Wpis

czwartek, 05 marca 2015

Chipsy z cukinii

Chipsów nie jadam w ogóle i jestem ich zdecydowanym przeciwnikiem,

ale do zrobienia chrupiących krążków z cukinii

nikt mnie nie musiał namawiać.

To świetna, zdrowa przekąska i śmiało możecie ją podać swoim pociechom.

Zanim jednak przystąpicie do robienia chipsów zdecydujcie jaki efekt chcecie uzyskać.

Cienko pokrojone plastry o grubości ok.3 mm będą bardzo chrupkie,

za to grubsze 5-6 milimetrowe krążki wewnątrz pozostają wilgotne

i wyraźniej czuć w nich smak cukinii.

Ja wybieram te drugie, a Wy? :)

 

 

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka mąki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano (można dodać więcej)
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 2 roztrzepane jajka
  • sól, pieprz

 

 

Sposób wykonania:

Cukinie umyć i pokroić na plasterki.

Na blacie kuchennym rozłożyć ręczniki papierowe. Na nich umieścić plastry cukinii. Każdy plasterek posolić z obu stron. Na wierzch również położyć ręczniki papierowe i lekko docisnąć. Odczekać ok. 20 minut. Po tym czasie ręczniki powinny być mokre a plastry cukinii całkiem suche.

Jajka roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z serem i oregano. Mąkę wysypać na talerzyk.

Każdy plaster cukinii panierować w mące (można ją pominąć), jajku i bułce tartej. Obtoczone cukinie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 200 C. Wstawić cukinie i piec 20-30 minut, aż plastry będą złote i chrupiące.

Podawać z ostrym dipem.

Smacznego :)



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
czwartek, 05 marca 2015 00:17

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Natalie napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/03/05 00:51:05:

    Też nie lubię chipsów, ale takie krążki...mniam! Z ostrym sosem idealne ;) Ja też wybieram opcję 2 ;)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/05 07:35:00:

    Z piekarnika na pewno będą zdrowsze!

  • Gość Norbert napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2015/03/05 11:44:08:

    Super pomysł! Fajnie jakby jakiś przepis na dip do tego się znalazł?
    Pozdrawiam!

  • Gość Greenwithenvy napisał(a) z 213.146.51.* komentarz datowany na 2015/04/17 17:04:00:

    Wyglądają apetycznie. Chipsów nie jadłam od 10 lat, ogólnie unikam niezdrowej żywności, ale cukinia jest zdrowa więc spróbuję zrobić:)
    Pozdrawiam
    greenwithenvy.pl

  • Gość Ulcia napisał(a) z *.gdynia.mm.pl komentarz datowany na 2015/07/09 15:19:51:

    Nie mam możliwości podać tego na imprezie na ciepło. Czy chipsy smakują również na zimno?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/07/18 21:46:07:

    Ulcia, zdecydowanie smaczniejsze są ciepłe.

  • Gość Zabcia napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/02/08 22:20:20:

    Uwielbiam !

  • Gość kamson napisał(a) z *.gazeta.pl komentarz datowany na 2016/07/09 15:35:45:

    Jadam cukinię w takiej formie bardzo często i uwielbiam to :) Choć ja optaczam je jedynie w roztrzepanym jajku i bułce tartej kładę na patelnię i wtedy solę. Pyszne są również z ketchupem :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Październik 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa