Wpis

wtorek, 25 kwietnia 2017

Kora królewska

Kora królewska to według mnie

lepsza i smaczniejsza wersja bardzo popularnej Kory orzechowej.

Jest to ciasto, które i ja bardzo lubię,

a przepis na nie był jednym z pierwszych,

które znalazły się na blogu.

Niestety zawsze miałam do niego pewne zastrzeżenia.

Dotyczyły one głównie masy gotowanej na syropie z brzoskwiń

i delicji, które bardzo dominowały w cieście.

W wersji królewskiej na ich miejsce pojawiły się aksamitna masa budyniowa

z kawałkami brzoskwiń, biszkopciki

i pyszna, elastyczna polewa czekoladowa.

Galaretka natomiast znalazła swoje miejsce po środku kremu.

Ciasto wychodzi wysokie. Jest bogate i efektownie prezentuje się na stole.

Można przygotować je z kilkudniowym wyprzedzeniem,

bo świetnie znosi dłuższe przechowywanie, nie tracąc na jakości.

 

Składniki: (na formę 24x32 cm z wysokim brzegiem)

Ciasto orzechowe:

  • 8 białek
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g wiórków kokosowych
  • garść rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

  • 6 żółtek (pozostałych z ciasta)
  • 2 szklanki mleka
  • 220 ml śmietanki 30%
  • 170 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła w temp. pokojowej

ponadto:

  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • biszkopty okrągłe
  • puszka brzoskwiń
  • poncz - filiżanka kawy + 50 ml wódki



 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po 1 żółtku. Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę jajeczną podzielić na pół. Dno dwóch blach wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej blachy wylać połowę masy. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec równocześnie dwie blachy w temp. 160C z termoobiegiem, przez 25- 30 minut.

Jeśli nie posiadacie dwóch jednakowych blach, ciasto należy przygotować z połowy porcji i upiec w temp 170 C z grzałką góra dół. W taki sam sposób przygotować drugi blat ciasta.

Masa:

Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać mieszankę jajeczną. Wszystko energicznie mieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu o. 1 minuty. Ma powstać aksamitny budyń. Zdjąć z ognia. Przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć mikserem do białości. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy i pokroić na dosyć drobną kostkę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do stężenia.

Składanie ciasta:

Pierwszy blat ciasta umieścić w formie. Rozsmarować na nim połowę kremu z brzoskwiniami. Biszkopciki maczać w ponczu kawowym i układać na kremie w niewielkich odstępach. W puste miejsca między biszkoptami nakładać galaretkę. Zwróćcie uwagę na stopień stężenia galaretki. Nie może być zbyt płynna. Konsystencją powinna przypominać kisiel. Na całość wyłożyć pozostały krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

Polewa:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki 30%

śmietankę z masłem bardzo dobrze podgrzać. Dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na 2 minuty, po czym dokładnie zamiesza. Polewę nieco wystudzić i polać wierch ciasta.

Smacznego :)






loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 25 kwietnia 2017 00:17

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/04/25 08:24:18:

    Ja bardzo lubię"korę orzechową",a wkrótce będę piec gotowany sernik wg.Twojego przepisu a'la kora:)

  • Gość napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2017/04/25 15:31:43:

    Dzień dobry. Piekłam już korę z Pani przepisu, chętnie spróbuję tej wersji. Mam tylko pytanie - czy wymiary blaszki jak w tamtej korze ? Pozdrawiam. Maria

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/25 17:38:53:

    Pani Mario, już dopisuję wymiary blaszki - 24 x32 cm, ale może Pani upiec w takiej samej formie jak Korę. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.promax.media.pl komentarz datowany na 2017/04/25 17:57:46:

    Dziękuję !:) Maria

  • Gość Ewa_wsch_płn napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/25 23:22:17:

    Witam i pozdrawiam tym razem ze wschodu :) I znów wspaniałe ciasto, które doczeka się delektowania przez moją rodzinkę. Dziś uraczyłam mamę ciastem Cassata oraz tartą z brokułem, smakowite :))
    Ślę serdeczne pozdrowienia :))

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/26 10:31:21:

    Witam i ponownie pozdrawiam Pani Ewo, naturalnie zapraszam do wypróbowania przepisu. Miłego pobytu na wschodzie :)

  • Gość zenka napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2017/04/28 08:04:02:

    można ciasto upiec w całości a potem przekroić na połowę

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/28 09:29:46:

    Zenka, przekrojenie nie będzie proste ze względu na bakalie, ale jeśli masz wprawe w krojeniu, to można upiec w cslosci.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa