Wpis

środa, 11 maja 2016

Makaron z pesto i szparagami

Szybkie, lekkie, wiosenne danie -

makaron z domowym pesto, idelanymi o tej porze roku pieczonymi szparagami,

pomidorkami koktajlowymi, chrupiącym słonecznikiem i parmezanerm.

Taki makaron można podać jako odrębne danie lub jako dodatek

do grillowanego kurczaka. Pycha!

 

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 2-3 łyżki pesto, najlepiej domowego z tego przepisu
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść ziaren słonecznika
  • tarty parmezan
  • 6 zielonych szparagów
  • sól, pieprz, odrobina oliwy

Przygotować pesto według przepisu.

Makaron ugotować al'dente.

Piekarnik rozgrzać do 200 C. Twardsze końcówki w szaragach (ok. 2-3 cm) odciąć i wyrzucić. Pozostałe pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.

Makaron odcedzić. Dodać pesto, szparagi i wymieszać. Pokroić pomidorki, a ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. Dodać do makaronu i ponownie wymieszać. Makaron nałożyć na talerze i obficie oprószyć tartym parmezanem.

Smacznego :)



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 11 maja 2016 00:06

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa