Wpis

piątek, 07 kwietnia 2017

Mazurek chałwowy

Mazurek dla wielbicieli chałwy.

Delikatny, maślany, kruchy spód.

Konfitura z wiśni i pyszna, podkreślona odrobiną kawy

masa chałwowa na bazie mascarpone.

Choć całość jest dosyć słodka,

naprawdę trudno skończyć na jednym kawałku.

Gorąco polecam.

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru

Krem chałwowy:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g chałwy
  • 100 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

ponadto:

  • 200 g konfitury z wiśni

 

 

Sposób wykonania:

Masło i mąkę dokładnie posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i znów dobrze posiekać. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60 minut.

Ciasto można też przygotować w malakserze:

Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze. Miksować do momentu, aż ciasto zacznie lepić się w kulę. Wyjąć z malaksera i krótko zagnieść ręcznie. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 60minut.

Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować. Wyłożyć nim dno i boki formy na tartę o średnicy 25 cm. ponownie wstawić do lodówki na 60 minut. Miejscami nakłuć widelcem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C ok. 20 minut. Ciasto powinno lekko się zezłocić. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Masa chałwowa: W garnuszku umieścić serek mascarpone, kawę i pokruszoną chałwę. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając równocześnie, by mieszanina uzyskała jednolitą konsystencję, a chałwa i kawa ładnie rozpuściły. Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawić tak na 2 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem wystudzić.

Na kruchym cieście rozsmarować konfiturę. Wyłożyć krem chałwowy i delikatnie rozsmarować. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Dowolnie udekorować.

Smacznego :)

 


 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 07 kwietnia 2017 00:09

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/04/07 09:05:07:

    Wygląda pysznie:) w ubiegłym roku piekłam inny mazurek z Twojego przepisu,być może teraz pora na ten? :)))

  • Gość aguzja napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/07 09:33:14:

    Aguś, trzeba wypróbować, koniecznie :)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/07 10:29:31:

    Biała czekolada i chałwa to świetne połączenie. Mazurek zapowiada się super :)

  • Gość napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2017/04/07 16:23:00:

    Dzień dobry. Po raz pierwszy spotkałam się z podgrzewaniem mascarpone do ciasta. Czy nic się z nim nie stanie ? Jak zachowuje się podczas podgrzewania ? Pozdrawiam. Maria

  • Gość aguzja napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/07 16:29:08:

    Pani Mario, w czasie podgrzewania mascarpone zachowuje się podobnie do śmietanki kremówki. Nie rozwarstwia się, ale robi się bardziej płynny. Po wystygnięciu wraca do pierwotnej konsystencji.

  • Gość napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2017/04/07 18:13:34:

    Bardzo dziękuję za odpowiedź . Pozdrawiam. Maria

  • Gość bielhani napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2017/04/07 19:18:20:

    Mazurek chałwowy uwielbiam. Nie zabraknie go na moim stole wielkanocnym
    Śledzę Pani przepisy i bardzo za nie dziękuję:-)
    Pozdrawiam serdecznie.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/07 21:09:14:

    Bielhani, dziękuję serdecznie. Również ślę serdeczności :)

  • kasia.koczwara napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/08 19:02:33:

    Piękny!
    Nie przepadam, ale ten taki efektowny, że chyba się skuszę!
    :)

  • jasna8 napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/08 20:20:40:

    Ładne zdjęcia i pewnie mazurek też jest smaczny :-)
    Bardzo lubię mazurki...

  • Gość mecooks napisał(a) z *.pool.digikabel.hu komentarz datowany na 2017/04/09 22:54:12:

    Coś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam słodkości :-)

    Zapraszam do mnie www.mecooks.com

  • Gość Ewa_wsch_płn napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/13 00:02:50:

    Dziś ponownie po kilku dniach bez Internetu (w końcu zmieniliśmy operatora) śledzę przepisy. Jestem zachwycona mazurkiem, zachwyca oczy a dla podniebienia uwielbiam te smaki i na pewno nie zabraknie go na moim świątecznym stole :)
    Dziękuję ponownie za ten blog i cudowne zdjęcia z przepisami :) :) :)

    Ślę serdeczności :))

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/13 01:09:29:

    Wtam ponownie Pani Ewo :) życzę w takim razie udanych wypieków i Wesołych Świąt :))

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/04/17 09:56:40:

    Upiekłam-efekt przeszedł moje oczekiwania-delikatne ciasto i ten wierzch chałwowy...obłędny:)Polecam!

  • Gość Monika napisał(a) z *.gazeta.pl komentarz datowany na 2017/05/10 00:38:48:

    Zrobiłam z podwójnej porcji- obłędne, przepyszne, zachwytom nie było końca. Dziekuję za przepis

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa