Wpis

wtorek, 01 marca 2016

Ciasto "Coffee-banana"

 Jeśli lubicie shake'a Coffee-banana, to z pewością pokochacie to ciasto.

Mocno kremowe, wyraźnie kawowe, z dodatkiem słodkich bananów.

Zarówno w kremie, jak i w górnej warstwie znajduje się śmietana,

dlatego ciasto wymaga przechowywania w lodówce,

za to można podawać je tuż po wyjęciu z niej,

a takie przyjemnie chłodne smakuje zupełnie jak kawowo-bananowy shake.

 

Składniki:

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4  szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady

krem kawowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki cukru pudru

bita śmietana:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 usztywniacze do śmietany śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)

ponadto:

  • 5-6 bananów
  • sok z cytryny
  • 100 g czekolady mlecznej lub kawowej (użyłam kawowo-śmietankowej z Lidla)
  • poncz do nasączenia biszkoptu (1/2 szklanki likieru bananowego + 1/2 szklanki wody + cukier według uznania) można zastąpić 1 szklanką soku bananowego

 

Sposób wykonania:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozbity, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić. Kiedy dobrze wystygnie ściąć wierzch na gubość ok. 0,5 cm. Ciasto nie musi byc równo ścięte i tak będzie kruszone.

Krem:

Serek i śmietanka powinny być bardzo dobrze schłodzone.

Wszystkie składniki kremu umieścić w misie miksera. Miksować  do uzyskania jednolitego, dość gęstego kremu ( prędkość obrotów miksera zwiększajcie stopniowo, w początkowej fazie krem mocno chlapie).

Bita śmietana:

Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona.

Śmietankę i cukier puder umieścić w misie miksera. Ubijać, aż śmietanka wyraźnie zgęstnieje. Pod koniec ubujania dodać usztywniacze.

Składanie ciasta:

Uprzednio ścięty biszkopt odwrócić do góry nogami (wtedy macie pewność, że wierzch będzie równy). Nasączyć przygotowanym ponczem. Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. Dosyć ściśle ułożyć na biszkopcie (patrz zdj.)

Na banany wyłożyć krem, rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Odcięty wcześniej wierzch biszkoptu dokładnie pokruszyć. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Okruchy i czekoladę połączyć ze sobą. Połowę tej mieszanki rozsypać na kremie i lekko docisnąć.

Bitą śmietanę wyłożyć na mieszankę z kruszonego biszkoptu. Równo rozsmarować i posypać pozostałą częścią okruchów i czekolady.

Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Smacznego :)




Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 01 marca 2016 00:15

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/01 07:35:29:

    Piękna kosteczka!

  • Gość napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2016/03/01 10:59:25:

    Czy na biszkopt można dodatkowo położyć powidła z czarnej porzeczki troszkę dla złamania smaku...? Będą pasowały i nie zepsują całości? Pozdrawiam!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/01 11:06:16:

    Można dodać, jak najbardziej. Ciasto na takim samym spodzie z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki jest też na blogu zjemto.blox.pl/2014/10/Ciasto-Cassis.html

  • Gość napisał(a) z *.direct-adsl.nl komentarz datowany na 2016/03/01 11:47:04:

    Uwielbiam tego bloga!i twoje ciasta często goszczą na moim stole:)narazie dla rodziny i znajomych nr 1 jest kapitańskie:)więc czekam na więcej i wiecej!!

  • Gość karmel-itka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/01 13:02:06:

    pięknie wygląda - ale czy banany czasem szybko nie będą czernieć?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/01 13:50:32:

    Dzięuję za miłe słowa, mam nadzieję, że nie zabraknie mi pomysłów ;) Również ciepło pozdrawiam :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/01 13:53:19:

    Karmel-itka, Banany skrapiamy sokiem z cytryny, ponadto ciasto powinno być przechowywane w lodówce, a to zapobiega ciemnieniu bananów. U mnie po 3 dniach banany wyglądały bardzo ładnie (ciemniały tylko w miejscu wcześniejszego odkrojenia ciasta)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/01 14:31:13:

    Kawa i banan to doskonałe połączenie; ciasto musiało być przepyszne! :)

  • Gość pychotka11 napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/03/01 16:22:33:

    chyba się skuszę, ciasto kawowe i jeszcze z bananami - to musi być pyszne

  • Gość Monika napisał(a) z *.ipvnow.com komentarz datowany na 2016/03/02 13:27:59:

    Przepięknie wyglądające ciasto :) Z pewnością spróbuję w wolnej chwili. Ile schodzi mniej więcej z przygotowaniem go?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/02 14:12:21:

    Monika, trudno powiedzieć dokładnie, to zależy jak to rozłożysz w czasie. ja zazwyczaj biszkopt piekę dużo wcześniej. Łatwiej się kroi jak dobrze wystygnie i dobrze się kruszy. Pracy tak naprawdę nie ma dużo. Masę i bitą śmietanę robi się błyskawicznie jeśli wszystko jest dobrze schłodzone. Sam biszkopt to jakieś 45 minut. Reszta, jeśli masz wpraw więcej jak 40 minut nie zajmie.

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/02 15:46:39:

    Pięknie wygląda to ciasto w przekroju ... a jakie musi być pyszne:)

  • lampkiled napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/02 22:14:12:

    Moja żona mało nie umarła jak to zobaczyła, sam musiałem się powstrzymać aby nie zjeść monitora z tymi zdjęciami :) Wygląda pysznie :) Coś mi się wydaje, że w weekend wiem jakie ciasto robimy :D

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/02 22:44:37:

    Lampkiled, mam nadzieję, że takie same wrażenia będziecie mieli po zjedzeniu ciasta :)

  • Gość Maja napisał(a) z *.ibselektronics.pl komentarz datowany na 2016/03/06 15:08:09:

    Do biszkoptu nie dodaje się proszku do pieczenia?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/06 17:03:46:

    Maja, nie dodaje się proszku do pieczenia, wystarczy bardzo dobrze ubić białka.

  • Gość jagoda napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/03/07 20:38:19:

    coś czuje że znajdzie się moim menu urodzinowym! prezentuję się rewelacyjnie! :)

  • Gość Szosasucha napisał(a) z *.ksi-system.net komentarz datowany na 2016/03/07 23:30:57:

    Witam. Ciasto zrobiłam zgodnie z przepisem i wyszło naprawdę fantastyczne. Samo przygotowanie trwa dość krótko, mnie najwięcej czasu zeszło nad przekładaniem ciasta. Trochę nie mogłam ujarzmić tej posypki (ciasto + czekolada), bo po wyłożeniu jej na krem nie była zbyt stabilnym oparciem dla bitej śmietany. Ale po uklepaniu dało radę opanować całość. Jestem bardzo zadowolona z efektu i dodaję przepis do ulubionych. Serdeczne dzięki za Twoje przepisy - są na prawdę super!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/08 00:35:46:

    Szosasucha, bardzo sie ciesze, że wszystko jednak zakończyło się sukcesem ;) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość janusz napisał(a) z *.web.vodafone.de komentarz datowany na 2016/03/08 12:08:11:

    Witam,właśnie pracuję nad tym ciastem :)
    Pytanie,zamiast usztywniaczy ile żelatyny dodać do śmietanki??
    Jak będzie gotowe postaram się wysłać zdjęcia :)
    Pozdrawiam,Janusz

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/08 12:41:08:

    Janusz, myślę, że 2 łyżeczki żelatyny wystarczy. W takim razie czekam na zdjęcia :)

  • Gość janusz napisał(a) z *.web.vodafone.de komentarz datowany na 2016/03/08 16:20:23:

    aguzja,zrobiłem wszystko w/g Twojej receptury,teraz się chłodzi w lodówce,wieczorem próba!!!!Myślę ze ten przepis przekroczy naszą granicę i pójdzie w świat!!!!!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/08 17:34:33:

    Janusz, trzymam kciuki, żeby efekt końcowy sprostał Twoim oczekiwaniom :)

  • Gość janusz napisał(a) z *.web.vodafone.de komentarz datowany na 2016/03/08 19:11:57:

    www.facebook.com/photo.php?fbid=10206976865733929&set=a.3109129061002.136801.1647619522&type=3

    no i jest!!!!! wspaniałe!!!
    aguzja,dziękuję!!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/08 19:22:25:

    Janusz, rzeczywiście wspaniałe :)

  • Gość natalia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/10 12:59:36:

    mój wyszedł tak ;) pokazywarka.pl/8yif47/

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/10 13:09:23:

    Natalia, idealny! :)

  • Gość jagoda napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/03/10 14:18:01:

    kawa rozpuszczalna ma byc w proszku?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/10 14:24:56:

    Jagoda, tak, dodajemy granulki kawy.

  • Gość natalia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/10 14:39:18:

    dzięki, smakuje wybornie ! polecam wszystkim

  • Gość sylwia1207 napisał(a) z *.pse.pl komentarz datowany na 2016/03/10 14:57:10:

    Moi Drodzy a czym można zastąpić likier w ponczu????:-) jakieś pomysły????

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/10 15:06:16:

    sylwia1207, chcesz w ogóle pominąć alkohol ? czy zastąpić innym?

  • Gość anioszek w kuchni napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/03/11 10:28:52:

    Super przepis, zrobiłam biszkopt i po raz pierwszy w życiu mi wyszedł! Bardzo dziękuję i mam tu pytanie, czy mogę dodać przepis na moje ciasto, które zrobiłam na Twoim biszkopcie na swoim blogu? Oczywiście z podlinkowaniem do Twojego ciasta. Jeszcze raz dziękuję za fantastyczny przepis! Aha, a gdybym chciała zrobić jasny biszkopt, dać mąki więcej o wagę usuniętego kakao i czekolady?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/11 12:49:14:

    Anioszek w kuchni, jasne, nie ma problemu, wszyscy inspirujemy się jakimiś przepisami, nie widzę żadnego problemu :)
    W jasnym biszkocie jajka i cukier bez zmian. W przepisie podstawowym jest do tego szklanka mąki tortowej , ale zazwyczaj część tortowej zamieniam ziemniaczaną ( jakieś 2 łyżki)

  • Gość fifi napisał(a) z *.timplus.net komentarz datowany na 2016/03/12 14:28:24:

    ciasto wygląda przepysznie! Aż ślinka cieknie:) ale proszę o odpowiedź czy z podanych proporcji mogę zrobić ciasto w tortownicy o średnicy 26cm?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/12 16:28:04:

    Fifi, niestety tak tortownica będzie za mała. Chyba, że biszkopt przekroisz na pół i zrobisz w formie tortu.

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/18 16:17:41:

    Witam ;p
    Bardzo spodobał mi się zamieszczony przez Panią przepis i bardzo chciałabym go wypróbować. Czy w wymienionych składnikach na biszkopt nie został pominięty niechcący proszek do pieczenia ??

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/18 18:13:33:

    Nie dodajemy proszku do pieczenia, wystarczy bardzo dobrze ubić białka.

  • Gość Iwona napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/18 21:11:45:

    Ciastko robi furorę, wszystkim muszę kserowac przepis! Zjedliśmy całą blachę w zeszłą niedzielę :-D

  • Gość napisał(a) z *.metro-networks.pl komentarz datowany na 2016/03/24 12:43:54:

    Czy zolta mieszac z bialkiem recznie czy mikserem na niskich obrotach?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/24 13:35:43:

    mikserem

  • Gość sylwia1207 napisał(a) z *.pse.pl komentarz datowany na 2016/03/25 08:16:08:

    A czy do kremu mascarpone trzeba ubić śmietankę najpierw i później dodać serek do niej???? Z przepisu wynika, że nie trzeba, tylko śmietankę zmiksować od razu z serkiem...Proszę o wskazówkę. Pozdrawiam:-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/25 08:18:03:

    Sylwia 1207, wszystko miksujemy razem.

  • Gość sylwia1207 napisał(a) z *.pse.pl komentarz datowany na 2016/03/25 08:23:12:

    Oki dziękuje:-) Co do ponczu zrobiłam sama likier bananowy:-) dziś będę robić to przepysznie wyglądające ciasto. Jestem pewna, że takie też będzie w smaku. Pozdrawiam Wszystkich!!!!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/25 09:50:30:

    Sylwia1207, mam nadzieję, że się nie rozczarujesz. Również ślę serdeczności :)

  • Gość ewa napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/03/25 21:25:00:

    Polecam ten przepis.ciasto jest pyszne.robiłam pierwszy raz i wyszło super.

  • Gość ewa napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/03/25 21:35:57:

    Polecam ten przepis.ciasto jest pyszne.robiłam pierwszy raz i wyszło super.

  • Gość Kinga napisał(a) z *.static.ip.netia.com.pl komentarz datowany na 2016/03/28 12:26:03:

    Świetny przepis !! Ciasto rewelacja!! robiłam na święta , wszystkim smakowało , nie jest trudne w wykonaniu

  • Gość Anioszek w kuchni napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2016/03/28 14:15:33:

    Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze mam pytanko odnośnie czasu pieczenia, bo planuje wykorzystać ten biszkopt lub w wersji jasnej do zrobienia tortu i do muffinek z formy takiej silikonowej z motylami, biedronką (kupiłam ostatnio w lidlu). No i nie mam pewności, ile czasu piec biszkopt z Twoich proporcji na 5 jajek w tortownicy 26cm, a ile takie małe cuda? Dopiero zaczęłam swoja karierę biszkoptowa, więc wiele przede mną:) Z góry dziękuję za porady i zycze spokojnej reszty Świąt :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/28 18:00:22:

    Anioszek, Biszkopt w tortownicy podobnie jak w blaszce, 35- 40 minut. A muffinki piekłabym troche krócej 20-25 minut. Ale przed wyjęciem zawsze najlepiej zrobić test "suchego patyczka". Dziękuję za życzenia, pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość zielonommi napisał(a) z *.ten.net.pl komentarz datowany na 2016/04/08 16:52:04:

    Ciasto pyszne, dużo lepsze od kopca kreta; )

  • patricia-bakes napisał(a) komentarz datowany na 2016/09/19 12:38:54:

    Przepyszne ciasto, nieprzesłodzone, nie mdłe, wszystko w nim ze sobą współgra i do siebie pasuje :) Troszkę zmieniłam proporcje biszkoptu, chcąc aby jego pokruszonej części wyszło nieco więcej i efekt był zadowalający :) Polecam i zapraszam do siebie :)

  • Gość naleśniki napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2016/09/19 23:47:32:

    Ciasto pycha... zniknęło w mgnieniu oka, a mały bratanek stwierdził, że od teraz to jego ulubione ciasto :D

  • Gość napisał(a) z *.wireless.dyn.drei.com komentarz datowany na 2016/10/11 23:35:59:

    Witam, czy ciasto można naponczować rumem bądź innym alkoholem?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/12 14:39:32:

    Można naponczować innym alkoholem.

  • Gość Ann napisał(a) z *.netcologne.de komentarz datowany na 2016/10/22 14:39:28:

    Zrobiłam wczoraj, próbowałam dziś ;) WARTO BYŁO się pomęczyć, bo jednak ciasto jest dość pracochłonne... Zmieniłam tylko tyle, że do biszkoptu dodałam łyżeczkę proszku do pieczenia, bo obawiałam się, że nie urośnie odpowiednio. Jest idealny ;) Podsumowując: słodko - gorzki, bo kawa i ciemna czekolada robią swoje :) Dziękuję za przepis! Warto powtórzyć ;)

  • Gość napisał(a) z *.ip4.greenlan.pl komentarz datowany na 2017/01/05 23:06:06:

    Witam ,właśnie skończyłam robić ciasto i wylądowało lodówce !coś mi się zdaje że będzie pyszne bo w kremie kawowym już się zakochałam jak był jeszcze w misce pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/05 23:38:32:

    W takim razie trzymam kciuki, żeby smakowało całe ciasto, nie tylko krem ;)

  • distriktbih napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/27 07:33:15:

    Wspaniale wygląda.

  • Gość Agus napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/21 10:21:54:

    Witam Pania serdecznie mam pytanie mianowicie robilam przed swietami ciasto coffe banana wszystko zgodnie z przepisem po kilkunastu godzinach lezakowania i przegryzania sie w lodowce po wyprobowaniu bylo przepyszne nie za slodkie smietana miala idealna delikatna konsystencje mascarpone bylo puszyste czuc bylo kawe a po trzech dobach ciasto stracilo zupelnie smak kremy sie zbily stwardnialy nie bylo czuc kawy i ogolnie stalo sie nie smaczne... czy wie moze Pani dlaczego? dodam ze ciasto przechowywalam w zamknietym plastikowym pojemniku do ciast. z gory dziekuje

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/21 12:08:31:

    Aguś, to niestety są kremy, które nie lubią dłuższego przechowywania, zwłaszcza krem na bazie mascarpone. To naturalne, że krem mocno napowietrzony, a nie usztywniony niczym "siądzie" po kilku dniach i straci konsystencję, przez co również smak. Taka to jego wątpliwa uroda. Jeśli chodzi o dłuższe przechowywanie ciast, to zdecydowanie lepsze pod tym względem będą masy maślane.

  • Gość Mimi napisał(a) z *.246.66.101.skyware.pl komentarz datowany na 2018/02/09 00:35:45:

    To ciasto jest mega!!!! Mój mąż nie przepada za słodyczami a to po prostu uwielbia. Zawsze na jego przyjazd (z zagranicy) robie to ciasto. Pyszności :-) :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/02/09 09:40:45:

    Mimi, bardzo miło słyszeć takie słowa. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość magnetic500 napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2018/03/26 12:56:38:

    Ciasto niebo w gebie ! Zrobilam wszystko jak w przepisie i wyszlo doskonale. Na pewno wypróbuję kolejne przepisy przy najbliższej okazji. Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/03/26 20:49:08:

    Bardzo się cieszę. Również ślę serdeczności :)

  • Gość Kejti napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2018/09/14 14:07:39:

    Witam ciasto wyglada oblednie odnosnie kawy czy moze to byc kawa rozpuszczalna w proszku sypka nie granulki czy bez znaczeenia?

  • Gość Kejti napisał(a) z *.opera-mini.net komentarz datowany na 2018/09/14 14:09:01:

    Ponawiam pytanie odnosnoe kawy moze byc sypka rozpuszczalna typu Nescafe?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/09/14 17:53:09:

    Kejti, może być Nescafe.

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2018/11/07 13:59:57:

    witam post jest juz stary ale chcialam zapytac ktora blaszka bedzie lepsza 24*28 czy 24*40

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2018/11/07 15:44:21:

    Ta mniejsza blaszka będzie lepsza, choć z pewnością ciasto będzie wyższe.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa