Wpis

niedziela, 11 grudnia 2016

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście to postać tego świątecznego wypieku,

którą lubię najbardziej.

Dziś w w wersji dla zapracowanych lub lubiących drogę na skróty,

czyli z gotowej masy makowej.

Ale nie musicie się obawiać, że ciasto ustępuje temu przygotowanemu z domowej masy

i z pewnością z dumą postawicie je na świątecznym stole.

Makowiec jest pyszny, wilgotny, pachnący migdałami,

makiem i orzechami.

 

Składniki:

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 zółtek
  • 3  łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie makowe:

  • masa makowa z puszki (użyłam masy Bakalland)
  • 70 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mielonych migdałów (dostęne są gotowe, zmielone)
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • kilka kropli ekstraktu z migdałów lub 1 łyżka likieru Amaretto

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostke masło i żółtka. Wszystko siekać nożem i szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielic je na pół, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowac masę.

Masa: Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać masę makową, posiekane orzechy, mielone migdały i likier. Całość wymieszać. Wlać roztopione masło. Ponownie zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową.

Formę do pieczenia o wym. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód blachy. Na ciasto wyłożyć masę makową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut.do ładnego zezłocenia ciasta.

Smacznego :)

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
niedziela, 11 grudnia 2016 08:55

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mariastem napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/11 23:41:10:

    Dzień dobry. Chciałam wyjaśnić drobną nieścisłość - w składnikach masy makowej są podane 3 jajka, a w wykonaniu : utrzeć jajka z cukrem pudrem, a później ubić białka i dodać do masy. Czy to są dodatkowe białka, czy utrzeć same żółtka ? Pozdrawiam i dziękuję za pyszne przepisy. Maria

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/12 00:12:35:

    Mariastem, Pani Mario, dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam. Chodzi o żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki, a na końcu pianę z białek.

  • Gość Ula napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/12/12 13:53:08:

    Wygląda pysznie ale czy masa makowa nie będzie za słodka bo ta w puszce już jest bardzo słodka i nie chciałabym przedobrzyc.

  • Gość Ula napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/12/12 13:59:28:

    Wygląda pysznie ale czy masa makowa nie będzie za słodka bo ta w puszce już jest bardzo słodka i nie chciałabym przedobrzyc.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/12 15:24:37:

    Ula, według mnie nie jest za slodka. 2 łyżki cukru pudru to właściwie 1 kryształu i używa się go by lepiej ubić żółtka, ale cukier w przepisie można pominąć.

  • Gość ula napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/12 17:07:57:

    Dziękuję zrobię go na Swięta

  • Gość Ania napisał(a) z *.dhcp.oxfr.ma.charter.com komentarz datowany na 2016/12/15 04:10:15:

    Witam, ile ma byc maku? Jak duza puszka?
    Gdybym nie znalazla gotowej masy makowej w sklepie, ile suchego maku przygotowac I jak?
    Dziekuje

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/15 09:05:19:

    Ania, puszka z makiem waży 850 g. Suchego maku będziesz potrzebowała ok. 400 g. Trzeba go najpierw sparzyć, odsączyć i przekręcić przez maszynkę z sitkiem do maku. Dodać masło i jajka, tak jak w przepisie, a dodatkowo bakalie i miód do smaku.

  • Gość Ania napisał(a) z *.dhcp.oxfr.ma.charter.com komentarz datowany na 2016/12/15 13:58:14:

    Dziekuje za odpowiedz I przepisy. Chwale zdjecia!
    Wlasnie odkrylam Twoj blog I musze napisac ze robisz Dorocie konkurencje :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/15 15:57:30:

    Ania, nie mam wątpliwości, że królowa wypieków jest tylko jedna. Na szczęście internet jest pojemny i pomieści także inne miłośniczki słodkiego blogowania. Niemniej dziękuję bardzo za przemiłe słowa :)

  • Gość ami napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/12/18 18:12:02:

    a jakie są wymiary blachy
    ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/18 18:50:39:

    ami, 20x30 cm.

  • Gość Gosia napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2016/12/30 11:45:51:

    Najlepszy placek z makiem jaki w życiu jadłam. Dziękuję za przepis!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/30 12:37:15:

    Gosia, bardzo się cieszę :) Pozdrwiam!

  • Gość Aga napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2017/01/03 14:01:33:

    Pyszny, wilgotny makowiec nawet mój mąż, który nie przepada za makiem, pochłaniał go kawałek za kawałkiem :) :-P

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/03 18:20:40:

    Aga, muszę się przyznać, że jedyne ciasto, które jadłam w świeta z dokladką to wlaśnie ten makowiec. Cieszę się, że i Wam smakowało :)

  • Gość Gosia napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/01/13 20:41:17:

    Najlepszy placek z makiem ever!

  • Gość kamila napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/04/12 08:56:26:

    Czy białka które zostają z ciasta też mają trafić do masy makowej? Ciasto wychodzi dość wysokie? Mysle troszkę na zwiększeniem masy makowej x 2 bo wydaje mi się że jest jej dość mało. Proszę o rade :)

  • Gość aguzja napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/12 09:24:51:

    Kamila, białek z ciasta nie dodsjemy do masy. Mozna je zamrozić i wykorzystać kiedy indziej. Ciasto ma wysokość typową dla kruchych ciast, więc powiedziałabym, że średnią i takie właśnie ma być. Jeśli chcesz możesz naturalnie podwoić ilość masy, ale wedlug mnie na taki rozmiar blachy, będzie jej za dużo.

  • Gość kamila napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/04/12 11:40:30:

    w takim razie nie będę kombinować, dziekuje ślicznie za podpowiedź :) pieke go na dniach :)

    wesołych świąt :*

  • Gość aguzja napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/12 15:15:29:

    Kamila, dziękuję bardzo :) również życzę wesołych świąt i udanych wypieków :))

  • Gość Yasmine napisał(a) z *.go-net.org komentarz datowany na 2017/12/08 19:29:56:

    Witam.

  • Gość Yasmine napisał(a) z *.go-net.org komentarz datowany na 2017/12/08 19:45:31:

    Witam.a jak postępować z mielonym makiem?(kupilam taki w sklepie),jaka dac ilość i jakie dodatki,dziękuję.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/08 21:52:10:

    Yasmine, to będzie zupełnie inny przepis. 500 g maku trzeba zalać wrzątkiem. Wystudzić i dobrze odcisnąć. Resztę składników poza orzechami bym podwoiła. Dodała skórkę z pomarańczy i miód.

  • Gość Monika napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2018/09/12 06:53:54:

    Upiekłam wczoraj ciasto, po raz pierwszy poszłam na skróty i wykorzystałam masę z puszki tu mój błąd. Masa z puszki nie smaczna wodnista bez smakowa sam cukier. Wybrałam puszke Bakaland bo nie wiedziałam czy inne nie będą jeszcze gorsze. Masa nie smakuje tak jak prawdziwa masa makowa, jeżeli bym piekła drugi raz to ciasto to napewno z makiem ręcznie przyrządzonym. Ja jestem bardzo wybredna co do ciast mam dużą rodzinę dużo i często piekę. Mi ciasto nie smakowało ze względu na tą masę puszkową, za to mojemu mężowi bardzo i się nim zajadał. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa