Wpis

środa, 27 kwietnia 2016

Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia

Szybkie ciasto z kategorii bez pieczenia

inspirowane popularnym kokosowym wafelkiem.

 Kakaowe herbatniki przełożone budyniową masą kokosową z białą czekoladą,

a dla przełamania smaku i słodyczy odrobiną dżemu malinowego.

Pyszny i prosty deser nie tylko dla zapracowanych.

 
 

Składniki: (na formę 21 x 21 cm)

masa kokosowa:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g białej czekolady

ponadto:

  • duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 200 g)
  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego ( 120 g)
  • wórki kokosowe do posypania

Sposób wykonania:

Zółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie zmiksować.

Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.

Na gotujące mleko wlać miksturę jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty.

Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. 

Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 część kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.

Przed podaniem wyjąć  nieco wcześniej z lodówki.

Smacznego :)

* Do dekoracji ciasta użyłam pralinek kokosowych, ale świetnie też się sprawdzą np.: świeże maliny.

* Jeśli lubicie naprawdę słodkie desery możecie pozostałą czekoladę również zetrzeć i posypać razem z wiórkami wierzch ciasta.

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 27 kwietnia 2016 00:10

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/27 09:05:52:

    Wygląda fantastycznie!

  • Gość Aniulka napisał(a) z *.up.wroc.pl komentarz datowany na 2016/04/27 11:18:53:

    Świetnie wygada, pewnie jeszcze lepiej smakuje. Jestem tylko ciekawa jakich dokładnie użyłaś ciasteczek, czy mogłabyś podać nazwę?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/27 12:08:49:

    Aniulka, użyłam herbatników Petit Buerre z Tesco firmy SimSec, ale najczęściej używam kakaowych herbatników z Biedronki i jestem z nich bardzo zadowolona.

  • Gość Asa_6niebo napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2016/04/27 14:42:03:

    kolejna pyszność u Ciebie, zapisuję sobie do wypróbowania:)

  • Gość asiakr44 napisał(a) z *.com komentarz datowany na 2016/04/27 16:45:01:

    Mmm.... wygląda obłędnie <3 lecę po herbatniki ;D

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2016/04/27 18:09:30:

    Jeśli ja tego ciasta nie zrobię,to przestanę siebie lubić:)))to moja praca domowa na weekend i radość jedzenia w niedzielę:)

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2016/04/27 18:33:18:

    Szanowna Pani czy mogę zamienić białą czekoladę na mleczną bądż deserową? Nie przepadam za białą czekoladą. A przy okazji - zrobiłam ciasto czekoladowe z wiśniami. Wyśmienite i nawet udało mi się. Pozdrawiam.

  • amaranthrose napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/27 19:04:33:

    Rewelacyjne ciasto. I do tego bez pieczenia!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/27 20:14:24:

    Pani Mario, bardzo cię cieszę, że ciasto czekoladowe się udało :)
    Jeśli nie przepada Pani za białą czekoladą można ją całkowicie pominąć, a dodać do masy troszkę więcej cukru.

  • Gość napisał(a) z *.direct-adsl.nl komentarz datowany na 2016/04/28 14:23:31:

    Kochana a malinowy konieczny?...mąż nie za bardzo lubi maliny.co proponujesz w zamian?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/28 14:33:34:

    Dżem można pominąć, albo użyć inny lekko kwaśny. Mogą być powidła śliwkowe albo dżem z czarnej porzeczki.

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2016/04/28 17:46:45:

    Dziękuje i pozdrawiam.

  • Gość Kcalmar napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/04/29 11:40:35:

    Piękne zdjęcia! Zapraszamy na naszego bloga pełnego zdrowych inspiracji :)

  • Gość napisał(a) z *.direct-adsl.nl komentarz datowany na 2016/04/29 17:09:25:

    a czy herbatniki nie czekoladowe jakoś drastycznie wpłyną na smak ciasta?bo niestety nie udało mi się tutaj ich dostać-ehh:(,może podsupać je kako?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/29 18:23:34:

    Można użyć zwykłych herbatników, nie zmieni to drastycznie smaku ciasta. Nie trzeba używac kakao.

  • Gość Isia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/05/01 19:34:00:

    Gdzie takie praliny do dekoracji można kupić?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/01 21:23:07:

    Isia, takie pralinki można kupić w Tesco w dużych opakowaniach albo użyć rafaello.

  • Gość daria napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/05/02 11:18:37:

    Bez pieczenia ale nie są zbyt proste do wykonania :( mimo wszystko wyglądają zjawiskowo!

  • Gość IZA napisał(a) z 192.166.255.* komentarz datowany na 2016/05/02 11:20:18:

    Bardzo szybkie i proste, a przy tym pyszne i efektowne.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/02 11:35:57:

    Daria, nie jest proste do wykonania? Trzeba tylko zrobić masę budyniową i przełożyć nią herbatniki...

  • Gość Ana napisał(a) z *.mielec.mm.pl komentarz datowany na 2016/05/14 13:39:31:

    A czy jak zamienię herbatniki na biszkopt zwykły to też będzie? Czy lepiej smakuje z kakaowymi herbatnikami?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/14 13:43:24:

    Ana, zawsze można próbować, ale wydaje mi się, że tutaj lepiej sprawdzą się herbatniki.

  • Gość Wojtek napisał(a) z *.barn.cable.virginm.net komentarz datowany na 2016/06/12 14:17:23:

    Polecam swietnie samakuje szybko sie przyzadza ;) Smacznego :) Polecam z Latte

  • Gość aileen93 napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/06/30 20:33:39:

    Hej ! a czy zamiast konfitury malinowej można dodać np. truskawkową? ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/30 23:07:05:

    Aileen93, jak najbardziej można.

  • Gość Pietruszka napisał(a) z 91.232.58.* komentarz datowany na 2016/07/08 11:21:40:

    Mmmm pycha! Coś na piątkowy relaks :)

  • Gość Pietruszka napisał(a) z 91.232.58.* komentarz datowany na 2016/07/08 11:23:55:

    Pycha :)

  • di0906 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/19 12:12:27:

    www.digotuje.pl/2016/08/kokosowa-princessa-zebra-z-kremem.html

  • Gość Krzyś napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/09/13 14:28:53:

    Można w kremie zastąpić czymś innym masło? Niestety musiałbym je zrobić w wersji bez laktozy...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/13 16:41:51:

    Krzyś, można użyć masła roślinnego.

  • Gość mama Olgi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/10/25 20:53:41:

    Robiłam to ciasto. W smaku rewelacyjne :-) Masa przed schłodzeniem miała smak princessy kokosowej :) POLECAM pozdrawiam

  • Gość Judydka napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2016/11/04 18:40:55:

    Ojejku, zrobiłam. Mój mąż z dzieciakami zjedli w jedną niedzielę :) Pychotka :)

  • Gość Ww napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/11/09 09:54:30:

    A na duza blache podwoic ilosc skladnikow??

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/09 10:11:13:

    Ww, tak.

  • Gość napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/11/22 10:19:41:

    Czym można zastąpić wiórki kokosowe? Czy migdały się nadają?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/22 11:08:16:

    Wiórki kokosowe można pominąć, albo zastąpić siekanymi orzechami czy siekanymi płatkami migdałów. Tylko, że ciasto nie będzie już kokosowe...

  • Gość Sskrabot napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/11/26 15:09:36:

    Czy krem z masła mam dodać do wcześniej zrobionego kremu?

  • Gość Sskrabot napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/11/26 15:10:51:

    Czy krem z masła mam dodać do wcześniej zrobionego kremu?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/26 16:43:22:

    Sskrabot, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego po łyżce wcześniej ugotowanego budyniu.

  • Gość Violet napisał(a) z *.dynamic-zab-06.vectranet.pl komentarz datowany na 2017/04/27 09:09:04:

    O! To bedzie idealne ciacho na moje dzisiejsze urodziny:) Data dodania przepisu tylko mnie w tym utwierdza :D

  • Gość Paulina napisał(a) z *.gdansk.vectranet.pl komentarz datowany na 2017/07/08 19:16:17:

    Trafiłam na ten przepis przypadkiem, i od tego czasu robiłam to ciasto już chyba z 10 razy, zawsze z podwójnej porcji na dużą blachę i zawsze wychodzi super :) szybkie i smaczne, ja jako wielbicielka kokosa je uwielbiam! zdarzyło mi się nawet mrozić, nic się z nim nie dzieje. Dziękuję za ten przepis i wszystkim niezdecydowanym polecam :)

  • Gość Martuś napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/11/06 09:34:53:

    Czy te proporcje składników nadają się na zrobienie ciasta w tortownicy o średnicy 24 cm?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/06 20:41:54:

    Martuś, tak można zrobić w tortownicy 24 cm.

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/11/08 22:02:27:

    można zamiast masła dodać margarynę?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/08 22:51:11:

    Można użyć margaryny, choc z masłem masa będzie smaczniejsza.

  • wiktoria_nowicjusz napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/04 08:48:28:

    Cześć,
    Własnie zajadam się ciastem - wyszło pyszne, choć smakiem bardziej nawiązuje do bounty :)
    Chciałam podpytać o masę z dżemu - tzn. warstwa dżemu rozjechała mi się na boki gdy wykładałam na nią masę budyniową ... przez to efekt wizualny jest uboższy bo nie widać malinowej warstwy (w smaku jest odczuwalny). Co mogę zrobić lepiej następnym razem - żeby warstwa dżemu pozostała na swoim miejscu> może dodać mniej wiórków kokosowych do masy żeby nie była aż taka zbita?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/04 11:31:32:

    Wiktoria, po pierwsze zwróć uwagę na to, by dżem był gęsty. Drugą ważną rzeczą jest równomierne rozkładanie masy. Tzn. niewielką ilość masy kładziemy w różnych miejscach ciasta i delikatnie rozsmarowujemy. I trzecia rzecz. Masa nie powinna być zbita (a piszesz, ze Twoja jest) zwróć uwagę na to, by masło było bardzo dobrze ubite, do białości. Wtedy cała masa jest delikatniejsza, bardziej puszysta.

  • Gość Katarzyna M napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/03/28 19:32:13:

    jaką blaszkę użyłaś-chodzi mi o wielkość?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/28 20:44:46:

    Katarzyna, podałam przy składnikach, 21x21 cm

  • Gość Iwa napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2018/03/29 09:41:36:

    Cześć czy mogę dać masło Zambrowskie a ty jakiego masła używałas ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/29 12:40:49:

    Iwa, do mas i kremów zawsze używam masła extra o zawartości tłuszczu mlecznego minimum 80 %. Masło o ktorym piszesz to margaryna do smarowania pieczywa i nie nadaje się do kremów. Ostatecznie do zrobienia masy można użyć margaryny do wypieków.

  • Gość Ilona napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2018/03/29 16:13:17:

    proszę o podpowiedź- czy krem mogę ugotować na mleku kokosowym z puszki? I co wtedy z wiórkami? Dodac czy już byłoby za dużo szczęścia?;) PS.Blog cudny z wręcz łopatologicznie przekazaną treścią nawet dla laika;) pozdr serdecznie Ilona

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/29 17:36:25:

    Ilona, bardzo dziękuję za miłe słowa. Staram się jak mogę, aby pieczenie stało się przyjemnością nie tylko dla mnie ;)
    Krem można zrobić na mleku kokosowym, ale dodatek wiórków rzeczywiście może być już nadmiarem szczęścia. Użyłabym ich tylko na wierzch, do dekoracji ciasta. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa