Wpis

niedziela, 24 stycznia 2016

Ciasteczka serowe z jabłkiem

Półfrancuskie ciasteczka serowe z jabłkiem i cynamonem.

Dawno ich nie piekłam,

a kiedyś, gdy córka była jeszcze mała,

bywały u nas bardzo często.

Lubiłam jej robić takie słodkie niespodzianki,

gdy zmarznięta wracała ze szkoły ...

Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem.

 

 

Składniki:

ciasto:

  • 25 dag sera białego
  • 25 dag masła
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 żółtko

ponadto:

  • 2-3 jabłka
  • cynamon
  • cukier puder do posypania
  • białko do smarowania ciasta

Sposób wykonania:

Ser przekręcić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekac z masłem. Dodac ser, żołtko i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkowac na grubość 0,5 cm i wykrawać okrągłe placki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cząstki jak pomarańcze. Cząstki jabłka grubszą stroną układać przy obwodzie placka. Posypać cynamonem. Przykryć drugą połową ciasta i lekko przygnieść (nie zlepiać, jabłka powinny być widoczne).

 

Przed pieczeniem posmarować ciastka rozbitym białkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 C, do ładnego zezłocenia.

Jeszce ciepłe obficie posypać cukrem pudrem.

Podawać w dniu przygotowania.

Smacznego :)



loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
niedziela, 24 stycznia 2016 00:00

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość lekarzeodkuchni napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/24 09:00:19:

    Moja babcia robiła podobne, pamiętam ten smak z dzieciństwa :) Chetnie wypróbuję Twój przepis :)

  • Gość napisał(a) z *.adsl.szeptel.net.pl komentarz datowany na 2016/01/24 10:26:21:

    Czy twaróg można zastąpić mascarpone?

  • Gość gosc napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/01/24 15:14:23:

    bardzo smaczne i szybko się je przygotowuje

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/24 19:32:03:

    Myślę, że można sprobować użyć mascarpone. Niemniej jest bardziej tłusty od twarogu i ma inną konsystencję, dlatego odjełabym troszkę masła a dodała więcej mąki.

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/25 08:00:39:

    Ale cudne!

  • Gość ewa napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/01/25 13:40:23:

    czy na pewno 250 g masła? Właśnie je piekę i na blaszce jest wytopione masło.Czy tak ma być? Czy coś zrobiłam żle. Proszę o odpowiedż. Pozdrawiam.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/25 14:54:36:

    Ewa, tak, tyle samo masła co sera i mąki. Niewielka ilość masła może sie wytapiać w czasie pieczenia.

  • Gość AluteQ napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/01/25 16:54:02:

    Czy do tych ciastek nie trzeba dodawać w ogóle cukru?(oprócz cukru pudru na koniec)

  • Gość majka21 napisał(a) z *.inetgo.pl komentarz datowany na 2016/01/25 18:22:45:

    ile ciasteczek wychodzi z jednej porcji ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/25 18:47:11:

    majka21, 25-30 sztuk.
    AluteQ, nie dodajemy cukru, ewentualnie można dodać cukier waniliowy.

  • Gość napisał(a) z 109.197.168.* komentarz datowany na 2016/01/25 20:24:11:

    ale ile mniej więcej trzeba piec?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/25 21:21:40:

    Mniej więcej 20 minut, ale u w moim piekarniku wszystko piecze się nieco szybciej, więc może być troszkę dłużej.

  • Gość Renata napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/01/26 08:21:13:

    Czy do ciasta nie potrzeba dodać proszku do pieczenia?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/26 10:17:46:

    Renata, nie dajemy proszku.

  • Gość Edek napisał(a) z 78.133.169.* komentarz datowany na 2016/01/26 13:29:28:

    A ile mniej więcej czasu piec ....?

  • Gość Ola napisał(a) z 5.174.44.* komentarz datowany na 2016/01/26 13:39:03:

    Pyszne wyszły!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/26 14:53:33:

    Edek, mniej więcej 20 minut.

  • Gość Anka napisał(a) z *.as13285.net komentarz datowany na 2016/01/26 20:25:50:

    Masło ma być prawdziwe czy może być margaryna i jakiego najlepiej użyć sera tłustego czy poltlustego ;-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/26 21:02:59:

    Anka, masło ma być prawdziwe, ser może być półtłusty.

  • Gość Aśka napisał(a) z *.static.chello.pl komentarz datowany na 2016/01/27 13:00:06:

    Ciasteczka pierwsza klasa, są P R Z E P Y S Z N E !!!!!!!!!! :D

  • Gość monika napisał(a) z 94.165.123.* komentarz datowany na 2016/01/27 14:54:17:

    bialo ma byc ubite na sztywna piane czy nie?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/27 14:57:31:

    Monika, nie białko tylko lekko roztrzepać widelcem.

  • daga313 napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/27 19:11:29:

    Przepyszne! Bardzo fajnie wyglądają, a z pewnością jeszcze lepiej smakują!
    Ja prowadzę blog o robótkach ręcznych, na którego serdecznie Cię zapraszam. Z chęcią też dodam Twojego bloga do ulubionych, aby zaglądać regularnie :)

  • Gość napisał(a) z 80.51.212.* komentarz datowany na 2016/02/01 20:08:04:

    Czy dodała Pani do ciasta proszek do pieczenia?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/01 20:39:38:

    Nie, nie dodajemy do ciasta proszku do pieczenia.

  • Gość Cangoor napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2016/02/01 22:12:24:

    Czy takie pyszności można piec w kombiwarze?
    Jaki czas, jaką wysokość rusztu?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/01 23:34:14:

    Cangoor, Niestety nie używam kombiwara, ale podejrzewam, że można. Pewnie masz jakąś instrukcję dołączoną do tego urządzenia powinieneś w niej znależć informacje na temat pieczenia ciast. Ciasteczka są z ciasta półfrancuskiego, piecze się w podobnej temperaturze co francuskie. Może będzie instrukcja pieczenia takiego rodzaju ciasta.

  • Gość pau napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/03 06:04:30:

    Jak widzę te wszystkie na oślep pisane pytania to tracę wiarę w ludzką umiejętność czytania ze zrozumieniem, albo po prostu zwyczajnego zastanowienia się....
    A ciasteczka na pewno wypróbuję. Jadałam takie w dzieciństwie

  • Gość Magda napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/02/06 23:10:27:

    Rewelacja!! Na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na moim stole.

  • Gość Kasia napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/10 11:55:07:

    Pycha ciastka, szybkie, efektowne i baaardzo smaczne :) zwłaszcza na ciepło :)

  • Gość napisał(a) z *.42-190.internetia.net.pl komentarz datowany na 2016/02/27 18:10:17:

    Ciasteczka takie sobie. Za mało słodkie jak dla mnie

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/27 18:40:17:

    Ciasteczka nie zawierają cukru, sami dozujemy stopień słodkośći posypując cukrem pudrem według uznania. Dosyć istotny jest również gatunek jabłek.

  • Gość nikita napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/03 18:26:06:

    mało słodkie, ale urocze :)

  • Gość Asis napisał(a) z *.vyatta.italnet.eu komentarz datowany na 2016/03/18 14:05:48:

    Wyszły dobre :) aczkolwiek mimo że dałam cukier waniliowy i posypały spora ilością cukru jak dla mnie nadal były mało słodkie :)) ale każdy ma swój smak wiec następnym razem dam więcej cukru do ciasta :D ale przepis godny polecenia!!

  • Gość Ania napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/04/05 14:09:34:

    Ciasteczka calkiem calkiem. Zasugerowana komentarzami (chwala za komentarze osob ktore wyprobowaly przepis a nie ktore maja zamiar;) ) dodalam cukier waniliowy i jeszcze dwie lyzki zwyklego cukru,smak akurat.

  • Gość Karoli napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2016/05/12 21:55:30:

    Czy można użyć mąki pszennej razowej?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/05/12 22:39:54:

    Karoli, myślę, że można zamienić.

  • Gość Kamila napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/07/21 20:57:05:

    Ile ciasteczek wychodzi z takiej proporcji składników?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/21 21:48:02:

    Kamila, ok. 20 sztuk.

  • Gość Anna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/08/22 14:32:42:

    WITAM ! CHCIAŁAM ZAPYTAĆ CZY DO PRZEPISU 'CIASTECZKA SEROWE Z JABŁKIEM' NIE DODAJE SIĘ PROSZKU DO PIECZENIA LUB SODY?????????

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/22 15:46:44:

    Anna, nie dodaje się ani proszku ani sody.

  • Gość Martyna napisał(a) z *.wieszowanet.pl komentarz datowany na 2016/08/25 17:40:54:

    Czy można zrobić z innymi owocami np wiśniami ? Tyle ze zalapiajac je całkiem.?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/25 20:53:42:

    Martyna, zawsze można spróbować :) ale wybrałabym owoce, które w czasie pieczenia puszczają mniej soku, np. śliwki.

  • Gość madzia napisał(a) z *.piotrcentrum.pl komentarz datowany na 2016/10/08 14:15:32:

    Witam, zrobiłam przed chwilką te ciasteczka i wyszły super! Mąż zachwycony :-) tylko trochę babrania przy tym jest. Może ma Pani jakiś sposób na to, żeby masa się tak do rąk nie przyklejała? :-) To będę robiła częściej ;-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/08 20:24:21:

    madzia, schłodzone ciasto mniej klei sie do rąk, a ręce trzeba dobrze oprószyc maką. Na pewno bedzie łatwiej :)

  • Gość ania napisał(a) z *.ostmedia.pl komentarz datowany na 2016/11/05 19:58:24:


    Przepis znam od dawna, jest swietny, mozna dowolnie modyfikować, np dałam połowe masła i tez sie udały !

  • Gość mojewlasne.pl napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2017/02/21 13:44:54:

    Skorzystałam z Pani przepisu. Niestety dla mnie są zdecydowanie za mało słodkie, natomiast z cukrem pudrem dodanym do ciasta - perfekcyjne :) Pozdrawiam

  • Gość Marta napisał(a) z *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl komentarz datowany na 2017/06/28 11:57:07:

    Właśnie się upiekły, pyszne, chociaż jak ktoś lubi słodkie to lepiej dodac cukru. Zamiast masła dodałam margarynę, ale zato prawdziwy wiejski ser Super, polecam

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa