Wpis

środa, 06 września 2017

Krówka z bananami - bez pieczenia

Błyskawiczne i bardzo proste ciasto,

które przygotujecie w kilka chwil.

Warstwy herbatników przełożone

pysznym kremem kajmakowym i plastrami bananów.

Całość wykończona słodkim kajmakiem

i podprażonymi płatkami migdałów.

Ciasto potrzebuje kilku chwil na chłodzenie

w lodówce, a potem już tylko rozpływa się w ustach... :)

 

 

Składniki:

krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki masy kajmakowej (pozostałą część masy z puszki 500g zachować)

ponadto:

  • ok. 300 g herbatników, herbatników kakaowych  lub krakersów
  • 3 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki migdałów do dekoracji

 

Sposób wykonania:

Krem :

Śmietanka i  serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone.

W misie miksera umieścić śmietankę i mascarpone. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać 3 łyżki masy kajmakowej i zmiksować na niskich obrotach. Krótko, tylko do połączenia składników.

Banany pokroić na grubsze plastry i skropić sokiem z cytryny. 

Na dnie formy o wym. 25 x 25 cm ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę kremu i równomiernie rozprowadzić. Na masie ułożyć plastry bananów i wcisnąć je w masę. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, kremu i bananów. Przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na wierzchu rozprowadzić pozostałą masę kajmakową.

Ciasto wstawić na 2-3godziny do lodówki.

Przed podaniem posypać płatkami migdałów.

Smacznego :)

Inne ciasta bez pieczenia

Chałwowiec

Ciasto Rocher

Ciasto Malakoff

Ciasto bananowe

 

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 06 września 2017 08:42

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/06 13:30:09:

    Dla mnie idealne!

  • Gość Krysia napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/09/06 16:01:06:

    Pyszne

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/09/06 17:27:24:

    O raju,ja jeszcze poprzedniego nie upiekłam,a tuż kolejne,pyszniejsze:)))

  • Gość Isia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/09/06 21:37:41:

    Kolejny fajny przepis, wygląda smakowicie. Mam pytanie jakich herbatników użyła ś?

  • Gość napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2017/09/06 22:16:23:

    Jakich ciastek używasz?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/06 23:58:03:

    Najczęściej uzywam herbatników z Biedronki lub z Tesco. Tu konkretnie są kakaowe z Tesco.

  • Gość naczytane.blogspot.com napisał(a) z 156.67.120.* komentarz datowany na 2017/09/07 11:55:43:

    Zjadłabym z przyjemnością :)

  • Gość Anita napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/09/09 17:34:11:

    Ależ pychotka! Uwielbiam takie przysmaki, dziękuje za super przepis <3

  • jajeszka napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/29 10:47:48:

    Przepis wygląda ciekawie :) brakuje mi informacji jak dużą formę Pani użyła?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/29 13:14:28:

    Jajeszka, podałam wielkość blachy. 25 x 25 cm.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa