Wpis

piątek, 22 kwietnia 2016

Sernik budyniowy na jogurtach greckich

Dzisiejsza propozycja to rodzaj sernika bez sera.

Bardzo delikatny, puszysty, o smaku budyniu waniliowego, z lekko kwaśną nutą

tak charakterystyczną dla jogurtu greckiego.

Sernik można przygotować na kruchym cieście,

ale ponieważ u mnie miała być wersja błyskawiczna

wybrałam pokruszone herbatniki - jeżyki kawowe.

Zachowując konsekwencję smakową

odrobina espresso znalazła się również wewnątrz sernika,

ale nie jest to konieczność i jeżeli nie jesteście takimi wielbicielami kawy jak możecie ją całkowicie pominąć.

 

 

Składniki: (na tortownicę o śr. 28 cm lub blachę 24 x 24 cm)

spód:

  • ok. 200 g pokruszonych herbatników (użyłam 2 opakowania jeżyków)

masa jogurtowa:

  • 3 jogurty greckie po 440 g (łącznie 1320 g)
  • 4 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g, sam proszek)
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy duży
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 30 ml espresso (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki drobno pokruszyć i wysypać na dno tortownicy. Docisnąć dłonią. Można też część herbatników pozostawić w większych kawałkach i umieścić je na pokruszonych, wtedy spód będzie bardziej fantazyjny.

Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej na przemian dodawać jogurt i budynie, aż do wyczerpania składników. Następnie dodać olej i całość zmiksować.

Białka ubić na sztywno z pozostały cukrem. Dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.

Do przestudzonego espresso dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać.

Masę jogurtową wlać do tortownicy. Róbcie to powoli i delikatnie, aby nie zruszyć dna z herbatników. Na wierzch wylać masę kawową i delikatnie przemieszać widelcem tworząc esy-floresy.

Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 60 minut w temp. 170 C.

Studzić w uchylonym piekarniku 30 minut. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie. Najlepiej schłodzić w lodówce.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 22 kwietnia 2016 09:48

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość h_anka napisał(a) z *.budimex.pl komentarz datowany na 2016/04/22 12:34:05:

    Sernik zapowiada sie pysznie, bardzo lubie te nieklasyczne serniki - lekkie i puszyste :-) a do tego takie smakowite zdjecia ...Mmmm:-)

  • Gość Cukry Proste napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/04/22 15:27:13:

    Takiego jeszcze nie jadłam:)

  • Gość Justyna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/04/23 14:48:38:

    Właśnie robię ciasto i odkryłam, że 3 jogurty po 340g to 1020g, a nie 1320g. Więc która opcja jest właściwa?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/23 16:55:03:

    Justyna, jogurtu ma być tak jak napisałm 1320 g. Pomyliłam natomiast gramaturę opakowania. Ma być 3 jogurty po 440 g. Dziekuję za spostrzegawczość.

  • Gość Jolus napisał(a) z *.dynamic.dsl.as9105.com komentarz datowany na 2016/04/24 19:51:12:

    Przepraszam budyń ugotować czy wsypać proszek?

  • Gość Justyna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/04/24 20:10:24:

    Ciasto się udało mimo, że okazało się małą improwizacją ;) po odkryciu niezgodności wagowej odkryłam również, że lidlowy jogurt grecki, niezupełnie jest grecki. Dlatego dodałam jeszcze jeden budyń. Zrobiłam też lukier cytrynowy. Efekt był taki, że ciasto zniknęło ze stołu w mgnieniu oka :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/24 20:37:26:

    Jolus, dodajemy proszek budyniowy.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/24 20:38:35:

    Justyna, bardzo się cieszę, że wszystko się udało mimo wielu kłopotów po drodze ;) Pozdrawiam :)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/25 11:39:11:

    Musiał być bardzo delikatny w smaku :)

  • Gość Kinga napisał(a) z *.ftth.glasoperator.nl komentarz datowany na 2016/04/25 16:23:52:

    Napiszcie co zrobilam zle ze w srodku mam budyn a nie sernik.wszystko wedlug przepisu..

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/25 16:29:05:

    Kinga, za krótko pieczony.

  • Gość Kinga napisał(a) z *.ftth.glasoperator.nl komentarz datowany na 2016/04/25 16:30:32:

    Pieklam 2.5 godz.najpierw 170stopni 45min a ciagle niewypal..wiec reszte czasu 150stopni.ponad godz..

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/25 16:42:07:

    Kinga, 2,5 godziny? To z pewnością nie czas pieczenia?
    Jesteś pewna, że wszystkie proporcje były prawidłowe? a jogurt grecki a nie a'la grecki?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/25 16:45:44:

    Kinga, a do jogurtu dodałaś ugotowany budyń, czy proszek budyniowy?

  • Gość Kinga napisał(a) z *.ftth.glasoperator.nl komentarz datowany na 2016/04/25 17:38:15:

    Proszek budyniowy z tym ze z cukrem.a jogurt grecki oryginalny.mieszkam w NL i ciezko o polskie produkty..pieklam ponad dwie godz..smak ok ale konsystencja nie taka jak na zdjeciu..jest bardzo mokry i budyniowy

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/25 18:40:19:

    Kinga, podejrzewam w takim razie, że problemem mógł być budyń. Nie wiem jaki jest skład budyniu w Holandii. W Polsce to głównie mąka ziemniaczana i skrobia kukurydziana. Zbyt mała ilość mąki mogła spowodować, że sernik wyszedł za luzny. Mogłaś budyń zastąpić mąką ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym lub śmietankowym. Szkoda, że nie spytałaś o poradę przed pieczeniem.

  • Gość hanterka napisał(a) z *.multimo.pl komentarz datowany na 2016/04/28 19:49:55:

    Sernik wyszedł pierwsza klasa. Dzieci zjadły go zanim do końca wystygł. Nie będzie to ostatni raz kiedy go upiekłam. Na stałe zagości na moim stole :). Pozdrawiam serdecznie

  • Gość agiss napisał(a) z *.access.telenet.be komentarz datowany na 2016/04/28 20:44:00:

    a ten duzy cukier waniliowy to jak duzy ma byc?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/28 21:11:50:

    Agiss, duży cukier 16 g, mały 8 g. Mogą być dwa małe :)

    Hanterka, bardzo się cieszę :) Również ślę serdeczności!

  • Gość napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2016/05/02 18:43:40:

    Co ja się naszukałam tych jeżyków, w reszcie zdecydowałam się na kruszynki z rodzynkami znalezione w Biedronce, no i jogurt grecki, ten zz Netto ma niestety 320 g, ciekawa jestem skąd pani wzięła te jogurty o gramaturze 440 i te jeżyki kawowe jeszcze...dobra ale dziś robię ten sernik, ciekawe jak mi wyjdzie :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/02 20:49:50:

    Nie trzeba się trzymać gramatury opakowania, ważne żeby łącznie waga była taka sama. Jogurty często ważą 220 g można kupić 6. Jeżyki są dość popularne, to herbatniki Jutrzenki. Jedno i drugie do kupienia na pewno w Tesco.

  • Gość Bea napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2016/05/04 20:31:32:

    Zrobiłam ten sernik. Całkiem dobry, nie za słodki (to na plus). I bardzo lekki. Fajna odmiana od zwykłych serników:)

  • Gość napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2016/05/05 22:27:48:

    Witam, mi wyszedl budyniowaty... predzej robilam tez z jogurtu greckiego ale bez oleju i zawsze wychodzil a ten uparcioch cos nie chcial sie zrobic na gladka mase. Dlaczego? za krotko sie piekl?
    Pozdrawiam
    Kamila

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/06 09:15:59:

    Kamila, Z pewnością olej nie jest przyczyną niedopieczonego sernika. W sernikach tradycyjnych najczęściej za niedopieczony sernik odpowiedzialny jest ser słabej jakości (czyt. wiaderkowy) a nie czas pieczenia. Trudno mi powiedzieć jaka była przyczyna u Ciebie. Nie wiem jakich produktów użyłaś i jak wyglądał Twoj sernik po wyjęciu.

  • Gość Wiesława napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/05/06 14:04:53:

    Ciasto w piekarniku. Bardzo jestem ciekawa efektu końcowego.

  • Gość Wiesława napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/05/06 22:03:51:

    No i wyszło wspaniale. Tak jak na zdjęciu. I bardzo smaczne a lżejsze od sernika.

  • Gość justek napisał(a) z *.dynamic-ra-9.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/05/13 07:47:57:

    Witam czy szklanka jest o pojemności 200ml czy 250ml ?
    Pozdrawiam,
    Justyna

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/13 08:07:28:

    Justek, 250 ml.

  • Gość justek napisał(a) z *.dynamic-ra-9.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/05/13 08:55:15:

    Ok, dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :)

  • Gość Kas napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/05/25 22:37:39:

    Sernik nieziemski, robię go już 4 raz w przeciągu 3 tygodni!
    Wszyscy chcą abym go ciągle robiła! Wielkie dzięki za przepis
    Zmieniłam jedynie go trochę- a dokładniej, zostawiam trochę piany i układam na gore jako beza, a do sernika podaję pokrojone truskawki świeże które idealnie pasują do Twojego idealnego sernika

  • kaskaram napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/09 17:55:19:

    Właśnie robię sernik tzn. się piecze. Moje pytanie czy nie za dużo tych składników na tortownicę 28cm, takiej używam i masy jest po brzegi. w trakcie pieczenia aż "wykipiał" czy to normalne? :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/11 09:47:29:

    Kaskaram, na pewno masz tortownicę o śr. 28 cm ?

  • Gość Cyanna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/08/22 18:39:14:

    Mam w domu tylko tortownicę o średnicy 26 cm. Czy ciasto na wysokość się zmieści?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/22 21:46:49:

    Cyanna, obawiam się, że w takiej tortownicy się nie zmieści.

  • Gość Cyanna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/08/22 21:54:47:

    Aguzjo, podpowiedz mi jeszcze, proszę, na jaką wysokość mogę wlać masę - to znaczy ile centymetrów od górnej krawędzi pozostawić?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/23 00:40:31:

    Cyanna, dobrze by było, żeby pozostało chociaż 2 cm od brzegu. Można też dla większego bezpieczeństwa obłożyć boki tortownicy papierem do pieczenia tak, by wystawał kilka centymetrów ponad krawędź.

  • Gość Cyanna napisał(a) z *.miasto-jastrzebie.static.3s.pl komentarz datowany na 2016/08/25 11:59:19:

    Sernik wyszedł naprawdę pyszny i wszystkim smakował - co było widać po ilości dokładek :) Jest delikatny, lekko kwaskowaty w smaku, rozpływający się w ustach. Zrobiłam go z 1200g jogurtu i wyszła mi pełna tortownica i ponad połowa średniego naczynia żaroodpornego.

  • Gość Reposka napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2016/11/01 14:16:11:

    Masa powinna być taka płynna ? Czy ja coś zrobiłam nie tak

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/01 17:23:01:

    Reposka, przed upieczeniem masa jest płynna.

  • Gość Wiola napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/04/23 14:42:27:

    440 a nie 340 ....jest ok

  • Gość Asik napisał(a) z *.derkom.net.pl komentarz datowany na 2017/04/23 19:06:22:

    Ależ jestem ciekawa tego smaku!:-) mam pytanie czy piecze Pani z termoobiegiem czy góra-dół? z góry dziękuje za odpowiedź! :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/23 19:16:51:

    Asik, Piekę z grzałką góra-dół.

  • Gość kaja napisał(a) z 37.210.112.* komentarz datowany na 2017/04/24 19:35:04:

    dzien dobry, przepis brzmi przepysznie :) czy ktos sie orientuje co sie stanie jesli zastapie budynie proszkiem custard? przypuszczam, ze trzeba zredukowac cukier, bo z tego proszku wychodzi bardzo slodki budyn... Mieszkam poza granicami Polski i budyn nie jest tutaj w ogole dostepny... Z gory dziekuje wszystkim za rade

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/24 21:13:47:

    Kaja, w przepisie użyte są budynie bez cukru, więc z pewnością trzeba będzie zredukować ilość cukru. Budynie można też zastąpić skrobią ziemniaczaną i ekstraktem waniliowym.

  • Gość Martyna napisał(a) z *.bb.online.no komentarz datowany na 2017/05/27 23:49:08:

    Ja nie miałam tortownicy 28 , a 26. :) Masy oczywiście było za duzo, ale "przedluzylam" ścianki w gore papierem do pieczenia i sie udało. Piekłam tez jakies 10-15 min dluzej. Co prawda sernik jest mega wysoki, ale pyszny! Lekko opadł, ale to raczej normalne. ;) Dzieki za przepis!

  • Gość Marta napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/06/06 14:29:51:

    Witam, a czy mozna zastąpić cukier syropem daktylowym albo cukrem kokosowym? Jest szansa, że sernik wyjdzie z syropem?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/06/06 14:47:06:

    Marta, tak mozna zastąpić, proszę pamiętać jednak, że sernik zmieni smak. Może lepiej zamienić tylko część cukru.

  • Gość Mimi napisał(a) z 78.10.91.* komentarz datowany na 2017/06/07 23:17:13:

    Witam, upieklam dzis, pycha, zrobiłam na kruszynkach z,orzechami i jogurt grecki~ z biedronki, Ale zapomnialam dac olej,,,, wyrósł wysoki! Nie wiem jaki jest w smaku z olejem, ale ten mój jest pyszny. Dziękuję

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa