Wpis
Ciasto migdałowo-kokosowe z aksamitną
masą budyniową i kajmakiem.
Delikatne w smaku, choć z wyczuwalną nutą alkoholu.
Nieprzesłodzone i niewymagające wiele pracy.
Amatorzy kokosowych wafelków Princessa powinni być zachwyceni :)
Składniki:
ciasto kokosowo-migdałowe:
masa:
ponadto:
Sposób przygotowania:
Ciasto: Białka ubić z odrobiną soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodać migdały, wiórki, płatki migdałów i pokrojone na małe kawałki wafelki. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.
Dno blachy o wym. 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić masę kokosowo-migdałową. Wstawić do nagrzanego piekranika. Piec ok. 30 minut w temp. 170 C. Gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił, przykryć folią alumioniową. Upieczone ciasto wystudzić.
Masa: Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dokłądnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Wlać mieszankę jajeczną i energicznie mieszając zagotować. Powinien powstać gładki, aksamitny budyń. Garnek z budyniem przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć na puch. Do masła stopniowo dodawać przestygnięty budyń i miksować na gładki krem.
Poncz: Przegotowaną, zimną wodę połączyć z likierem i wymieszać.
Składanie ciasta: Na dnie blachy ułożyć ciasto migdałowo-kokosowe i nasączyć je 1/4 ponczu. Wyłożyć 2/3 masy budyniowej. W pozostałym ponczu krótko moczyć biszkopty i dosyć ściśle układać je na kremie. Wolne miejsca między biszkoptami zapełnić masą kajmakową (patrz zdj.) Na biszkopty wyłożyć pozostałą masę i delikanie rozprowadzić. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, ale najlepiej na noc, by warstwy dobrze się "przegryzły".
Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
Smacznego :)
To ciasto jest obłędne!
Spód ciasta podobny do Prince Polo? Robiłam i bardzo fajne wyszło To też na pewno zrobie :)
Sylwia, tak, spód to też podobna beza.
Połączenie genialne, przepis koniecznie muszę wypróbować :) Pozdrawiam!
Rewelacyjne to ciacho! Zdecydowanie coś dla mnie :D
Zakochałam się w tym cieście od pierwszego wejrzenia:) Musi smakować obłędnie. Zapisuję sobie przepis do wypróbowania:)
prawdziwa poezja deserowa!
ciasto pycha,jedyny minus to splywajacy kajmak po ukrojeniu ciasta,ma ktos na to jakis sposob?
Pysiulek, Zdecydowanie kajmak nie powinien wypływać, chyba trafił Ci się bardzo rzadki. Następnym razem kup z innej firmy, albo zrób sama. Puszkę
mleka skondensowanego słodzonego należy gotować przez 3 godziny. Po wystudzeniu otworzyć puszkę z gotowym, pysznym kajmakiem :)
Co zrobić gdy krem wyszedł za rzadki?
Ada, na jakim jesteś etapie przygotowywania ciasta? Ciasto jest złożone i schłodzone? Wszystko robiłaś zgodnie z przepisem? To masa maślana, po schlodzeniu zgęstnieje.
Ciasto jeszcze nie jest złożone. Krem został zrobiony wczoraj i całą noc był w lodówce.
Ada, na pewno zrobiłaś wszystko zgodnie z przepisem? Ta masa wychodzi bardzo zwarta. Najczęstszym błędem przy robieniu masy budyniowej jest zbyt krótko gotowany budyń.
Można spróbować zagęścić masę kaszą manną, najlepiej błyskawiczną. Dodać 3-4 łyżki, albo ewentualnie żelatyną lub galaretką. Galaretka jednak zmieni smak masy.
Tak. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Rozpuścić żelatynę i gdy będzie schłodzona dodać ją miksując do masy? A może dołożyć jeszcze trochę masła?
Ada, chyba postawilabym już tylko na żelatynę, będzie pewniej, no i smak zmieni się najmniej. Tak rozpuść żelatynę i zimną zmiksuj z masą.
Dziękuję za porady. Pozdrawiam :)
Na jaką blachę jest to ciasto?
Ewa, jest podane w przepisie, 22x33 cm.
Czy mogę zamiast płatków migdałowych dac wiecej mielonych 150g?
Atena, nie, lepiej pominąć płatki lub zastąpić je siekanymi orzechami w takiej samej ilości.
Mam pytanko...ile wcześniej mogę upiec spód do ciasta? Mam dużo pieczenia (komunia) i chciałabym wcześniej sobie upiec biszkopty...czy to ciasto tez mogę wcześniej? Dodam że wszystkie ciasta jakie piekę są z Twoich przepisów...są pyszne ;)pozdrawiam
Monia, myślę, że 3-4 dni przed imprezą możesz upiec spód. Zresztą masa jest maślana, więc też nie musisz czekać z nią do ostatniej chwili. Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie wypieki :)
A czy zamiast podłużnych biszkoptów można dodać zwykłe okrągłe?
Mogą być okrągłe biszkopty.
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 |