Wpis

środa, 16 listopada 2016

Ciasteczka ze słonecznikiem

Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka,

a do tego chrupiący skarmelizowany słonecznik.

Jednym słowem pycha!

 

Składniki: (na ok. 60 sztuk ciasteczek o średnicy 5 cm)

ciasteczka:

  • 200 g zimnego masła
  • 300 g mąki tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka

słonecznik:

  • 30 g cukru pudru
  • 30 g miodu
  • 30 g śmietanki 30 %
  • 40 g masła
  • 120 g łuskanego słonecznika

 

Sposób wykonania:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier i posiekane masło. Palcami zagniatać do utworzenia kruszonki. Na środku zrobić zagłębienie, wbić żółtka i wyrobić ciasto. Nie za długo, kruche ciasto tego nie lubi. Ciasto można też przygotować w malakserze.

Gotowe ciasto zawinać w folię, spłaszczyć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Gdy ciasto się chłodzi przygotować słonecznik. Masło, cukier, śmietankę i miód umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia. Dodać słonecznik. Wymieszać, zmniejszyć ogień i gotować ok. 2 minut. Odstawić z ognia i wystudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki na stolnicę. Lekko podsypać mąką i rozwałkować. Wycinać krążki o grubości ok. 4 mm.  Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Razem z blachą ponownie wstawić do lodówki na 15 minut.

Piekarnik dobrze nagrzać.

Na schłodzone ciasteczka wykładać płaską łyżeczkę masy słonecznikowej. Wstawić do piekarnika. Piec w temp. 190 C, 10-15 minut.

Pamiętajcie o zasadzie - zimne ciasteczka do gorącego piekarnika.

Ciasteczka wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 16 listopada 2016 00:39

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Lena napisał(a) z *.cm-6-2b.dynamic.ziggo.nl komentarz datowany na 2016/11/16 08:51:02:

    Pyszne ciasteczka :). Uwielbiam takie, często kupowałam w sklepie, ale takie domowe to strzał w dziesiątkę :)

  • Gość wypiekibeaty napisał(a) z *.jmdi.pl komentarz datowany na 2016/11/16 10:06:41:

    Ja bym zjadła z zamkniętymi oczami :)

  • smacznegodnia napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/16 12:51:02:

    Takie ciasteczka lubię, chyba zrobię

  • Gość Słodkie okruszki napisał(a) z *.devices.net.pl komentarz datowany na 2016/11/18 00:31:21:

    Wyglądają pysznie :)

  • Gość napisał(a) z *.sta.asta-net.com.pl komentarz datowany na 2016/12/11 16:08:55:

    Czy te ciasteczka długo mogą leżeć. Tak jak pierniki?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/11 16:19:01:

    2-3 tygodnie poleżą na pewno.

  • Gość justyna napisał(a) z *.173.35.98.tesatnet.pl komentarz datowany na 2017/02/28 12:28:50:

    Czy można zamiast śmietanki użyć mleka?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/28 12:59:05:

    Justyna, myślę, że można. Może daj mleka odrobinę mniej niż podaje przepis.

  • Gość Kama napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2017/07/13 13:22:11:

    Jaki miód?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/07/14 10:38:07:

    Kama, każdy będzie dobry.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa