Wpis

czwartek, 23 lutego 2017

Wiejska zapiekanka

Zapiekanki to potrawy, które bardzo często goszczą w mojej kuchni. To bardzo uniwersalne i pożywne dania, w których staram się przemycić domownikom jak najwięcej zdrowych produktów. Wiejska zapiekanka to połączenie smaków kuchni włoskiej i angielskiej. Kremowe puree z ziemniaków okrywa gęsty sos powstały z mielonego mięsa wołowego, duszonych warzyw i Lasagne Knorr - Naturalnie Smaczne. Czasem sięgam po tego typu produkty, pod warunkiem, że zawierają tylko naturalne składniki. I choć przeznaczone są głównie do szybkich dań, dla mnie bywają fajną inspiracją do własnych przepisów.  

Wiejska zapiekanka nie jest bardzo pracochłonna. Przygotowanie jej nie powinno zająć więcej niż 30 minut, a potem już tylko przyjemne oczekiwanie, aż całość ładnie się zapiecze. Można przygotować ją w jednej, średniej wielkości formie do zapiekania, bądź od razu podzielić na porcje używając kokilek.

Ponieważ zapiekanka jest dosyć sycąca, dobrze jest podać ją z lekką sałatką z winegretem.

 

Składniki:

puree:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

sos:

  • 300 g mielonej wołowiny (może też być mięso drobiowe)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej (może też być mieszanka kukurydzy i groszku)
  • 1 opakowanie Knorr Lasagne - Naturalnie Smaczne
  • sól, pieprz

ponadto:

  • 2 łyżki tartego parmezanu


Sposób przygotowania:

Puree

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Chwilę odparować. Przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać masło i przyprawy. Dobrze wymieszać.

Sos

W głębokiej patelni rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Smażyć razem ok. 2 minut, aż warzywa zmiękną. Odsunąć je na brzegi patelni, a na środek włożyć mięso. Całość smażyć, mieszając od czasu do czasu około 5 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Lasagne Naturalnie Smaczne Knorr rozprowadzić w 450 ml zimnej wody. Dolać do duszonych warzyw. Zamieszać. Przykryć pokrywką. Dusić razem 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Na dno naczynia do zapiekania o wymiarach 17 x 23 cm wyłożyć mięsny sos. Na wierzchu ułożyć puree.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 C ok. 20 minut,aż wierzch zapiekanki lekko się zrumieni. Przed podaniem posypać startym parmezanem.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 23 lutego 2017 00:19

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa