Wpis

środa, 01 marca 2017

Zapiekanka gołąbkowa

Co powiecie na gołąbki w formie zapiekanki? Ja zdecydowanie mówię tak. Ta wersja kapuścianego przysmaku jest łatwiejsza w przygotowaniu, bo unikamy kłopotliwego dla wielu, oddzielania liści od kapusty i zwijania gołąbków. Zaoszczędzicie też trochę czasu, bo zarówno przygotowanie zapiekanki, jak i sam czas pieczenia jest dużo krótszy niż gotowanie gołąbków.

Do zapiekanki wybrałam kapustę włoską, ale możecie przygotować ją z innej, białej lub pekińskiej. Pamiętajcie wtedy o wydłużeniu lub skróceniu czasu obgotowania kapusty. Biała będzie potrzebowała go więcej, a pekińska mniej. A jeśli lubicie kapustę lekko chrupką, taką "al'dente", włoskiej i pekińskiej nie musicie wcale obgotowywać. Wystarczy tylko wyciąć zgrubienia na liściach, posolić po poszatkowaniu i wydłużyć czas pieczenia o 20 minut.

 

 

 

Składniki:

  • kapusta włoska (800 g)
  • 700 g mięsa mielonego (użyłam karkówki)
  • 150 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie)

sos:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu (można zastąpić 500 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego)

 

 

Sposób wykonania:

Kapustę poszatkować. Obgotować w osolonej wodzie 10 minut. Odcedzić.

Ryż ugotować na sypko. Wystudzić.

Na patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko posolić. Smażyć, aż cebula ładnie się zeszkli.

Do mięsa dodać podsmażoną cebulę i ugotowany ryż. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszać.

Przygotować sos:

W rondelku rozgrzać masło, dodać mąkę i energicznie zamieszać. Smażyć ok. 1 minuty. Rondelek odstawić z ognia i wlać połowę bulionu. Mieszankę energicznie zamieszać i postawić z powrotem na ogień. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Ponownie odstawić z ognia i wlać pozostały bulion. Zamieszać. Znów postawić na ogniu i cały czas mieszając zagotować. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawić do smaku solą, pieprzem lub sosem sojowym.

Duże naczynie do zapiekania wysmarować masłem lub olejem. Na dnie naczynia ułożyć 1/3 część kapusty. (patrz zdj.) Na kapuście rozsmarować połowę farszu mięsnego i zalać mniejszą częscią sosu. Ułożyć kolejną część kapusty, przykryć farszem mięsnym i zalać pozostałym sosem. Na wierzch ułożyć ostatnią część kapusty i lekko przemieszać ją z sosem.

Naczynie z zapiekanką przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temp. 180 C. Zdjąć folię i piec jeszcze bez przykrycia przez 10 minut.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 01 marca 2017 00:13

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Ewa napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/03/01 07:39:05:

    Wygląda fantastycznie. Gołąbki uwielbiam więc i taka zapiekanka to zdecydowanie coś dla mnie:)

  • Gość Sylwia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/03/06 12:02:48:

    Bardzo dobra zapiekanka. Przygotowanie jest czasochłonne, ale warto. Mąż, wielbiciel gołąbków, był pod wrażeniem. :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/06 12:38:58:

    Sylwia, podpisuję się pod wszystkim, co napisałaś. Dosyć pracochłonna i posmakuje wielbicielom gołąbków..Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/03/08 17:15:37:

    Pychotka:)zrobiłam,wszystkim smakowała:)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/13 11:56:57:

    Podoba mi się!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa