Wpis

piątek, 06 stycznia 2017

Faworki z mascarpone

Kolejny na blogu przepis na faworki.

Tym razem z serkiem mascarpone, który zastępuje

masło i śmietanę używane w tradycyjnych przepisach.

Faworki z mascarpone są delikatne, kruche, a dodatkowo

łatwiejsze w wykonaniu,

bo unikamy uciążliwego wybijania ciasta wałkiem.

 

 

 

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 g mąki tortowej
  • 6 żółtek (M)
  • 1 łyżka mocnego alkoholu lub octu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

ponadto:

  • tłuszcz do smażenia (u mnie pół na pół olej i smalec)
  • cukier puder + cukier waniliowy do posypania

 

Sposób wykonania:

W misie miksera umieścić mascarpone, żółtka, cukier, sól i alkohol. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Stopniowo dodawać mąkę. Kiedy ciasto zrobi się dość gęste, skończyć zagniatanie na stolnicy. Ciasto powinno wyjść miękkie i elastyczne.

Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Krótszy bok ciasta złożyć do środka, a na niego położyć pozostały kawałek (patrz zdj.) Tak złożone ciasto ponownie rozwałkować na kształt prostokąta i powtórzyć składanie. Czynność ta powoduje napowietrzanie ciasta potrzebne do uzyskania lekkości i charakterystycznych bąbelków, a pomaga uniknąć uciążliwego wybijania ciasta wałkiem. Czynność składania i wałkowania ciasta dobrze jest powtórzyć kilka - kilkanaście razy. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.



Ciasto podzielić na 4-5 części . Każdą cieniutko rozwałkować (im cieńsze ciasto, tym delikatniejsze i bardziej kruche faworki). Ciasto pokroić w paski i kształtować faworki.

W głębszym naczyniu rozgrzać tłuszcz. Smażyć faworki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wystudzić i obficie posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Smacznego :)



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 06 stycznia 2017 11:14

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Qchnia Osobista napisał(a) z *.dsl.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2017/01/06 17:43:28:

    Pięknie wyglądają, na pewno skorzystam z przepisu :)

  • Gość Mariolka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/01/07 15:34:24:

    Gdzieś kiedyś głęboko w internecie wyczytałam że można zastąpić tluczenie wałkiem - maszynka do mielenia mięsa. Ciasto przepuścić dwa trzy razy i bąbelki gotowe. Spróbowałam raz i uwierzcie mi że działa. No i mniej pracy. Pozdrawiam.

  • nazumi13 napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/08 03:49:25:

    Choć sam nie umiem prawie gotować,
    lubię Twoje przepisy i estetyczny,
    finezyjny wygląd przysmaków i potraw :-)
    Dlatego zapraszam Cię na mój skromny
    blog, gdzie również umieściłem przepis,
    który jest jednak tylko żartem (: Będę
    szczęśliwy, jeśli znajdziesz na to czas :-)

  • Gość Marta napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2017/01/09 20:26:51:

    Witam,
    Ile faworków wychodzi z 1 porcji?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/09 20:35:56:

    Marta, ok. 50 sztuk dużych faworków.

  • Gość Speckled Fawn napisał(a) z 88.220.178.* komentarz datowany na 2017/01/10 20:11:12:

    ja z zapytaniem - czy po dodaniu bloga do kobieceinspiracje ilość odsłon jakoś znacznie się zwiększyła? zastanawiam się nad współpracą z nimi ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/10 21:35:55:

    Speckled Fawn, proszę o kontakt na e-mail.

  • Gość Marta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/01/12 15:12:50:

    Bardzo ciekawy przepis na faworki! A czy jest możliwość użycia serka ricotty zamiast mascarpone? Pozdrawiam :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/12 22:16:02:

    Marta, Myślę, że można spróbować. Dodałabym jednak odrobinę masła. Ricotta ma jednak mniej tłuszczu niż mascarpone.

  • Gość kinga napisał(a) z *.213.216.156.getinternet.no komentarz datowany na 2017/01/14 14:38:29:

    Witam, czym moge zastapic make tortowa? . Czy faworki wyjda z maka bezglutenowa?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/14 16:10:26:

    Kinga, myślę, że można spróbować użyć mąki bezglutenowej. Najlepiej wymieszać kilka np.: kukurydzianą, gryczaną i ryżową.

  • Gość Doris napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/01/14 21:39:13:

    Faworki rewelacja!!! Kruche, delikatne - pyszne :-) Zachowam ten przepis na stałe. Dziękuję bardzo i polecam wszystkim!!!

  • Gość napisał(a) z 85.219.143.* komentarz datowany na 2017/02/08 19:16:08:

    Zaintrygował mnie brak masła i śmietany w przepisie, pomyślałam że najwyżej zmarnuję składniki ale ...są naprawdę smaczne.Kruche ,delikatne ,mogą spokojnie konkurować z tradycyjnymi przepisami na faworki .Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa