Wpis

środa, 08 lutego 2017

Pączki z marmoladą

Dzisiaj klasyka - pączki z marmoladą, lukrem i moim ulubionym

dodatkiem do pączków - wiórkami kokosowymi.

Przepis na ciasto drożdżowe wielokrotnie przetestowałam i to nie tylko na pączkach.

Ciasto jest pulchniutkie, przyjemne w obróbce i bardzo uniwersalne.

Możecie z niego przygotować także pączki

pieczone w piekarniku, bułeczki z twarogiem czy zwykłą drożdżówkę z kruszonką.

 

Składniki: ( na ok. 20 sztuk pączków)

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mocnego alkoholu (ja najczęściej używam likieru Amaretto)
  • szczypta soli

ponadto:

  • marmolada
  • olej do smażenia
  • wiórki kokosowe
  • cukier puder


Sposób przygotowania:

Masło roztopić. Mleko podgrzać, ale nie za bardzo, ma być lekko ciepłe, a nie gorące.

Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru i zalać 2 łyżkami mleka. Całość rozetrzeć i odstawić na bok. Po 5-10 minutach drożdże powinny ruszyć. tzn, zgęstnieć i powiększać swoją objętość.

W misie miksera umieścić jajka. Wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubić je na gęstą pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mleko, a następnie rozpuszczone drożdże i alkohol. Całość zmiksować. Mąkę z solą przesiać i stopniowo dodawać do mieszanki jajecznej. Najlepiej w 3-4 turach. Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste, zmienić końcówkę na hak do wyrabiania ciasta. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut. Po tym czasie wlać roztopione masło i ponownie wyrabiać 5 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, spłaszczyć ręką, aby usunąć nadmiar powietrza. Delikatnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Za pomocą  foremki lub szklanki wycinać kółka o średnicy ok. 7 cm. Tak przygotowane pączki układać na oprószonej mąką stolnicy, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Usmażone układać na ręcznikach papierowych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nadziewać marmoladą, za pomocą worka cukierniczego z tylką do nadziewania.

Jeśli wolicie można nadziewać pączki przed smażeniem. Na wycięte kółka nakładać po łyżeczce marmolady. Brzegi ciasta skleić i formować pączki, tak by złączenia ciasta znalazły się pod spodem. Pączki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.Dobrze jest też przygnieść je deseczką. Wtedy równo rosną i równo się smażą.

Ciasto można również przygotować metodą tradycyjną:

Mąkę i wszystkie składniki suche wsypać do miski. Drożdże rozrobić w pół szklanki mleka. Na środku mąki zrobić zagłębienie. Wlać  drożdże, domieszać trochę mąki, żeby zaczyn zgęstniał. Pozostawić tak na chwilę, by drożdże ruszyły. Wbić jajka, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać masło. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie ładnie odchodzić od ręki. Dalej postępować tak jak wyżej.

Gotowe pączki polukrować. Na świeży lukier sypać wiórki kokosowe.

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody

Wodę z cukrem utrzeć na gładki lukier

Smacznego :)



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 08 lutego 2017 00:41

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Isia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/02/08 19:28:57:

    Wyglądają przepysznie i pewnie tak smakują :-)

  • Gość Karolina napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2017/02/08 21:08:02:

    zaglądam tutaj codziennie ale jest to mój pierwszy komentarz :)
    bardzo często czerpię stąd inspirację, tak naprawdę to jest mój jedyny blog kulinarny któremu jestem wierna już od baaardzo dawna :) jedyne o co proszę aby się poprawiło to więcej zdjęć, bardzo bardzoooo proszę :) za każdym razem gdy czytam przepis i oglądam zdjęcia jest mi wciąż mało, mało i mało... :)
    pozdrawiam z podkarpacia :)
    Karolina :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/08 21:39:37:

    Karolina, cóż napisać na takie słowa... dziękuję za nie i za każde odwiedziny, no i za ten komentarz, skoro jest pierwszy ;) pozdrawiam i ślę usciski na Podkarpacie :)

  • fitandahion napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/10 17:22:22:

    przepyszne!

  • Gość ir napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/02/11 18:00:44:

    To też jest mój ulubiony blog, również dlatego, że od razu, po otwarciu, ma wszystko na tej samej stronie. Jak ja nie lubię blogów z tytułem i odsyłaczami do "więcej". Po prostu "więcej" tam nie wchodzę.
    Podziwiam przepisy i zdjęcia, interesuje mnie i cieszy tu wszystko. Pozdrawiam.

  • Gość Rudzia napisał(a) z *.inetmediagroup.pl komentarz datowany na 2017/02/11 20:00:07:

    Witam. Mam pytanie czy marmoladę mogę zastąpić Nutellą ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/11 20:03:28:

    Rudzia, tak, jak najbardziej można.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/11 20:27:26:

    IR, dziękuję i pozdrawiam :)

  • Gość kasia_w napisał(a) z *.s124.sekocin.pl komentarz datowany na 2017/02/12 13:30:45:

    A po co ten alkohol w przepisie? Kiedy się go dodaje?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/12 15:45:34:

    Kasia_w, alkohol dodaje się do ciasta, by w czasie smażenia pączki wchłaniały mniej tłuszczu. Dodajemy go razem z płynnymi składnikami - po dodaniu mleka.

  • noemi.brett napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/12 18:38:26:

    Zapowiada się super, za tydzień u mnie karnawałowe przyjęcie, więc sprawdzę w praktyce. Dzięki za przepis!

  • Gość Wanda napisał(a) z *.inetmediagroup.pl komentarz datowany na 2017/02/13 11:06:06:

    Witam. Chciałabym zrobić paczki z Nutellą ale czy nadziewać je przed czy po smażeniu??

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/13 13:32:51:

    Wanda, można i przed i po smażeniu. Ja jednak preferuję tą drugą opcję :)

  • Gość napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2017/02/20 11:07:36:

    Robilam te paczki w sobote, niebo w gebie, polecam.Dopoki nie wyladowaly w garnku z olejem myslalam ze beda ladowaly w koszu na smieci. Wyszly cudowne , a jak ktos nie wierzy to poslalam zdjecie na Facebook. A moze macie dobry przepis na Faworki, to poprosze. pozdrawiam.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/20 15:33:20:

    Polecam przepis na faworki z mascarpone zjemto.blox.pl/2017/01/Faworki-z-mascarpone.html

  • Gość napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2017/02/20 20:10:01:

    Super , dzieki za faworki, jak wyjda to napisze.

  • Gość Patka napisał(a) z 143.179.109.* komentarz datowany na 2017/02/22 12:26:15:

    Witam. Czy jako alkohol moge uzyc zwykłej wódki?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/22 13:18:09:

    Patka, tak, jak najbardziej.

  • Gość natalia napisał(a) z *.inet.signal.no komentarz datowany na 2017/02/22 19:36:00:

    Pyszne!!! Polecam

  • Gość magda napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2017/02/23 08:10:20:

    Czy mogą byc drożdże suszone?jeśli tak to w jakich proporcjach?

  • Gość aguzja napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/02/23 09:08:37:

    Magda, mogą. Dwa razy mniej niż świeżych. Czyli w tym wypadku ok. 12 g. W opakowaniu jest chyba 7g. Możesz dać 2 opakowania.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Maj 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa