(a) z *.adm.uni.wroc.pl komentarz datowany na 2017/11/29 10:49:02:

    Czy masa kajmakowa też ma być mocno schłodzona.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/29 10:57:49:

    Magdalena, tak, masa kajmakowa też.

  • Gość 6niebo napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2017/11/29 11:50:47:

    wygląda przepysznie, musi smakować bosko!

  • Gość Paulina napisał(a) z *.cnet.gawex.pl komentarz datowany na 2017/11/29 13:44:30:

    Wygląda naprawdę pysznie! Kto by pomyślał, że jest tak prosty w przyrządzeniu :)

  • Gość pucka_as napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/11/29 18:55:49:

    Czy to mase makowa trzeba zalac wrzątkiem i odcisnac?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/29 19:21:37:

    Pucka_as. Nie masę makową z puszki tylko mak mielony. To jest normalny sypki mak, ktory nie wymaga już mielenia. Na opakowaniu będzie pisało "mak mielony"

  • Gość Kasia napisał(a) z *.box3.pl komentarz datowany na 2017/11/29 19:41:02:

    Ten suchy mak gotujemy czy zalewamy wodą?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/29 21:33:08:

    Kasia, tylko zalewamy wrzątkiem. Proszę zwrócić uwagę, by był to mak mielony.

  • Gość Karolina napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2017/11/30 11:22:45:

    Witam. Czy zamiast Amaretto do ponczu mogę dodać jakiś inny alkohol?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/30 15:23:41:

    Karolina, Wiśniówka, Rum.

  • Gość Katalog Smaków napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/11/30 15:52:22:

    Hej :) Serdecznie zapraszamy do rejestracji na www.katalogsmakow.pl - promujemy przepisy blogerów zupełnie za darmo! więc nie czekaj i już dziś zyskaj nowych czytelników i fanów! :)

  • Gość milka napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/12/02 19:39:29:

    Ile wcześniej mogę upiec biszkopt makowy? I czy ewentualnie można taki biszkopt zamrozić?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/02 19:58:47:

    Milka, jeśli chodzi o mrożenie to byłabym sceptyczna. Biszkopt jest bardziej wilgotny niż tradycyjny, bez maku. Obawiam się, że po rozmrożeniu może być bardzo mokry.
    Można go upiec 2-3 dni wcześniej. Całe ciasto też dobrze się przechowuje. U mnie stało w lodówce 5 dni.

  • Gość Agata napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/12/10 21:35:49:

    Jakich wymiarów ma być foremka? :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/10 22:48:35:

    Agata, podałam przy składnikach. 21x21cm albo tortownica o śr. 23 cm.

  • Gość napisał(a) z *.kolporter.com.pl komentarz datowany na 2017/12/14 15:20:15:

    Czy krem ubije się na sztywno gdy wrzucę wszystkie składniki jednocześnie? Zwykle przy kremach z mascarpone i śmietany ubijałam osobno składniki i łączyłam je mieszając delikatnie łyżką, ale nie mam doświadczenia włączeniu dodatkowo z karmelem. Czy mimo połączenia składników od razu śmietana ubije się na sztywno?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/14 16:13:06:

    Tak, wszystko bardzo dobrze się ubija. Należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były bardzo dobrze schłodzone.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa