Wpis

wtorek, 13 grudnia 2016

Sernik "Kora"

Nietrudno zgadnąć, jakie ciasto było inspiracją

powstania tego sernika, oczywiście "Kora orzechowa".

Zastanawiając się, czy na świąteczny stół wybrać sernik, czy ciasto z bakaliami

i owocami, doszłam do wniosku,

że przecież nie muszę z niczego rezygnować.

I oto jest - sernik "Kora".

Bakaliowy, chrupiący biszkopt, waniliowy sernik gotowany,

delicje, no i oczywiście brzoskwinie w galaretce.

Bogaty, lekko orzezwiający i efektowny.

Polecam na świąteczny stół.

 

 

 

Składniki: ( na formę 22 x 32 cm )

biszkopt bakaliowy:

  • 4 białka
  • 2 żołtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g wiórków kokosowych (użyłam firmy Helio)
  • garść rodzynek (użyłam firmy Helio)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (Można użyć dobrej jakości, gęstego sera wiaderkowego. Ja użyłam sera z Piątnicy)
  • 3 jajka
  • 2 żółtka pozostałe z ciasta
  • 200 g masła
  • 200 ml mleka
  • 1 i 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru

ponadto:

  • duże opakowanie delicji pomarańczowych (294 g)
  • brzoskwinie w syropie  (puszka 820g)
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 filiżanki kawy + 1 łyżka wódki (jeśli ciasto mają jeść dzieci można pominąć)

 

Sposób wykonania:

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodać żółtka. Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, bakalie, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok. 30 minut.

Biszkopt wyjąć i wystudzić. Odwrócić do góry nogami. Zdjąć papier do pieczenia i ponownie umieścić w blaszce ( w takiej pozycji, do góry nogami).

Masa serowa:

Masło roztopić. Jajka i żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać ser. Cały czas miksują wlewać masło.

Masę przełożyć do garnka i podgrzewać doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie masa robi się rzadsza.

2 budynie rozpuścić w mleku. Wlać do masy, gdy ta zacznie się gotować. Cały czas mieszać, bo masa łatwo się przypala. Całość doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, gdy masa serowa zagotuje się, wyraznie zgęstnieje i przybierze postać jakby piankowego budyniu.

Składanie ciasta:

Na biszkopt wylać połowę ciepłej masy serowej. Delicje krótko moczyć w kawie z alkoholem i układać na powierzchni masy serowej czekoladą do góry. Na delicje wyłożyć pozostałą część masy serowej i delikatnie rozprowadzić po całej powierzchni.

Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.

Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na cienkie plastry. Ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylać ją na brzoskwinie. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 13 grudnia 2016 00:09

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Agnieszka napisał(a) z *.mt.pl komentarz datowany na 2016/12/15 11:45:01:

    Witam
    Korę orzechową robiłam kilka razy i układałam delicje czekoladą do dołu, tutaj układamy czekoladą do góry czy to ma jakieś znaczenie?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/15 12:05:43:

    Agnieszka, w korze orzechowej to nie ma wiekszego znaczenia. Sernik natomiast jest cieply, nieamal gorący, dlatego lepiej, żeby czekolada była zwrócona do gory. Czas kontaktu czekolady z gorącą masą będzie krótszy (jednak ukladanie delicji trochę trwa) i będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że się nie roztopi.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/16 09:29:16:

    Właśnie myślałam o serniku gotowanym na święta :)

  • Gość Anna napisał(a) z 109.77.183.* komentarz datowany na 2016/12/27 22:13:32:

    Robiłam na święta i już znikł. Po prostu pycha, ciasto rozpływało się w ustach.
    Zresztą jak każde ciasto wg. Pani przepisu które próbowałam jest obłędne.

  • Gość Iwona napisał(a) z *.eltronik.net.pl komentarz datowany na 2017/01/06 20:43:17:

    Witam, na jakiej wielkości blachy robiła Pani to ciasto? Składniki mam,jutro zabieram się za pieczenie,ale nie wiem na której blaszce lepiej przygotować....?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/06 22:15:15:

    Iwona, podalam przy składnikach, forma 22x32 cm :)

  • Gość Patrycja Tyminska napisał(a) z *.18-3.cable.virginm.net komentarz datowany na 2017/01/18 23:55:19:

    Wygląda smakowicie, na pewno wypróbuje Pani ciasto. Pozdrawiam cieplutko :-)

  • Gość 123ola napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/01/29 14:05:52:

    Witam, super ciasto, zresztą jak większość. Zdaję sobie sprawę, że delicje odgrywają ważną rolę, ale czym można je zastąpić - nie toleruję glutenu. Będę wdzięczna za podpowiedź.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/29 18:49:09:

    123ola, delicje nie są tu decydującym elementem, jeśli nie tolerujesz glutenu pomiń je calkowicie.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa