Wpis

piątek, 13 marca 2015

Chałwowiec - bez pieczenia

 

To ciasto łączy smaki kawy, chałwy, wiśni i alkoholu.

Pyszne, dosyć słodkie i przyjemnie kremowe.

Łatwe w przygotowaniu, bo nie wymaga pieczenia,

ale potrzebuje odrobiny czasu

by smaki zdążyły się przegryźć, a herbatniki odpowiednio zmięknąć.

Nam osłodziło ciepłe, słoneczne, 8-marcowe popołudnie.

 

Składniki:

masa chałwowa

  • 300 g miękkiego masła
  • 250 g chałwy
  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki likieru Amaretto (może też być likier kawowy albo Whisky)

ponadto

  • 1,5 szklanki mocnej słodzonej kawy
  • 2 łyżki Amaretto
  • herbatniki kakaowe (średnie opakowanie ok. 250g)
  • 16 biszkoptów typu "kocie języczki"
  • 1/2 słoiczka konfitury wiśniowej

 

Sposób wykonania:

Masa

Szklankę mleka i cukier zagotować. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, dodać mąkę i pozostałe mleko. Zmiksować.

Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować ok 1 minuty.

Tak przygotowany budyń przykryć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Miękkie masło zmiksować na puch. Stopniowo dodawać pokruszoną (można rozgnieść widelcem) chałwę. Cały czas miksować. Kolejno dodawać po 1 łyżce budyniu.

Na koniec wlać alkohol i krótko zmiksować. Masa powinna być gładka i puszysta.

Składanie ciasta

Formę do pieczenia, lub inne naczynie o wymiarach 21 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do wystygniętej kawy dodać alkohol i wymieszać. Herbatniki krótko moczyć w ponczu kawowym i ściśle ułożyć na dnie foremki. 3-4 łyżki masy odłożyć. Pozostałą podzielić na połowę. Pierwszą część masy rozsmarować na herbatnikach. W ponczu kawowym zanurzać biszkopty i układać jeden obok drugiego na masie, lekko wcisnąć w krem. Wolne miejsca między biszkoptami posmarować konfiturą wiśniową. Wszystko przykryć drugą połową masy. Na masie ułożyć warstwę z zamoczonych w kawie herbatników. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Po wyjęciu z lodówki ciasto powinno postać w temperaturze pokojowej ok. 30 minut. Przed podaniem wierzch posypać kakao i startą gorzką czekoladą.

Smacznego :)

 

 


loading...


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
aguzja
Czas publikacji:
piątek, 13 marca 2015 00:09

Komentarze

Dodaj komentarz

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/13 07:30:06:

    Bardzo eleganckie ciasto!

  • Gość Konczi i Szpileczka napisał(a) z *.static.ssm.silesia.pl komentarz datowany na 2015/03/13 08:03:55:

    Wygląda rewelacyjnie

  • kasiac01 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/13 08:44:47:

    Bardzo mi się podoba! Połączenie smaków bardzo ciekawe :)

  • czekoladkam napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/13 09:05:38:

    Rewelacja:))) Zapisuję!

  • bryssska napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/13 09:58:58:

    słodka eksplozja smaków w jednym kawałku, pozdrawiam

  • Gość ilovebakepl napisał(a) z 31.135.205.* komentarz datowany na 2015/03/13 10:50:06:

    Jak zwykle rewelacja :)

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/13 11:05:41:

    Świetny pomysł. Koniecznie do wypróbowania :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/13 13:39:43:

    Wygląda pięknie! Eleganckie i na pewno bardzo smaczne.
    Chętnie kiedyś wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam :)

  • Gość Kraina miodem płynąca napisał(a) z *.play-internet.pl komentarz datowany na 2015/03/13 15:44:59:

    Ależ zjawiskowo wygląda to ciasto!

  • Gość karmel-itka napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/13 18:04:13:

    bardzo fajny pomysł! zapisuję, muszę takie ciacho popełnić w weekend.

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/14 18:20:28:

    O mamuniu, muszę takie zrobić, bo aż mnie woła z tych zdjęć :)

  • Gość Magda Lena napisał(a) z *.warszawa.vectranet.pl komentarz datowany na 2015/03/16 09:56:10:

    Wygląda bardzo wytwornie, trochę przypomina tiramisu ;) Jeśli jest z chałwą to musi smakować wybornie :)

  • Gość Smakowe Kubki napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/03/18 09:28:56:

    Bardzo smacznie i pięknie sfotografowane, notuję przepis, uwielbiam ciasta bez pieczenia.

  • Gość Fidrygałki napisał(a) z *.cable.dyn.petrus.com.pl komentarz datowany na 2015/03/19 23:20:41:

    Fajny przepis i swietne zdjęcia !

    Podrawiam
    fidrygalkibackstage.blogspot.com

  • kaspiecze napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/23 17:42:22:

    zrobiłam wczoraj, dziś była degustacja. obłęd!!! to ciasto jest absolutnie przepyszne :))) uwielbiam ja i rodzinka

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/23 18:18:59:

    Kaspiecze, Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało tak bardzo jak nam. Pozdrawiam :)

  • Gość beata napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2015/03/25 13:55:22:

    czy to ciasto, pomysł z herbatnikami+biszkoptami, nada się do kremu z kostki hiszpańskiej?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/03/25 16:20:25:

    Beata, masa z kostki hiszpańskiej jest trochę za lekka, żeby wyszło stabilne ciasto na herbatnikach. Proponowałabym raczej masę z kubanki i dodałabym do niej likieru kawowego. Będzie podobna smakowo, ale to jednak masa maślana i będzie stabilniejsza zjemto.blox.pl/2014/08/Ciasto-Kubanka.html

  • Gość Cyanna napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2015/03/25 20:06:34:

    Kolejny przepis na ciasto bez pieczenia. Uwielbiam takie. :) Wygląda rewelacyjnie. Aż ślinka cieknie :)

  • Gość Iza napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/04/06 21:19:14:

    Czekałam na Wielkanoc z przygotowaniem tego ciasta. Nie przepadam za takimi mocno kremowymi ciastami, ale to jest naprawdę smaczne. Do tej pory zawsze robiłam tiramisu, jesli chciałam podac słodki deser dla łakomczuchów, a do jest dla mnie miła odmiana.

  • Gość Ania napisał(a) z *.icpnet.pl komentarz datowany na 2015/06/27 20:00:01:

    Zrobię na pewno :)

    P.S. zanuRZać :)

  • Gość Ann napisał(a) z *.netcologne.de komentarz datowany na 2015/10/19 16:38:54:

    Zrobiłam z mężem w sobotę zamiast tiramisu, na które mieliśmy ochotę. Wyszło nawet smaczne - bardzo ciekawy pomysł na ciasto :) Mamy małe "ale" ;) Wraz z mężem (po konsumpcji wg Pani przepisu) jednogłośnie wprowadziliśmy nieco zmian: ZERO cukru do masy. Ciasto jest ZA SŁODKIE! Następnym razem dodamy mniej masła (masa jest za tłusta...) więcej mleka (a więc i mąki) i więcej amaretto ;) Także do kawy, w której maczane są herbatniki - ZERO CUKRU! Jak zrobimy następnym razem według zmienionej wersji, to zapewne się odezwę. Nie obiecuję jednak, że będzie to szybko - jest dużo ciast w kolejce do wypróbowania :D Dziękujemy za inspirację :)

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/10/19 18:56:44:

    Ann, cała przyjemność po mojej stronie. Pozdrawiam :)

  • Gość Poranna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/11/03 21:46:25:

    czy zamiast gotowania budyniu, mogę zrobić taki z paczki i wtedy zmiksować go z resztą składników na masę? jeśli tak, to czy wystarczy jedna paczka czy wziąć dwie?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/03 22:40:31:

    Poranna, nie polecam. W tym cieście masa jest najistotniejsza i powinna być przygotowana zgodnie z przepisem.

  • Gość Poranna napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2015/11/04 08:46:29:

    dziękuję za odpowiedź

  • Gość napisał(a) z *.dynamic.gprs.plus.pl komentarz datowany na 2015/11/20 19:04:14:

    Czym mogę zastąpić kawę mąż nie pije wogóle gdyż nie lubi

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/20 19:46:17:

    Można zrobić poncz z wisniówki, wody i cukru. Albo słodzonej herbaty i likieru amaretto. Jeśli zrezygnujesz z kawy, nie pomiń alkoholu, bo ciasto zrobi się mdłe.

  • Gość llis napisał(a) z *.3s.pl komentarz datowany na 2015/12/17 16:35:24:

    Czy ta konfitura jest niezbędna w cieście?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2015/12/17 18:08:38:

    llis, Oczywiście możesz pominąć i ciasto się uda, ale moim zdaniem będzie zbyt mdłe. Ja bym z niej nie rezygnowała.

  • Gość napisał(a) z *.deblin.vectranet.pl komentarz datowany na 2016/04/24 16:44:47:

    jezu jakie dobre tylko prosze nie liczcie kalorii ...zamknac oczy i sie delektowac

  • Gość guitar97 napisał(a) z *.static.espol.com.pl komentarz datowany na 2016/10/02 10:22:43:

    Witam. O jaką kawę chodzi?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/02 12:10:00:

    Guitar97, o taką kawę jaką lubimy pić. Może być zarówno naturalna jak i rozpuszczalna.

  • Gość guitar97 napisał(a) z *.static.espol.com.pl komentarz datowany na 2016/10/06 18:02:03:

    Dziękuję bardzo :)

  • Gość anka2356 napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/11/19 13:56:28:

    Witam, o jakich wymiarach użyła Pani blachę?

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2016/11/19 15:14:01:

    Anka2356, podałam w przepisie :) 21 x 21 cm

  • Gość napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/11/27 17:23:49:

    ładnie wygląda na obrazku. Przy krojeniu rozwala się i długo nie może postać na stole

  • Gość Cegiełka napisał(a) z *.212.47.191-internet.zabrze.debacom.pl komentarz datowany na 2016/12/25 17:54:21:

    Ciasto rewelacja, nie za słodkie, w sam raz. Pominęłam likier amaretto i zamiast konfitury dałam odsączone wiśnie z nalewki, wyszło super :) Dziękuję za inspirację

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/09/28 09:58:09:

    Witam mam pytanie odnośnie masy mogę zrobić krem budyniowy z 0,5l mleka i 200 g masła?zawsze robię z takich proporcji i jest ok tu jest dużo więcej masła,czy krem powinien być bardziej maślany? ile proponowałabyś wtedy dodać chałwy?nie chce żeby krem był zbity, a też nie chcę przekombinować.Mi krem budyniowy wychodzi gęsty więc obawiam się że po dodaniu chałwy będzie jeszcze cięższy.Pozdrawiam

  • Gość Monika napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/09/28 10:02:44:

    czy można pominąć alkohol w cieście?planuję zrobić te ciasto na biszkopcie może nasącze go kawą,myślisz ze to dobry pomysł?czy lepsze z herbatnikami?albo jako spód użyję ciasta z Michałka które jest super w smaku

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/09/28 18:35:02:

    Monika, przy 200 g masła zmniejszyłabym chałwę do 170 g i ilość cukru o połowę.
    Alkohol oczywiście można pominąć jeśli jest taka konieczność.
    Jak najbardziej można zrobić ciasto na biszkopcie z kawowym nasączeniem. Kawa i chałwa to świetne połączenie :)

  • Gość julia napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2017/09/28 20:04:35:

    Dziekuje za rady mam jeszcze wahania odnosnie tego kremu gdyz ja na 0,5l mleka saje 200gmasla tak jak pisalam a tu jest jeszcze mniej mleka a masla znacznie wiecej wiec obawiam sie ze smak bedzie inny niz ma byc i tej chalwy myslisz ze 170g wystarczy?

  • Gość aguzja napisał(a) z *.dynamic.mm.pl komentarz datowany na 2017/09/29 13:12:17:

    Julia, może jednak spróbuj zrobić według przepisu? Tak na prawdę z ilością masla można kombinować. W zależności od jego ilości masa jest mniej lub bardziej maślana, ale każda będzie dobra. Trzeba tylko pamiętać, że zmniejszając ilość masła zmniejszyć należy ilość cukru, no i że masy wyjdzie mniej.

  • Gość Natalia napisał(a) z 195.205.175.* komentarz datowany na 2017/12/16 18:04:12:

    Czy wyhdzie w okrągłej formie??

  • aguzja napisał(a) komentarz datowany na 2017/12/16 19:05:49:

    Natalia, tak, można zrobić w tortownicy o śr. 25 cm.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Grudzień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny








Smaczneblogi.pl Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów


 Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Print Friendly and PDF

Opcje Bloxa