Wpis

środa, 09 listopada 2016

Kostka chałwowa

Nietuzinkowe ciasto na specjalne okazje.

Intensywnie kakaowy biszkopt mocno nasączony likierem Baileys,

pyszna masa chałwowa, kremowa polewa czekoladowa,

a dla przełamania smaku odrobina winnych powideł śliwkowych.

Ciasto jest wyraziste w smaku, bardzo sycące, idealne na chłodne jesienne wieczory,

a dodatkowo dosyć proste w przygotowaniu.

Kostki ciasta ozdobiłam domowymi pralinkami z poprzedniego przepisu,

ale możecie je pominąć lub zastąpić gotowymi.

 

Składniki: (forma o wym. 22x34 cm)

biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g roztopinego masła

masa chałwowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce wody (przestudzone)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 25 dag chałwy
  • 2 łyżki likieru Baileys (opcjonalnie)

ponadto:

  • powidła śliwkowe lub konfitua wiśniowa 240 g
  • poncz: 1/3 szklanki likieru Baileys + 1/3 szklanki wody

 

Sposób wykonania:

Biszkopt: (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

Białka ubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do ubitych jajek i wymieszać szpatułką. Na koniec wlać roztopione masło i delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę do blachy, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C ok. 30-35 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa: (serek i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone)

Serek mascarpone, śmietankę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać do powstania gęstego kremu. Dodać rozpuszczona kawę i króko zmiksować. Chałwę drobno pokruszyć i dodać do masy, wymieszać. Na koniec wlać likier i całość wymieszać.

Składanie ciasta:

Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową ponczu i posmarować powidłami. Wyłożyc masę i równomiernie rozprowadzić. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko go docisnąć. Wierzch ciasta nasączyć pozostałym ponczem.

Ciasto schłodzić w lodówce 2-3 godziny.

Przygotować polewę, odstawić do lekkiego ostygnięcia. Wylać na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzić.

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej lub pół na pół mlecznej/deserowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki masła

Śmietankę i masło dobrze podgrzać, niemal doprowadzając do wrzenia. Odstawić z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę i odczekać 2 minuty. Całość energicznie wymieszać do powstania gładkiej polewy.

Przepis na pralinki znajdziecie Tu. Aby dobrze komponowały się z ciastem dodałam do nich likieru Baileys.

Smacznego :)

 

 




loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 09 listopada 2016 00:11

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość bg napisał(a) z *.vtelecom.pl komentarz datowany na 2016/11/09 10:38:08:

    Czy mogę dać masę krówkową zamiast chałwy?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/09 11:37:15:

    bg, tak można zrobić masę np.: z tego przepisu zjemto.blox.pl/2015/10/Kajmakowiec.html

  • Gość Cukiernia Krzyżański napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/11/09 12:42:54:

    Wygląda absolutnie obłędnie! :)

  • Gość wypiekibeaty napisał(a) z *.jmdi.pl komentarz datowany na 2016/11/09 14:05:00:

    Zjadłabym, bo uwielbiam chałwę :)

  • Gość Anusia napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/11/11 22:12:45:

    Cudownie, że wróciłaś z nowymi przepisami! ;-) jestem uzależniona od twojego blogu, choć teraz dużo mniej czasu na wypieki to napewno w najbliższym czasie wyprobuje przepis :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/12 12:30:30:

    Anusia, jak tu nie wracać jak czyta się takie komentarze :) pozdrawiam serdecznie.

  • Gość Isia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/11/12 18:37:19:

    Cieszę się, że Pani jest na blogu. Martwiłam się, że dłuższy czas nie pisała Pani. Bardzo dziękuję za nowy przepis. Ciasto wygląda pysznie i pewnie tak smakuje. Ostatnio bardzo często piekę ciasto Michałek" -wszyskim polecam :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/12 20:14:32:

    Isia, jestem, jestem ;) Pozdrawiam

  • magdadajnowska napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/13 00:10:58:

    Krem chałwowy i baileys ....dla mnie bomba!

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/11/13 23:08:48:

    Co zamiast kawy i alkoholu, albo chociaż zamiast alkoholu? Bo wygląda pysznie i z chęcią bym zrobiła dla siebie i dzieciaczków, które uwielbiają chałwe.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/14 15:46:11:

    Kawę można pominąć, ma tylko podkreślić smak chałwy, natomiast alkohol jest moim zdaniem niezbędny w tym cieście. Można go zastąpić np. mocną herbatą ale uważam, że całośc będzie wtedy zbyt mdła. Proszę przejrzeć przepisy na blogu, na pewno znajdzie Pani coś odpowiedniego dla dzieciaczków. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa