Wpis

środa, 04 października 2017

Lazania ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Bezmięsna wersja włoskiego przysmaku,

z moim ulubionym farszem - szpinakiem,

ricottą i suszonymi pomidorami.

Całość tradycyjnie zapiekana pod beszamelem

pachnącym gałką muszkatołową i zrumienioną na złoto

ciągnącą mozzarellą.

 

 

Składniki:

Farsz:

  • 500 g szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 10 suszonych pomidorów
  • 250 g sera ricotta (można zastąpić twarogiem śmietankowym)
  • 2 łyżeczki ziół włoskich (mieszanki)
  • sól, pieprz

Beszamel

  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

ponadto:

  • 120 g sera mozzarella
  • 9 płatów makaronu lazania

 

 

Sposób wykonania:

Płaty makaronu wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i obgotować 4 minuty.

Farsz: Liście szpinaku umyć. Wrzucić na wrzątek i wylać na durszlak jak tylko zmiękną. Przelać zimną wodą. Odcisnąć nadmiar wody i pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć do lekkiego zezłocenia. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i dodać do cebuli. Smażyć razem ok 1 minuty.

Do szpinaku dodać ser rozdrobniony widelcem, podsmażoną cebulkę z czosnkiem oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Całość wymieszać. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę, rozmieszać i chwilę smażyć (około 1 minuty). Dolać połowę mleka i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Wlać pozostałe mleko i ponownie doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Na dnie okrągłej formy o śr. 25 cm rozsmarować sos beszamelowy, a następnie ułożyć 3 warstwy:

  • płaty makaronu
  • beszamel
  • farsz szpinakowy
  • plastry sera mozzarella

Wierzch lazanii polać pozostałym beszamelem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C, ok. 40 minut.

Smacznego :)

Inne potrawy ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Krokiety szpinakowe

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem, kurczakiem i suszonymi pomidorami

Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 04 października 2017 11:12

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Zuza napisał(a) z *.pool90-75-215.dynamic.orange.es komentarz datowany na 2017/10/04 11:22:46:

    nie wiem skąd mi się to wzięło, ale mam słabość do połączenia - spzinak-suszone pomidory :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/04 11:31:47:

    Zuza, oj bardzo to rozumiem :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/05 11:10:39:

    Zdecydowanie moje smaki :)

  • Gość Anita napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/10/08 16:24:01:

    Wow, uwielbiam lasagne! Taką też jadłam już wiele razy - pychotka !

  • Gość Patrycja napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2018/02/10 09:22:22:

    Po raz kolejny zrobiłam Twój przepis - i jak zwykle się nie zawiodłam, było znakomite :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/02/10 09:37:18:

    Patrycja, bardzo się cieszę :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa