Wpis

niedziela, 11 grudnia 2016

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście to postać tego świątecznego wypieku,

którą lubię najbardziej.

Dziś w w wersji dla zapracowanych lub lubiących drogę na skróty,

czyli z gotowej masy makowej.

Ale nie musicie się obawiać, że ciasto ustępuje temu przygotowanemu z domowej masy

i z pewnością z dumą postawicie je na świątecznym stole.

Makowiec jest pyszny, wilgotny, pachnący migdałami,

makiem i orzechami.

 

Składniki:

ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 5 zółtek
  • 3  łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie makowe:

  • masa makowa z puszki (użyłam masy Bakalland)
  • 70 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mielonych migdałów (dostęne są gotowe, zmielone)
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • kilka kropli ekstraktu z migdałów lub 1 łyżka likieru Amaretto

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostke masło i żółtka. Wszystko siekać nożem i szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielic je na pół, spłaszczyć, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowac masę.

Masa: Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać masę makową, posiekane orzechy, mielone migdały i likier. Całość wymieszać. Wlać roztopione masło. Ponownie zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową.

Formę do pieczenia o wym. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód blachy. Na ciasto wyłożyć masę makową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut.do ładnego zezłocenia ciasta.

Smacznego :)

 

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
niedziela, 11 grudnia 2016 08:55

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mariastem napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/11 23:41:10:

    Dzień dobry. Chciałam wyjaśnić drobną nieścisłość - w składnikach masy makowej są podane 3 jajka, a w wykonaniu : utrzeć jajka z cukrem pudrem, a później ubić białka i dodać do masy. Czy to są dodatkowe białka, czy utrzeć same żółtka ? Pozdrawiam i dziękuję za pyszne przepisy. Maria

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/12 00:12:35:

    Mariastem, Pani Mario, dziękuję za zwrócenie uwagi, już poprawiam. Chodzi o żółtka. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy pozostałe składniki, a na końcu pianę z białek.

  • Gość Ula napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/12/12 13:53:08:

    Wygląda pysznie ale czy masa makowa nie będzie za słodka bo ta w puszce już jest bardzo słodka i nie chciałabym przedobrzyc.

  • Gość Ula napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/12/12 13:59:28:

    Wygląda pysznie ale czy masa makowa nie będzie za słodka bo ta w puszce już jest bardzo słodka i nie chciałabym przedobrzyc.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/12 15:24:37:

    Ula, według mnie nie jest za slodka. 2 łyżki cukru pudru to właściwie 1 kryształu i używa się go by lepiej ubić żółtka, ale cukier w przepisie można pominąć.

  • Gość ula napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/12 17:07:57:

    Dziękuję zrobię go na Swięta

  • Gość Ania napisał(a) z *.dhcp.oxfr.ma.charter.com komentarz datowany na 2016/12/15 04:10:15:

    Witam, ile ma byc maku? Jak duza puszka?
    Gdybym nie znalazla gotowej masy makowej w sklepie, ile suchego maku przygotowac I jak?
    Dziekuje

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/15 09:05:19:

    Ania, puszka z makiem waży 850 g. Suchego maku będziesz potrzebowała ok. 400 g. Trzeba go najpierw sparzyć, odsączyć i przekręcić przez maszynkę z sitkiem do maku. Dodać masło i jajka, tak jak w przepisie, a dodatkowo bakalie i miód do smaku.

  • Gość Ania napisał(a) z *.dhcp.oxfr.ma.charter.com komentarz datowany na 2016/12/15 13:58:14:

    Dziekuje za odpowiedz I przepisy. Chwale zdjecia!
    Wlasnie odkrylam Twoj blog I musze napisac ze robisz Dorocie konkurencje :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/15 15:57:30:

    Ania, nie mam wątpliwości, że królowa wypieków jest tylko jedna. Na szczęście internet jest pojemny i pomieści także inne miłośniczki słodkiego blogowania. Niemniej dziękuję bardzo za przemiłe słowa :)

  • Gość ami napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/12/18 18:12:02:

    a jakie są wymiary blachy
    ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/18 18:50:39:

    ami, 20x30 cm.

  • Gość Gosia napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2016/12/30 11:45:51:

    Najlepszy placek z makiem jaki w życiu jadłam. Dziękuję za przepis!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/30 12:37:15:

    Gosia, bardzo się cieszę :) Pozdrwiam!

  • Gość Aga napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2017/01/03 14:01:33:

    Pyszny, wilgotny makowiec nawet mój mąż, który nie przepada za makiem, pochłaniał go kawałek za kawałkiem :) :-P

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/03 18:20:40:

    Aga, muszę się przyznać, że jedyne ciasto, które jadłam w świeta z dokladką to wlaśnie ten makowiec. Cieszę się, że i Wam smakowało :)

  • Gość Gosia napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/01/13 20:41:17:

    Najlepszy placek z makiem ever!

  • Gość kamila napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/04/12 08:56:26:

    Czy białka które zostają z ciasta też mają trafić do masy makowej? Ciasto wychodzi dość wysokie? Mysle troszkę na zwiększeniem masy makowej x 2 bo wydaje mi się że jest jej dość mało. Proszę o rade :)

  • Gość aguzja napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/12 09:24:51:

    Kamila, białek z ciasta nie dodsjemy do masy. Mozna je zamrozić i wykorzystać kiedy indziej. Ciasto ma wysokość typową dla kruchych ciast, więc powiedziałabym, że średnią i takie właśnie ma być. Jeśli chcesz możesz naturalnie podwoić ilość masy, ale wedlug mnie na taki rozmiar blachy, będzie jej za dużo.

  • Gość kamila napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/04/12 11:40:30:

    w takim razie nie będę kombinować, dziekuje ślicznie za podpowiedź :) pieke go na dniach :)

    wesołych świąt :*

  • Gość aguzja napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/12 15:15:29:

    Kamila, dziękuję bardzo :) również życzę wesołych świąt i udanych wypieków :))

  • Gość Yasmine napisał(a) z *.go-net.org komentarz datowany na 2017/12/08 19:29:56:

    Witam.

  • Gość Yasmine napisał(a) z *.go-net.org komentarz datowany na 2017/12/08 19:45:31:

    Witam.a jak postępować z mielonym makiem?(kupilam taki w sklepie),jaka dac ilość i jakie dodatki,dziękuję.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/08 21:52:10:

    Yasmine, to będzie zupełnie inny przepis. 500 g maku trzeba zalać wrzątkiem. Wystudzić i dobrze odcisnąć. Resztę składników poza orzechami bym podwoiła. Dodała skórkę z pomarańczy i miód.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa