Wpis

wtorek, 04 kwietnia 2017

Babka z mascarpone

Babka z dodatkiem kremowego serka mascarpone,

o orzeźwiającym, delikatnie cytrynowym smaku.

Troszkę przypomina babkę piaskową,

choć nie jest tak delikatna.

Za to smaku nabiera wraz z upływem czasu

i o wiele dłużej zachowuje świeżość.

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 250 g mascarpone
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny

Szklanka o pojemności 250 ml

 

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i w kilku turach dodawać mascarpone. Kolejno, cienkim strumieniem wlewać olej lub roztopione masło. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 C.

Formę na babkę z kominem wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Ciasto wlać do formy. Wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Uwaga: Czas pieczenia będzie również uzależniony od rodzaju formy do pieczenia. Jeśli użyjecie formy węższej, a głębszej czas pieczenia może się wydłużyć. W płaskich, a szerokich formach na babę, babka może być gotowa już po 40 minutach.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego :)

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 04 kwietnia 2017 00:35

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość lapka napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/04/04 21:05:14:

    po jakim czasie babka jest najlepsza? po 4 dniach ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/04 23:04:22:

    Lapka, najbardziej smakowała mi zaraz po upieczeniu (ale pewnie dlatego, że lubię jeszcze ciepłe ciasta) i 3go dnia. Należy tylko pamiętać, by przechowywać babkę pod przykryciem.

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/05 08:30:16:

    Swietna babeczka! Wpraszam sie na kawe :)

  • Gość Ala napisał(a) z 213.76.149.* komentarz datowany na 2017/04/12 19:50:51:

    Jaki miala pani wymiary formy

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/12 20:06:05:

    Ala, to typowa forma na babkę z kominem. W najszerszym miejscu ma średnicę 22 cm

  • Gość basia napisał(a) z *.eaw.com.pl komentarz datowany na 2017/05/23 11:09:02:

    Czy mogę upiec tę babkę z mąki orkiszowej typ 720 ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/23 12:34:25:

    Basia, może lepiej zmieszać ją z innym rodzajem mąki. Sama może być za ciężka. Pamiętaj tez, że mąka orkiszowa zmieni zupełnie smak ciasta.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa