Wpis

wtorek, 16 maja 2017

Sernik z serków homogenizowanych

To z pewnością mój ulubiony sernik na zimno.

Bardzo lekki, delikatny, mało słodki, wręcz orzeźwiający.

A dodatkowo błyskawiczny do przygotowania,

co jest bardzo ważne szczególnie w lecie, w czasie upałów.

Robiłam go już w wielu wersjach:

z dodatkiem świeżych owoców, z galaretką, ze startą czekoladą,

kajmakiem czy odrobiną kawy.

Łatwo więc można go dopasować własnych upodobań.

W przepisie znajdziecie także mój sposób na hartowanie żelatyny,

tak by ładnie połączyła się z masą serową.

 

 

Składniki:

spód

  • biszkopty okrągłe lub podłużne

masa serowa

  • 800 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 30 g żelatyny

ponadto

  • 250 g świeżych owoców

 

 

Sposób wykonania:

Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze dosyć ściśle ułożyć biszkopty. Można je dodatkowo nasączyć mlekiem lub wodą z dodatkiem soku z cytryny.

Żelatynę zalać zimną woda i odstawić na 10 minut (woda ma tylko zakryć żelatynę).

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier. Mniej więcej 3/4 serka homogenizowanego dodać do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.

Żelatynę podgrzać (uważając, by nie zagotować) i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostałą część serka homogenizowanego umieścić w garnuszku i podgrzać. Dodać jeszcze ciepłą żelatynę i wszystko dobrze wymieszać. Zdjąć z palnika i odstawić, by nieco przestygła. Im różnica temperatury między żelatyną, a masą serową będzie mniejsza, tym mniejsze będzie prawdopodobieństwo "zgrudkowania" masy serowej. Żelatyna po wystudzeniu powinna być wciąż płynna. Gdyby stężała za bardzo, wystarczy ją ponownie podgrzać i dokładnie wymieszać.

Do przestudzonej żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej. Wymieszać. Ponownie dodać 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Zahartowaną w ten sposób żelatynę dodać do całej masy serowej i dokładnie zmiksować.

Część owoców dodać do masy. Wymieszać i wylać na biszkopty. Wstawić do lodówki. Po godzinie masa powinna być już wystarczająco stężona.

Przed podaniem sernik udekorować świeżymi owocami.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 16 maja 2017 00:27

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Pani em napisał(a) z *.cm-7-2c.dynamic.ziggo.nl komentarz datowany na 2017/05/18 07:21:02:

    Uwielbiam takie ciasta.
    Musze je wyprobowac w weekend!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/19 08:53:22:

    Jaki śliczny!

  • Gość wege napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2017/05/23 11:42:17:

    a agar zamiast żelatyny? jak i ile?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/23 12:27:11:

    Wege, może być agar, ale nie odpowiem konkretnie ile. 1 łyżeczka żelatyny to od 1/2 do 2 łyżeczek agaru, w zależności od producenta. Najłatwiej przeczytać na opakowaniu na jaką ilość płynu jest przeznaczony. Do tego sernika użyłam żelatyny na 750 ml płynu. Agaru powinno być proporcjonalnie tyle samo.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa