Wpis

środa, 27 kwietnia 2016

Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia

Szybkie ciasto z kategorii bez pieczenia

inspirowane popularnym kokosowym wafelkiem.

 Kakaowe herbatniki przełożone budyniową masą kokosową z białą czekoladą,

a dla przełamania smaku i słodyczy odrobiną dżemu malinowego.

Pyszny i prosty deser nie tylko dla zapracowanych.

 
 

Składniki: (na formę 21 x 21 cm)

masa kokosowa:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g białej czekolady

ponadto:

  • duże opakowanie herbatników kakaowych (ok. 200 g)
  • 1/2 słoiczka dżemu malinowego ( 120 g)
  • wórki kokosowe do posypania

Sposób wykonania:

Zółtka utrzeć z połową cukru. Dodać obie mąki, 1/2 szklanki mleka i dokładnie zmiksować.

Pozostałe mleko wlać do garnuszka, dodać cukier waniliowy i drugą połowę cukru. Doprowadzić do wrzenia.

Na gotujące mleko wlać miksturę jajeczną. Całość zagotować mieszając, by nie powstały grudki. Tak powstały budyń gotować ok. 1 minuty.

Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. 

Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na dnie ułożyć ściśle warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć 1/3 część kremu i równo rozsmarować. Na masie ułożyć kolejną warstę herbatników. Ciastka posmarować dżemem, a następnie drugą częścią kremu. Na kremie ułożyć ostatnią warstwę herbatników i posmarować je ostatnią częścią kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc, by herbatniki dobrze zmiękły.

Przed podaniem wyjąć  nieco wcześniej z lodówki.

Smacznego :)

* Do dekoracji ciasta użyłam pralinek kokosowych, ale świetnie też się sprawdzą np.: świeże maliny.

* Jeśli lubicie naprawdę słodkie desery możecie pozostałą czekoladę również zetrzeć i posypać razem z wiórkami wierzch ciasta.

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 27 kwietnia 2016 00:10

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/27 09:05:52:

    Wygląda fantastycznie!

  • Gość Aniulka napisał(a) z *.up.wroc.pl komentarz datowany na 2016/04/27 11:18:53:

    Świetnie wygada, pewnie jeszcze lepiej smakuje. Jestem tylko ciekawa jakich dokładnie użyłaś ciasteczek, czy mogłabyś podać nazwę?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/27 12:08:49:

    Aniulka, użyłam herbatników Petit Buerre z Tesco firmy SimSec, ale najczęściej używam kakaowych herbatników z Biedronki i jestem z nich bardzo zadowolona.

  • Gość Asa_6niebo napisał(a) z *.cdma.centertel.pl komentarz datowany na 2016/04/27 14:42:03:

    kolejna pyszność u Ciebie, zapisuję sobie do wypróbowania:)

  • Gość asiakr44 napisał(a) z *.com komentarz datowany na 2016/04/27 16:45:01:

    Mmm.... wygląda obłędnie <3 lecę po herbatniki ;D

  • Gość Aguś kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2016/04/27 18:09:30:

    Jeśli ja tego ciasta nie zrobię,to przestanę siebie lubić:)))to moja praca domowa na weekend i radość jedzenia w niedzielę:)

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2016/04/27 18:33:18:

    Szanowna Pani czy mogę zamienić białą czekoladę na mleczną bądż deserową? Nie przepadam za białą czekoladą. A przy okazji - zrobiłam ciasto czekoladowe z wiśniami. Wyśmienite i nawet udało mi się. Pozdrawiam.

  • amaranthrose napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/27 19:04:33:

    Rewelacyjne ciasto. I do tego bez pieczenia!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/27 20:14:24:

    Pani Mario, bardzo cię cieszę, że ciasto czekoladowe się udało :)
    Jeśli nie przepada Pani za białą czekoladą można ją całkowicie pominąć, a dodać do masy troszkę więcej cukru.

  • Gość napisał(a) z *.direct-adsl.nl komentarz datowany na 2016/04/28 14:23:31:

    Kochana a malinowy konieczny?...mąż nie za bardzo lubi maliny.co proponujesz w zamian?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/28 14:33:34:

    Dżem można pominąć, albo użyć inny lekko kwaśny. Mogą być powidła śliwkowe albo dżem z czarnej porzeczki.

  • Gość Maria napisał(a) z *.toya.net.pl komentarz datowany na 2016/04/28 17:46:45:

    Dziękuje i pozdrawiam.

  • Gość Kcalmar napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/04/29 11:40:35:

    Piękne zdjęcia! Zapraszamy na naszego bloga pełnego zdrowych inspiracji :)

  • Gość napisał(a) z *.direct-adsl.nl komentarz datowany na 2016/04/29 17:09:25:

    a czy herbatniki nie czekoladowe jakoś drastycznie wpłyną na smak ciasta?bo niestety nie udało mi się tutaj ich dostać-ehh:(,może podsupać je kako?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/04/29 18:23:34:

    Można użyć zwykłych herbatników, nie zmieni to drastycznie smaku ciasta. Nie trzeba używac kakao.

  • Gość Isia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/05/01 19:34:00:

    Gdzie takie praliny do dekoracji można kupić?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/01 21:23:07:

    Isia, takie pralinki można kupić w Tesco w dużych opakowaniach albo użyć rafaello.

  • Gość daria napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/05/02 11:18:37:

    Bez pieczenia ale nie są zbyt proste do wykonania :( mimo wszystko wyglądają zjawiskowo!

  • Gość IZA napisał(a) z 192.166.255.* komentarz datowany na 2016/05/02 11:20:18:

    Bardzo szybkie i proste, a przy tym pyszne i efektowne.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/02 11:35:57:

    Daria, nie jest proste do wykonania? Trzeba tylko zrobić masę budyniową i przełożyć nią herbatniki...

  • Gość Ana napisał(a) z *.mielec.mm.pl komentarz datowany na 2016/05/14 13:39:31:

    A czy jak zamienię herbatniki na biszkopt zwykły to też będzie? Czy lepiej smakuje z kakaowymi herbatnikami?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/14 13:43:24:

    Ana, zawsze można próbować, ale wydaje mi się, że tutaj lepiej sprawdzą się herbatniki.

  • Gość Wojtek napisał(a) z *.barn.cable.virginm.net komentarz datowany na 2016/06/12 14:17:23:

    Polecam swietnie samakuje szybko sie przyzadza ;) Smacznego :) Polecam z Latte

  • Gość aileen93 napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/06/30 20:33:39:

    Hej ! a czy zamiast konfitury malinowej można dodać np. truskawkową? ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/06/30 23:07:05:

    Aileen93, jak najbardziej można.

  • Gość Pietruszka napisał(a) z 91.232.58.* komentarz datowany na 2016/07/08 11:21:40:

    Mmmm pycha! Coś na piątkowy relaks :)

  • Gość Pietruszka napisał(a) z 91.232.58.* komentarz datowany na 2016/07/08 11:23:55:

    Pycha :)

  • di0906 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/19 12:12:27:

    www.digotuje.pl/2016/08/kokosowa-princessa-zebra-z-kremem.html

  • Gość Krzyś napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/09/13 14:28:53:

    Można w kremie zastąpić czymś innym masło? Niestety musiałbym je zrobić w wersji bez laktozy...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/13 16:41:51:

    Krzyś, można użyć masła roślinnego.

  • Gość mama Olgi napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/10/25 20:53:41:

    Robiłam to ciasto. W smaku rewelacyjne :-) Masa przed schłodzeniem miała smak princessy kokosowej :) POLECAM pozdrawiam

  • Gość Judydka napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2016/11/04 18:40:55:

    Ojejku, zrobiłam. Mój mąż z dzieciakami zjedli w jedną niedzielę :) Pychotka :)

  • Gość Ww napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2016/11/09 09:54:30:

    A na duza blache podwoic ilosc skladnikow??

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/09 10:11:13:

    Ww, tak.

  • Gość napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/11/22 10:19:41:

    Czym można zastąpić wiórki kokosowe? Czy migdały się nadają?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/22 11:08:16:

    Wiórki kokosowe można pominąć, albo zastąpić siekanymi orzechami czy siekanymi płatkami migdałów. Tylko, że ciasto nie będzie już kokosowe...

  • Gość Sskrabot napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/11/26 15:09:36:

    Czy krem z masła mam dodać do wcześniej zrobionego kremu?

  • Gość Sskrabot napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/11/26 15:10:51:

    Czy krem z masła mam dodać do wcześniej zrobionego kremu?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/26 16:43:22:

    Sskrabot, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego po łyżce wcześniej ugotowanego budyniu.

  • Gość Violet napisał(a) z *.dynamic-zab-06.vectranet.pl komentarz datowany na 2017/04/27 09:09:04:

    O! To bedzie idealne ciacho na moje dzisiejsze urodziny:) Data dodania przepisu tylko mnie w tym utwierdza :D

  • Gość Paulina napisał(a) z *.gdansk.vectranet.pl komentarz datowany na 2017/07/08 19:16:17:

    Trafiłam na ten przepis przypadkiem, i od tego czasu robiłam to ciasto już chyba z 10 razy, zawsze z podwójnej porcji na dużą blachę i zawsze wychodzi super :) szybkie i smaczne, ja jako wielbicielka kokosa je uwielbiam! zdarzyło mi się nawet mrozić, nic się z nim nie dzieje. Dziękuję za ten przepis i wszystkim niezdecydowanym polecam :)

  • Gość Martuś napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/11/06 09:34:53:

    Czy te proporcje składników nadają się na zrobienie ciasta w tortownicy o średnicy 24 cm?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/06 20:41:54:

    Martuś, tak można zrobić w tortownicy 24 cm.

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2017/11/08 22:02:27:

    można zamiast masła dodać margarynę?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/11/08 22:51:11:

    Można użyć margaryny, choc z masłem masa będzie smaczniejsza.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa