Wpis

piątek, 17 lutego 2017

Ciasto Rocher - bez piecznia

Orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach

w smaku przypominające popularne pralinki Ferrero Rocher.

Trzy warstwy ciasta to kremowa masa z mascarpone w dwóch odsłonach

i czekoladowy kajmak z prażonymi orzechami laskowymi.

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, intensywne w smaku,

idealne do filiżanki mocnej kawy.

 

Składniki: (na formę o wym. 24 x 24 cm)

  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (likieru Amaretto, Baileys, likieru kawowego lub czekoladowego)

ponadto:

  • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk

Sposób wykonania:

Orzechy podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Włożyć pomiędzy 2 arkusze ręczników kuchennych i energicznie pocierać, by pozbyć się skórki. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać.

Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera. Ubić na dosyć sztywny krem.

1/3 kremu odłożyć. Dodać do niego 1 łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać.

Do pozostałej części kremu dodać 2 łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol, jeśli dodajecie. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.

Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę orzechową. Przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarować kajmak z orzechami. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.

Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na noc, by herbatniki ładnie zmiękły.

Jeśli zależy Wam na czasie, krótko namoczcie herbatniki w mleku. Ciasto będzie gotowe do spożycia po godzinie.

Przed podaniem ciasto można posypać kakao i startą czekoladą.

 

 

Do dekoracji ciasta użyłam gotowych pralinek, ale można też samodzielnie przygotować pralinki orzechowe według tego przepisu.

Smacznego :)




loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 17 lutego 2017 00:29

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Julia napisał(a) z *.eureka-group.pl komentarz datowany na 2017/02/17 08:37:59:

    jak bez pieczenia, to coś dla mnie

  • Gość wypiekibeaty napisał(a) z *.jmdi.pl komentarz datowany na 2017/02/17 15:59:53:

    Ale apetyczne :)

  • Gość Aga napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/02/17 18:19:32:

    Wow! Wygląda obłędnie :D

  • tkaninka napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/17 21:40:16:

    O matko ale cudo! Zjadłabym z 10 kawałków :)

  • Gość Karolina napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2017/02/18 12:00:10:

    O mój Boże.... Nie dość, że to moje ulubione praliny to jeszcze taki cudowny przepis i to bez pieczenia... juz sie biore do roboty uwielbiam Twoje przepisy

  • Gość Słodkie okruszki napisał(a) z *.devices.net.pl komentarz datowany na 2017/02/18 16:59:15:

    Wspaniały przepis

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/02/19 10:34:50:

    Wspaniale się zapowiada:)
    p.s. mam problem z otwieraniem postów na Twoim blogu,pojawia się info że blog nie istnieje,a jeśli się jednak otworzy,to ma inny wygląd.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/19 11:37:47:

    Aguś kulinarnie, wiem o problemie, zgłosiłam to do bloxa.Niestety ja nie mam na to żadnego wplywu.

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/02/19 12:49:36:

    Ja rozumiem,że nie masz na to wpływu,ale chyba jednak Twoja interwencja pomogła,bo tym razem otworzyło się bez problemu i wygląd jest taki,jak poprzednio.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/19 14:05:41:

    Aguś, chcialabym wierzyć, że to moja interwencja i że więcej nie będzie problemu :)

  • Gość Ania napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/02/19 14:50:07:

    zrobiłam na weekend - genialne! Zamiast orzechów dałam więcej wafelków orzechowych: ) sama zjadłam połowę blaszki: (

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/19 15:15:44:

    Ania, bardzo się cieszę, że przypadło Ci do gustu. Ja też miałam problem, żeby skończyć na jednym kawałku :)

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/02/21 12:34:43:

    Ciacho wygląda obłędnie. Pytanie mam odnośnie herbatników. Jakiej marki herbatników użyłaś. Wiem z doświadczenia, że w zależności od producenta mają różną konsystencję/twardość i jeśli użyję tych miększych, ciacho czasem się rozjeżdża. Można użyć jakichkolwiek tylko kakaowych, czy ważna jest jednak konkretna marka?
    Zrobię na weekend, bo ślinię się na sam widok od kilku dni, acz po komentarzach rozważam podwojenie porcji ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/21 12:50:17:

    Monika, kakaowych herbatników używam zawsze z Biedronki, bo tam najłatwiej je dostać. Maślane kupuję różnych firm. Najczęściej w Tesco. Pozdrawiam :)

  • Gość Gosia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/02/21 18:43:17:

    Juz wybieram sie na zakupy i robie!!! powiedz, jakiej wielkosci blasze robilas?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/21 19:21:11:

    Gosia, napisałam przy składnikach 24 x 24 cm :)

  • candida_albicans napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/21 19:37:28:

    Blog jak i sam post niezly...dodaje do ulubionych.

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/02/26 11:57:42:

    To ciasto jest niebezpieczne-uzależnia!!! na jednyam kawałku trudno poprzestać:)))mega pyszne!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa