Wpis

sobota, 10 grudnia 2016

Pierniczki świąteczne

Każdy kto ceni tradycję polskiej kuchni

nie wyobraża sobie Świąt bez pachnących korzennymi

przyprawami pierniczków.

Pieczone odpowiednio wcześniej, by zdążyć zmięknąć

zanimt rafią na świąteczny stół

rozpoczynają okres kuchennych przygotowań

do Bożego Narodzenia, które ja osobiście uwielbiam.

Przepis na pierniczki jest bardzo prosty, ciasto plastyczne,

a pierniczki po upieczeniu takie jak powinny być, czyli twarde.

Ale poniżej zdradzę Wam kilka sekretów jak sprawić,

by Wasze pierniczki zmiękły w zaledwie 3-4 dni.

 

Składniki: (na ok. 40 sztuk)

  • 400 g mąki
  • 125 g miodu
  • 100 g cukru
  • 75 g masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika lub samodzielnie przygotowana mieszanka przypraw np. 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki mielonych godzików, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:

W garnuszku rozpuścić masło, cukier i miód. Odstawić do wystygnięcia. Do masy dodać jajko, przesiać mąkę, sodę i kakao. Dodać przyprawę do piernika. Wymieszać, a następnie zagnieść rękoma jednolite ciasto. Stolnicę oprószyć mąką. Ciasto rozwałkowac na grubość 4-5 mm. Wycinać pierniczki dowolnymi formami. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C przez ok. 10 minut.

Pierniczki wyjąć z piekarnika i wystudzić. Umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dekorować, gdy zmiękną.

Smacznego :)

Pierniczki potrzebują zazwyczaj około dwóch tygodni aby dobrze zmięknać. Jeśli chcecie nieco przyspieszyć ten proces i cieszyć się miękkimi piernikami po 3-4 dniach, włóżcie do pojemnika, w którym przechowujecie ciastka ćwiartki obranych jabłek. Pierniczki będą chłonęły z nich wilgoć. Otwierajcie również pojemnik w czasie, gdy w pomieszczeniu panuje większa wilgotność np. w kuchni, w czasie gotowania. Wynieście otwarty pojemnik do łazienki po kąpieli. Otwórzcie okno, kiedy pada deszcz. Postawcie ciasteczka w pomieśczeniu, gdzie wisi świeże pranie.

Do dekorowania pierniczków użyłam lukru królewskiego.

Lukier:

  • 1 białko
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)

Białko, 1 szklankę cukru pudru i sok z cytryny umieścić w miseczce. Miksować na najniższych obrotach miksera. Dodć pozostały cukier i ponownie zmiksować na najniższych obrotach do połączenia składników.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 10 grudnia 2016 17:59

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Marta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/12 12:33:03:

    Do pojemnika z pierniczkami wstawić szklankę z wodą.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/12 13:30:24:

    Marta, o tak, świetna rada, jeśli pojemnik jest duży.

  • Gość Martyna napisał(a) z *.katowice.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/12/12 16:55:49:

    jak robisz lukier? mogłabym Cię prosić o przepis, pozdrawiam :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/12 17:37:47:

    Martyna, dopisałam sposób przygotowania lukru do przepisu. Również ślę serdeczności :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa