Wpis

piątek, 25 sierpnia 2017

Sernik królewski z owocami

Sernik królewski w wersji z owocami lata.

Kruche, kakaowe ciasto, delikatna, waniliowa

masa serowa, soczyste brzoskwinie i najlepsze o tej porze roku maliny

- idealne ciasto na koniec lata.

 

Składniki:

ciasto kakaowe

  • 400 g mąki tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:

  • 1 kg dobrej jakości sera wiaderkowego (użyłam Piątnicy)
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 70 g masła
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy

ponadto:

  • 6 dojrzałych brzoskwiń lub moreli
  • 200 g malin

 

Sposób wykonania:

Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło. Siekać razem do utworzenia kruszonki. Dodać pozostałe składniki i ponownie siekać nożem. Następnie szybko zagnieść ciasto rękoma.

Ciasto podzielić na dwie części i umieścić na 1 godzinę w zamrażarce.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło umieścić w rondelku. Roztopić i odstawić do wystygnięcia.

Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.

Jajka umieścić w misie miksera. Dodać cukier i cukier waniliowy. Ubić do rozpuszczenia się cukru. Obroty miksera zmniejszyć i partiami dodawać ser i serki homogenizowane. Do masy serowej wsypać proszek budyniowy, a na końcu wlać roztopione masło.

Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Na tarce jarzynowej zetrzeć pierwszą część ciasta. Równomiernie rozłożyć na dnie blaszki. Wylać masę serową. Na masie rozłożyć maliny i brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180C ok 70  minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

Smacznego :)

 

 



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 25 sierpnia 2017 09:20

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/08/25 17:18:41:

    Ja bardzo lubię ciasta z Twoich przepisów,czyżbyś dała mi "zadanie"na weekend? :)))

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/25 17:32:38:

    Aguś kulinarnie, bardzo się cieszę :) a ten sernik, to "zadanie obowiązkowe" ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość Beata napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/08/25 17:42:43:

    Wow, mega wyglada ten serniczek, na pewno go przyrządze w ten weekend :P

  • Gość napisał(a) z 91.212.223.* komentarz datowany na 2017/08/26 22:13:08:

    Sernik wygląda pysznie! Chciałbym wypróbować przepis i w związku z tym mam pytanie dot. serków waniliowych. Jak dużych opakowań serka użyć? Dzięki za odp.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/27 09:51:49:

    Użyłam serków waniliowych Danio. 2 x 140 g.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/28 14:56:15:

    Chyba mój ulubiony!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa