Wpis

środa, 04 października 2017

Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Bezmięsna wersja włoskiego przysmaku,

z moim ulubionym farszem - szpinakiem,

ricottą i suszonymi pomidorami.

Całość tradycyjnie zapiekana pod beszamelem

pachnącym gałką muszkatołową i zrumienioną na złoto

ciągnącą mozzarellą.

 

 

Składniki:

Farsz:

  • 500 g szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 10 suszonych pomidorów
  • 250 g sera ricotta (można zastąpić twarogiem śmietankowym)
  • 2 łyżeczki ziół włoskich (mieszanki)
  • sól, pieprz

Beszamel

  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

ponadto:

  • 120 g sera mozzarella
  • 9 płatów makaronu lazania

 

 

Sposób wykonania:

Płaty makaronu wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i obgotować 4 minuty.

Farsz: Liście szpinaku umyć. Wrzucić na wrzątek i wylać na durszlak jak tylko zmiękną. Przelać zimną wodą. Odcisnąć nadmiar wody i pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do lekkiego zezłocenia. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do cebuli. Smażyć razem ok 1 minuty.

Do szpinaku dodać ser rozdrobniony widelcem, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość wymieszać. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać połowę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Wlać pozostałe mleko i ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Na dnie okrągłej formy o śr. 25 cm rozsmarować sos beszamelowy, a następnie ułożyć 3 warstwy:

  • płaty makaronu
  • beszamel
  • farsz szpinakowy
  • plastry sera mozzarella

Wierzch lazanii polać pozostałym beszamelem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C, ok. 40 minut.

Smacznego :)

Inne potrawy ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Krokiety szpinakowe

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 04 października 2017 11:12

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa