Wpis

wtorek, 28 marca 2017

Sernik puszysty

Bardzo delikatny, rozpływający się w ustach

sernik z dodatkiem sporej ilości mleka i dziewięciu ubitych białek.

Wymaga dłuższego czasu pieczenia niż tradycyjny sernik,

ale w nieco niższej temperaturze

i jak każdy sernik porządnego schłodzenia,

by uzyskać odpowiednią konsystencję.

Porcja na dużą blachę, więc sprawdzi się jako świąteczny wypiek.

 

Składniki:

kruchy spód:

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 180 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zamiast kruchego ciasta można też zrobić spód z herbatników.

masa serowa

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 6 jajek + 3 białka pozostałe z ciasta
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe (proszek)

Sposób wykonania:

Kruchy spód:

Mąkę przesiać, dodać masło i dokładnie posiekać. Dodać pozostałe składniki i ponownie posiekać nożem. Gdy całość będzie mieć konsystencję kruszonki, krótko zagnieść ręcznie. Ciasto zlepić w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Dużą formę, o wymiarach 24 x 38 wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować. Wyłożyć nim spód formy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Podpiec w temp. 180 C ok. 10-15 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjąć z piekarnika.

Masa serowa:

Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Kolejno dodawać ser, budynie, oraz olej. Na końcu wlać mleko. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wszystkie białka, w sumie 9, ubić na sztywno z pozostałym cukrem.

Sztywną pianę delikatnie połączyć z masa serową. Całość wylać na podpieczony spód. (Masa przed upieczeniem będzie niemal płynna, ale nie martwcie się, właśnie taka ma być).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec przez 90 minut.

Upieczony sernik pozostawić w zamkniętym piekarniku przez 30 minut. Następnie studzić w uchylonym piekarniku przez kolejne 30 minut.

Sernik wyjąc z piekarnika i całkowicie wystudzić. Najlepiej pozostawić sernik w chłodnym miejscu na noc (ale nie w lodówce, bo kruche ciasto stwardnieje, chyba, że wybierzecie spód z herbatników).

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

 



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 28 marca 2017 00:11

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/29 12:35:28:

    Myślę, że smakuje wyśmienicie!

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/29 18:34:50:

    Wygląda bosko!
    Musiał mieć idealną konsystencję :)

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2017/03/30 12:23:33:

    Czy budynie mają być z cukrem czy bez cukru?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/30 16:19:22:

    Maria, budynie bez cukru.

  • Gość alex napisał(a) z *.ennet.pl komentarz datowany na 2017/03/30 23:40:51:

    mi pewnie tak wysoki nie urośnie jak Pani.. ech :(
    czy opadł coś po upieczeniu ? równy był ..?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/31 00:50:03:

    Alex, sernik rośnie w czasie pieczenia, a w czasie studzenia równomiernie opada. Mimo tego zachowuje delikatną strukturę.

  • Gość Kamila napisał(a) z *.podkarpacki.net komentarz datowany na 2017/04/04 10:15:30:

    Wygląda bajecznie :)

    Zapisuję w piku "do zrobienia - koniecznie"

    Zapraszam również do siebie dopiero w temacie raczkuję ale myślę, że warto :)

    aptekapanaboga.blogspot.com/

    Pozdrawiam,
    Kamila

  • Gość lapka napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/04/04 21:15:27:

    1 kg sera w wiaderku ? jeśli tak to jakiej firmy ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/04 22:59:16:

    Lapka, 1 kg sera, czyli twarogu trzykrotnie zmielonego w maszynce do mielenia. Jeśli miałby być wiaderkowy, to polecam tylko Piątnice.

  • Gość Aga napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/04/12 10:05:42:

    Wygląda super! :)
    Można do spodu użyć margaryny zamiast masła?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/12 11:19:14:

    Aga, można.

  • Gość Ewelina napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/04/12 16:57:00:

    Budyń na 0,5 czy 0,75l?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/12 17:01:56:

    Ewewlina, budyń klasyczny, na 0,5 litra mleka.

  • Gość Monia napisał(a) z 194.181.139.* komentarz datowany na 2017/04/22 17:43:52:

    Dziś go piekłam na kakaowych herbatnikach , wyszedł rewelacyjnie , puszysty , po prostu doskonały :) :) :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/22 17:59:42:

    Monia, Bardzo się cieszę, że smakował. Pozdrawiam :)

  • Gość Lapka napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/04/24 09:14:08:

    Sernik smakuje wyśmienicie. Muszę upiec następny, ponieważ mój syn jadł go cały tydzień i dalej mu mało. P.S spod ciasta musi być wystudzony przed wylaniem masy serowej.

  • Gość Paoola95 napisał(a) z *.au.poznan.pl komentarz datowany na 2017/04/27 19:01:37:

    Czy taki serniczek upiecze się też w mini piekarniku elektrycznym?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/27 19:43:03:

    Paoola95, myślę, że nie powinno być problemu.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa