Wpis

sobota, 06 maja 2017

Kostka Nutella i truskawka

 

Pyszne, proste, ucierane  ciasto

o smaku kremu orzechowego i czekolady.

Wilgotne i aromatyczne,

z kremową masą z serka mascarpone i Nutelli,

Słodycz ciasta przełamują, podkreślając jednocześnie jego smak

grube plastry soczystych owoców.

Bardzo polecam w zbliżającym się wielkimi krokami

sezonie truskawkowym.

 

 

Składniki: (na formę 20 x 30 cm)


Ciasto:

  • 120 g miękkiego masła
  • 150 g Nutelli
  • 5 jajek
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka zmielonych orzechów
  • 4 łyżki mleka
  • garść posiekanych orzechów (opcjonalnie)


Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 120 g Nutelli

Ponadto:

  • 250 g truskawek

 

Sposób wykonania:

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z połową cukru na białą masę. Stopniowo dodawać nutellę i po jednym żółtku. Następnie przesianą mąkę, orzechy, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Razem zmiksować do połączenia. Jeśli lubicie większe kawałki orzechów w cieście, dodajcie garść posiekanych orzechów, ale nie jest to konieczne, by ciasto się udało.

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać pozostały cukier. Ubijać, aż cukier będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i lśniąca. Tak przygotowaną pianę połączyć z masą nutellową. Delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy i rozsmarować. Wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 C ok. 45 minut, do tzw, suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Krem: Mascarpone wymieszać z nutellą do powstania jednolitego kremu. Rozsmarować po wierzchu ciasta.

Truskawki umyć i osuszyć. Pokroić w grube plastry. Poukładać na kremie.

Przechowywać pod przykryciem.

Smacznego :)





loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 06 maja 2017 00:07

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/06 08:14:32:

    No nie. Nie mogę oglądać takich przepisów z samego rana, bo już myślę o zjedzeniu czegoś słodkiego ;) Ciasto prezentuje się znakomicie.

  • Gość Ewa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/05/06 14:30:13:

    To zdecydowanie coś dla mnie! Lubię wszelkie ciemne ciasta, a jeśli dodatkowo są z orzechami i nutellą to już w ogóle:) A te truskawki.... jakie piękne:) Autentycznie wyobrażam już sobie ten smak:)

  • Gość krystyna napisał(a) z *.38-151.wind.it komentarz datowany na 2017/05/07 13:12:07:

    musi byc pyszne

  • kasia.koczwara napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/08 19:07:16:

    Moje smaki, moje!
    Cudne ciasto!
    :)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/05/10 21:28:52:

    Ile Nutelli potrzeba do ciasta, a ile do kremu?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/10 21:38:14:

    Proszę przeczytać składniki ciasta i kremu. Jest tam dokładnie napisane :)

  • Gość Asiik napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/05/10 22:17:00:

    Jak jest wielkość blachy 28/24?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/10 23:36:27:

    Asiik, Na taką blachę o jakiej piszesz wszystkie składniki ciasta zwiększyłabym o połowę. Krem można zrobić z takiej ilości jak jest w przepisie, będzie po prostu cieńsza warstwa.

  • Gość anna90 napisał(a) z *.eastcork.net komentarz datowany na 2017/06/18 00:04:42:

    To ciasto wygląda obłędnie i tak też na pewno smakuje :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa