Wpis

piątek, 29 stycznia 2016

Ciasto Princessa

Ciasto migdałowo-kokosowe z aksamitną

masą budyniową i kajmakiem.

Delikatne w smaku, choć z wyczuwalną nutą alkoholu.

Nieprzesłodzone i niewymagające wiele pracy.

Amatorzy kokosowych wafelków Princessa powinni być zachwyceni :)

 

Składniki:

ciasto kokosowo-migdałowe:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mielonych migdałów (dostępne są gotowe mielone, na pewno w Lidlu)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków migdałów
  • 2 batony Princessa kokosowa (po 48 g każdy)

masa:

  • 6 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • 220 ml śmietanki 30%
  • 150 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 220 g masła w temperaturze pokojowej

ponadto:

  • kilkanaście  podłużnych biszkoptów
  • 150-200 g masy kajmakowej (ok.połowy małej puszki)
  • poncz: 1/2 szklanki likieru kokosowego + 1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Białka ubić z odrobiną soli na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity dodać migdały, wiórki, płatki migdałów i pokrojone na małe kawałki wafelki. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką.

Dno blachy o wym. 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić masę kokosowo-migdałową. Wstawić do nagrzanego piekranika. Piec ok. 30 minut w temp. 170 C. Gdyby wierzch ciasta zbytnio się rumienił, przykryć folią alumioniową. Upieczone ciasto wystudzić.

Masa: Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dokłądnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Wlać mieszankę jajeczną i energicznie mieszając zagotować. Powinien powstać gładki, aksamitny budyń. Garnek z budyniem przykryć i odstawić do wystygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Do masła stopniowo dodawać przestygnięty budyń i miksować na gładki krem.

Poncz: Przegotowaną, zimną wodę połączyć z likierem i wymieszać.

Składanie ciasta: Na dnie blachy ułożyć ciasto migdałowo-kokosowe i nasączyć je 1/4 ponczu. Wyłożyć 2/3 masy budyniowej. W pozostałym ponczu krótko  moczyć biszkopty i dosyć ściśle układać je na kremie. Wolne miejsca między biszkoptami zapełnić masą kajmakową (patrz zdj.) Na biszkopty wyłożyć pozostałą masę i delikanie rozprowadzić. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.

 

Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny, ale najlepiej na noc, by warstwy dobrze się "przegryzły".

Przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Smacznego :)

 

 

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 29 stycznia 2016 00:44

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/29 09:02:56:

    To ciasto jest obłędne!

  • Gość sylwia napisał(a) z *.kaskada.net komentarz datowany na 2016/01/29 11:09:01:

    Spód ciasta podobny do Prince Polo? Robiłam i bardzo fajne wyszło To też na pewno zrobie :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/29 13:26:54:

    Sylwia, tak, spód to też podobna beza.

  • Gość Meg napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/29 19:57:11:

    Połączenie genialne, przepis koniecznie muszę wypróbować :) Pozdrawiam!

  • Gość ami napisał(a) z *.dynamic-ra-1.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/01/29 20:29:16:

    Rewelacyjne to ciacho! Zdecydowanie coś dla mnie :D

  • 6niebo napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/30 10:55:01:

    Zakochałam się w tym cieście od pierwszego wejrzenia:) Musi smakować obłędnie. Zapisuję sobie przepis do wypróbowania:)

  • Gość karmel-itka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/01/30 20:20:57:

    prawdziwa poezja deserowa!

  • Gość pysiulek napisał(a) z *.pppoe.covernet.pl komentarz datowany na 2016/02/08 11:27:28:

    ciasto pycha,jedyny minus to splywajacy kajmak po ukrojeniu ciasta,ma ktos na to jakis sposob?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/08 15:22:43:

    Pysiulek, Zdecydowanie kajmak nie powinien wypływać, chyba trafił Ci się bardzo rzadki. Następnym razem kup z innej firmy, albo zrób sama. Puszkę
    mleka skondensowanego słodzonego należy gotować przez 3 godziny. Po wystudzeniu otworzyć puszkę z gotowym, pysznym kajmakiem :)

  • Gość Ada napisał(a) z *.kamiennagora.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/03/26 09:50:30:

    Co zrobić gdy krem wyszedł za rzadki?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/26 10:03:43:

    Ada, na jakim jesteś etapie przygotowywania ciasta? Ciasto jest złożone i schłodzone? Wszystko robiłaś zgodnie z przepisem? To masa maślana, po schlodzeniu zgęstnieje.

  • Gość Ada napisał(a) z *.kamiennagora.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/03/26 11:04:18:

    Ciasto jeszcze nie jest złożone. Krem został zrobiony wczoraj i całą noc był w lodówce.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/26 11:28:24:

    Ada, na pewno zrobiłaś wszystko zgodnie z przepisem? Ta masa wychodzi bardzo zwarta. Najczęstszym błędem przy robieniu masy budyniowej jest zbyt krótko gotowany budyń.
    Można spróbować zagęścić masę kaszą manną, najlepiej błyskawiczną. Dodać 3-4 łyżki, albo ewentualnie żelatyną lub galaretką. Galaretka jednak zmieni smak masy.

  • Gość Ada napisał(a) z *.kamiennagora.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/03/26 11:33:01:

    Tak. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Rozpuścić żelatynę i gdy będzie schłodzona dodać ją miksując do masy? A może dołożyć jeszcze trochę masła?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/26 12:13:01:

    Ada, chyba postawilabym już tylko na żelatynę, będzie pewniej, no i smak zmieni się najmniej. Tak rozpuść żelatynę i zimną zmiksuj z masą.

  • Gość Ada napisał(a) z *.kamiennagora.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/03/26 12:25:29:

    Dziękuję za porady. Pozdrawiam :)

  • Gość Ewa napisał(a) z *.ip.onefone.pl komentarz datowany na 2016/05/19 13:35:43:

    Na jaką blachę jest to ciasto?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/19 20:29:28:

    Ewa, jest podane w przepisie, 22x33 cm.

  • Gość Atena napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/01/18 12:27:19:

    Czy mogę zamiast płatków migdałowych dac wiecej mielonych 150g?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/18 16:10:49:

    Atena, nie, lepiej pominąć płatki lub zastąpić je siekanymi orzechami w takiej samej ilości.

  • Gość monia napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/05/16 08:20:40:

    Mam pytanko...ile wcześniej mogę upiec spód do ciasta? Mam dużo pieczenia (komunia) i chciałabym wcześniej sobie upiec biszkopty...czy to ciasto tez mogę wcześniej? Dodam że wszystkie ciasta jakie piekę są z Twoich przepisów...są pyszne ;)pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/16 08:45:20:

    Monia, myślę, że 3-4 dni przed imprezą możesz upiec spód. Zresztą masa jest maślana, więc też nie musisz czekać z nią do ostatniej chwili. Pozdrawiam i trzymam kciuki za wszystkie wypieki :)

  • Gość gosc napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/09/28 18:54:51:

    A czy zamiast podłużnych biszkoptów można dodać zwykłe okrągłe?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/28 19:15:28:

    Mogą być okrągłe biszkopty.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa