Wpis
Pyszny torcik w świątecznym odcieniu.
Wilgotne, pachnące migdałami makowe blaty
przełożone konfiturą wiśniową i
słodkim, kajmakowym kremem.
Całość delikatnie oprószona kakao i wiórkami czekolady.
To ciasto polecam zwłaszcza na świąteczny stół.,
bo jak wiele potraw bożonarodzeniowych łączy
w sobie tradycję i nowoczesność.
Ja odnalazłam w nim wilgotnego makowca,
a moja córka delikatne tiramisu.
Ma jeszcze jedną, ogromna zaletę.
Będziecie zaskoczeniu, jak niewiele wymaga pracy.
Składniki: (na formę 21 x 21cm lub tortownicę o śr. 23 cm, na dużą blachę 24x 32 cm wszystkie składniki należy pomnożyć przez 2)
Ciasto makowe:
Krem kajmakowy:
ponadto:
Sposób wykonania:
Biszkopt makowy
Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa kajmakowa
Wszystkie składniki masy powinny być bardzo dobrze schłodzone.
Serek mascarpone, kajmak i śmietankę umieścić w misie miksera. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu. Na cieście rozsmarować konfiturę z wiśni, a na nią wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć drugą połową ponczu i wyłożyć pozostały krem.
Ciasto schłodzić w lodówce ok. 2 godzin.
Przed podaniem oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.
Smacznego :)
Zobacz także:
Czy masa kajmakowa też ma być mocno schłodzona.
Magdalena, tak, masa kajmakowa też.
wygląda przepysznie, musi smakować bosko!
Wygląda naprawdę pysznie! Kto by pomyślał, że jest tak prosty w przyrządzeniu :)
Czy to mase makowa trzeba zalac wrzątkiem i odcisnac?
Pucka_as. Nie masę makową z puszki tylko mak mielony. To jest normalny sypki mak, ktory nie wymaga już mielenia. Na opakowaniu będzie pisało "mak mielony"
Ten suchy mak gotujemy czy zalewamy wodą?
Kasia, tylko zalewamy wrzątkiem. Proszę zwrócić uwagę, by był to mak mielony.
Witam. Czy zamiast Amaretto do ponczu mogę dodać jakiś inny alkohol?
Karolina, Wiśniówka, Rum.
Hej :) Serdecznie zapraszamy do rejestracji na www.katalogsmakow.pl - promujemy przepisy blogerów zupełnie za darmo! więc nie czekaj i już dziś zyskaj nowych czytelników i fanów! :)
Ile wcześniej mogę upiec biszkopt makowy? I czy ewentualnie można taki biszkopt zamrozić?
Milka, jeśli chodzi o mrożenie to byłabym sceptyczna. Biszkopt jest bardziej wilgotny niż tradycyjny, bez maku. Obawiam się, że po rozmrożeniu może być bardzo mokry.
Można go upiec 2-3 dni wcześniej. Całe ciasto też dobrze się przechowuje. U mnie stało w lodówce 5 dni.
Jakich wymiarów ma być foremka? :)
Agata, podałam przy składnikach. 21x21cm albo tortownica o śr. 23 cm.
Czy krem ubije się na sztywno gdy wrzucę wszystkie składniki jednocześnie? Zwykle przy kremach z mascarpone i śmietany ubijałam osobno składniki i łączyłam je mieszając delikatnie łyżką, ale nie mam doświadczenia włączeniu dodatkowo z karmelem. Czy mimo połączenia składników od razu śmietana ubije się na sztywno?
Tak, wszystko bardzo dobrze się ubija. Należy tylko pamiętać, by wszystkie składniki były bardzo dobrze schłodzone.
Zrobiłam to ciasto ale nie wiem czy ten krem stęzeje.
Amelka, jeśli był rzadki tzn. że za krótko ubijany. Powinien powstać gęsty krem, choć w lodówce jeszcze stężeje.
Dziś robiłam ten krem z podwójnej porcji. Pięknie ubił się na sztywno.
Torcik idealnie sprawdził się na świątecznym stole. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Dziękuję i pozdrawiam :)
Agnes834,-bardzo się cieszę :) Również ślę serdeczności!
Witam, wychodzi na to ze zostanie kremowka i pol puszki masy kajmakowej, wiec zeby sie nie zmarnowalo, zrobie podwojna porcje masy tylko takie pytanie czy zamiast serka mascarpone moge dodac troche zelatyny i tez bedzie ok czy lepiej dodac drugi serek mascar.?
Witam, nie będzie ok. Sama żelatyna nie wystarczy, masa będzie zdecydowanie za słodka. Trzeba dokupić mascarpone.
Rozumiem dzieki za odp. Pozdrawiam
Również ślę serdeczności :)
Zasadnicze pytanie: ile będzie ważyć taki nasiąknięty i odciśnięty mak dodawany do ciasta??? Pytam, bo mak mam cały i muszę go ugotować i zmielić samodzielnie.
Marta, maku niemielonego uzywamy taką samą ilość, czyli 170g. Gotujemy, odciskamy i mielimy.
Jaki rozmiar foremki?
Aga, proszę przeczytać pod pierwszym zdjęciem.
PRZE-PY-SZNY !!!! Mokry, nieźle nasączony biszkopt, świetny krem który się nie zważył, wystarczyło wszystko wrzucić do miski i ubić na gęsty krem. Nam smakował obłędnie !!!
Zjedliśmy go w ciągu jednego dnia !!! Super !!!!
Tylko jedno pytanie- piekłam biszkopt makowy nie 30 min a ponad 60 min- i wciąż patyczek był mokry. Co zrobiłam nie tak, bo mak mim zdaniem był odciśnięty prawidłowo .
Monika, ten biszkopt powinien być bardziej mokry od tradycyjnego. Dobrze upieczony przypomina nasączony biszkopt. Jeśli taki był, tzn. że wszytko poszło ok.
Witam! Nie kupiłam mielonego maku, bo mam zapas całego i tu pytanie, jak przygotować taki mak? Tak samo jak na masę makową np. do makowca? Ugotować, zostawić do namoczenia i zmielić? :)
Karolina, tak, dokładnie w taki sposób :)
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |