Wpis

wtorek, 08 grudnia 2015

Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem

Takie pierogi jemy zazwyczaj, gdy nie mam pomysłu

na wykorzystanie mięsa rosołowego.

Kupuję szpinak, fetę, zagniatam ciasto i obiad na 2 dni z hakiem gotowy.

"Zielone pierogi" lubię podać z masłem ziołowym, posypać parmezanem,

albo prażonymi orzechami włoskimi. Palce lizać :)

Przy ostatnim wpisie o pierogach pytaliście, jak zrobić falbankę?

Dziś dołączam krótki filmik z instrukcją.

 

Składniki:

farsz:

  • mięso z ugotowanego udka kurczaka (albo inne drobiowe, np. z korpusu)
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 125 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

 

ciasto z tego przeisu

 

 

Sposób wykonania:

Ciasto przygotwać według przepisu. Przykryć i odstawić na pół godziny.

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Mięso przekręcić przez maszynkę lub zblendować podobnie jak mięso na pastę kanapkową.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, pod koniec smażenia dodac przeciśnięty czosnek. Na patelnię wrzucić szpinak i razem wszystko chwilę przesmażyć. Odstawić z ognia i przestudzić. Dodać pokruszoną fetę, mięso z kurczaka i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ciasto cienko rozwałkować i wycinać krążki średnicy szklanki. Na każdy krążek wykładać 1 łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta dobrze skleić.

Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Gotować minutę od wypłynięcia na wierzch.

Podawać z masłem lub masłem ziołowym. Można posypać parmezanem lub posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego :)

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 08 grudnia 2015 00:02

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/08 07:42:57:

    Bardzo pyszny pomysł na nadzienie!

  • Gość ewaka napisał(a) z *.kwidzyn.mm.pl komentarz datowany na 2015/12/08 09:31:21:

    A mięso nie będzie niedogotowane gdy będziemy" nadziewać" surowym?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/08 09:43:07:

    Ewaka, mięso jest ugotowane. Proszę przeczytać dokładnie składniki farszu.

  • Gość h_anka napisał(a) z *.ists.pl komentarz datowany na 2015/12/08 17:00:22:

    ooo pierożki to jak kocham nad życie! A to Twoje takie apetyczne! ten pierożek nadziany na widelec to tak kusi... ze trzeba uważać aby się nie wgryźć w monitor! u mnie dziś też "porosołowe" (wołowina+warzywa) pierożki z mięsem i lubczykiem :-)

  • Gość ewaka napisał(a) z *.kwidzyn.mm.pl komentarz datowany na 2015/12/08 21:47:29:

    Faktycznie, sorki. Skupiłam się na samym przygotowaniu i przegapiłam wpis składników. Teraz wszystko jasne :) dziękuję i przepraszam...

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/08 22:23:38:

    ewaka, ;) nie ma sprawy :)

  • Gość Fotograf Żory napisał(a) z *.cg-dialup.net komentarz datowany na 2015/12/10 13:41:04:

    Uwielbiam pierogi, ale ze szpinakiem jeszcze nie jadłem. Spróbuję i zobaczymy jakie to pyszne :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa