Wpis

piątek, 20 października 2017

Ciasto "Kawowy Michałek"

Ciasto Michałek cieszy się na blogu ogromną popularnością.

Dziś propozycja, która mam nadzieję także przypadnie Wam do gustu -

Michałek w kawowej odsłonie.

Warstwy ciasta to orzechowa beza, którą możecie znać z ciasta Prince Polo,

delikatny, wyraźnie kawowy krem i herbatniki

pod aksamitną polewą czekoladową.

Ciasto jest dość sycące, ale nie nazbyt słodkie,

a mnie utrzymuje w przekonaniu,

że kawa, orzechy i czekolada to połączenie idealne...

 

Składniki:

Ciasto orzechowe:

  • 7 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g siekanych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g wafelków orzechowych (mogą być w czekoladzie)

Krem kawowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietanki 30 % lub 36%
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru Amaretto lub kawowego

ponadto:

  • ok. 20 sztuk herbatników kakaowych
  • orzechy włoskie do dekoracji

 

Sposób wykonania:

Ciasto orzechowe - białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodać orzechy, wiórki i posiekane wafelki. Całość delikatnie wymieszać.

Dno formy o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę orzechową i równomiernie rozprowadzić. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 C. ok 30 minut.

Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Krem - w wysokim naczyniu umieścić serek, śmietankę i cukier puder. Miksować do uzyskania konsystencji gęstego kremu. Dodać kawę i likier. Ponownie zmiksować. Krótko, tylko do połączenia składników.

Wystudzone ciasto odwrócić do góry dnem i ponownie umieścić w formie. Na ciasto wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Na kremie ściśle ułożyć herbatniki, Ciasto wstawić do lodówki i chłodzić ok. 3 godziny.

Przed podaniem polać polewą.

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła

W rondelku umieścić masło i śmietankę. Dobrze podgrzać, niemal do zagotowania. Czekoladę połamać i wrzucić do garnuszka. Odczekać 2 minuty i energicznie zamieszać.

Smacznego :)

Zobacz także:

  Kostka orzechowa

  Kora królewska

  Kostka chałwowa

Czekoladowy Napoleon


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 20 października 2017 00:05

Komentarze

Dodaj komentarz

  • codojedzenia napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/20 07:38:34:

    Pyszne to ciasto ! Michałki bardzo lubię, więc na pewno by mi smakowało!

  • Gość Lena napisał(a) z *.cm-6-2b.dynamic.ziggo.nl komentarz datowany na 2017/10/20 08:56:43:

    Cisto wygląda przepysznie, a ten spód, zjadłabym po upieczeniu bez żadnych dodatków. Smakowity wypiek :).

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/10/20 16:32:24:

    Kolejne znakomite ciasto:)bardzo lubię Twoje przepisy:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/20 17:03:23:

    Aguś kulinarnie, bardzo dziękuję za miłe słowa :)

  • kasia.koczwara napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/20 21:26:44:

    PIĘKNE!
    I niesamowicie apetyczne zdjęcia...
    Aż się głodna na sam wieczór zrobiłam.
    :)

  • Gość Beata napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/10/21 15:48:20:

    No przyznam się, że nie jadłam takiego ciasta nigdy jeszcze, ale na pewno je spróbuję!

  • Gość napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2017/10/23 21:11:55:

    To ciasto wyglada bardzo apetycznie szkoda ze spod jest z kupnych wafli a ja nie moge gotowych produktow. Czy mozna zrobic inny spod wlasnego wypieku. blabym b wdzieczna dziekuje

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/23 23:10:11:

    Spód jest własnego wypieku, proszę dokładnie przeczytać przepis. Wafle stanowią jeden ze składników, można je zastąpić mielonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi. Niemniej ciasto zmieni nieco smak.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/26 10:46:26:

    Bardzo dawno temu piekłam...

  • Gość napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2017/10/26 14:25:51:

    Witam . Mam pytanie - skoro to ciasto to "michałek", to czy można do kremu dodać trochę cukierków michałków, tak jak w tamtym cieście? Czy to zmieni smak i konsystencję ? Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za pyszne przepisy. Maria

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/26 14:46:59:

    Ciasto smakuje jak kawowe Michałki poprzez połączenie orzechowego spodu i kawowej masy. Można jednak dodać cukierki do masy, na konsystencję to nie wpłynie, ale jesli cukierków będzie sporo proszę zredukować ilość cukru, żeby całość nie wyszła za słodka.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/26 14:49:17:

    Mikimama, chyba piekłaś inne ciasto, bo ten przepis powstał w mojej głowie calkiem niedawno :)

  • Gość napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2017/10/26 20:24:41:

    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Michałków dam tylko kilka, tak "na smak". Pozdrawiam. Maria

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/26 20:46:13:

    Również ślę serdeczności :)

  • Gość Karolina napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2017/10/29 17:57:06:

    Witam.
    Jesli chodzi o wafelki to moze być Princessa orzechowa?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/29 18:07:57:

    Karolina, tak, jak najbardziej.

  • Gość napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2017/11/02 21:46:48:

    Zrobiłam, jest pyszne. Dodałam kilka michałków do masy i trochę posypałam na wierzchu. Pozdrawiam. Maria

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/02 22:51:18:

    Bardzo się cieszę Pani Mario. Pozdrawiam :)

  • Gość Beata napisał(a) z *.securex.cc komentarz datowany na 2017/11/05 14:21:24:

    To już kolejny przepis z tego bloga wypróbowany przeze mnie. Kolejny bardzo udany wypiek. Beata

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/05 14:27:32:

    Beata, bardzo się cieszę. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa