Wpis

piątek, 13 listopada 2015

Ciasto Michałek

Nie ukrywam, że kategoria ciasta przekładane należy do moich ulubionych.

Dziś dodaję do niej ciasto, które przypadnie do gustu smakoszom popularnych Michałków.

Czekoladowe, wilgotne blaty, przełożone słodko-kwaśnym dżemem,

masą orzechowo-kawową i bitą śmietaną.

Całość zdobi posypka z orzechów laskowych i czekolady.

Nam ciasto bardzo smakowało. Pięknie się prezentuje,

świetnie kroi, a każdego dnia zyskuje na smaku.

To pierwsza z moich słodkich propozycji na nadchodzące Święta.

 

 

 

 

Składniki: (na formę o wy. 24x32 cm)

Ciasto

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao

oraz

  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

Masa

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 25 dag cukierków Michałki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 1 łyżce wody)
  • opcjonalnie 2 łyżki alkoholu (dałam Baileys'a)

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 usztywniacze typu śmietan-fix ( można zastąpić żelatyną)

ponadto:

  • słoiczek (300 g) powideł śliwkowych lub dżemu wiśniowego lub malinowego
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g orzechów laskowych

 

 

 

Sposób wykonania:

Ciasto: Wodę, kakao, cukier i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Dobrze wymieszać, by cukier się rozpuścił, a wszystkie składniki połączyły. Mieszankę odstawić i całkowicie wystudzić.

Pozostałe składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzieilić od żołtek i ubić z cukrem na sztywno. Dodawać kolejno po jednym żółtku. Do masy jajecznej wlewać cienkim strumieniem przygotowaną wcześniej mieszankę i delikatnie mieszać szpatułką lub mikserem na njniższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek, sodę i delikatnie wymieszać szpatułką, by składniki dobrze się połączyły.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić w uchylonym piekarniku.

Masa: Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

Serek mascarpone, śmietankę i cukier umieścić w misie miksera. Ubić na sztywny krem (ale nie za długo, by kremu nie zwarzyć). Dodać rozpuszczoną kawę i alkohol (jeśli dodajecie). Wymieszać. Cukierki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy i wymieszać.

Bita śmietana:

Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier i usztywniacze. Ubić na sztywno.

Składanie ciasta:

Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty (jeśli chcecie, ciasto można dodatkowo naponczować, ja ten proces pominełam, bo ciasto zawiera olej i dla mnie było wystarczająco wilgotne). Pierwszy blat posmarować dżemem. Wyłożyć masę z Michałków, rozsmarować i przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć bitą śmietanę, rozsmarować i wyrównac wierzch. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny (a najlepiej na noc, ciasto zdecydowanie lepiej smakuje jak smaki dobrze się przegryzą).

Czekoladę zetrzeć na wiórki. Orzechy wrzucić na suchą patelnię. Dobrze podprażyć. Wyłożyć na suchą ściereczkę. Umieścić między dłońmi i pocierać, by pozbyć się skórki. Gotowe orzechy posiekać i odstawić, by dobrze ostygły. Czekoladą i orzechami ozdobić ciasto.

Smacznego :)

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 13 listopada 2015 00:09

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość h_anka napisał(a) z *.ists.pl komentarz datowany na 2015/11/13 01:01:18:

    musi być obłędne... ma wszystko co pyszne: michałki, bitą śmietanę, krem z mascarpone i orzechy
    ilość kalorii trochę przeraża, ale myślę, że skuszę się na nie mimo wszystko! muszę spróbować chociaż kawałka, a resztą najwyżej obdzielę rodzinkę i sąsiadów :-)
    pozdrawiam

  • Gość rategazele napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/11/13 06:27:23:

    genialne smaku :D

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/13 07:34:45:

    Uwielbiam masę michałkową!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/13 08:49:52:

    H_Anka, ja tak robię najczęściej, próbuję, a resztą dzielę rodzinę i sąsiadów :) również ślę serdeczności :)

  • Gość jolcia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/11/13 11:35:15:

    Wszystkie Pani ciasta wyglądają tak apetycznie ,a jak smakuje ciasto Cassis dowiem się bo właśnie dzisiaj je przygotowuję :) Pozdrawiam serdecznie Jola!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/13 11:56:19:

    Jola, mam nadzieję, że Cassis przekona Cię do siebie nie tylko wyglądem. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość h_anka napisał(a) z *.ists.pl komentarz datowany na 2015/11/13 12:35:17:

    a tak się zastanawiam czy do masy michałkowej zamiast 500g mascarpone i 100g smietanki 30% nie mogłabym dać 600g śmietanki 36%, kupuję kremówkę bardzo gęstą, z lokalnej mleczarni. Jak myślisz?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/13 13:10:31:

    H_anka, jeśli masz już doświadczenie z tą śmietanką i wiesz, że jest dobra, to myślę, że jak najbardziej. Może pomyślałabym o dodatkowym usztywnieniu kremu żelatyną. Blaty kakaowe są dosyć ciężkie.

  • Gość h_anka napisał(a) z *.ists.pl komentarz datowany na 2015/11/13 13:56:48:

    oczywiście zapomniałam dodać, że usztywnie śmietankę odrobiną żelatyny. Blaty czekoladowe upiekę chyba tradycyjne, biszkoptowe. mam swój ulubiony przepis na biszkot czekoladowy, idealnie wilgotny i pyszny.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/13 14:36:44:

    H_anka, w takim razie czekam na relację z degustacji ciasta :)

  • czekoladkam napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/13 18:16:40:

    I znowu kolejne ciasto będzie czekało w kolejce do upieczenia;))

  • Gość ami napisał(a) z *.dynamic-ra-1.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/11/13 19:15:06:

    Brzmi i wygląda bardzo kusząco. Zapisuję sobie przepis :)

  • Gość Obżarciuch napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/11/13 19:33:02:

    takiego przepisu właśnie szukałam :) pozdrawiam i zapraszam do siebie

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/13 21:54:26:

    Fajne :) Michałki lubię, więc pewnie i to ciasto by mi smakowało :)

  • matleen napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/14 00:24:21:

    Wygląda wspaniale, aż chce się jeść :)

    Pozdrawiam

  • matleen napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/14 00:24:34:

    P.s. Zapraszam na KONKURS slodkieokruszki.blox.pl/2015/11/Konkurs-smakjezyka.html

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/14 20:16:28:

    pyszne ciacho; też lubię takie przekładane

  • Gość kasiula napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2015/11/14 20:35:06:

    Jakiego smaku Michałki pasują najbardziej do tej masy?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/14 21:56:40:

    Kasiula, użyłam tradycyjnych. Białe też by się sprawdziły, kawowych raczej nie polecam, bo jest już dodatek kawy, chyba, że go pominiesz.

  • Gość kasiula napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2015/11/15 23:53:13:

    Na początek użyję tradycyjnych :)
    Mój mężczyzna to Michaś, więc ciasto obowiązkowo muszę zrobić. :)

  • Gość lena napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/11/16 20:37:17:

    Cudowny wypiek:)

  • Gość kasiula napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2015/11/19 17:10:49:

    Mam Michaszki te granatowe z orzeszkami arachidowymi mam nadzieje, że będą pasować i dżem z czarnej porzeczki resztę trzymam się szablonowo przepisu. Oto chwila prawdy czy wyjdzie przynajmniej podobnie piękny wypiek. :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/19 21:38:51:

    Kasiula, Michaszki na pewno się sprawdzą, a dżem z czarnej porzeczki będzie pasował. Trzymam kciuki za efekt końcowy :)

  • Gość kasiula napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2015/11/19 23:43:36:

    Biszkopt mi trochę nie wyszedł, ale ogólnie takie tortowe ciastko na bogato i bardzo :) kaloryczne ;p

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/20 00:01:58:

    Kasiula, tego właśnie w ciastach nie lubię najbardziej - kaloryczności :) pozdrawiam :)

  • Gość kasiula napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2015/11/20 12:15:27:

    Genialny przepis, bardzo dziękuję. :) To chyba najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek upiekłam.

  • Gość h_anka napisał(a) z 31.42.30.* komentarz datowany na 2015/11/22 00:41:40:

    moja wersja nieco odchudzona - na tradycyjnym biszkopcie czekoladowym (bez oleju) ale także wilgotnym i lekko naponczowanym oraz masa na bazie kremówki usztywnionej odrobiną żelatyny (solidna łyżeczka na 400g baardzo gęstej kremówki dobrej jakości - ilość masy zmniejszyłam bo ciasto piekłam w mniejszej formie) równie pyszna co oryginał (jestem przekonana choć nie próbowałam wersji podstawowej). Do tego kwaskowy dzem z czarnych porzeczek - bajka!
    dzieki za inspirację!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/22 16:28:18:

    H_anka, Twoja wersja ne pewno nie odbiegała smakiem od oryginału, a jak przyjemnie się zjada ciasto ze świadomością, że jest mniej kaloryczne ;) Cała przyjemność po mojej stronie. Pozdrawiam :)

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/11/24 09:41:33:

    Ciacho pyszne, dobrze że wróciła Pani po przerwie bo brakowało mi nowych przepisów z tego bloga:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/24 09:56:55:

    Dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość Iza napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/11/24 12:26:44:

    Jedno słowo- REWELACJA.

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/12/02 19:30:28:

    Czego najlepiej użyć: powideł czy dżemu wiśniowego?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/02 20:23:14:

    Chyba najbardziej pasują tu powidła.

  • Gość napisał(a) z *.dynamic-ra-4.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/12/03 17:24:53:

    A mnie ciasto opadło , nie wiem dlaczego ale może da się przekroić na dwie części.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/03 20:28:36:

    Może było za krótko pieczone. Patyczek był suchy?

  • Gość mm napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2015/12/09 18:24:14:

    A proszę mi powiedzieć w jakiej blaszce pani piekła ciasto chodzi mi o wymiary oraz czy piekła pani z termoobiegiem czy tylko z dołem lub dołem i góra?

  • Gość mm napisał(a) z *.tktelekom.pl komentarz datowany na 2015/12/09 18:24:27:

    A proszę mi powiedzieć w jakiej blaszce pani piekła ciasto chodzi mi o wymiary oraz czy piekła pani z termoobiegiem czy tylko z dołem lub dołem i góra?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/09 19:44:52:

    MM, rozmiar blachy jest podany w przepisie, 24 x 32 cm. Piekłam z grzałkami góra-dół.

  • Gość napisał(a) z *.inetmediagroup.pl komentarz datowany na 2015/12/16 15:15:59:

    Witam .
    Czy moge dodac same białe Michałki ? Czy koniecznie musi być mieszanka ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/16 16:17:07:

    Mogą być same białe.

  • Gość szaaa napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2015/12/20 23:06:36:

    Wspaniały przepis na jeszcze wspanialsze ciasto! Biszkopt jak puch! Polecam zachować do innych ciast. Dziękuję za taki wspaniały przepis!

  • Gość Basia napisał(a) z 193.17.172.* komentarz datowany na 2015/12/30 10:51:47:

    Piekłam pierwszy raz na święta. Trochę zmodyfikowałam przepis bo dałam konfiturę z czarnych porzeczek i posmarowałam oba blaty od stron przylegających do kremu michałkowego. Ciasto przepyszne. Mimo, że na stole było kilka innych rodzajów ciast to właśnie to cieszyło się największym powodzeniem.

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/01/12 16:11:25:

    Czy orzeszki maja byc solone czy nie? Prosze o szybka odp gdyz dzisiaj pieke ciasto

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/12 16:27:36:

    Dodajemy orzechy laskowe, nie solone. Solone to orzeszki ziemne :)

  • Gość napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2016/01/12 22:00:53:

    Aguzja, właśnie upiekłam biszkopt i wyszedł mi bardzo wysoki... ma ponad 4cm. Czy taki miał być? czy podzielić go jakoś na 3 płaty?

  • Gość napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2016/01/12 22:06:14:

    Proszę również o informację, czym najlepiej nasączyć biszkopt żeby nie wyszło za słodko :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/12 22:07:09:

    Użyłaś formy w rozmiarze z przepisu? Jeśli tak, to lepiej ściąć górę (bo pewnie jest trochę nierówna) a resztę podzielić na pół. Ciasto, które pozostanie można pokruszyć posypać nim także wierzch.


  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/12 22:21:24:

    Najpierw sprawdź czy nasączenie jest potrzebne :) najlepiej zrobić poncz z alkoholu jakiego uzylas do masy w proporcji 2:1 z wodą.

  • Gość napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2016/01/12 22:23:24:

    Dziękuję za rady, użyłam formy 32x22cm. Wracam do pracy, zobaczymy co wyjdzie :)

  • Gość napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2016/01/12 23:54:11:

    Ciasto się chłodzi. Czy ta masa z Michałkami miała być taka gęsta, kremowa? Nigdy nie wiem, do jakiego momentu ubijać mascarpone ze śmietanką. Przydałaby się instrukcja obrazkowa krok po kroku :D

  • Gość napisał(a) z *.limes.com.pl komentarz datowany na 2016/01/12 23:57:53:

    Ostatnie pytanie. Ciasto przygotowuje na czwartek, ułożyłam już warstwy razem z bitą śmietaną. Kiedy udekorować je czekoladą z orzeszkami?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/13 00:20:11:

    Masa powinna być gęsta, przypominać konsytencją dobrze ubitą śmietanę. Niemniej zawsze, gdy używamy mascarpone po schłodzeniu bardziej zgęstnieje.
    Właściwie udekorować można od razu, ale proponowałabym przynajmniej orzechami posypać w czwartek, będą bardziej chrupiące.
    Ps. Zaryzykuj raz i ubijaj chwilę dłużej niż Ci się wydaje, śmietanę łączoną z mascarpone trudniej zwarzyć. Choc oczywiście przesadzić zawsze można ;)

  • Gość napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/01/19 18:23:37:

    Dziękuje za szybkie odpowiedzi. Ciasto się udało, zrobiło na wszystkich gościach ogromne wrażenie i baaardzo smakowało. Przepis rozdałam dalej :) szkoda, źe nie można dodać swojego zdjęcia :(

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/19 19:19:01:

    Bardzo się cieszę, że wszystko sie udało :) Zdjęciem zawsze można się pochwalic na Fanpage'u. Zapraszam :)

  • Gość napisał(a) z *.ssp.dialog.net.pl komentarz datowany na 2016/02/01 18:29:27:

    Przepyszne ciasto, polecam.


  • Gość ewka napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/08 14:43:22:

    Hej, moje ciasto się nie udało, piekłam dwa razy i za każdym razem podczas pieczenia pięknie rosło, natomiast podczas studzenia w uchylonym piekarniku środek opadł. Tak bardzo opadł że nie dało się go nawet przekroić :(((( boki miał pięknie wyrośnięte, nie opadały, natomiast środek bardzo. co robię źle?????

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/08 15:15:37:

    Ewka, pewnie ciasto było za krótko pieczone. Sprawdzałaś patyczkiem przed wyłączeniem piekarnika czy środek jest upieczony ?

  • Gość ewka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/08 16:39:57:

    sprawdzałam, patyczek był suchutki, ale może rzeczywiście powinien jeszcze posiedzieć. Dam mu jeszcze jedną szansą, albo dwie ;))))))) bo moja rodzina jadła ciasto u mojej przyjaciółki i się w nim zakochała :)))

  • Gość Kasia napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/02/10 11:58:31:

    To ciasto jest genialne - banalne w wykonaniu a smak.... obłęd :) mąż stwierdził że najlepsze ciastko jakie do tej pory robiłam. A i jeszcze dodam że ten mokry biszkopt - poezja :) ja dodałam białe michałki i zrezygnowałam z orzechów laskowych gdyż mam alergika w domu i kawy (małe dzieci w domu), i było pysznie. Ten blog to moje odkrycie roku, pozdrawiam :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/02/10 17:53:49:

    Kasia, bardzo się cieszę, że ciasto przypadło Wam do gustu :) Również ślę serdeczności :):)

  • Gość Joanna napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2016/03/07 19:23:25:

    Zrobiłam ciasto w okrągłej formie i w roli tortu sprawdziło się cudownie. Same ochy i achy słyszałam. Dziękuję!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/07 20:18:18:

    Joanna, bardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość Dagmara napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2016/03/22 23:17:10:

    A czy Pani przepisy da się drukować bezpośrednio ze strony? ;-) Pytam, bo ciąglę kopiuję do Worda, a może się da od razu druknąć? :-)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/22 23:23:19:

    Dagmara, tak, jest taka możliwość. Po prawej stronie, w bocznej szpalcie, niemal na samym dole niebieski przycisk "print".

  • Gość szczupaak napisał(a) z *.lublin.mm.pl komentarz datowany na 2016/03/24 12:31:16:

    Czy w spodzie nie ma za dużo cukru? Chciałabym upiec to ciasto na Święta, ale boję się, że będzie za słodkie.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/24 13:42:29:

    Szczupak, nie, cukru jest odpowiednia ilość. To ciasto z pewnością nie jest zbyt słodkie :)

  • Gość Pati : napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/07/15 10:54:10:

    Ciasto po prostu przepyszne !!! Robiłam dwa razy pod rząd na uroczystości rodzinne i Wszyscy byli zachwyceni :) Dziękuję za kolejny cudowny przepis. To już nie pierwsze ciasto z tej strony, które zrobiło furrorę :)) Pozdrawiam cieplutko autorkę bloga :)

  • Gość Grana napisał(a) z 82.160.24.* komentarz datowany na 2016/07/17 19:08:13:

    czy zamiast śmietanki 30% mogę użyć śmietanki 36%, dziękuje za odpowiedź, ciasto smakowicie wygląda :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/07/18 11:31:28:

    Grana, tak, można.

  • Gość Grana napisał(a) z 82.160.24.* komentarz datowany na 2016/08/15 13:04:50:

    Zrobiłam ciasto dla zięcia, smakosza cukierków "Michałków", na wierzch starkowałam białe" Michałki" z orzechami, bo nie miała orzechów, i zamiast mlecznej czekolady starkowałam gorzką, żeby nie przesłodzić.Ciasto było przepyszne, zachwytu nie było końca, żonie zapowiedział, że musi upiec takie ciasto. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie, na pewno skorzystam z innych przepisów :)

  • patricia-bakes napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/31 19:41:22:

    Wyśmienite ciasto! Wilgotne, nieprzesłodzone, rozpływające się w ustach i znikające w oczach :) Na pewno jeszcze je powtórzę :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie

  • Gość Iwona napisał(a) z *.ftth.glasoperator.nl komentarz datowany na 2017/01/23 19:23:05:

    w Holandii nie ma michalkow,co moge dodac w ich miejsce? chalwe?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/23 20:19:37:

    Iwona, tak, może być chałwa.

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/01/27 20:43:02:

    Witam upieklam ciasto pieklam je 25min grzalka gora-dol i ciasto zaczelo sie juz przypalac,natomiast srodek opadl,patyczek byl suchy nie wiem co poszlo nie tak:(

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/01/27 20:53:12:

    Poza tym ciasta po przekrojeniu nie moglam svisgnac gdyz sie lamalo

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/27 21:54:54:

    Monika, 25 minut to zdecydowanie za krótko. Jeśli ciasto zaczyna się przypalać można wierzch przykryć folią aluminiową, albo na przyszłość zmniejszyć nieco temp. pieczenia, każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Aby przekroić ciasto musimy poczekać, aż całkowicie wystygnie. A nawet jeśli się połamie, po złożeniu w całość i tak zazwyczaj niczego nie widać.

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/01/28 09:03:13:

    Moj piekarnik ogolnie piecze szybciej ale wszystkie pieka sie w 180st,przykladowo biszkopt z 4jajek pieke tylko 16min i jest ok.Natomiast na tym ciescie juz po ok 10min w piecu zaczely pojawiac sie bable i bylo bardzo pofalowane,szkoda ze nie wyszlo bo dzis mialam je konczyc:(ciasto jest suche po bokach i na gorze,moze sprobuje jeszcze raz z temp 160st bedzie ok?zastanawialam sie tez nad upieczeniem biszkoptu,chociaz to juz pewnie nie bedzie to samo.Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/28 09:38:37:

    Monika, możesz upiec biszkopt kakaowy, jeśli masz sprawdzony przepis, który się udaje w Twoim piekarniku i nasączyć go kawą . Będzie pasowała do masy michalkowej.

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/01/28 10:04:56:

    Sprobuje z tym biszkoptem,moge prosic o proporcje na poncz z kawa?bo nasaczanie tego suchego ciasta co mi wyszlo nie ma chyba sensu,jak myslisz?w srodku te ciasto jest nawet ok gorzej z bokami i gora.Kubanka z Twojego przepisu wyszla mi super,chociaz biszkopt pieklam ze swojego przepisu,wiec to tez musi sie udac:)

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/01/28 10:43:37:

    Mam jeszcze pytanie czy ciasto po upieczeniu na ciescie robi sie tzw skorupa?mi widocznie tak sie stalo z powodu tego,ze zaczelo sie przypalac

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/28 12:24:50:

    Monika, jeśli ciasto ma odpowiednią wysokość i jest w srodku upieczone nie rezygnuj z niego. Jeśli nie da się ściąć skorupy z wierzchu ciasta, odwróć je do góry nogami, wtedy skorupa będzie na spodzie. Nasącz je kawą (2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 1 szklankę wody, można odrobinę poslodzic i dodać 1 łyżkę jakiegoś alkoholu). Każdy suchy biszkopt da się uratować nasączeniem.
    Wygląd ciasta i ta skorupa na wierzchu świadczą o tym, że temperatura była za wysoka.

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/01/30 20:57:02:

    Tak jak mi Pani doradzila,nie zrezygnowalam z dokonczenia ciasta i wyszlo pysznie:)Blaty czekoladowe nasaczylam kawa,na spod wylozylam dzem z czerwonej porzeczki wlasnej roboty,a krem wyszedl bardziej kawowy bo dalam przez przypadek 4 lyzeczki kawy ale to nic bo ciasto w smaku jest obledne:)Teraz w kolejce czekaja nastepne Pani przepisy.Pozdrawiam:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/01/30 21:03:37:

    Monika, Bardzo się cieszę, że jednak wszystko zakończyło się sukcesem :) Pozdrawiam ciepło.

  • Gość mb napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/02/06 10:37:55:

    Mam pytanie,czy całą blaszkę wykładać papierem czy tylko same dno?Ostatnio wykładałam cała blaszkę i po bokach troszkę ciasto mi się skurczyło i ciasto wykańczałam na blacie,a zawsze robię to w blaszce,jednak teraz miałam za duże luki po bokach i szkoda mi było dawać tam kremu.Pozdrawiam:)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/06 13:10:32:

    Mb, najlepiej wyłożyć tylko dno. Ciasto przykleja się wtedy do boków formy i nie opada, ani nie kurczy. Tak należy postępować ze wszystkimi ciastami biszkoptowymi. Również ślę serdeczności :)

  • Gość MS napisał(a) z *.bchsia.telus.net komentarz datowany na 2017/02/08 07:18:38:

    Mieszkam w Kanadzie i bardzo ciezko dostac Michalki, co mozna dodac do masy jako zamiennik. Ciasto wyglada imponujaco i chcialabym je zrobic

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/08 08:54:37:

    MS, myślę, że Michalki mozna zastąpić czekoladą mleczną, orzechami arachidowymi i mlekiem w proszku. Do tej ilosci masy starlabym na drobnej tarce 100 g czekolady, bardzo drobno posiekała 50 g orzeszków i dodała 2 lyzki mleka w proszku. Zamiast czekolady można też użyć nutelli.

  • Gość MS napisał(a) z *.bchsia.telus.net komentarz datowany na 2017/02/09 22:50:45:

    dziekuje za sugestie, wyprobuje

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/02/10 20:19:13:

    Witam,dzis kolejny raz upieklam same ciasto w temp 170st tak jak Pani radzila ostatnio pieklam je znowu 25 min wsrodku jest upieczone wysokosc ma ok 3,5cm jednak po przekrojeniu ciasta gorna czesc ma w srodku dziure,gdyz ciasto zapadlo sie dol pieknie rowny a gora wrecz przeciwnie.Wylozylam same dno blaszki tak jak robie to w przypadku biszkoptu i nigdy nie mam takich nierownosci po przekrojeniu.Nie wiem co robie nie tak:(Moze bledem jest uzywania miksera podczas wlewania mieszanki czekoladowej do ciasta?jednak robie to na wolnych obrotach:( ciasto pyszne w smaku jednak chcialam zeby te ciasto wyszlo mi w miare rowne planuje je zrobic na impreze i chcialam zeby w przekroju ciasto ladnie wygladalo

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/02/10 20:37:09:

    Mam jeszcze pytanie czy ciastem po upieczeniu mozna rzucic tak jak w przypadku biszkopta tradycyjnego ? Czy wymiary blaszki podawane zawsze przed Pania dotycza dna czy gory?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/10 22:42:40:

    Monika, A w jakiej temperaturze pieczesz biszkopty?
    Ja bym jeszcze obniżyła temperaturę i wydłużyła czas pieczenia. Czemu piekłaś tylko 25 minut? Góra się przypala? Może przykryj wierzch folią aluminiową, albo piecz tylko z dolną grzałką.
    Myślę, że można rzucić ciastem tak jak biszkoptem, nie powinno mu zaszkodzić.
    Blaszki mierzę zawsze po dnie.
    Jeśli to ciasto sprawia Ci tyle kłopotów, może wypróbuj przepis na biszkopt z czekoladą z tego przepisu zjemto.blox.pl/2014/10/Ciasto-Cassis.html

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/02/10 23:16:52:

    Biszkopty piekę w temp 180st, nie dłużej niż 20 min i jest wszystko dobrze, te ciasto również po 20 min robi się już przyrumienione myślałam żeby przykryć górę folią tak jak Pani radziła, ale dół też wygląda na dobrze wypieczony.Dziwi mnie, że ciasto ma odpowiednią wysokość, w środku jest wypieczone natomiast góra opada:(jednak boki są pięknie wyrośnięte.Czy mąkę i kakao dodawać partiami?Robiłam tak,przesiałam mąkę, kakao, sodę wymieszałam to razem i partiami dodawałam do ciasta.Czy wszystkie ciasta studzi Pani w uchylonym piekarniku?Szukam przyczyny co robię źle:(

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/02/10 23:21:52:

    Czy ten biszkopt do ciasta michałek,tradycyjny kakaowy z kubanki,czy też z czekoladą z ciasta cassis dużo się różnią od siebie?Te ciasto z michałka jest pyszne, szkoda tylko że nie wychodzi mi takie jakbym chciała,rozumiem , że Pani wychodzi równiutkie te ciasto?
    Jaką wysokość powinno mieć?Myślę, że jakbym upiekła inne biszkopty z Pani przepisów to też pewnie musiałabym skrócić czas pieczenia.

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/02/10 23:32:09:

    Piekłam je tylko 25min, gdyż góra, a w szczególności boki były już mocno zrumienione,a jest taka możliwość, że ciasto pomimo, tego, że po ok 20 min nierówno się piecze tzn boki ma wyrośnięte,a środek zapadnięty to ma szansę potem jeszcze ten środek wyrównać się z resztą?Przepraszam za tak długie komentarze, ale męczy mnie to, że coś mi nie wyszło.

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/11 11:05:53:

    Monika, To wszystko o czym piszesz według mnie świadczy o tym, że ciasto pieczone jest w zbyt wysokiej temperaturze - spieczone z zewnątrz i niedopieczony środek. To, że ciasto wyrasta do odpowiedniej wysokości nie dziwi,oprócz proszku dodajemy sodę, która powoduje wyrastanie ciasta w pierwszej fazie. Ale ciasto nie ma czasu "dojść" w środku. 20 minut to zdecydowanie za krótko dla tego ciasta.
    Kakao przesiewasz z mąką i dodajesz etapami? Tu kakao dajemy oddzielnie, do mieszanki, którą gotujemy.
    Poleciłabym jeszcze ręczne mieszanie ciasta z mąką. To jednak ma znaczenie, zwłaszcza przy ciastach z dodatkiem kakao.
    Wszystkie ciasta, które wymieniłaś różnią się od siebie. Najczęściej robię ten biszkopt z Cassis. Jest trochę bardziej wilgotny poprzez dodatek czekolady, ale jeszcze bardziej zbliżony w smaku do tego ciasta będzie biszkopt z Kostki chałwowej zjemto.blox.pl/2016/11/Kostka-chalwowa.html Z nim nie powinno być żadnego problemu i wychodzi naprawdę wysoki.

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/02/11 14:49:34:

    Przepraszam,wczesniej mialam na mysli sode,proszek i make piszac o przesiewaniu i dodawaniu porcjami do ciasta.Mieszalam te skladniki za pomoca drewnianej lopatkiWszystko zrobilam zgodnie z przepisem.Jaka temp Pani proponuje?Moze sprobuje raz jeszcze.W biszkopcie do ciasta cassic i kostki chalwowej widze ze podaje Pani inne temp niecwiem czy tez tak piec czy w 180 tak jak pieke biszkopt?moze lepiej ta mieszanke czekoladowa szpatulka wmieszac?chociaz nie sadze by to cos zmienilo.Czy trzeba calkowicie studzic ciasta w pielarniku?bo nie we wszystkich przepisach pisze Pani o tym,boje sie ze moge tym przesuszyc biszkopt

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/02/11 17:00:59:

    Monika, w przepisach są różne temperatury, bo to są inne ciasta. Klasyczny biszkopt wymaga niższej temperatury, a ten z dodatkiem tłuszczu trochę wyższej.
    O studzeniu w piekarniku piszę, jeśli jest taka konieczność. Jeśli nic o tym nie wspominam tzn., że wyjmujemy ciasto i studzimy na zewnątrz.
    Proponuję 160 C, 30 minut, a przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone w środku. Jeśli patyczek po wyjęciu z ciasta będzie suchy tzn., że ciasto się upiekło.

  • Gość Ania napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2017/02/12 16:52:52:

    Placek jest super trosze dałam za dużo kakao ale o.k

  • Gość kasia napisał(a) z *.finemedia.pl komentarz datowany na 2017/02/17 10:59:19:

    Po raz 4 będę robić to pyszne ciasto :) Tym razem posypię orzechami włoskimi bo mam nadmiar :) Mam nadzieje, ze mi to ciasta nie zepsuje :)

  • Gość Karolina ck napisał(a) z *.netcity.pl komentarz datowany na 2017/03/08 10:37:07:

    Ciasto robie zawsze w wersji tortu dla męża Michalka na urodziny;)uwielbiamy te smaki!

  • Gość Angela napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/03/11 10:54:39:

    Ciasto bardzo dobre:) Dzisiaj będę robiła kolejny raz :)

  • Gość dzidzia napisał(a) z *.dip0.t-ipconnect.de komentarz datowany na 2017/04/01 11:50:23:

    Hejka, jakiej wielkości szklanek używałaś , 200ml czy 250ml? Dzis będę robić i już nie mogę się doczekać. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/01 12:38:27:

    Na tym blogu szklanka to zawsze 250 ml.

  • Gość Ewa-wschód-północ napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/04/02 19:12:29:

    Ciasto przepyszne o kaloryczności nie myślałam :))
    Przełożyłam dżemem malinowym, domowym. Użyłam Michałki w połowie klasyczne i białe, masa jest pyszna :) Biszkopt zrobiłam z Kostki chałwowej. Na pewno kiedyś zrobię ponownie. Piszę kiedyś ponieważ... mam mnóstwo ciast i potraw do wypróbowania z tego bloga :)
    Ślę serdeczności :))

  • Gość Mb napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/04/10 10:03:50:

    Witam na ile dni wczesniej mozna upiec sam biszkopt?Pozdrawiam

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/10 14:14:14:

    Mb, biszkopt można upiec 2-3 dni wcześniej i przechowywać pod przykryciem.

  • Gość docka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/04/17 18:52:53:

    ciasto przepyszne :) ja nasączylam je jeszcze troszke wodka a na gore dalam bitą smietane ze starta czekolada i wyszedl mi taki krem straciatella :) wszystkim bardzo smakowalo, polecam!

  • Gość Magda napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/04/22 11:28:16:

    Robiłam i muszę przyznać że to ciasto jest pyszne :)
    Następnym razem jednak dam zamiast dżemu wiśniowego jakiś kwaśniejszy np. porzeczkowy :)
    pozdrawiam i dziękuje za przepis ;)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/04/22 13:58:56:

    Magda, dziękuję, również ślę serdeczności :)

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/08/11 17:46:30:

    Mam pytanko a 500ml śmietanki idzie na samą górę ciasta a do środka do Michałkow idzie 100ml tak?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/08/11 22:28:27:

    Tak, 500 na wierzch, 100 do kremu.

  • Gość Efka napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2017/08/24 22:37:48:

    Robiłam już kilka razy. Za każdym razem wszyscy są zachwyceni smakiem. Polecam wszystkim!!!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa