Wpis

czwartek, 01 grudnia 2016

Ciasto "Wiśnia z makiem"

To ciasto pachnie świętami - tak pomyślałam,

gdy spóbowałam pierwszy kawałek.

Wilgotny, makowy spód przełożony śmietankową masą z wiśniami

oraz kremem z Nutellą na biszkoptach nasączonych kawą.

Wszystkie smaki podkreśla dodatek migdałowego likieru Amaretto.

Ciasto kilku warstw, ale niezbyt pracochłonne i raczej bezproblemowe.

Jeśli lubicie kremowe ciasta,

koniecznie dopiszcie do listy świątecznych wypieków :)

 

Składniki: (na formę 22 x 32 cm)

ciasto makowe:

  • 4 jajka
  • 170 g suchego mielonego maku (bez problemu można już kupić w niemal każdym markecie)
  • 3/4 szklanku drobnego cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem śmietankowy:

  • 500g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

masa czekoladowa:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremu typu Nutella

poncz:

  • 50 ml likieru Amaretto + 50 ml wody

ponadto:

  • 1 szklanka drylowanych wiśni z kompotu
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów (120g)
  • 2/3 szklanki  kawy + 2 łyżki likieru Amaretto


Sposób wykonania:

Ciasto makowe:

Wszystkie składniki powinny być w teperaturze pokojowej.

Mak zalać wrzątkiem, tak by był całkowicie przykryty i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Odcisnąć z nadmiaru wody, najlepiej użyć do tego lnianej ściereczki.

Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, niemal białą masę. Dodać mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 C ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Krem śmietankowy:

Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.

Serek, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubijać do uzyskania gęstego, jednolitego kremu.

Masa czekoladowa:

Składniki masy powinny być w jednakowej, pokojowej temperaturze (jeśli dodacie ciepłą Nutellę do zimnego serka masa się zwarzy).

Mascaropne i Nutellę wymieszać do powstania jednolitej, gładkiej masy. Najłatwiej za pomocą trzepaczki rózgowej.

Składanie ciasta:

Ciasto makowe odwrócić spodem do góry (macie wtedy gwarancję, że wierzch będzie idealnie równy). Skropić ponczem. Wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Wiśnie odsączyć z kompotu i powciskać w masę. Wierzch masy ponownie wygładzić. Biszkopty krótko moczyć w kawie z dodatkiem Amaretto i ściśle układać na powierzchni masy. Na biszkoptach delikatnie rozprowwadzić masę z Nutellą.

Ciasto wstawić do lodówki. Schłodzić 3-4 godziny.

Przed podaniem oprószyć wiórkami czekolady.

Przechowywać w lodówce lub w chłodnym miejscu.

Smacznego :)

 



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 01 grudnia 2016 00:28

Komentarze

Dodaj komentarz

  • smacznegodnia napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/01 10:43:25:

    Smakowicie wygląda

  • Gość Patrycjarad napisał(a) z 95.150.143.* komentarz datowany na 2016/12/01 14:50:34:

    Wlaśnie znalazlam ciasto na Swieta. Czy mozna uzyc mrozonych wisni?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/01 16:02:51:

    Patrycjarad, Tak, można użyć. Należy je wcześniej rozmrozić i odsączyć.

  • amaranthrose napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/01 18:18:44:

    Boskie ciasto.
    Chyba dopiszę do listy świątecznych wypieków.

  • Gość Marta napisał(a) z 80.54.118.* komentarz datowany na 2016/12/01 20:40:12:

    Wygląda super i chyba się pokusze i zrobie na święta, tylko na jaką brytfankę jest to ciasto?

  • Gość aneta napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/01 22:49:17:

    Jak Pani robi te piękne wiórki czekoladowe?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/02 00:23:20:

    Aneta, takie wiórki łatwo zrobić obieraczką do warzyw. Czekoladę trzeba obrócić bokiem i postępować z nią tak jak z warzywami. Zmieniajac nacisk na obieraczkę łatwo regulować wiekość wiórek.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/02 00:25:44:

    Marta, podałam przy liście składników, 22 x 32 cm.

  • Gość Aga napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/02 11:17:34:

    Jeszcze nie robiłam i nie jadłam tego ciasta, ale po zdjęciu i składnikach, wiem, że musi być przeprzepyszne <3

  • Gość Katalog Smakow napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/12/05 05:34:44:

    Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 17 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/05 08:03:58:

    Bardzo kuszące!

  • Gość Ewa napisał(a) z *.133-117.profnet.com.pl komentarz datowany na 2016/12/05 10:48:48:

    Ciasto wypróbowane :) Bardzo wszystkim smakowało i rzeczywiście skoro nawet mi wyszło nie jest skomplikowane :) polecam.

  • Gość justyna239 napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/05 16:25:59:

    czy mak przepuszczamy przez maszynkę,czy tylko musi być sparzony

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/05 16:45:28:

    Justyna239, jeśli masz mak mielony (na opakowaniu takiego maku na pewno będzie to wyranie zaznaczone) wystarczy go tylko sparzyć. Jeśli mak tradycyjny - sparzamy, odciskamy i mielimy.

  • Gość Anna napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2016/12/18 21:39:55:

    Wygląda znakomicie Już się nie mogę doczekać jak go będę robiła za 4 dni. W tamtym roku wypróbowałam oczy carycy i po prostu rewelacja wszystkim smakowało

  • Gość napisał(a) z *.ri.ri.cox.net komentarz datowany na 2016/12/20 00:35:22:

    Czy suchy mak zalac wrzatkiem, odcisnac I zmielic? Czy mielenie nie jest potrzebne?
    Ania

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/20 09:12:44:

    Jeśli suchy mak nie jest mielony to po odciśnięciu trzeba zmielić. Ale można kupić suchy mak mielony. Taki po moczeniu i odciśnięciu nie wymaga już mielenia.

  • Gość Ania napisał(a) z *.dhcp.oxfr.ma.charter.com komentarz datowany na 2016/12/20 14:00:15:

    Dziekuje. w USA niestety nie mozna kupic maku mielonego. Zmiele :)

  • Gość Justyna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/12/20 15:53:48:

    Czy do masy smietankowej zamiast 500g mascarpone można dodać sera białego mielonego lub ewentualnie z wiaderka czy raczej nie kombinować i z mascarpone będzie delikatniejsze

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/20 16:56:10:

    Justyna, nie. Z serem trzeba by bylo robić masę zupełnie inaczej. Albo jak sernik gotowany, albo z żelatyną. Nie kombinowalabym w tym przypadku. Masa z mascarpone pasuje tu idealnie.

  • Gość Kasia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/01/04 13:11:53:

    Serek ubijania razem ze śmietanką i cukrem? Nie trzeba ubić osobno śmietankę a potem połączyć ze serkiem marscopone i cukrem?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/04 16:34:05:

    Kasia, nie trzeba ubijać oddzielnie, można wszystko razem :)

  • Gość Sylwia napisał(a) z *.sta.asta-net.com.pl komentarz datowany na 2017/04/14 07:45:26:

    Nigdy nie pracowałam z Nutellą :) mam zatem pytanie...czy należy ją wcześniej rozpuścić ? czy omijamy ten etap i od razu łączymy z mascarpone?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/14 08:14:57:

    Sylwia, od razu łączymy z mascarpone.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa