Wpis

niedziela, 12 lutego 2017

Pączki ptysiowe

Tym, którzy nie radzą sobie z ciastem drożdżowym

polecam pączki z ciasta parzonego.

Jest to niemal identyczne ciasto jakiego używa się do robienie ptysi czy karpatki,

z tą różnicą, że ciasta nie pieczemy tylko smażymy,

a zamiast wody używamy mleka.

Niby ciasto takie samo, a różnica w smaku ogromna,

bo smażone ciasto parzone jest niezwykle delikatne,

mięciutkie, a oblane lukrem, po prostu rozpływa się w ustach.

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 jajka
  • szczypta soli

lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody

Cukier dokładnie rozetrzeć z wodą.

Sposób wykonania:

W rondelku z grubym dnem umieścić masło i mleko. Zagotować. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie zamieszać. Ponownie postawić na ogniu, zmniejszyć gaz i gotować 2-3 minuty, aż ciasto zrobi się błyszczące i będzie ładnie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto jest gęste i łatwo się przypala, więc pamiętajcie o mieszaniu w czasie gotowania.

Ciasto odstawić na bok i wystudzić.

Do wystudzonego ciasta kolejno dodawać po jednym jajku i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.

Tak przygotowane ciasto umieścić w worku cukierniczym. Na papier do pieczenia wyciskać ciastka w kształcie gniazdek (patrz zdj). Każde ciastko wraz z papierem odciąć (będziemy je wkładać razem z papierem do gorącego tłuszczu).

W głębszym naczyniu rozgrzać olej. Ciastko wraz z papierem przenieść i ostrożnie włożyć je do garnka papierem do góry. Po chwili smażenia papier łatwo odklei się od ciastka (oczywiście należy go wtedy wyjąć). Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące układać na ręcznikach kuchennych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Jeszcze ciepłe polukrować.

Smacznego :)

 



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
niedziela, 12 lutego 2017 00:16

Komentarze

Dodaj komentarz

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/12 07:52:17:

    uwielbiam je

  • kogelmogel2 napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/12 09:57:14:

    Ach, to tak się robi to ciasto ptysiowe! Dzięki. Spróbuję zrobić na tłusty czwartek, tylko ten rękaw... na razie brak.

  • kogelmogel2 napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/12 09:59:33:

    przepraszam, napisałam rękaw, a miałam na myśli worek cukierniczy, sorki.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/12 10:06:00:

    Kogelmogel2, można poradzić sobie bez worka. Wystarczy łyżką nałożyć na papier niezbyt grubą porcję ciasta. Pączki będą troszkę inaczej wyglądać, ale smakować tak samo

  • Gość karolina napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2017/02/12 14:43:55:

    Swietna alternatywa dla tradycyjnyxh paczków, chyba na takie sie wlasnie skusze dziekuje za pomysl i za więcej zdjęć pozdrawiam
    Karolina <3

  • kogelmogel2 napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/12 15:10:54:

    O! Dziękuję.

  • besttrendy napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/13 21:36:12:

    alee dobre :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa