Wpis

wtorek, 16 maja 2017

Sernik z serków homogenizowanych

To z pewnością mój ulubiony sernik na zimno.

Bardzo lekki, delikatny, mało słodki, wręcz orzeźwiający.

A dodatkowo błyskawiczny do przygotowania,

co jest bardzo ważne szczególnie w lecie, w czasie upałów.

Robiłam go już w wielu wersjach:

z dodatkiem świeżych owoców, z galaretką, ze startą czekoladą,

kajmakiem czy odrobiną kawy.

Łatwo więc można go dopasować własnych upodobań.

W przepisie znajdziecie także mój sposób na hartowanie żelatyny,

tak by ładnie połączyła się z masą serową.

 

 

Składniki:

spód

  • biszkopty okrągłe lub podłużne

masa serowa

  • 800 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 30 g żelatyny

ponadto

  • 250 g świeżych owoców

 

 

Sposób wykonania:

Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze dosyć ściśle ułożyć biszkopty. Można je dodatkowo nasączyć mlekiem lub wodą z dodatkiem soku z cytryny.

Żelatynę zalać zimną woda i odstawić na 10 minut (woda ma tylko zakryć żelatynę).

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier. Mniej więcej 3/4 serka homogenizowanego dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

Żelatynę podgrzać (uważając, by nie zagotować) i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałą część serka homogenizowanego umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę i wszystko dobrze wymieszać. Zdjąć z palnika i odstawić, by nieco przestygła. Im różnica temperatury między żelatyną, a masą serową będzie mniejsza, tym mniejsze będzie prawdopodobieństwo "zgrudkowania" masy serowej. Żelatyna po wystudzeniu powinna być wciąż płynna. Gdyby stężała za bardzo, wystarczy ją ponownie podgrzać i dokładnie wymieszać.

Do przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej. Wymieszać. Ponownie dodać 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Zahartowaną w ten sposób żelatynę dodać do całej masy serowej i dokładnie zmiksować.

Część owoców dodać do masy. Wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki. Po godzinie masa powinna być już wystarczająco stężona.

Przed podaniem sernik udekorować świeżymi owocami.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 16 maja 2017 00:27

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Pani em napisał(a) z *.cm-7-2c.dynamic.ziggo.nl komentarz datowany na 2017/05/18 07:21:02:

    Uwielbiam takie ciasta.
    Musze je wyprobowac w weekend!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/19 08:53:22:

    Jaki śliczny!

  • Gość wege napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2017/05/23 11:42:17:

    a agar zamiast żelatyny? jak i ile?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/23 12:27:11:

    Wege, może być agar, ale nie odpowiem konkretnie ile. 1 łyżeczka żelatyny to od 1/2 do 2 łyżeczek agaru, w zależności od producenta. Najłatwiej przeczytać na opakowaniu na jaką ilość płynu jest przeznaczony. Do tego sernika użyłam żelatyny na 750 ml płynu. Agaru powinno być proporcjonalnie tyle samo.

  • mieszam napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/29 18:48:22:

    Wygląda cudnie tylko ta śmietana 30% - to ciężka sprawa ..można ją zastąpić czymś lżejszym ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/29 21:30:16:

    Mieszam, mozna spróbować z mlekiem skondensowanym, ale dodalabym trochę eiecej żelatyny. Albo z jogurtem naturalnym. Proponowalabym wtedy użyć nieco wiecej cukru. W jednym i drugim przypadku sernik powinien sie udać, ale konsystencją będzie się różnił od oryginału.

  • Gość KOLORgotowania napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2017/08/21 21:21:53:

    Wyglada pysznie. Dzięki za tak prosty przepis.

  • Gość Isia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/09/04 21:41:09:

    Pyszne, delikatne ciasto....domownikom bardzo smakowało. Dziękuję za przepis. Nie miałam borówek, zastąpiłam brzoskwiniami z puszki.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa