Wpis

sobota, 03 grudnia 2016

Naleśniki bolońskie z sosem szpinakowym

 

Zapiekane naleśniki bolognese z sosem szpiankowym

to jedno z moich ulubionych dań,

taka łatwiejsza wersja lasagne.

Nie jest to co prawda danie błyskawiczne, ale bardzo uniwersalne.

Świetne danie obiadowe, ale także bardzo podzielne,

więc sprawdzi sie jako ciepła kolacja na spotkanie z przyjaciółmi.

Naleśniki można również podzielić na mniejsze porcje

i zapiec w okrągłej formie tak jak Tu

 

Składniki:

  • 10 naleśników

mogą być z tego przepisu

sos boloński:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 700 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki
  • 100 ml czerwonego wina lub bulionu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • szczypta cukru
  • 100 g sera mozarella

sos szpinakowy:

  • 100 g szpinaku
  • 1/2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Uśmażyć 10 sztuk naleśników.

Na patelni rozgrzać 2 łyżi oliwy. Wrzucić cebulę. Smażyć minutę. Dodać startąna tarce o dużych oczkach marchewkę. Razem krótko przesmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć wszystkookoło 1 minuty. Warzywa odsunąć na boki patelni, a na środek wyłożyć mięso. Dobrze je obsmażyć.

Wlać wino, zamieszać wszystko i smażyć kolejne 2 minuty. Jeśli nie macie za dużej patelni na tym etapie można wszystko przełożyc do garnka. Wlać passatę, dodac sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Przykryc pokrwką i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut, aż sos wyraznie zgęstnieje.

Na każdym naleśniku rozsmarować ok.2 łyżek gęstego sosu i rozsypać niewielką ilość startej mozarelli. Naleśniki zwinąc w rulon.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem i ułożyć w nim naleśniki. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ipiec w temperaturze 200 C. ok 10 minut.

W czasie gdy naleśniki się zapiekają przygotować sos szpinakowy. Na patelni rozpuścić masło i dodać starty na tarce lub przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilkę, ok. pół minuty. Wrzucić umyty i osuszony szpinak. Zmniejszyćogień i chwilę przesmażyć, tak aby szpinak zmiękł. Ddodać śmietankę i przesiaćodrobinę mąki ziemniaczanej. Gotować ok. 1 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Naleśniki wyjąć z piekarnika. Polać sosem szpinakowym i obficie posypać tartym parmezanem.

Smacznego :)

 

 



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
sobota, 03 grudnia 2016 15:47

Komentarze

Dodaj komentarz

  • pieguskowakuchnia napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/05 11:28:37:

    no to ja poproszę o solidną porcję bo na sam widok burczy mi w brzuchu:)

  • Gość gosc napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/06/07 21:57:28:

    Witam, mam takie pytanko czy można użyć mrożonego szpinaku do sosu?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/07 23:44:25:

    Może być szpinak mrożony.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa