Wpis

piątek, 17 marca 2017

Sernik gotowany z malinami i galaretką

Stali bywalcy bloga wiedzą, że od czasu do czasu

"odkurzam" nieco zapomniane przepisy.

Dziś czas na sernik gotowany, 

Coś pośredniego między sernikiem na zimno, a pieczonym.

To bardzo uniwersalny przepis, bo masę serową można zestawić niemal z każdym dodatkiem i rodzajem ciasta.

Sprawdzi się jako przełożenie kruchych, albo miodowych placków.

Można go przygotować na podpieczonym kruchym spodzie i polać czekoladową polewą.

Wykorzystałam go też w wersji z bakaliami i brzoskwiniami w serniku KORA.

A dziś prezentuję orzeźwiającą i najszybszą wersję - sernik na herbatnikach

z malinami i galaretką.

Składniki:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być dobrej jakości wiaderkowy, polecam ser z Piątnicy)
  • 3 jajka
  • 170 g masła
  • 200 mleka
  • 2 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru

ponadto:

  • 300 g malin mrożonych (w sezonie oczywiście świeżych)
  • 2 galaretki malinowe
  • ok. 160 g herbatników

 

Sposób przygotowania:

Masa serowa:

Masło roztopić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

 

Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie masa robi się rzadsza.

 

2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraźnie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu. Odstawić na bok i nieco wystudzić. 

Na dnie formy o wymiarach 24 x 30 cm ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć na nie połowę masy serowej. Ponownie ułożyć warstwę herbatników, a na nią wyłożyć pozostałą część masy. Ciasto schłodzić w lodówce.

Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku. Maliny (bez rozmrażania) ułożyć serniku. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawic do lodówki, by galaretka całkowicie stężała.

Smacznego :)





loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 17 marca 2017 08:56

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/17 09:07:02:

    wspaniały!!! dawno nie robiłam sernika gotowanego

  • igaber napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/17 11:48:36:

    Moja babcia zawsze robiła sernik gotowany a na wierzchu była gorzka czekolada. W połączeniu z sernikiem na zimno jeszcze gotowanego nie jadłam. Dzięki za inspirację.

  • Gość Dominika napisał(a) z *.koba.pl komentarz datowany na 2017/03/17 19:55:07:

    mmm chyba zrobię na święta :)

  • Gość BG napisał(a) z *.ipv4.supernova.orange.pl komentarz datowany na 2017/03/25 12:30:52:

    tak pomyślalam, ze może ten upiekę na święta, ale mam pyt. który jeszcze Pani poleca na Wielkanoc, tylko nie w tortownicy a w formie prostokątnej (20x30 np.)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/25 21:36:53:

    BG, jesli na święta to może sernik królewski zjemto.blox.pl/2016/12/Sernik-krolewski-z-serkiem-homogenizowanym.html, albo sernik Kora, jest pyszny zjemto.blox.pl/2016/12/Sernik-Kora.html

  • Gość BG napisał(a) z *.ipv4.supernova.orange.pl komentarz datowany na 2017/03/26 20:25:39:

    chyba jednak ten gotowany zrobię...a będą jeszcze jakieś przepisy przed Wielkanocą?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/03/26 21:11:14:

    BG, Tak, jeszcze coś będzie.

  • Gość domi napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/04/01 14:54:54:

    Czy ta masa serowa stwardnie po zastygnięciu w odówce?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/01 15:54:38:

    Domi, tak.

  • Gość domi napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/04/10 21:46:20:

    Dziękuję za odpowiedz, sernik był był pyszny coś nowego i innego

  • Gość Magda napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/04/12 17:51:11:

    Czy sernik po zastygnięciu trzeba trzymac cały czas w lodówce?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/12 19:40:22:

    Magda, nie, nie trzeba.

  • Gość BG napisał(a) z *.ipv4.supernova.orange.pl komentarz datowany na 2017/04/12 22:09:54:

    mam pyt. czy na pewno az 2 torebki budyniu i 2 szkl cukru są tu potrzebne?

  • Gość aguzja napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/12 23:24:34:

    BG, do sernika dodajemy 2 opakowania budyniu na 0,5 litra mleka i 2 szklanki cukru PUDRU. Jeśli miałby to być cukier kryształ, to 1 szklankę.

  • Gość Dominika napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/04/14 15:52:32:

    Robię ten serniczek. Zapowiada się smakowicie :-) zwykle nie dodaje komentarzy, ale uwielbiam Twoje przepisy i korzystam z nich na każde święta! Wesołego Alleluja! :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/14 17:02:40:

    Dominika, trzymam kciuki, żeby wyszedł pyszny. Dziękuję serdecznie, Wesołych Świąt! :))

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa