Wpis

piątek, 17 lutego 2017

Ciasto Rocher - bez piecznia

Orzechowo-czekoladowe ciasto na herbatnikach

w smaku przypominające popularne pralinki Ferrero Rocher.

Trzy warstwy ciasta to kremowa masa z mascarpone w dwóch odsłonach

i czekoladowy kajmak z prażonymi orzechami laskowymi.

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, intensywne w smaku,

idealne do filiżanki mocnej kawy.

 

Składniki: (na formę o wym. 24 x 24 cm)

  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym (460 g)
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g orzechów laskowych
  • 1 wafelek o smaku orzechowym (50 g)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (likieru Amaretto, Baileys, likieru kawowego lub czekoladowego)

ponadto:

  • herbatniki kakaowe ok. 45 sztuk

Sposób wykonania:

Orzechy podprażyć na suchej patelni i wystudzić. Włożyć pomiędzy 2 arkusze ręczników kuchennych i energicznie pocierać, by pozbyć się skórki. Tak przygotowane orzechy drobno posiekać.

Mascarpone i śmietankę (powinny być dobrze schłodzone) umieścić w misie miksera. Ubić na dosyć sztywny krem.

1/3 kremu odłożyć. Dodać do niego 1 łyżkę cukru pudru i dobrze wymieszać.

Do pozostałej części kremu dodać 2 łyżki masy kajmakowej, połowę posiekanych orzechów, drobno pokruszonego wafelka i alkohol, jeśli dodajecie. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

Pozostałą masę kajmakową wymieszać z drugą połową posiekanych orzechów.

Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę orzechową. Przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Następnie rozsmarować kajmak z orzechami. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować białą masę z mascarpone.

Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej na noc, by herbatniki ładnie zmiękły.

Jeśli zależy Wam na czasie, krótko namoczcie herbatniki w mleku. Ciasto będzie gotowe do spożycia po godzinie.

Przed podaniem ciasto można posypać kakao i startą czekoladą.

 

 

Do dekoracji ciasta użyłam gotowych pralinek, ale można też samodzielnie przygotować pralinki orzechowe według tego przepisu.

Smacznego :)





Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 17 lutego 2017 00:29

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Julia napisał(a) z *.eureka-group.pl komentarz datowany na 2017/02/17 08:37:59:

    jak bez pieczenia, to coś dla mnie

  • Gość wypiekibeaty napisał(a) z *.jmdi.pl komentarz datowany na 2017/02/17 15:59:53:

    Ale apetyczne :)

  • Gość Aga napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/02/17 18:19:32:

    Wow! Wygląda obłędnie :D

  • tkaninka napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/17 21:40:16:

    O matko ale cudo! Zjadłabym z 10 kawałków :)

  • Gość Karolina napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2017/02/18 12:00:10:

    O mój Boże.... Nie dość, że to moje ulubione praliny to jeszcze taki cudowny przepis i to bez pieczenia... juz sie biore do roboty uwielbiam Twoje przepisy

  • Gość Słodkie okruszki napisał(a) z *.devices.net.pl komentarz datowany na 2017/02/18 16:59:15:

    Wspaniały przepis

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/02/19 10:34:50:

    Wspaniale się zapowiada:)
    p.s. mam problem z otwieraniem postów na Twoim blogu,pojawia się info że blog nie istnieje,a jeśli się jednak otworzy,to ma inny wygląd.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/19 11:37:47:

    Aguś kulinarnie, wiem o problemie, zgłosiłam to do bloxa.Niestety ja nie mam na to żadnego wplywu.

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/02/19 12:49:36:

    Ja rozumiem,że nie masz na to wpływu,ale chyba jednak Twoja interwencja pomogła,bo tym razem otworzyło się bez problemu i wygląd jest taki,jak poprzednio.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/19 14:05:41:

    Aguś, chcialabym wierzyć, że to moja interwencja i że więcej nie będzie problemu :)

  • Gość Ania napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/02/19 14:50:07:

    zrobiłam na weekend - genialne! Zamiast orzechów dałam więcej wafelków orzechowych: ) sama zjadłam połowę blaszki: (

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/19 15:15:44:

    Ania, bardzo się cieszę, że przypadło Ci do gustu. Ja też miałam problem, żeby skończyć na jednym kawałku :)

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/02/21 12:34:43:

    Ciacho wygląda obłędnie. Pytanie mam odnośnie herbatników. Jakiej marki herbatników użyłaś. Wiem z doświadczenia, że w zależności od producenta mają różną konsystencję/twardość i jeśli użyję tych miększych, ciacho czasem się rozjeżdża. Można użyć jakichkolwiek tylko kakaowych, czy ważna jest jednak konkretna marka?
    Zrobię na weekend, bo ślinię się na sam widok od kilku dni, acz po komentarzach rozważam podwojenie porcji ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/21 12:50:17:

    Monika, kakaowych herbatników używam zawsze z Biedronki, bo tam najłatwiej je dostać. Maślane kupuję różnych firm. Najczęściej w Tesco. Pozdrawiam :)

  • Gość Gosia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/02/21 18:43:17:

    Juz wybieram sie na zakupy i robie!!! powiedz, jakiej wielkosci blasze robilas?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/21 19:21:11:

    Gosia, napisałam przy składnikach 24 x 24 cm :)

  • candida_albicans napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/21 19:37:28:

    Blog jak i sam post niezly...dodaje do ulubionych.

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/02/26 11:57:42:

    To ciasto jest niebezpieczne-uzależnia!!! na jednyam kawałku trudno poprzestać:)))mega pyszne!

  • Gość ulaaa.b napisał(a) z *.leon.com.pl komentarz datowany na 2017/07/22 16:08:52:

    Mega! Zjadłabym z rozkoszą! I jak tu mieć dietę?! :D

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/10/10 15:47:02:

    O jaki wafelek chodzi? Można prosić o konkret.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/10/10 17:30:22:

    Ważne, żeby wafelek był o smaku orzechowym. Ja najczęściej używam orzechowego Prince Polo.

  • Gość Basia napisał(a) z *.86.148.46.multiplay.pl komentarz datowany na 2017/11/23 08:27:01:

    Witam! Na jakiej wielkości blachę wystarcza taka ilość składników?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/23 10:24:33:

    Basia, podałam przy skladnikach, 24x24 cm .

  • Gość Anna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/12/04 08:14:22:

    Zrobiłam to ciasto jest pyszne jak z najlepszej cukierni Następnym razem jak będę robić to dodam jedna warstwę kwaśnego dżemu i będzie torcik pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/04 09:46:07:

    Anna, bardzo się cieszę. Również ślę serdeczności.

  • Gość Marta napisał(a) z 212.180.235.* komentarz datowany na 2017/12/08 09:38:01:

    Pyszne ciasto i szybkie do zrobienia. Robię już kolejny raz. Za każdym razem znika bardzo szybko.

  • Gość alicja napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/01/04 12:40:28:

    Bardzo dobre ciasto,nawet bez kulek rocher

  • Gość dragonka napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2018/01/26 11:25:55:

    Ciasto cudo! Chociaż słodkie niemiłosiernie ;-) Syn skomentował je tak: "już wiem jakie ciasto chcę na urodziny", co jest komplementem największym z możliwych. Dziękujemy i szukamy kolejnego przepisu na słodkości

  • Gość T.Magda napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2018/01/27 23:33:59:

    Wypróbowałam. Ciasto przepyszne! Dziękuję za ten przepis!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/28 12:14:17:

    T.Magda, cieszę się bardzo, pozdrawiam :)

  • Gość Paula napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2018/01/30 18:55:16:

    Witam. Czy można użyć śmietanki 36% gęstej piątnicy ? Oraz jeśli chce większą formę np. 21x25,5 cm to o ile zwiększyć ilość składników ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/01/30 19:00:59:

    Paula, może być śmietanka 36 %.
    Podałam składniki na formę 24 na 24 cm, Twoja forma nie będzie od niej większa, a więc składniki pozostają bez zmian.

  • Gość Paula napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2018/02/02 19:51:19:

    A jeśli chce użyć trochę większej formy ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/02/02 22:20:25:

    Paula, jakiej wielkości jest forma? Proszek zmierzyć boki po dnie.

  • Gość Paula napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2018/02/04 23:42:25:

    Forma 34x24 cm lub 28x18cm

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/02/05 10:56:54:

    Paula, na pierwszą formę składniki powiekszyłabym o połowę, czyli każdy skladnik mnożymy przez 1,5. Do drugiej formy składniki jak w przepisie.

  • Gość Danka napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2018/02/18 22:21:26:

    Ciasto rewelacyjne, smaki cudnie się uzupełniają. Goście zachwyceni

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/02/18 23:47:40:

    Danka, i tak powinno być ;)

  • Gość AM napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2018/03/30 15:05:33:

    Ciasto pyszne, do powtórzenia! :) Tylko te reklamy wyświetlające się u Ciebie, pasożyty, działające na wyobraźnię zdjęcia, brrrrr :( nie mniej przepisy są super.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/30 19:33:10:

    AM, zgadzam się co do reklam, już interweniowałam w tej sprawie.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa