Wpis

piątek, 15 kwietnia 2016

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Czekacie już na rabarbar? Ja bardzo,

ale póki co wykorzystuję jeszcze różne mrożone owoce z poprzedniego sezonu.

Na weekend proponuję Wam obłędnie czekoladowe, mięsiste ciasto z wiśniami.

Takie ciasto robię zazwyczaj, gdy mam chandrę, bo świetnie poprawia nastrój,

albo nie za wiele czasu, a w drodze niespodziewanych gości.

Nie trzeba go całkowicie studzić, wyśmienicie smakuje jeszcze ciepłe.

 

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 120 g masła
  • 150 g czekolady deserowej
  • 1 i 1/2  szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka  drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

ponadto:

  • 200 g mrożonych wiśni

Sposób wykonania:

Wiśnie rozmrozić.

Dno tortownicy o śr. 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło rozpuścić w niewielkim garnuszku. Do gorącego dodać połamaną czekoladę i pozostawić ją tak na 1 minutę. Po tym czasie zawartość garnuszka dokładnie wymieszać. Wlać mleko i znów dokładnie wymieszać.

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na najniższe i dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Powoli wlewać masę czekoladową i również krótko zmiksować.

Ciasto wylać do tortownicy. Na wierzch wykładać rozmrożone owoce (bez soku z rozmrażania). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 175 C przez 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika zrobić test suchego patyczka, drewniany patyczek włożony w środek ciasta powinien być suchy.

Gdy ciasto nieco przestygnie przygotować polewę.

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła

przygotowałam polewę z połowy porcji

Śmietankę i masło dobrze podgrzać w garnuszku. Czekoladę połamać. Dodać do gorącej śmietanki i odstawić na minutę. Po tym czasie całość energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy polewa zacznie gęstnieć polać nią ciasto.

Smacznego :)

 

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 15 kwietnia 2016 00:11

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/15 09:57:17:

    Ale mi smaku narobiłaś!

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2016/04/15 10:00:57:

    Oj coś czuję,że je będę piec :)

  • Gość napisał(a) z *.226.38.155.elgrom.eu.org komentarz datowany na 2016/04/16 15:17:12:

    Pyszne!

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2016/04/22 19:15:27:

    Szanowna Pani mam pytanie czy produkty maja być w temperaturze pokojowej?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/22 19:28:03:

    Pani Mario, najlepiej jak będą w teperaturze pokojowej, ale właściwie chodzi tylko o jajka, bo resztę składników i tak razem mieszamy i podgrzewamy.

  • Gość napisał(a) z *.direct-adsl.nl komentarz datowany na 2016/04/22 20:02:26:

    Kochana moja mam tylko 100g czekolady czy mogę resztę jakoś zastapić?

  • Gość napisał(a) z *.direct-adsl.nl komentarz datowany na 2016/04/22 20:17:59:

    Kochana mam tylko jedną czekoladę deserową czy mogę resztę jakoś zastąpić czy lipa?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/22 20:28:59:

    Można zastąpić inną, najlepiej pół na pół mleczną i gorzką, ale jak będzie tylko jedna z nich też ciasto się uda.

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2016/04/23 13:31:38:

    Dziękuje za odpowiedż faktycznie chodziło mi o jajka. Mam wszystkie produkty i przymierzam się do zrobienia tego ciasta choc w ciastach nie jestem mocna. Pozdrawiam.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/23 14:01:40:

    Pani Mario, to ciasto nie powinno sprawić kłopotu, jest dosyć łatwe. Ważne tylko, żeby nie za wcześnie wyjąć je z piekarnika. Pozdrawiam również :)

  • Gość LeNaaa napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/04/27 12:54:58:

    Do tej poru byłam kompletnym beztalenciem w dziedzinie wypieków.
    Twoje przepisy są opisane w taki sposób że nie można tego spartolić.
    Każde ciasto które robiłam z tego blogu wychodziło tak że chyba odkryłam w sobie nowe talenty.

    Dziś na stole mam czekoladowe, w domu wszyscy się rozpływają nad nim , obok dodałam dla kontrastu trochę bitej śmietany :)

    Pozdrawiam
    I polecam.

    Ps. Nie piszesz przypadkiem książki ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/27 20:22:19:

    LeNaa, serce rośnie, gdy się czyta takie słowa. Dzięki serdeczne :)
    Co do książki, to szczerze mówiąc nigdy o tym nie myślałam. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość Natalia napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/04/28 09:25:54:

    Jakie owoce można użyć zamiast wiśni? pozdrawiam i podziwiam za talent :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/28 10:14:17:

    Natalia, Dziękuję za miłe słowa :) Maliny też swietnie się sprawdzą.

  • Gość Isia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/05/01 19:26:31:

    Dziękuję za pyszne przepisy. Cisto czekoladowe jest rewelacyjne, wiśnie dodają troszkę kwaskowości i świetnie pasują do całości.

  • Gość Magdalena napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/08/25 18:43:16:

    Jeśli nie mam mrożonych wiśni czy mogą być to wiśnie z kompotu? :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/25 20:49:18:

    Magdalena, mogą :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa