Wpis

środa, 03 lutego 2016

Ciasteczka chrustowe

  Faworki kocham miłością absolutną. To one, a nie pączki, od dzieciństwa są dla mnie symbolem tłustego czwartku. W poszukiwaniu faworków idealnych przetestowałam wiele przepisów, ale ten z pewnością jest najłatwiejszy. Ciasto wymaga tylko 3 składników (cukier można pominąć), w tym najważniejszego - piwa. Dodatek piwa w cieście sprawia, że nie potrzebuje ono napowietrzania przez mocne uderzanie, nie trzeba go też długo zagniatać. Naprawdę wszystko robi sie błyskawicznie. A ponieważ zamiast zwijać typowe faworki wycinamy kwadratowe ciasteczka, z przygotowaniem tego karnawałowego przysmaku poradzi sobie nawet gospodyni zazwyczaj omijająca kuchnię szerokim łukiem.

  Chrustowe ciasteczka możecie też łatwo zamienić w słoną przekąskę. Wystarczy pominąć cukier w przepisie, a po usmażeniu oprószyć je solą i ulubionymi przyprawami.

 

 

Składniki:

  • 3 żółtka
  • ok. 80 ml jasnego piwa
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru

ponadto

  • olej do smażenia
  • cukier puder + cukier waniliowy do posypania

 

Sposób wykonania:

 
Do naczynia z podziałką wbić żółtka. Dolać piwa do 125 ml objętości (nie licząc piany). Dodać łyżkę cukru i dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać na stolnicę. Wlewać przygotowaną mieszankę i wyrabiać ciasto. Nie trzeba długo zagniatać. Ciasto powinno być jednolite i dosyć twarde.

Na tym etapie można już wycinać i smażyć ciasteczka, ale będą one zdecydowanie  delikatniejsze i bardziej kruche, jeśli przed smażeniem  ciasto dobrze schłodzimy w lodówce.

Ciasto cieniutko rozwałkować. Radełkiem lub nożem wycinać 3-4 centymetrowe kwadaty.

Smażyć w głębokim tłuszczu, na dobrze rozgrzanym oleju (lub smalcu) na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym. Obficie oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowy.

Smacznego :)

 



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
środa, 03 lutego 2016 00:02

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Cyanna napisał(a) z *.miasto-jastrzebie.static.3s.pl komentarz datowany na 2016/02/03 08:12:18:

    To już wiem co dzisiaj będę robić :)

  • Gość Agusik kulinarnie napisał(a) z *.16-4.cable.virginm.net komentarz datowany na 2016/02/03 09:03:28:

    Łatwy przepis,a chruścik wyląda obłędnie,może by więc wypróbować? :)))

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/03 13:14:46:

    Jak pysznie napompowane poduszeczki wyglądają!

  • Gość Cyanna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/02/06 13:05:11:

    Ciasteczka wyszły przepyszne :) A jakie szybkie!

  • Gość mała mi napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/01/27 02:46:30:

    Ja znam inny przepis: Objętościowo tyle piwa ile jajek i mąki ile się wrobi :)

  • Gość napisał(a) z *.cust.tele2.se komentarz datowany na 2017/01/27 07:28:25:

    Czy zamiast pita mozna uzyc wody gazowanej?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/27 10:02:09:

    Niestety nie robiłam tylko na wodzie, nie doradzę.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa