Wpis

piątek, 20 listopada 2015

Sernik staropolski

Sernik z tradycją, klasyk wśród klasyków,

zarówno pod względem składników, jak i sposobu przygotowania.

Z tradycyjnym wyrastaniem i klasycznym opadaniem.

Bez spodu, bez polewy,

prosty, szybki, pyszny, wilgotny, z dobrze przypieczoną skórką ♥

U mnie pozycja obowiązkowa w każde święta.

 

 

Składniki: (na formę 22x22 cm lub tortownicę 24-25 cm)

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego (z twarogów wiaderkowych polecam tylko Piątnicę)
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • 180 g śmietany 18 %
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej lub budyń waniliowy (proszek)
  • cukier waniliowy 16 g
  • 50 g rodzynek
  • skórka otarta z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło rozpuścić i wystudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i osuszyć.

Zółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Partiami dodawać ser i śmietanę, miksując na średnich obrotach. Cienkim strumieniem wlewać masło, dodać budyń, a następnie skórkę z cytryny i rodzynki (można je dodatkowo wymieszać z łyżeczką mąki, by nie opadały na spód sernika). Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę. dodać do masy serowej i wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160 C przez 60 minut bez termoobiegu. Piekarnik wyłączyć, ale drzwiczek nie otwierać jeszcze przez 10 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem doprowadzić do temeratury pokojowej.

Smacznego :)


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 20 listopada 2015 00:23

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość h_anka napisał(a) z *.ists.pl komentarz datowany na 2015/11/20 00:55:25:

    och,moja mama takie serniki uwielbia... a ja niedobra córka ciągle eksperymentuję i wymyslam jakieś nowe wariacje sernikowe ;-)
    no cóż, kiedyś jej upiekę "taki prawdziwy" sernik. ale poki mnie wyobraźnia sernikowa ponosi, klasyka nie będzie! chociaż Twój wygląda tak apetycznie ... to może się skuszę, tylko te rodzynki zamienię na pokrojone suszone morele, żeby nie był to taki klasyczny klasyk, hehe.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/20 08:31:40:

    H_Anka, jednak niedobra córka, chociaż rodzynki wymieni mamie w serniku ;)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/20 08:31:43:

    Dawno takiego tradycyjnego nie piekłam :)

  • Gość napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2015/11/22 14:22:50:

    Czy ten sernik jest z tych "mokrych"? Domownicy nie lubią krztusić się suchym serem ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/22 16:32:11:

    Tak sernik jest wilgotny, ale pamiętaj, żeby użyc dobrej jakości, tłustego sera, a wtedy domownicy na pewno nie będą się krztusić ;)

  • Gość mucha123 napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/11/27 22:19:55:

    Wymiary formy, które Pani podaje to rozmiar dna?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/27 22:27:49:

    mucha123, Tak, formy mierzone są po dnie.

  • Gość Dorota25 napisał(a) z *.ennet.pl komentarz datowany na 2016/06/22 17:14:25:

    Witam. Robi Pani pyszności czy mogłaby Pani odtworzyć przepis na batonik twarogowy? Na dużą blaszke?

  • Gość Ewa napisał(a) z *.vs.shawcable.net komentarz datowany na 2016/12/18 15:25:20:

    Dziękuje za przepis. A jak długo piec w piekarniku z termoobiegiem?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/18 17:09:08:

    Ewa, nie polecam piec sernika z termoobiegiem. ponieważ on wysusza ciasto, a zależy nam przecież, żeby sernik był wilgotny. Jeśli jednak zdecydujesz się na termoobieg, to czas pieczenia się nie zmienia, natomiast trzeba zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10-20 stopni.

  • Gość Nati napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/12/19 14:13:09:

    Sernik wygląda obłędnie ;). Pomnożylam składniki przez 0,5, żeby upiec w większej foremce. Czy muszę wydłużyć czas pieczenia ?:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/12/19 16:09:05:

    Nati, jeśli foremka jest większa, to nie trzeba wydłużać czasu pieczenia. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa