Wpis

wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto, które samo się robi

 

Ten przepis bardzo mnie zaintrygował,

bo kto nie chce znać przepisu na ciasto, które samo się zrobi :)

Sprawdziłam i rzeczywiście, ciasto robi się bez naszej pomocy.

Wystarczy warstwami ułożyć składniki,

po dwóch godzinach zamieszać i upiec.

Ale co najważniejsze ciasto jest naprawdę niezłe.

Bardzo przypomina wiejskie drożdżowe placki, które piekły nasze babcie.

Jest też bardzo uniwersalne, bo możemy dodać do niego dowolne owoce,

albo rodzynki, orzechy czy żurawinę.

Idealne dla pocżątkujących lub bardzo zabieganych gospodyń ;)

 

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 10 dag świeżych drożdży

ponadto

  • 500 g owoców (użyłam borówki i mrożone maliny)
  • 3 łyżki płatków migdałowych

 

 

Sposób wykonania:

Ciasto najlepiej przygotować w misce lub innym naczyniu z szerokim dnem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Na dno miski pokruszyć  drożdże. Następnie rozsypać cukier z cukrem wanilinowym. Kolejno wylać letnie mleko i olej. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Ostatnia warstwa to przesiana mąka ze szczyptą soli.

Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny.

Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Można to także zrobić mikserem.

Blachę o wymiarach 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce. Całość posypać płatkami migdałów (ja dodałam jeszcze na wierzch kruszonkę).

Kruszonka

  • 40 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • 120 g mąki

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć palcami na kruszonkę.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 minut w temp 180 C.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego :)

 

Dziś poza przepisem dodatkowa prośba jednej z czytelniczek bloga. Może ktoś z Was zechce wesprzeć operację Jej siostry

https://www.siepomaga.pl/operacja-anki


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
wtorek, 28 kwietnia 2015 00:04

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/28 07:39:24:

    Przepysznie wygląda!

  • Gość http: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com napisał(a) z *.248.246.66.skyware.pl komentarz datowany na 2015/04/28 09:07:02:

    Brzmi ciekawie :)

  • Gość Wosk chlorofilowy napisał(a) z *.moab.static.3s.pl komentarz datowany na 2015/04/28 11:35:42:

    Ciacho wygląda wybornie!

  • Gość KasiaS1980 napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/04/28 13:17:26:

    Mniam. Aż bym chciała natychmiast iść je piec w wersji z truskawkami mrożonymi. Albo śliwkami...

  • Gość ilovebakepl napisał(a) z 31.135.205.* komentarz datowany na 2015/04/28 16:00:11:

    ślicznie wygląda, a ja uwielbiam ciasta drozdzowe :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/29 18:03:59:

    Cudownie puchate, pełne owoców i jeszcze z kruszonką :) Pyszne musiało być :)

  • Gość napisał(a) z *.skybroadband.com komentarz datowany na 2015/04/29 18:29:33:

    a mozna ten przepis zrobić z suszonymi drożdżami?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/29 18:50:53:

    Niestety nie można, drożdże muszą być świeże.

  • Gość sofi napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2015/04/30 16:11:56:

    Na te dwie godziny odstawia się miskę po prostu w temperaturze pokojowej? Czy trzeba w jakieś ciepłe miejsce?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/30 17:09:19:

    Sofi, u mnie stało w temperaturze pokojowej, ale ciepłe miejsce też może być, jak najbardziej.

  • Gość marta napisał(a) z *.lukman.pl komentarz datowany na 2015/04/30 18:47:47:

    Czy owoce w tym cieście mogą być w postaci konfitury?

  • Gość Angela napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/30 20:29:32:

    Zrobiłam przepyszne

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/30 21:05:54:

    Angela, bardzo się cieszę, że smakowało :)
    Marta, można użyć konfitury zamiast owoców.

  • Gość aga napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/04/30 21:28:46:

    Czy owoce do tego ciasta dajemy zamrożone , czy lepiej je rozmrozić?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/04/30 22:45:06:

    Aga, można użyć zarówno rozmrożonych jak i zamrożonych. Ja maliny rozmrażałam.

  • jolantaszyndlarewicz napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/01 13:04:57:

    Znam to ciasto i bardzo je lubię:) Wprawdzie moje ma troszke inne proporcje składników, ale idea ta sama:)

  • mariosylwia napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/01 14:17:28:

    Zrobiłam dzisiaj z jagodami i już go prawie nie ma, jest bardzo pulchne, nie mogę doczekać się truskawek, bo mam w planie zrobić muffiny na podstawie tego przepisu. Gorąco polecam :))

  • Gość Jose napisał(a) z 195.26.22.* komentarz datowany na 2015/05/02 18:19:09:

    Zapadło mi się w środku :( Czy jakaś rada na przyszłość?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/02 20:04:16:

    Jose, ciasto się nie dopiekło. Dłużej piecz, a przed wyjęciem z piekarnika włóż w środek ciasta drewniany patyczek, jeśli będzie suchy to znak, że ciasto jest dobrze upieczone.

  • Gość urszula napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/05/04 14:46:34:

    Zrobiłam podobne, ale z 4 szklanek mąki. Ktoś zarzucał mi, że jednak czuć drożdże, u mnie było ich 7 dag. A jak Twoje ?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/04 16:27:06:

    Urszula, Dla mnie drożdże też są wyczuwalne. Muszą być wyczuwalne przy takim stosunku mąki i drożdży. Dziś do pieczenia ciast drożdżowych używamy o wiele mniej drożdży, za to nasze babcie piekły placki drożdżowe z podobnych proporcji jak w tym cieście. Między innymi dlatego to ciasto bardzo przypomina mi babcine placki (jak napisałam w notatce). Jeśli chcesz uniknąć zapachu drożdży wystarczy użyć 3 dag drożdży przy niezmienionych pozostałych składnikach, ale ciasto trzeba zagnieść w tradycyjny sposób. Więc nie będzie to już ciasto, które robi się samo :)

  • Gość kasia napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/05/06 10:37:20:

    Super ciacho. Placek drozdzowy bez gniecenia :-) Jak dla mnie troszke malo slodkie.

  • Gość stalis.malgorzata@gmail.com napisał(a) z *.netcologne.de komentarz datowany na 2015/05/06 14:43:23:

    A mozna z tego ciasta pizze robic zaznaczam ze daje tylko 2łyzki cukru

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/06 15:15:36:

    Niestety to ciasto zupełnie nie nadaje się na pizzę.

  • Gość izka napisał(a) z 94.42.195.* komentarz datowany na 2015/05/11 14:58:49:

    Rzeczywiście, to ciasto robi się samo. Ja go nazywam ciasto drożdżowe dla leniwych. Nigdy nie lub lubiłam robić drożdżowego ciasta z uwagi na konieczność jego wyrabiania i ciężką pracę przy tym, a to po prostu robi się samo, w dodatku prawie zawsze się udaje i smakuje wybornie. Polecam!!!

  • Gość Domi napisał(a) z *.koba.pl komentarz datowany na 2015/05/25 17:10:26:

    pokochałam to ciasto od pierwszego ugryzienia :) błyskawicznie się robi, smak dzieciństwa, u mnie już kilka razy gościło w wersji z jagodami i kruszonką, zajadam jeszcze ciepłe i popijam mlekiem, dzieciaki też uwielbiają i szukają "bóbek" U mnie jednak jest krótszy czas pieczenia, a i ostatnio czekania tez :) Zniecierpliwiona wymieszałam wszystko już po 1.5h i było ok.Pozdrawiam :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/25 17:40:07:

    Domi, "smak dzieciństwa" zgadzam się całkowicie. Również ślę serdeczności :)

  • abbra napisał(a) komentarz datowany na 2015/05/31 12:46:07:

    Bardzo fajny przepis - robiłam kiedyś podobne ciasto, tylko wyrastało dłużej, bo całą noc. No i bez owoców.
    Podoba mi się, że wystarczą dwie godziny i można piec :) Wczoraj upiekłam wielką blachę - dzisiaj jej zawartość znacząco się skurczyła ;)

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/06/03 15:04:44:

    Rewelacja

  • Gość Halina napisał(a) z *.satfilm.net.pl komentarz datowany na 2015/06/06 09:47:59:

    Właśnie upiekłam , wygląda super, piecze się łatwo, polecam każdemu :)

  • hawicher napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/06 10:00:59:

    Upiekłam, jest SUPER!!!!, smakuje też super, polecam gorąco :)
    Pozdrawiam
    Autorkę bloga :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/06 12:51:31:

    Hawicher, również ślę serdeczności :)

  • Gość napisał(a) z *.cable.smsnet.pl komentarz datowany na 2015/06/18 17:53:11:

    Jutro zrobie ciacho,zobaczymy czy sie uda:)

  • Gość Goska napisał(a) z *.178.008.pools.vodafone-ip.de komentarz datowany na 2015/06/19 21:23:00:

    Halo,halo
    ,wlasnie oczekuje az wyrosnie,uwielbiam drozdzowe ciasta w jakiej by nie byly postaci.Martwi mnie tylko fakt, tego moim zdaniem zbyt ciemnego spodu,czy musi byc piekarnik na tak wysokiej temperaturze,czy tez moze byc na nizszej?
    Pozdrawiam
    Gosia

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/06/19 23:58:28:

    Gośka,lepiej skrócić czas pieczenia niż obniżyć temperaturę.

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/07/04 12:11:14:

    Dziś piekę ale nie wiem czy nie przesadziłam z drożdżami bo dałam całą kostkę...100g

  • Gość Goska napisał(a) z *.178.008.pools.vodafone-ip.de komentarz datowany na 2015/07/04 17:04:10:

    Halo,halo
    Prosze ,trzymaj kciuki ! Nie bylabym soba gdybym nie probowala cos urozmaicic,mianowicie zamiast szklanki oleju rozposcilam kostke masla!
    Jestem obecnie na etapie oczekiwania na wyrosniecie,mam nadzieje ze cos z tego bedzie,dam znac czy mi sie udalo czy tez nie
    Pozdrawiam cieplutko!

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/04 23:20:34:

    Gośka, mocno trzymam kciuki :)

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/07/30 22:14:02:

    Super ,dzisiaj pieklam wyszlo idealne

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/08/02 14:53:56:

    czy mozna dac więcj cukru

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/08/03 09:18:14:

    Można dodać więcej cukru.

  • Gość napisał(a) z *.golubdobrzyn.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/08/13 08:22:21:

    Ciasto przepyszne pozdrawiam

  • Gość kasia napisał(a) z 178.23.108.* komentarz datowany na 2015/10/08 10:05:57:

    pyszne! polecam :)

  • Gość Jusia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/10/18 21:24:12:

    Ja dziś robiłam to ciasto ... na suchych drożdzach :) i wyszło super. Gorąco polecam

  • Gość paula napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/10/20 20:05:07:

    witam. z drożdżami suchymi też trzeba czekać 2 h, czy odrazu mieszać? i ile drożdzy suchych?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/20 21:33:24:

    Paula, nie piekłam tego ciasta na suchych drożdżach ale czytelniczkom się udawało. Postępuj dokładnie według przepisu zamieniając tylko drożdże, czyli mieszaj po 2 godzinach. Ja używam zawsze dwa razy mniej drożdży suchych od świeżych.

  • Gość Paulina napisał(a) z 93.107.211.* komentarz datowany na 2015/11/21 11:31:11:

    Pewnie glupie pytanie ale jeszcze nigdy nic nie pieklam i chcialam wlasnie jako pierwsze ciasto wybrac te drozdzowe. Wiec jest napisane ze wszystko wrzucic do miski i zostawic na 2h. Mam rozumiec ze pierw wymieszac wszystko i dopiero odstawic tak?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/21 13:39:19:

    Paulina, wszystkie składniki umieszczasz w misce w takiej kolejności jak podaje przepis i nic nie mieszasz. Miskę przykrywasz i dopiero po 2 godzinach mieszasz zawartość miski.
    Ps. Trzymam kciuki za pierwszy wypiek :)

  • Gość Martna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/05/23 21:56:56:

    Super przepis.smaczne oraz duże wyrasta i bez pracy.zrobiłam z truskami świeżymi.

  • Gość napisał(a) z 212.244.106.* komentarz datowany na 2016/07/15 21:52:11:

    pyszne

  • Gość Hania napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/08/20 16:30:37:

    super ciasto! mąż nie wierzył, że się nie miesza od razu, pozniej ja tez zaczelam watpic, ale faktycznie samo sie robi i miesza przed wylaniem do blachy :) POLECAM i do powtórzenia na pewno.

  • Gość Amam napisał(a) z 37.228.234.* komentarz datowany na 2016/10/22 14:41:49:

    A czy moge zastapic moke tortowa np orkiszowa?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/22 16:33:47:

    Amam, tak, można.

  • Gość Anna napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2017/01/30 13:24:23:

    Robiłam w sobotę i ciasto jest pyszne, super wyrasta jest wilgotne, już czekam na lato i świeże owoce. Miałam obawy na początku, ale zupelnie niepotrzebnie. Super przepis

Dodaj komentarz

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa